Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/12/10

Πάνω σε μια καμήλα …. αλλά Χριστούγεννα

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Ο γέροντας Μελχιόρ ξαφνιασμένος πετάχτηκε από το όνειρο όραμα που τον τάραξε. Είδε στον ύπνο του τον πέρση προφήτη Βαλαάμ , επιτακτικά του είπε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρωθεί η προφητεία για τον μεγάλο βασιλιά και το άστρο που θα τους καθοδηγούσε.
Αν και προχωρημένης ηλικίας με πάθος έφηβου έτρεξε στην αστρολογική βιβλιοθήκη. Εκεί ήταν οι συνάδελφοι του και μελετητές των άστρων ο νεαρός Γάσπαρ και ο μελαψός Βαλτάσαρ. Και οι δυο ερευνητές από τον μεγάλο ανοικτό παράθυρο παρατηρούσαν εκστασιασμένοι τον ουρανό. Ήταν τόσο απορροφημένοι από την μελέτη του ουρανό που αντιλήφθηκαν τον γέροντα Μελχιόρ μόνο όταν έφτασε και αυτός στο ανοικτό παράθυρο.
-Ξέρουμε Μελχιόρ είδες και εσύ το μεγάλο αστέρι και ήρθες να ετοιμαστούμε για το μεγάλο ταξίδι.
-Όχι είδα τον προφήτη Βαλαάμ και το θεώρησα καλό σημάδι, και με αυτά που μου λες το όραμα βγήκε αληθινό και θα εκπληρώσουμε την αποστολή μας.
Οι τρεις μάγοι πήραν τρεις καμήλες και ξεκίνησαν το ταξίδι σκοπό της ζωής τους με οδηγό το μεγάλο άστρο κατευθύνονταν προς τις περιοχές της ρωμαιοκρατούμενης Παλαιστίνης .
Εκείνη την εποχή είχε ξεσπάσει μεγάλη οικονομική κρίση στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Κάποιοι έλληνες φιλόσοφοι επέμεναν μέσα από τους λόγους τους ότι η κρίση αυτή ήταν πνευματική και πολιτιστική και εκεί έπρεπε να εστιάσουν για να σπάσουν το απόστημα της κρίσης. Όταν το στομάχι παίζει εμβατήρια πείνας όσες ιδέες και να του δώσεις δεν γεμίζει με τίποτα επέμεναν οι οικονομολόγοι και τελικά επέβαλαν τις ιδέες και τις πρακτικές του.
Για να μπορέσουν να κρατήσουν την εξουσία τους και τους λαούς υπόδουλους η σύγκλητος ενέκρινε την δράση ενός φοβερού μηχανισμού τον οποίο ονόμασαν Δημόσιο Νόμιμο Τέρας και στο πέρασμα του χρόνου και της ιστορίας έμεινε γνωστό σαν Δ.Ν.Τ.
Το τέρας επέβαλε άγρια φορολογία, αλλά υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα η αυτοκρατορία ιδιαίτερα στην ανατολική μεσόγειο ήταν γραφειοκρατικά ανοργάνωτη. Κανένα τέρας δεν επιβίωσε στην ιστορία χωρίς την υποστήριξη ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού και αυτό το γνώριζαν καλά. Ζήτησαν λοιπόν την άμεση και υποχρεωτική απογραφή όλων των πολιτών.
Μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό και οικονομικό κλίμα ξεκίνησαν την αποστολή τους οι τρεις μάγοι.
Λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ ενώ ταξίδευαν αμέριμνοι πάνω στις καμήλες τους μια γρήγορη άμαξα που την έσερναν τέσσερα άλογα τους προσπέρασε και τους ανάγκασε να σταματήσουν ήταν η ελεγκτική άμαξα του τέρατος του ΔΝΤ. Από την άμαξα βγήκε ο ένστολος ελεγκτής.
-Για πού το βάλατε εσείς με τις καμήλες;
-Πάμε να προσκυνήσουμε το θείο βρέφος , τον Βασιλιά των Βασιλέων και μας καθοδηγεί το άστρο όπως είχε προφητέψει ο Βαλαάμ. ( Του είπε ο Μελχιόρ)
-Ξέρω και εγώ μια ιστορία με κάτι ανιψιές της Αφροδίτης αλλά δεν είναι για την ηλικία σου παππούλη. Λοιπόν άδεια, δίπλωμα , δεν βλέπω να έχετε το ειδικό σήμα φορολογίας στο κούτελο της καμήλας και ούτε στην ουρά της είναι μαρκαρισμένη ότι έχει περάσει από κτηνιατρικό ΚΤΕΟ.
-Τι είναι αυτά που λες παιδί μου από εκεί που ερχόμαστε εμείς δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Εμείς περνάμε από τα μέρη σας για να εκπληρώσουμε την προφητεία.
-Παππούλη ούτε παιδί σου ούτε εγγόνι σου είμαι , σύμφωνα με το ΔΝΤ για όλα αυτά θα πληρώσετε πρόστιμο αν το πληρώσετε εντός 15 ημερών θα γλιτώσετε τα μισά. Την κλήση μπορεί να σας την διαγράψει μόνο ο Ηρώδης, εγώ πρέπει να κάνω την δουλειά μου. Άμα θέλετε περάστε να ζητήστε ακρόαση από τον ίδιο . Α για μια στιγμή τι μεταφέρετε σε αυτές τις κασέλες;
-Χρυσό για να τον τιμήσουμε σαν Βασιλιά είπε ο Μελχιόρ.
-Λιβάνι για να τον τιμήσουμε γιατί είναι και θεός, είπε ο Γασπάρ
-Εγώ κουβαλάω σμύρνα είπε ο Βαλτάσαρ.
-Σμύρνα σαν αυτή που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τους νεκρούς;
-Ναι γιατί ο θεός βασιλιάς θα προσφερθεί σαν θυσία για να μας σώσει.
-Παλικάρια δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτά που λέτε , θεός, βασιλιάς, γέννα, άστρο, θυσία μόνο μια εξήγηση υπάρχει να περάσετε πριν φτάσετε εδώ από το καπηλειό « ο κατακλυσμός του Νώε» και μάλλον τα έχετε τσούξει. Λοιπόν τέρμα τα αστεία θέλω δελτίο αποστολής , τιμολόγιο και φόρο τελωνείου για αυτά που μεταφέρετε.
-Μα τι είναι αυτά που λες δεν καταλαβαίνεις ότι αυτά είναι δώρα για τον θεάνθρωπο.
-Μάλιστα τώρα είναι και θεάνθρωπος. Μπορείς να μου τον περιγράψεις;
-Το πραγματικό δεν πρόκειται να το γνωρίσουμε ποτέ, μόνο μέσα από τις ενέργειες του μπορούμε να το προσεγγίσουμε , το πραγματικό είναι συνεχές , η ανθρώπινη εμπειρία είναι ασυνεχής γιατί περιορίζεται από τους αισθητηριακούς περιορισμούς. Αυτό που γνωρίζουμε είναι όπως λέει η λέξη είναι το γνωστό όχι το πραγματικό.
-Δάσκαλε αυτά να πας να τα πεις στους έλληνες αυτοί λένε κάτι τέτοια ακαταλαβίστικα. Βλέπεις εκεί στην πλατεία το άγαλμα του Δία μπορώ να σου τον περιγράψω από την κορυφή μέχρι τα νύχια.
-Παιδί μου η αλήθεια δεν εξαντλείται στον ορισμό της.( του είπε ο Μελχιόρ)
-Παππούλη το βλέπεις αυτό; ( Βγάζει από μια μεγάλη τσέπη του ένα μικρό ασκό και στάζει νερό κάτω) Μία και μια σταγόνα κάνουν δυο σταγόνες.
-Όχι παιδί μου αυτό ακριβώς σου λέω μια σταγόνα και μια άλλη σταγόνα δεν κάνουν δυο σταγόνες αλλά μια μεγαλύτερη σταγόνα.
-Α πάλι μου άρχισες τις ελληνικούρες και πας να με μπερδέψεις. Όπως και να είναι τα πράγματα που κουβαλάτε μαζί σας είναι αδήλωτα και σύμφωνα με τις εντολές του ΔΝΤ πρέπει να πληρώσετε αυτό το πρόστιμο. ( Και δίνει ένα πάπυρο με το πρόστιμο  στον Γασπάρ)
-Μα δεν έχουμε τόσα χρήματα.
-Τόσο πλούτο κουβαλάτε δεν είναι δυνατόν να μην έχετε χρήματα.
-Όλα αυτά είναι για το θείο βρέφος.
-Το ύψος του προστίμου για 28 πλακίδια χρυσού και περίπου 70 σβόλους σμύρνα και λιβανιού και με τα προηγούμενα ισοδυναμεί με την αξία δυο καμήλων η με πληρώνετε η θα σας παρακρατήσω δυο καμήλες.
Έτσι φέτος οι τρεις μάγοι λόγω των έκτακτων και εφιαλτικών μέτρων έφτασαν στην φάτνη καβάλα σε μια καμήλα. Μπορεί να ταλαιπωρήθηκαν προς το τέλος της διαδρομής τους αλλά δεν πρόδωσαν την αποστολή τους και αυτό είναι και το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Παρά το πρόστιμο του ΔΝΤ αρνήθηκαν να παραδώσουν τα τίμια δώρα, της αποστολής τους .
Ίσως αυτό να είναι και το μήνυμα των φετινών Χριστουγέννων , όσο και να μας πολεμά το Δημόσιο Νόμιμο Τέρας, δεν καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους προσφέρουμε τα κασελάκια με τις προσωπικές μας αξίες. Γιατί όσο και να ακούγονται ελληνικούρες η βάση της κρίσης ήταν και είναι πολιτισμική . Βάλαμε την ζωή μας πάνω σε δήθεν και λαμπερές αξίες για τις οποίες καλούμαστε να πληρώσουμε τον λογαριασμό ακόμα και αν ισχυριζόμαστε … ότι μας ξεγέλασαν

*΄Ένα γεγονός που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι τα τίμια δώρα βρίσκονται στην μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, 28 πλακίδια χρυσού και η σμύρνα και ο λίβανος σε 60 ή 70 σφαιρίδια. Τα τίμια δώρα πρόσφερε στην μονή του Αγίου Παύλου η Μάρω η μητριά του Μωάμεθ του Πορθητή και υπάρχουν και επίσημα έγγραφα για την παράδοση των δώρων, Η Μάρω ήταν χριστιανή κόρη του Γεωργίου Μπράγκοβιτς ο οποίος είχε χτίσει το καθολικό της μονής, ο σουλτάνος της επέτρεψε να διατηρήσει την πίστη της. Κατά την παράδοση των δώρων σύμφωνα με την παράδοση η ίδια η Παναγία την εμπόδισε να για τηρηθεί το άβατο και στο σημείο εκείνο ανεγέρθη σταυρός που ονομάζεται «σταυρός της βασίλισσας».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ