Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

29/10/10

Πώς θα εκφραστούν οι πολίτες της Αργολίδας και της Πελοποννήσου στις εκλογές; Ο φόβος της οργής

Η απειλή των πρόωρων εθνικών εκλογών και η πολιτικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και εκ μέρους του πρωθυπουργού, μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στα επιτελεία των υποψήφιων περιφερειαρχών που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα, Πέτρου Τατούλη και Δημήτρη Δράκου.


Στο δίλλημα Μνημόνιο ή όχι, μπαίνει σφήνα και η ψήφος της οργής που πολλοί φοβούνται ότι θα εκφραστεί είτε υπέρ άλλων υποψηφίων στην Περιφέρεια και στους δήμους που έχουν ανεξάρτητη σημαία στην προμετωπίδα τους, είτε υπέρ των υποψηφίων που στηρίζονται από μικρότερα κόμματα.

Περισσότερο προβληματισμένοι για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος είναι οι υποψήφιοι που είναι ταυτισμένοι με την σημαία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση εξελίσσονται πλέον σε καθαρά πολιτικές εκλογές. Αυτό φαίνεται ακόμα πιο πολύ από τους επικεφαλείς των συνδυασμών κυρίως της Περιφέρειας αλλά και των δήμων που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχουν καταθέσει προγράμματα στους πολίτες, αλλά περιορίζονται σε γενικές θέσεις και κρίσεις περί οικονομίας και οικονομικής πολιτικής.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σε ομιλία του αναφερόμενος στο «δίλλημα» επισημαίνει: «Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία. Την κρίση την έφερε η κομματική πατρωνία και το βαθύ κράτος που αυτή δημιούργησε. Την κρίση πάντως δεν την έφερε το μνημόνιο. Αυτό είναι η οδυνηρή συνέπεια που όλοι βιώνουμε, δεν είναι ούτε η λύση, ούτε η πηγή του προβλήματος», υπογράμμισε χαρακτηρίζοντας το «Ναι ή Όχι στο μνημόνιο» ψευτοδίλημμα ή ακόμα και «απόπειρα πολιτικής απάτης» από κάποιους «για να καλύψουν τα δικά τους κενά και τη γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια».

Τον Δημήτρη Δράκο βοηθάει προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς (το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν μαζί του στη Μεσσηνία) δίνοντας άκρως πολιτικά χαρακτηριστικά στην υποψηφιότητά του, τα οποία και ο ίδιος αποδέχεται. Σε πρόσφατη ομιλία του στην Τρίπολη είπε ο υποψήφιος περιφερειάρχης: «Από τη μια ο «Καλλικράτης» που διαμορφώνει ένα τελείως νέο τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση… Από την άλλη η οικονομική κρίση, η χειρότερη για την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες και το Μνημόνιο με τις πολιτικές δυνάμεις που το επέβαλαν και επιμένουν να το στηρίζουν, που σημαίνει ανεργία, φτώχεια, οπισθοδρόμηση, φόβο στην κοινωνία μας».

Στο πλαίσιο της προεκλογικής του δραστηριότητας ο Νίκος Γόντικας, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, σημειώνει πως «οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης πρέπει να τιμωρηθούν αλύπητα. Όχι άλλος χαμένος χρόνος! Μακριά από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Καμιά εμπιστοσύνη στον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ γιατί όχι μόνο έχει την ίδια λογική και προσκυνά την ΕΕ, αλλά και γιατί εξαπατά το λαό για «τα μεγάλα έργα» με τη φιλολογία των χωροθετήσεων, τη συμμετοχή των «τοπικών κοινωνιών» και την προστασία του περιβάλλοντος. Να καταδικαστεί ο ΛΑΟΣ όχι μόνο για τον πρωτόγονο αντικομουνισμό και εθνικισμό του» και συμπληρώνει: «ενισχύστε τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, ν’ ανοίξουμε το δρόμο της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας μ’ ένα ισχυρό ΚΚΕ. Μόνο σ’ αυτή την πορεία υπάρχει η δυνατότητα για μέτρα ανακούφισης και κατακτήσεις, έστω προσωρινές».

Και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θανάσης Πετράκος κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο, έχει τονίσει ότι η αποφασιστική ενίσχυση του συνδυασμού στις επερχόμενες εκλογές θα είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των εργαζομένων και στον αγώνα που πρέπει να δοθεί με ενωτικό και μαζικό τρόπο για να ανατραπεί η πολιτική του Μνημονίου. Μια πολιτική που η οποία καταστρέφει τις παραγωγικές δυνατότητες της Πελοποννήσου αλλά και όλης της Ελλάδας, αυξάνει την ανεργία και μειώνει το εισόδημα.

Η Οικολογική Συμπολιτεία Μωριά, που εκπροσωπείται από τον Λάμπρο Μπρούκλη, επισημαίνει: «Η σημερινή κρίση είναι οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική. Παράλληλα αυτή η κρίση απαιτεί πολίτες υπεύθυνους και ενεργούς. Σηματοδοτεί τη χρεωκοπία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, όπως αυτό διαχειρίστηκε τη χώρα μετά την μεταπολίτευση και δεν αφορά μόνο σαρωτικές μειώσεις εισοδημάτων και δικαιωμάτων, αλλά και εκτεταμένη λεηλασία και υποβάθμιση φυσικών πόρων, δομημένου περιβάλλοντος και συλλογικών αγαθών (υγεία, παιδεία, κοινωνική αλληλεγγύη)».

Επίσης, στην διακήρυξή της η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στο Μωριά, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Παναγιώτη Κάτσαρη, σημειώνει στην διακήρυξή της: «Το ζητούμενο είναι αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση ακάθεκτη την επίθεσή της ενάντια στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων με την επιπλέον στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ή θα βγει από τη μάχη αυτή αδυνατισμένη και έχοντας να αντιμετωπίσει ένα πλατύ, μαχητικό και ανυποχώρητο ρεύμα αμφισβήτησής της; Είναι λοιπόν σημαντικό να καταδικαστούν όλοι οι υποψήφιοι που εκπροσωπούν τη συμμαχία κεφαλαίου – τραπεζιτών – ξένων ιμπεριαλιστών και να ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στην «τρόικα» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για να ανατραπεί το μνημόνιο και όσοι το στηρίζουν».

Τέλος, η «Δημοκρατική Οικολογική Συνεργασία», με επικεφαλής τον Γιώργο Τσόγκα, επισημαίνει: «Η Αυτοδιοίκηση από μέρος της κρίσης πρέπει να γίνει φορέας πολιτικών αντιμετώπισής της και συγκρότησης νέων δομών για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τον ανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ