Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

15/1/11

Τι χρωστούν οι δήμοι. Θα σφίξουν το ζωνάρι Αναγνωσταράς, Καμπόσος, Καμιζής και Γκάτζιος

Μικρά χρέη σε σχέση με άλλους δήμους ανά την Ελλάδα που είναι υπερχρεωμένοι, παρουσιάζουν οι δήμοι της Αργολίδας, όμως και τα χρήματα αυτά που χρωστούν δεν είναι λίγα για τα δεδομένα της εποχής, μέσα στην οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο δήμος Άργους – Μυκηνών έχει δάνεια 2.823.792 ευρώ, ο δήμος Ναυπλιέων 2.572.160 ευρώ, ο δήμος Ερμιονίδας 1.215.696 ευρώ και ο δήμος Επιδαύρου 424.085 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ΟΤΑ που δεν χρωστούν, όπως η κοινότητα Αλέας.
Στα παραπάνω ποσά βέβαια δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Όπως δηλώνει στον «α» ο δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος «δεν έχω πλήρη ενημέρωση ακόμα. Περιμένω να κατεβεί ειδικό κλιμάκιο ελέγχου να ελέγξει όλες τις υπηρεσίες να δει αν είναι σύννομη η δράση τους και ποια είναι τα οικονομικά που υπάρχουν».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έγιναν τις τελευταίες ημέρες (otanews.gr), το ΥΠΕΣ θα προσπαθήσει να σταματήσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των νέων δήμων μέσω του προγράμματος εξυγίανσης που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Το πρόγραμμα, όπως αναμένεται, θα βάλει «ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες και η ένταξη των δήμων σε αυτό θα γίνεται είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά. Σε περίπτωση υποχρεωτικής ένταξης, το υπουργείο θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών των ΟΤΑ ποιοι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι δήμοι θα εντάσσονται όταν πληρούν τα εξής κριτήρια:
1. Αν οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις υπερβαίνουν το 20% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του δήμου.
2. Αν το συνολικό χρέος υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό (το υπουργείο προσανατολίζεται να το ορίσει στο 80%) των ετήσιων εσόδων (συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών τελών).
Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών μέσω συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες θα υποχρεούται να προχωρήσει η υπερχρεωμένη δημοτική ενότητα ή ο δήμος.
Όσοι δήμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης αναμένεται να παγώσουν τις προσλήψεις, αλλά και να περιορίσουν δραστικά ορισμένες δαπάνες, όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ.
Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» οι δήμοι που θεωρούνται υπερχρεωμένοι θα εφαρμόσουν πρόγραμμα εξυγίανσης. Η ένταξη στο πρόγραμμα Εξυγίανσης θα γίνεται είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά. Στην περίπτωση της υποχρεωτικής ένταξης, το υπουργείο Εσωτερικών θα αποφασίζει με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών των ΟΤΑ ποιοι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις δαπάνες, π.χ. όσοι δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν ακόμα και τη μισθοδοσία θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα.
Στην δεύτερη περίπτωση της προαιρετικής ένταξης, οι δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εφόσον πληρούν τα κριτήρια, ώστε να θεωρούνται υπερχρεωμένοι. Φυσικά, η ένταξη στο πρόγραμμα περιλαμβάνει και δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.
Το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι κεντρική υποχρέωση όλων των δήμων και ενοτήτων που θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης είναι να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο για την έξοδό τους από το χρέος.
Στο πλαίσιο των κυρώσεων του προγράμματος, μέρος της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (χρηματοδότηση για επενδύσεις) θα μπορεί να δεσμεύεται, δηλαδή να παρακρατείται, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υλοποιούνται έργα στον συγκεκριμένο δήμο, μέχρι να εξοφληθεί το χρέος.
Ευθύνη για τον έλεγχο του προγράμματος θα έχουν δύο επιτροπές θεσμικά κατοχυρωμένες.
Εξετάζεται πάντως και το ενδεχόμενο οι δήμοι να μπορούν να προσφύγουν σε ιδιωτικές τράπεζες να δανειστούν για την εξυγίανση των χρεών τους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ