Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

11/12/10

Άριστα στο νοσοκομείο Ναυπλίου. Ορθή διαχείριση πόρων από διοίκηση και προσωπικό

Με άριστα βαθμολογήθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου, σύμφωνα με την αξιολόγηση που έκανε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Η ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα βαθμολογεί τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για την απόδοση των νοσοκομείων όλης της χώρας σε τρεις δείκτες.


Το νοσοκομείο Ναυπλίου και στους τρεις δείκτες πήρε τον ανώτερο βαθμό, που είναι το 100!!!

Τα τρία «Άριστα» του νοσοκομείου Ναυπλίου αφορούν στους παρακάτω τομείς:

1.Καθαρά Τεχνική Αποδοτικότητα – Pure Technical Efficiency (PTE): Δείχνει αν η μονάδα παράγει με την ελάχιστη δυναμική ποσότητα πόρων και αντανακλά διοικητική ικανότητα.

2.Αποδοτικότητα Κλίμακας – Scale Efficiency (SE): Δείχνει αν η μονάδα είναι στο σωστό μέγεθος και αντανακλά επάρκεια, στενότητα ή υπερεπάρκεια πόρων.

3.Τεχνική Αποδοτικότητα – Technical Efficiency (TE): Ορίζεται ως συνδυασμός των άνω και δείχνει αν η μονάδα παράγει με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα πόρων και στο σωστό μέγεθος και αντανακλά ταυτόχρονα διοικητική ικανότητα και επάρκεια μεγέθους.

Η έρευνα εκπονήθηκε με ευθύνη των καθηγητών Κ. Κυριόπουλου και Ν. Μανιαδάκη για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα του 2009, τα οποία έχει καταγράψει το επιτελείου του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Ν. Πολύζου με τη συνδρομή των διοικητικών και υποδιοικητικών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Εκτός από το νοσοκομείο Ναυπλίου άριστα (100) και στους τρεις τομείς παίρνουν ακόμα τα εξής δευτεροβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα: Γ. Ν. Παίδων Πεντέλης, Γ. Ν. Κατερίνης, Γ. Ν. Καστοριάς, Γ. Ν. Διδυμοτείχου, Γ. Ν. Θηβών, Γ. Ν. Παίδων Πατρών Καραμανδάλειο, και Γ. Ν. Καλαμάτας.

Αντίθετα άλλα νοσοκομεία αποδεικνύεται ότι απορροφούν δυσανάλογα πολλούς πόρους (ανθρώπινο δυναμικό και κονδύλια) σε σχέση με την ποσότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Τα γειτονικά νοσοκομεία έχουν χαμηλότερη βαθμολογία: Γ. Ν. Άργους (ΤΕ 67, ΡΤΕ 73, SE 92), Γ. Ν. Τρίπολης Η Ευαγγελίστρια (ΤΕ 38, ΡΤΕ 40, SE 97), Γ. Ν. Σπάρτης Ιωαν & Αικατ. Γρηγορίου (ΤΕ 58, ΡΤΕ 59, SE 99), Γ. Ν. Κορίνθου (ΤΕ 40, ΡΤΕ 40, SE 100).

Όπως τονίζει ο Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείο Ναυπλίου Παναγιώτης Γκανάς «Η παραπάνω αξιολόγηση έρχεται σαν επιβεβαίωση του μεγάλου έργου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο Ναυπλίου και που πρέπει να συνεχιστεί γιατί τέτοιου είδους νοσοκομειακή ιατρική είναι το ζητούμενο στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών. Βασική επιδίωξη της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πρέπει να είναι η πριμοδότηση και η παραπέρα αξιοποίηση τέτοιων μικρών και αποδοτικών μονάδων υγείας. Επιπρόσθετα το Νοσοκομείο αποτελεί ουσιαστική υποδομή στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Η περικοπή των δαπανών να γίνει σε τμήματα και μονάδες που είναι αντιπαραγωγικές, σπάταλες και αναχρονιστικές και αυτές από ότι δείχνει η έρευνα είναι σε πολλά Νοσοκομεία που έχουν αυθαίρετα βαφτιστεί μεγάλα λόγω κτιριακού όγκου και όχι λόγω έργου».

Ο κος Γκανάς επισημαίνει ακόμα ότι «το Νοσοκομείο Ναυπλίου ευρίσκεται δίπλα δίπλα με Νοσοκομεία πανεπιστημιακά όπως το Νοσοκομείο Αττικόν, το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη και τα παιδιατρικά Νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαία Κυριακού».

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση της αποδοτικότητας έγινε με την μέθοδο DEA (Data Envelopment Analysis), με την οποία γίνεται ανάλυση και σύγκριση μόνον όμοιων νοσοκομείων παρόμοιας κλάσης, στη βάση της υπόθεσης ότι τα νοσοκομεία όμοιας κατηγορίας έχουν παρόμοια τεχνολογία παραγωγής και μείγμα ασθενών, κάτι απόλυτα εφικτό και αυταπόδεκτο, δεδομένων της οργάνωσης των υπηρεσιών και του πληθυσμού αναφοράς. Έτσι οι μονάδες συγκρίνονται μόνο με αντίστοιχες μονάδες της κατηγορίας τους.

Όπως γράφτηκε και στην εφημερίδα «Επενδυτής», που έφερε στο φως της δημοσιότητας τους πίνακες αξιολόγησης ένα νοσοκομείο (ή κέντρο υγείας) συγκρίνεται με τα αντίστοιχα σε όλη την επικράτεια, αλλά, σε καμία περίπτωση, δε συγκρίνεται με ένα πανεπιστημιακό ή ένα νομαρχιακό νοσοκομείο.

Η ανάλυση αντανακλά την ικανότητα του συστήματος υγείας να παράγει συγκεκριμένο προϊόν, χρησιμοποιώντας τους ελάχιστους δυνατούς πόρους. Με άλλα λόγια, δείχνει πόσο αποδοτική είναι η διαχείριση και χρήση των πόρων παραγωγής. Πρακτικά, η ανάλυση αντανακλά τη διοικητική επάρκεια του συστήματος στη διαχείριση των πόρων.

Τέλος, με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Ναυπλίου με αφορμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων αξιολόγησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των πληροφοριών για συγχώνευση και κοινή διοίκηση των νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους ανακοίνωσε ότι «τα στατιστικά δεδομένα που αναφέρονται είναι αυτά που επιβεβαιώνουν το έργο που παράγεται στο νοσοκομείο Ναυπλίου». Επίσης, υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν ληφθεί από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Ναυπλίου έγγραφα μετακίνηση σε άλλα νοσοκομεία, ενώ επισημαίνουν καταλήγοντας ότι: «εμείς σαν εργαζόμενοι στο Γ. Ν. Ναυπλίου συμμεριζόμαστε όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον χώρο της υγείας πανελλαδικώς και δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την καλύτερη παροχή υγείας στο νομό».



Χωρίς γιατρούς το ΙΚΑ



Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού καταγγέλλει ότι υπάρχουν στα ιατρεία ΙΚΑ Ναυπλίου, Άργους και Κρανιδίου, ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός.

Ο βουλευτής μάλιστα κατέθεσε ερώτηση για το θέμα στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Λοβέρδο.

Υπογραμμίζει ο βουλευτής: «Σήμερα, στα ιατρεία του ΙΚΑ Ναυπλίου, λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων γιατρών, δεν υπάρχουν παιδίατρος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος και ωτορινολαρυγγολόγος, ενώ υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος, ο οποίος καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στον όγκο των περιστατικών. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως η αναμονή για εξέταση φτάνει και τον ένα μήνα. Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό παρατηρούνται και στα ιατρεία του ΙΚΑ στο Άργος και στο Κρανίδι.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι ελλείψεις αυτές έχουν άμεση και έντονα αρνητική συνέπεια στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δικαιούχους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν καταβάλλει γι’ αυτές τις σχετικές εισφορές. Παράλληλα, η μέχρι σήμερα μη ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών από το ΙΚΑ παραμένει μια παρατεταμένη εκκρεμότητα όχι μόνο για την Αργολίδα, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών, Ερωτούνται οι υπουργοί:

Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών, καθώς και την υπογραφή νέων συμβάσεων, για την άμεση κάλυψη των σχετικών αναγκών στα ΙΚΑ Ναυπλίου, Άργους και Κρανιδίου, καθώς και στα υπόλοιπα ΙΚΑ της χώρας όπου υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, και ποιο το σχετικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ