Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/11/10

Δαμόκλειος σπάθη τα σκουπίδια στο κεφάλι του Τατούλη και των νέων Δημάρχων

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος λόγο των προστίμων που αφορούν τη κακοδιαχείριση απορριμμάτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κινητοποίηση εξαιτίας προβλημάτων που διαιωνίζονται και για τα οποία πρωτοδίκως η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νέα συμπληρωματική επιστολή προειδοποιεί εκ νέου την Ελλάδα για τις 745 παράνομες χωματερές οι οποίες θα έπρεπε να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί από το 2007! Η πρώτη καταδικαστική απόφαση για τη λειτουργία 1.125 χωματερών εκδόθηκε το 2005 αλλά παρ` όλα αυτά ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν 316 καταγεγραμμένες παράνομες χωματερές, ενώ μένει να αποκατασταθούν άλλες 429. Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρες περιφέρειες, όπως εκείνη της Πελοποννήσου, δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ ενώ άλλες περιφέρειες και νομοί, όπως της Ανατολικής Αττικής, των Ιωαννίνων, της Ημαθίας, του Έβρου, δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους διάθεσης απορριμμάτων, προκαλώντας την κοινή γνώμη που ήλπιζε στην επίλυση του προβλήματος εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν αρκεί να παύσει η λειτουργία μιας χωματερής, αλλά προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση πρέπει να ακολουθήσει αποκατάσταση αλλά και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων. Πράγμα που και αν έγινε, δεν υπήρξε αποκατάσταση παρά μόνο κουκούλωμα με χώμα κάτω από το οποίο σιγοβράζει τοξική βόμβα. Ακόμα και αν ο Πέτρος Τατούλης αποφασίσει το άμεσο κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών, η απόφαση θα είναι άνευ ουσίας αφού η Περιφέρεια θα αναλάβει τις αρμοδιότητες για τα σκουπίδια, όπως περιγράφονται στον «Καλλικράτη», μετά τον Ιούνιο. Στην Πελοπόννησο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φέρονται να αποκαταστάθηκαν 35 χωματερές, ενώ στόχος είναι οι 190 και να παραμείνουν 37.

Στην προειδοποιητική της επιστολή η Επιτροπή υπογραμμίζει με έμφαση ότι εξακολουθεί να γίνεται αποδέκτης καταγγελιών οι οποίες αφορούν τη λειτουργία παράνομων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και ζητεί από την Ελλάδα να της αποστείλει ως το τέλος του έτους τον κατάλογο με τις περίπου 750 χωματερές. Εφιστά μάλιστα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές την προσοχή καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος-μέλος το οποίο καταδικάζεται δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση.

Αρχές Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τη νέα προειδοποίηση στην Ελλάδα ενώ παράλληλα δημοσιοποίησε εισήγησή της και για την περίπτωση τριών χωματερών στην Ιταλία οι οποίες δέχονται επικίνδυνα απόβλητα διότι η χώρα δεν είχε συμμορφωθεί με πρωτόδικη απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2004.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το ημερήσιο πρόστιμο ανά χωματερή ανέρχεται σε 195,84 ευρώ από την ημέρα που θα εκδοθεί η δεύτερη καταδίκη μέχρι να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση. Συμπληρωματικό πρόστιμο 21,42 ευρώ θα επιβληθεί και ανά χωματερή για κάθε ημέρα που μεσολάβησε από την πρώτη έως τη δεύτερη καταδικαστική απόφαση.

Ήδη οι πρώτες προειδοποιητικές επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άρχισαν να φτάνουν στις ελληνικές αρχές για τον ΧΥΤΑ στο Καλαμάκι Ζακύνθου που βρίσκεται εντός των ορίων του εθνικού θαλάσσιου πάρκου το οποίο αποτελεί περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta.

Σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον έχει τόσο η ενεργή παράνομη χωματερή του Άργους, όσο και η παρακείμενη κουκουλωμένη χωματερή, το σημείο απόρριψης της λάσπής του βιολογικού καθώς και η χωματερή στην Καραθώνα Ναυπλίου. Ως ενεργές χωματερές προσμετρούνται ακόμα η παράνομη χωματερή της Ν.Κίου καθώς και οι παράνομες χωματερές της Ερμιονίδας.

Θα πρέπει να τονιστεί πως οι χωματερές του Άργους βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής στις οποίες καταλήγουν και νοσοκομειακά απορρίμματα, όπως και στου Ναυπλίου με κίνδυνο έξαρσης λοιμώξεων.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η νέα δημοτική αρχή του Άργους προσανατολίζεται για την παραγωγή ρεύματος από την επεξεργασία των σκουπιδιών, αντί της ανακύκλωσης που θα μπορούσε από την πρώτη ημέρα να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην μείωση του όγκου των σκουπιδιών.





Ποιοι οι κίνδυνοι από τις χωματερές



-Τα στραγγίσματα (δηλ. τα υγρά απόβλητα) που παράγουν οι χωματερές έχουν μεγάλη τοξικότητας και επιβαρύνουν τα επιφανειακά ύδατα, τα υπόγεια ύδατα και το έδαφος.

-Τα αέρια των χωματερών συμβάλουν και αυτά στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι χωματερές παράγουν αέρια απόβλητα, με κύριο συστατικό το μεθάνιο πράγμα που οδηγεί στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς και σε εκρήξεις, αναφλέξεις και πυρκαγιές, που απειλούν τις γύρω περιοχές. Μια χωματερή όπως αυτή του Άργους που δέχεται απορρίμματα 50.000 κατοίκων, παράγει αναλογικά το χρόνο αέρια απόβλητα που ισοδυναμούν με 41.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

-Οι ανεξέλεγκτες χωματερές προκαλούν επιδημιολογικές εξάρσεις στις γύρω περιοχές και οι τοξικές ουσίες, που εκλύουν, προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα.

-Σύμφωνα με μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έγιναν σε τρόφιμα από περιοχές, κοντά σε χωματερές, έδειξαν συγκεντρώσεις διοξινών 12 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια στο λάδι, εννέα φορές στα αυγά και μιάμιση φορά το γάλα.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ