Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

23/12/10

Πασαλείμματα της στιγμής. Έχασε πολύτιμο χρόνο ο Περιφερειάρχης με τις χωματερές και κλείνει 5 στην Αργολίδα

Με ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες «συνεχίζονται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη οι διαδικασίες υλοποίησης του σχεδίου παύσης λειτουργίας και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς και στο πλαίσιο των αποφάσεων της διυπουργικής επιτροπής για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ της χώρας.


Με απόφαση που υπέγραψε ο κ. Φ. Χατζημιχάλης προχωρά η παύση λειτουργίας εννέα (9) ενεργών ΧΑΔΑ, «οι οποίοι μπορούν να καλυφθούν από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων δεματοποίησης/προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων στο Δ. Κρανιδίου».

Πρόκειται για τις παράνομες χωματερές Κρόθι Ερμιόνης, Ρορρό Θερμησίας, Ντεβετζή Λυγουριού, Καρτσί ή Φραμάτα Αρχ. Επιδαύρου και Μαλεβίτι Νέας Επιδαύρου.

Στην απόφαση προβλέπεται ακόμη η άμεση διενέργεια αυτοψίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεννόηση με τους οικείους ΟΤΑ ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της παύσης λειτουργίας, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η σύνταξη των Τεχνικών Μελετών Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης.

Αντιδράσεις τόσο για το θέμα των πυρκαγιών στις χωματερές όσο και για τον νέο σχεδιασμό για τα σκουπίδια προήλθαν τόσο από την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», όσο και από μία νεοεμφανιζόμενη κίνηση στην Αργολίδα τους «ecoradikalis».



«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

Με αφορμή τις φωτιές στις χωματερές στις Μυκήνες και στο Κουτσοπόδι η αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ζήτημα των χωματερών, ανοιχτή πληγή της κοινωνίας μας, καλά κρατεί. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, λίγο πριν την αποχώρησή του, εξέδωσε και ανακοίνωση, πρόσφατα, για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση. Το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών. Ποιος παίζει με την υγεία των κατοίκων; Ποιοί νοσηροί εγκέφαλοι πιστεύουν πως, η καύση των σκουπιδιών είναι ο καταλληλότερος τρόπος για τη διαχείριση των σκουπιδιών;

Δικαιοσύνη, Εισαγγελείς, ακόμα και ‘ράμπο’ του περιβάλλοντος διαθέτει η δημοκρατία μας, αλλά και τι με αυτό; Το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη.

Ζητάμε άμεσα:

-Να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι: Αυτοδιοίκηση, Πυροσβεστική, Δικαιοσύνη.

-Να σβηστούν άμεσα οι φωτιές που καίνε και που καταστρέφουν την υγεία μας.

-Να κλείσουν οι χωματερές.

-Να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ.

-Να προχωρήσουν τα προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, λιπασματοποίησης, διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή.

Να σταματήσουν τα σχέδια με τους δεματοποιητές.

Μόνο η ενεργή δραστήρια κινητοποίηση του λαού μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της δημόσιας υγείας και να εμποδίσει από το να γίνει και το περιβάλλον το μεγάλο θύμα της κρίσης».



«Ριζοσπάστες οικολόγοι της Αργολίδα»

Χωρίς κομματικά ερείσματα αλλά με σαφή οικολογικό προσδιορισμό, μια νέα παναργολική οικολογική κίνηση κάνει την εμφάνισή της στο κατώφλι του 2011 και του Καλλικράτη. Όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους δεν ανήκουν σε κανένα κομματικό χώρο και έρχονται να καλύψουν το έλλειμμα στον νομό σε οικολογικά ζητήματα. Με ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Ο πολιτισμός της παραγωγής, της κατανάλωσης και της διαχείρισης των σκουπιδιών δεν εξωραΐζεται – ανατρέπεται!

Ήδη το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, που μας άφησε κληρονομιά ο απερχόμενος κρατικός υπάλληλος σαν γραμματέας της περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν μιλά με ξεκάθαρο τρόπο για ανακύκλωση και προετοιμάζει το έδαφος για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, «διαχείρισης απορριμμάτων».

Για μια ακόμα φορά ανακοινώνεται πως κλείνουν οι παράνομες χωματερές, αυτές που πριν δυο χρόνια, περιφέρεια και δήμοι πανηγύριζαν πως έκλεισαν!

Η κοροϊδία και υποκρισία των υπηρετών των πολυεθνικών και των μεγαλοεργολάβων, φαίνεται ξεκάθαρα από την χρήση των δεματοποιητών-άραγε θα μας πει κανείς πράγματι με τιμολόγια πόσο κόστισαν- για σύμμεικτα σκουπίδια τα οποία μόνο προς καύση ή πυρόλυση μπορούν να οδηγηθούν».

Το άκρον άωτο της ανευθυνότητας και της υποκρισίας είναι η πριν λίγες ημέρες διεξαγωγή διαγωνισμού από τον Δήμο Ναυπλίου και υπό την σκέπη της περιφέρειας με θέμα: «Ταφή απορριμμάτων στο χώρο του ΧΑΔΑ». Σε ποιο ΧΑΔΑ; Στην Καραθώνα φυσικά που από πανέμορφη παραλία την μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο;

Δημοτική αρχή αλλά και η αντιπολίτευση (παλιά και νέα) κάναν την πάπια.

Σε όλο τον νομό καίνε φωτιές στις χωματερές και η αποκατάσταση περιορίζεται μόνο να ρίξουν οι δήμοι χώμα πάνω στα σκουπίδια για να μην φαίνονται, σαν να τα σπρώχνουμε δηλαδή κάτω από το χαλί του σπιτιού μας, με όλες τις επικίνδυνες παρενέργειες για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών που αντιστέκονται στον «πράσινο καπιταλισμό» προτάσσοντας τον αγώνα για τη γη και την ελευθέρια ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική κυριαρχία πάνω στη φύση, τη ζωή, τον άνθρωπο και την κοινωνία».Τους “ecoradicalis”, όπως αποκαλούνται θα τους βρείτε και στο «http://ecoradicalis.blogspot.com»

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ