Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

11/12/10

Έναν ακόμα χρόνο χωματερές. Ο Φώτης Χατζημιχάλης παρουσίασε τον νέο αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη, υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, η Διυπουργική Επιτροπή για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.


Η Επιτροπή ενέκρινε δύο Σχέδια Δράσης:

α. Για την παύση της λειτουργίας των Χ.Α.Δ.Α. που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για την νόμιμη διάθεση των στερεών αποβλήτων και

β. Για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σκοπός της Επιτροπής είναι η παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) της Περιφέρειας Πελοποννήσου έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και η προκήρυξη των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην ίδια Περιφέρεια έως τον Ιούνιο του 2011.

Όπως ανακοινώθηκε τα παραπάνω Σχέδια Δράσης συγκροτούν μία ολοκληρωμένη απάντηση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα των χωματερών που είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην Πελοπόννησο και θα αποτελέσουν πρότυπο για αντίστοιχα σχέδια δράσης στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Με την απόφαση αυτή καθίσταται δυνατή η απορρόφηση σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων άνω των 100 εκατομμυρίων Ευρώ. Επίσης, δημιουργούνται νέα θετικά δεδομένα στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε την επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διυπουργική Επιτροπή και η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης θα παρακολουθούν σε μηνιαία βάση την υλοποίηση των παραπάνω Σχεδίων Δράσης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ραγκούσης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Μπιρμπίλη, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππας, οι Υφυπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Τζάκρη, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ρήγας και Προστασίας του Πολίτη, κ. Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Πετράκος, οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών Πελοποννήσου, κ. Χατζημιχάλης, και Αττικής, κ. Λιακόπουλος, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργού Επικρατείας.

Εντωμεταξύ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Φώτης Χατζημιχάλης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη, παρουσίασε το νέο αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της περιφέρειας, με το οποίο δίνεται έμφαση στην ανακύκλωση στην πηγή.

Ο νέος ΠΕΣΔΑ χωρίζει την περιφέρεια σε τρεις γεωγραφικές διαχειριστικές ενότητες, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας, αλλά και να γίνουν συντονισμένα και πολύ πιο γρήγορα οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή του.

Στην πρώτη ενότητα εντάσσονται η Κορινθία, η Αργολίδα και οι Δήμοι Τρίπολης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας από την Αρκαδία.

Στη δεύτερη ενότητα, εντάσσονται ο νομός Μεσσηνίας και οι δήμοι Γορτυνίας και Μεγαλόπολης από την Αρκαδία.

Στην τρίτη ενότητα είναι μόνο ο νομός Λακωνίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης προβλέπεται ανάπτυξη δικτύου πράσινων σημείων, μονάδες επεξεργασίας του συλλεγόμενου οργανικού, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων που μπορούν να φτάσουν και τους 11ΣΜΑ.

Προβλέπονται ακόμα τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) που θα περιλαμβάνουν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ανά γεωγραφική διαχειριστική ενότητα, η χωροθέτηση των οποίων θα ακολουθήσει.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για έναν σημαντικό αριθμό ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, όπως τα αδρανή, τα απόβλητα ελαιοτριβείων, τα νοσοκομειακά και άλλα, η διαχείριση των οποίων βασίζεται σε ειδικό νομικό πλαίσιο.

Μέχρι την υλοποίηση του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ, προτείνονται δράσεις που αφορούν στην εκτεταμένη ανακύκλωση στο σύνολο της Περιφέρειας, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και στη μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ΚΔΑΥ, να υπάρξει στοχευμένη διαλογή στην πηγή του οργανικού κλάσματος σε περιοχές τουριστικές, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός εστιατορίων, ξενοδοχείων, με τη δημιουργία μικρών μονάδων επεξεργασίας, που μπορεί να φτάσει και τις δύο μονάδες ανά νομό.

Η δημιουργία του ενιαίου Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων που θα συσταθεί από 1 Ιανουαρίου με τον «Καλλικράτη» σε συνδυασμό με τον νέο ΠΕΣΔΑ θα αποτελούν σημαντικά εργαλεία δράσης. Επίσης, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την άμεση αποκατάσταση όσων ανενεργών ΧΑΔΑ έχουν απομείνει, αλλά και μελέτες αποκατάστασης για τους 79 ενεργούς ΧΑΔΑ που τη μεταβατική περίοδο σταδιακά θα αποκαθίστανται, ενώ τόνισε πως «φιλοδοξούμε ως το τέλος του 2011 όλοι οι ενεργοί ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου να έχουν κλείσει».

Τέλος ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς, υπογραμμίζοντας ότι το εγκεκριμένο σχέδιο δράσης είναι αποτελεσματικό και θα αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ