Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

26/11/10

Φυματίωση και κίνδυνοι απόδρασης ξεσηκώνουν τους φύλακες

Σε προγραμματισμένη στάση εργασίας προχώρησαν χθες οι υπάλληλοι της Δικαστικής Φυλακής Ναυπλίου, ζητώντας να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των κρατουμένων, μιας και η πληρότητα υπερκαλύπτεται δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.


Κατά την διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας δεν έγιναν δεκτές οι προγραμματισμένες μεταγωγές και δεν πραγματοποιήθηκε το επισκεπτήριο των συνηγόρων.

Το Δ.Σ. του συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα, να πραγματοποιήσει την 3ωρη στάση από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 13:00 μετά το μεσημέρι, «εξαιτίας του συνεχιζόμενου υπερπληθυσμού του καταστήματός μας και της αδυναμίας πλέον των εργαζομένων αλλά και των εγκαταστάσεων, να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ανθρώπους κρατούμενους και επίσης, εξαιτίας των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας και ασφάλειας, που έχουν διαμορφωθεί για τους υπαλλήλους», όπως ανακοίνωσαν.

Ο σύλλογος των υπαλλήλων από τις 11 Οκτώβρη, έχει ενημερώσει σχετικά τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται. Με ανακοίνωσή τους που δόθηκε στην δημοσιότητα, τονίζουν μάλιστα ότι λόγω της υπερπλήρωσης της φυλακής παρουσιάστηκε κρούσμα φυματίωσης. Η ανακοίνωση αυτή έφτασε εκτός από τον υπουργό, στους Γενικό Γραμματέα Υπουργείου, Ειδικό Γραμματέα Υπουργείου, Εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, Γενική Δ/νση Σωφρονιστικής Πολιτικής Υπουργείου. Παρόλα αυτά οι μεταγωγές συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα και ο πληθυσμός της φυλακής δεν μειώθηκε.

Οι φύλακες μιλούν για δύσκολες συνθήκες κράτησης και για τις βαριές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Αυτή τη στιγμή κρατούνται στο κατάστημα πάνω από 520 τρόφιμοι, σε εγκαταστάσεις 320 ατόμων και έχουν εξαντληθεί όλοι οι χώροι που μπορούσαν να μετατραπούν σε κελιά ή θαλάμους με όλους τους κινδύνους που επιφέρει η μετατροπή αυτή, στην ασφάλεια και τάξη του καταστήματος και στην υγιεινή όλων των εμπλεκόμενων ψυχών.

Απευθυνόμενοι στον υπουργό Χάρη Καστανίδη τονίζουν: «εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι σε μια εξέγερση θα είμαστε με τους κρατούμενους για πολλούς λόγους. Η συντριπτική πλειοψηφία των σωφρονιστικών υπαλλήλων παραμένουν πιστοί στο καθήκον τους, παρόλη την ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας μας, της ποιότητας των κρατουμένων και την ταυτόχρονη καρατόμηση των δικαιωμάτων μας(οικονομικά, ασφαλιστικά). Δεν ψάχνουμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας σε γκρίζες ζώνες. Πρέπει όμως να καταλάβουν όλοι ότι δεν είμαστε απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι τελείως διαφορετικοί οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, σε σχέση με τα εργατικά ατυχήματα άλλων εργαζομένων».

Οι υπάλληλοι της φυλακής τονίζουν ότι επιβάλλεται άμεσα, να περιέλθει η δύναμη του καταστήματος σε επιτρεπτά όρια, δηλαδή σε 420 άτομα. Τέλος οι υπάλληλοι προειδοποιούν: «Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και να δοθεί άμεσα λύση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Εντωμεταξύ ερώτηση για το θέμα που έχει προκύψει κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός. Όπως τονίζει «παρά τις σχετικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των φυλακών, οι συνθήκες κράτησης των τροφίμων και εργασίας των υπαλλήλων γίνονται καθημερινά και πιο δύσκολες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες». Και ρωτάει τον υπουργό: «Με ποιες δράσεις και σε ποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα θα αντιμετωπιστεί η υπερπληρότητα και τα άλλα εκρηκτικά προβλήματα του καταστήματος κράτησης Ναυπλίου, αλλά και των υπολοίπων καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα που λειτουργούν σε ανάλογες συνθήκες».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ