Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

15/1/11

Κύκνειο άσμα για το πορτοκάλι. Γέμισαν χαμάδα τα χωράφια και οι παραγωγοί κάνουν έκκληση για αποζημιώσεις προς τον ΕΛΓΑ

Μόλις το 20% της παραγωγής των εσπεριδοειδών έχει κοπεί μέχρι στιγμής. Τα περισσότερα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα και οι παραγωγοί της Αργολίδας βρίσκονται σε απόγνωση. Η δε τιμή βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδε όλων των εποχών. Μόλις 15 έως 16 λεπτά το κιλό πουλιούνται τα πορτοκάλια, τιμή που δεν βγάζει ούτε καν το κόστος της καλλιέργειας.

Όπως λένε οι παραγωγοί δεν φρόντισε κανείς εγκαίρως να αναζητήσει αγορές στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τώρα που θα έπρεπε να γίνεται οργασμός συγκομιδής στα χωράφια, να πέφτουν τα πορτοκάλια στο έδαφος και κανένας να μην συγκινείται.
Και μαζί με όλα αυτά έχει έρθει και η πλήρης αποδέσμευση των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση με αποτέλεσμα να κλείνει και αυτή η «πόρτα» διάθεσης του προϊόντος.
Για μια ακόμα φορά οι παραγωγοί στρέφονται προς την πολιτεία θέτοντας ζήτημα επιβίωσης. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Σαρρή, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, κάνει έκκληση για να δοθούν αποζημιώσεις.

Χαμάδα

Όπως τονίζει η Ομάδα «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη καρπόπτωση στα πορτοκάλια της ποικιλίας "Washington Navel", "Navellina" και "Salustiana" καθώς και στα μανταρίνια της ποικιλίας "Κοινό" στη περιοχή μας. Ήδη μεγάλες ποσότητες έχουν χαθεί, και όσο ο καιρός περνάει το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο. Το φαινόμενο αυτό άρχισε να παρουσιάζεται έντονα μετά το παγετό της 12ης Δεκεμβρίου, τόσο σε κτήματα που είχε εφαρμοστεί χαλκούχο προστατευτικό σκεύασμα όσο και στα υπόλοιπα. Πιστεύουμε πως οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν λίγο πριν το παγετό σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία την ημέρα του παγετού (περίπου -4,5 βαθμούς Κελ­σίου) είναι η αιτία του προβλήματος».
Η Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Αργολίδας, ζητάει από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης της παραγωγής που έχει καταστραφεί, λαμβάνοντας υπόψη πως δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα της χυμοποίησης σαν εμπορική διέξοδος για τους παραγωγούς». Και καταλήγει: «Οι χαμηλές εμπορικές τιμές που υπάρχουν για τα εσπεριδοειδή σε συνδυασμό με τη προαναφερόμενη ζημιά, αποτελούν πλέον το "κύκνειο άσμα" για τους εσπεριδοκαλλιεργητές. Δεν είναι θέμα ενίσχυσης της τιμής, τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης για τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη των κτημάτων τους λόγω του αρνητικού ισοζυγίου που παρουσιάζει η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παρακαλούμενα εξετάσετε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες το δίκαιο αιτημά μας για αποζημίωση της ζημιωθείσας παραγωγής».
Στη Βουλή
Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη.
Σημειώνει ο βουλευτής: «Η παραγωγή εσπεριδοειδών στην Αργολίδα αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικά οξύτατα προβλήματα επιβίωσης. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται ανάμεσα σ’ αυτά οι πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, η χαμηλή απορρόφηση των προϊόντων, η παράνομη ελληνοποίηση προϊόντων από τρίτες χώρες και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η αύξηση στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα και της μόλυνσής του από νιτρώδη. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η έντονη καρπόπτωση στα πορτοκάλια της ποικιλίας «Washington Navel», «Νavellina» και «Salustiana» και στα μανταρίνια «Κοινό», φαινόμενο που άρχισε να εμφανίζεται έντονα μετά τον παγετό της 12 Δεκεμβρίου 2010 όπως επισημαίνουν σε σχετικά τους έγγραφα φορείς των παραγωγών της Αργολίδας.
Και υπογραμμίζει: «Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, η οποία έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση λόγω του αρνητικού ισοζυγίου που παρουσιάζει η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, είναι αναγκαία η άμεση συγκρότηση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των οξύτατων αυτών προβλημάτων και για το λόγο αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του κ. Υπουργού και εκπροσώπων των θεσμικών φορέων του νομού Αργολίδας».
Ο κος Σκανδαλίδης καλείται να απαντήσει «αν προτίθεται να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη υπό την προεδρία του όλων των ενδιαφερομένων μερών και βεβαίως με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων της Αργολίδας για την εξέταση και αντιμετώπιση του οξέως προβλήματος που αντιμετωπίζει η παραγωγή εσπεριδοειδών και για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».

Στην Περιφέρεια

Λύση στα προβλήματά τους από την αιρετή Περιφέρεια περιμένουν οι παραγωγοί όλης της Πελοποννήσου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, υπό την προεδρία του Πέτρου Τατούλη, με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσουεκφράστηκε η αγωνία των αγροτών για το μέλλον τους.
Αντικείμενό της σύσκεψης ήταν η διαμόρφωση του πλαισίου δράσης στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση κα τις εξαγωγικές δυνατότητες των Πελοποννησιακών προϊόντων.
Ο κος Τατούλης υπογράμμισε ότι ως μέλος πλέον του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, η Πελοπόννησος θα προωθήσει την δική της στρατηγική για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Το σύνολο των τοποθετήσεων της σύσκεψης θα αποτελέσουν αντικείμενο ομάδας εμπείρων ανθρώπων τόσο στο επίπεδο της αγροτικής οικονομίας, όσο και στο επίπεδο της κτηνοτροφίας αλλά και στο επίπεδο της αλιείας που θα καθίσουν και θα βγάλουν συμπεράσματα διαμορφώνοντας ένα δια ταύτα το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας για περαιτέρω διαβούλευση.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ