Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

22/1/11

Πράσινο φως για αφαλάτωση Αναβάλου. 3,5 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ ή είσοδος ιδιωτών στην εκμετάλλευση των νερών;

Τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ επένδυση αναμένεται να γίνει στην Αργολίδα για την κατασκευή εργοστασίου Αφαλάτωσης, για το οποίο φαίνεται να δίνει το πράσινο φως η κυβέρνηση.


Στο γραφείο του Γιάννη Μανιάτη βρίσκεται ήδη το προσχέδιο σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η αφαλάτωση στην Αργολίδα, καθώς και μια περιγραφή της σημερινής κατάστασης στο νομό. Χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση φορέων του νομού με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος.

Το εργοστάσιο αφαλάτωσης το σχεδίαζαν εδώ και χρόνια οι ΔΕΥΑ Ναυπλίου και Άργους, όταν βρέθηκαν χωρίς νερό λόγω λειψυδρίας, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να λειτουργεί με τα νερά του Αναβάλου.

Τότε η ΔΕΥΑ Άργους είχε κάνει έναν πρόχειρο προϋπολογισμό το 2008 για 500 κυβικά την ώρα που έφτανε το 1 εκατομμύριο ευρώ. για να καλυφθούν όμως όλες οι περιοχές των δύο ΔΕΥΑ εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 3.000 κυβικά την ώρα. Σημειωτέον βέβαια ότι το λειτουργικό κόστος ενός τέτοιου εργοστασίου είναι τεράστιο και θα λειτουργεί αν κατασκευαστεί μόνο σε περιόδους λειψυδρίας.

Λυμένο πάντως στο μεγαλύτερο μέρος του είναι το θέμα του δικτύου αφού θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχουν δίκτυο που μεταφέρει νερό από την Λέρνα προς το Άργος και το Ναύπλιο. Θα χρειαστεί μόνο ένα μικρό δίκτυο από το σημείο που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο μέχρι το υπάρχον δίκτυο. Αν μάλιστα κατασκευαστεί στους Μύλους όπως σχεδιάζεται κοντά στην μεγάλη δεξαμενή του Αναβάλου τότε η απόσταση είναι πολύ μικρή.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του στην συνάντηση με θέμα την δημιουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού στην Αργολίδα είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο Επικεφαλής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Α. Χατζηπαραδείσης, ο αντιπεριφερειάρχης Τ. Χειβιδόπουλος, οι δήμαρχοι Ναυπλίου Π. Αναγνωσταράς και Άργους Καμπόσος, και εκπρόσωποι του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ναυπλίου και Άργους.



Επιφυλάξεις



Από τον δημοτικό συνδυασμό Ναυπλίου «Άλλη Πρόταση» με κείμενο το οποίο υπογράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης εκφράζονται επιφυλάξεις. Όπως τονίζεται «η συζήτηση μάλλον «μυρίζει ιδιωτική εκμετάλλευση» του νερού του Ανάβαλου για λειτουργία συστήματος διπλής όσμωσης για παραγωγή πόσιμο νερό για εκμετάλλευση. Και υπογραμμίζεται: «Είναι γνωστό ότι μεγάλες, όχι μόνο ελληνικές εταιρείες, ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση του νερού από τις πηγές του Ανάβαλου. Μήπως θέλουν κάποιοι να πάρουν το πράσινο φως για να προχωρήσει άλλη μια «επένδυση για το καλό μας»;

Όπως τονίζει ο συνδυασμός προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα παρακάτω:

α) Ενιαίος φορέας διαχείρισης του πόσιμου νερού στην Αργολίδα, β) Μέτρα προστασίας των πηγών της Λέρνας σε σχέση με την λεκάνη απορροής και την “αγροτική εκμετάλλευση” του νερού της Λέρνας, γ) Μέτρα για τα προβλήματα σπατάλης των δικτύων διανομής και τα μεγάλα προβλήματα διαρροής σε ποσοστά πάνω από 40 %, δ) Λειτουργία διπλού δικτύου διανομής νερού στις πόλης και εκμετάλλευση του νερού του Ανάβαλου για χρήσεις κήπων γηπέδων πράσινου γενικότερα για να μην σπαταλάμε νερό Λέρνας, ε) Αναβάθμιση του χώρου της άντλησης των υδάτων από τις πηγές και νέο ΦΕΚ για την κατανομή και εκμετάλλευση των νερών των πηγών, στ) Σχέδιο για ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος των διυλιστηρίων.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ