Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

26/9/10

Σκνίπες κατά δημάρχων

Τον φόβο των δημάρχων που επιθυμούν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα προκαλούν οι σκνίπες, μιας και το πρόβλημα δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί με ουσιαστικά αποτελέσματα. Η νομαρχία Αργολίδας παρά τον κίνδυνο υγείας που εμφανίστηκε εφέτος με τα κουνούπια, δεν ψέκασε αφού δεν είχε προβλέψει κονδύλια για την «καταπολέμηση κουνουποειδών». Έτσι τουλάχιστον ισχυρίστηκαν οι υπεύθυνοι της νομαρχίας στο τμήμα καθαριότητας του δήμου Ναυπλίου, που απευθύνθηκε εκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Θάνος Κοτίτσας, καταγγέλλει ότι ούτε καν η επείγουσα εγκύκλιος του Απρίλη που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας και απευθυνόταν στις νομαρχίες για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών δεν εστάλη ποτέ στον δήμο του.


Έτσι δεν έγιναν φαίνεται οι προνυμφοκτονίες την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα ακόμα και τώρα να συνεχίζεται το πρόβλημα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν φρόντισε φέτος να συνδυάσει τις προνυμφοκτονίες και ακμαιοκτονίες, ώστε να μπορούν να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα – λένε οι ειδικοί.

Από την διεύθυνση Υγιεινής της νομαρχίας Αργολίδας ο διευθυντής κος Καραφωτιάς δηλώνει ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν εφαρμόστηκε εφέτος στην Αργολίδα το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Αποτέλεσμα είναι στο Άργος και στο Ναύπλιο, αλλά και στις περισσότερες περιοχές του νομού, να συνεχίζεται το πρόβλημα –παρότι μπήκαμε στο Φθινόπωρο - και να κινδυνεύουν οι κάτοικοι με προβλήματα υγείας. Το πρόβλημα με τα κουνούπια μεγάλωσε μάλιστα πολύ μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες. Κάθε φορά που ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία, ο κόσμος δεινοπαθεί. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε καθ΄ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των έντονων φετινών βροχοπτώσεων που διήρκησαν και τους θερινούς μήνες, αλλά ακόμα βρίσκεται σε έξαρση.

Τα στάσιμα νερά των πλημμυρών βοήθησαν στην πρόωρη αναπαραγωγή των κουνουπιών με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να αντιδράσει.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί η δημοτική αρχή Ναυπλίου. Όπως λέει ο αντιδήμαρχος Θάνος Κοτίτσας ψεκασμός είχε γίνει για πρώτη φορά τον Ιούνιο. Μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων όμως ξεκίνησε και πάλι ψεκασμός κατά των κουνουπιών την περασμένη εβδομάδα. Ειδικό συνεργείο στις 5 τα ξημερώματα κάνει επίγειες κωνωποκτονίες στις περιοχές: α) Από ΕΛΣΑΠ μέχρι Κολυμβητήριο, β) Πάρκο – παιδικές χαρές, γ) Κολοκοτρώνη έως ΟΣΕ, δ) Παραλία έως ΔΕΗ, ε) περιοχή Αγίου Αναστασίου, στ) Κανάλι στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών, ζ) Συνοικία Κούρτη, η) περιοχή νομαρχίας θ) όπου υπάρχουν κανάλια με νερά.

Παρόλα αυτά όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο εκτιμάται ότι θα υπάρχει επιτυχία μόλις κάτω του 50%. Από τον δήμο παρακολουθούνται οι πληθυσμοί των κουνουπιών και όταν απαιτηθεί νέα παρέμβαση θα ξαναγίνει.

Ανάστατοι πάντως είναι οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται επιθέσεις από τα κουνούπια, μιας και φοβούνται για πιθανή μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Στην ανησυχία ωστόσο που έχει δημιουργηθεί για μετάδοση μέσω των κουνουπιών του επικίνδυνου θανατηφόρου ιού, δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση.

Όπως λέει στον «Αναγνώστη» ο επιμελητής παθολόγος του νοσοκομείου Ναυπλίου κος Λαμπρόπουλος δεν μπορεί να δοθεί απάντηση αν υπάρχει ή όχι κίνδυνος μετάδοσης του ιού, αφού δεν έχει γίνει μοριακός έλεγχος.

Στα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους δεν έχουν αναφερθεί πάντως κάποια περιστατικά που να προβληματίζουν τους γιατρούς. Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που φτάνουν στα νοσοκομεία ή και σε φαρμακεία και ιδιώτες γιατρούς της περιοχής για να αντιμετωπίσουν φλεγμονές που δημιουργούνται στο σώμα τους από τσιμπήματα κουνουπιών.

Έντονες είναι ακόμα οι διαμαρτυρίες και των επαγγελματιών του τουρισμού, που λένε ότι φέτος το κακό παράγινε και έχουν πρόβλημα με τους πελάτες τους, αφού κάθε απόγευμα δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος στα μαγαζιά τους από τα σμήνη κουνουπιών που μαζεύονται ειδικά στα εστιατόρια πάνω από τα τραπέζια.

Στο Άργος παρότι το πρόβλημα με τα κουνούπια είναι τεράστιο και μάλιστα έχει προκαλέσει και προβλήματα σε κατοίκους ο δήμος κινείται με αργούς ρυθμούς και αναζητεί ακόμα τεχνογνωσία από τον γειτονικό δήμο Ναυπλίου και υποδείξεις από τη νομαρχία για να ξεκινήσει ψεκασμούς τις επόμενες ημέρες. Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γκαργκάσουλας τονίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η «καταπολέμηση των κουνουποειδών» και στο Άργος.

Και η Νέα Κίος ξεκινά τώρα με καθυστέρηση ψεκασμούς κατά των κουνουπιών.

Οι δήμαρχοι φαίνεται τελικά ότι φοβούνται πλέον τον καιρό, δηλαδή τις βροχοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες, μιας και τα παράπονα από τους δημότες φτάνουν καθημερινά στα γραφεία τους. Σε πολλές γειτονιές το φετινό καλοκαίρι, αλλά και ο Σεπτέμβρης είναι μαρτυρικός για τους κατοίκους.

Οι ώρες που οι πληθυσμοί των κουνουπιών αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί είναι από τις 7 το βράδυ, ενώ το πρόβλημα είναι πολύ έντονο από τις 7.30 μέχρι τις 9.30. Τις ώρες αυτές, όπως λένε οι πολίτες, στις συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορεί ο κόσμος να σταθεί έξω. Σμήνη κουνουπιών επιτίθενται και έτσι οι περιοχές μοιάζουν ερημωμένες. Το πρόβλημα είναι έντονο ακόμη και στους δρόμους, όπου τα τζάμια των αυτοκινήτων που διέρχονται εκείνες τις ώρες γίνονται μαύρα.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ