Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/1/11

Το Ντουμπάι θέλει την μαρίνα. Παρά την κρίση υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις

Μία εταιρία από το Ντουμπάι, μία εταιρία από την Κύπρο και έξι Ελληνικές εταιρίες, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή και εκμετάλλευση της μαρίνας στο Ναύπλιο.


Στις 28 Ιανουαρίου, το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, έχει καλέσει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την επένδυση. Εφόσον βρεθεί ο ιδιώτης από τον Διεθνή Διαγωνισμό που θα προκηρυχτεί, το έργο, μπορεί να ξεκινήσει.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη Μαρίνα καθώς και σημαντικός χώρος χερσαίας απόθεσης για συντήρηση / επισκευή και διαχείμαση σκαφών. Επίσης η μονάδα θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις στο χερσαίο χώρο για την εξυπηρέτηση των ελλιμένιζα μένων σκαφών και των επιβαινόντων σε αυτά, καθώς και των επισκεπτών του λιμένα.

Για την υλοποίηση του έργου θα κατασκευασθούν κρηπιδώματα συνολικού μήκους 670μ περίπου, ένας πλωτός κυματοθραύστης (προσήνεμος μόλος) συνολικού μήκους 340μ, ο υπήνεμος μόλος μήκους 144μ και τέλος, πλωτοί προβλήτες συνολικού μήκους 324μ για την πρόσδεση σκαφών.

Πίσω από τα κρηπιδώματα θα διαμορφωθεί η χερσαία ζώνη της μαρίνας (συνολικής επιφάνειας 59 στρεμμάτων περίπου) στην οποία θα κατασκευασθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι χώροι χερσαίας απόθεσης και συντήρησης / επισκευής σκαφών, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και τρέιλερ κλπ.

Η Μαρίνα θα διαθέτει σταθμό ανεφοδιασμού των σκαφών με καύσιμα και εγκαταστάσεις παραλαβής λυμάτων και ελαιωδών καταλοίπων, νηοδόχο για την ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών με τη βοήθεια μηχανήματος τύπου travelift, καθώς και ράμπα για την ανέλκυση / καθέλκυση με τρέιλερ.

Το έργο αναμένεται να στοιχίσει 24.000.000,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και θα υπάρχει η δυνατότητα ελλιμενισμού 210 σκαφών αναψυχής διαφόρων μεγεθών, καθώς και χερσαίας απόθεσης σκαφών για συντήρηση / επισκευή και διαχείριση.



Σενάρια



Τρία σενάρια προτείνει στους ιδιώτες επενδυτές το λιμενικό ταμείο (όπως προκύπτει από την μελέτη που παρέλαβε από την εταιρία «ΘΗΤΑ EUROAXION» που είχε αναθέσει):

ΣΕΝΑΡΙΟ 1-25ετής παραχώρηση σε Ιδιώτη.

Στους αναφερόμενους υπολογισμούς, η αποπληρωμή της δαπάνης του έργου, έχει υπολογισθεί σε 25ετές χρονικό ορίζοντα.

Η προσέγγιση για την αποπληρωμή σε 25 χρόνια, δίνει ετήσια απόσβεση 960.000 ευρώ. Σε αυτό, μπορεί να υπολογισθεί το ποσό των καθαρών κερδών και το οποίο θα είναι το συνολικό τίμημα, το οποίο θα εισπράξει ο ανάδοχος του έργου και που εκτιμάται σε ποσοστό 52,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2 - 30ετής παραχώρηση σε Ιδιώτη.

Σε αυτήν την περίπτωση αναλύονται τα οικονομικά αποτελέσματα για μια περίοδο εκμεταλλεύσεως που θα είναι τα 30 χρόνια. Εδώ, ο ιδιώτης έχει την ευκαιρία, μιας καλύτερης εκμετάλλευσης του έργου, τόσο για το ίδιο όσο και για τον φορέα του έργου (Λιμενικό Ταμείο), ελαχιστοποιώντας του επιχειρηματικούς κινδύνους για αμφότερες τις πλευρές.

Οι αποσβέσεις στο αναφερόμενο σενάριο ανέρχονται στο ποσό των 800.000 ευρώ ετησίως, ενώ με τα καθαρά κέρδη το συνολικό τίμημα που θα εισπράξει ο ανάδοχος του έργου εκτιμάται σε ποσοστό 51,1% επί του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3 - 30ετής παραχώρηση σε Ιδιώτη με υπενοικίαση όλων των δραστηριοτήτων

Το Σενάριο αυτό έρχεται να ολοκληρώσει τις ρεαλιστικές επιλογές που θα μπορούσαν να εκφραστούν στην εκμετάλλευση της μαρίνας του Ναυπλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ανάδοχος του έργου, αφού κατασκευάσει όλα τα απαραίτητα έργα, παραχωρεί σε τρίτους την εκμετάλλευση όλων των δραστηριοτήτων (Μαρίνα, Συνεδριακό Κέντρο, Εμπορικές εκμεταλλεύσεις). Έτσι μειώνει τον επιχειρηματικό του κίνδυνο, τα έξοδα που αφορούν την διαχείριση και το προσωπικό, αφού καρπώνεται ποσοστά από την ετήσια χρήση των εγκαταστάσεων του. Από την Μαρίνα ένα 30% των καθαρών εσόδων που αυτή επιφέρει, από το Συνεδριακό κέντρο το 30% των εσόδων, ενώ από τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις εισπράττει τα ποσά που έχουν καταγραφεί και στα προηγούμενα σενάρια (ενοίκιο + ποσοστό επί των εισπράξεων).

Στην προκειμένη περίπτωση τα καθαρά κέρδη αναγόμενα ετησίως στον κύκλο εργασιών δίνουν συντελεστή καθαρού κέρδους που εκτιμάται σε ποσοστό 13,9% περίπου.



Οικονομικά Αποτελέσματα



Οι κύριοι πυλώνες του έργου αναφέρονται:

1.στην Μαρίνα του Ναυπλίου

2.στους χώρους και το είδος των εκμεταλλεύσεων του ανοιχτού χώρου ψυχαγωγίας και του ανοιχτού Θεάτρου

3.στις λοιπές δραστηριότητες (Σούπερ Μάρκετ, κατάστημα ναυτιλιακών ειδών, σταθμός ανεφοδιασμού καυσίμων, εστιατόρια, αναψυκτήρια, Πάρκινγκ, Σχολή Ναυταθλητισμού).

Ειδικότερα για την Μαρίνα, λαμβάνονται υπόψη οι ζώνες εκμετάλλευσης (Α, Β, Γ), οι οποίες προσδιορίζονται αναλόγως το μήκος των φιλοξενούμενων σκαφών, οι μήνες που τα σκάφη θα παραμείνουν στην Μαρίνα, και η πληρότητα της. Προσδιορίζονται επίσης οι θέσεις της Μαρίνας και η περίοδος εκμετάλλευσης της έκαστης θέσης, καθώς και η τιμολόγηση κάθε θέσης.

Επί τη βάσει της ως άνω προσέγγισης, προσδιορίζονται τα προσδοκώμενα έσοδα για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Ο Δεύτερος Πυλώνας λειτουργίας, αναφέρεται στους χώρους του Θεάτρου και των ανοιχτών χώρων ψυχαγωγίας.

Για τον υπολογισμό των εσόδων, λαμβάνονται υπόψη ο τύπος των συνεδρίων, η τιμή παραχώρησης του Θεάτρου ανά ημέρα, ο αριθμός των εκδηλώσεων, η διάρκεια τους, ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Ο Τρίτος Πυλώνας εκμετάλλευσης αναφέρεται στις λοιπές δραστηριότητες που αφορούν τα καταστήματα (Σούπερ Μάρκετ, ναυτιλιακά είδη, εστιατόρια, αναψυκτήρια), η Σχολή Ναυταθλητισμού, ο σταθμός Ανεφοδιασμού Καυσίμων και το Παρκινγκ.

Τα επί μέρους έσοδα κάθε δραστηριότητας έχουν υπολογισθεί με βάση τα τοπικά δεδομένα, τον αριθμό των επισκεπτών - εσωτερικού και εξωτερικού - τις επιθυμίες του κοινού, την αγοραστική δύναμη, που υπολογίζεται ότι διαθέτουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Επί τη βάσει των προαναφερομένων Πυλώνων προκύπτουν έσοδα που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το προβλεπόμενο ετήσιο κόστος των υπηρεσιών που θα παραχθούν.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ