Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

27/1/11

ΑΕΠ ή ΑΕΠ

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου
Ο παππούς ήταν στο υπόγειο και ξεφύλλιζε τις Κυριακάτικες εφημερίδες , σε ένα τραπέζι ξεχώριζε ψηφιακούς δίσκους με μουσικές και ταινίες, περιοδικά και άρθρα που ήθελε να διαβάσει. Σε μια κυριακάτικη εφημερίδα ανακαλύπτει ότι έχει αφιέρωμα στον μεγάλο ρώσο σκηνοθέτη Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν, πρώτη ταινία «Οκτώβρης οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Από τα σκαλιά ξεχώρισε τα μεταλλικά βήματα του εγγονού του, σύμφωνα με τον παππού ήταν σαν τους κοφτερούς ήχους που κάνει το καρφί σφυρί του αναβάτη . Η υπόγα ήταν το καταφύγιο τους, γεμάτο ταινίες βιβλία και μουσικές.

Η τελευταία ταινία που είδαν μαζί με τον Πέτρο ήταν «το ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, λίγες μέρες πριν φύγει για το μεταπτυχιακό του στην Αγγλία.

-Πετράν τρέξε αρχίζει η προβολή.

-Αμέσωωως.

Του απάντησε ο Πέτρος και θρονιάστηκε στην δεύτερη πολυθρόνα. Το υπόγειο ήταν ο προσωπικός τους χώρος και θεωρούσαν δεδομένο ότι δυο πολυθρόνες είναι αρκετές δεν χρειάζονταν άλλες. Αλλά και κανείς άλλος δεν ενδιαφερόταν.

Ο παππούς συγκινήθηκε βλέποντας την οκτωβριανή επανάσταση στην οποία επένδυσε τα κόκκινα όνειρα του και αφιέρωσε όλη του την ζωή . Κάτι σαν δάκρυ φάνηκε στα μάτια του. Ο Πέτρος ήξερε ότι ο παππούς χρειαζόταν λίγες στιγμές σιωπής. Αθόρυβα του έφτιαξε ένα διπλό ελληνικό σκέτο με δυο σταγόνες κονιάκ μέσα. Ο παππούς με μια ρουφηξιά και ένα βαθύ αναστεναγμό επέστρεψε στην πραγματικότητα του 2011.

-Λοιπόν Πετράκη πως πάνε τα διαβάσματα;

-Παππού έχω μια εργασία για την οικονομική μεγέθυνση να κάνω, είναι λίγο δύσκολη αλλά θα τα καταφέρω και μάλλον προς τα εκεί θα κατευθύνω και την πτυχιακή μου εργασία.

-Και τι είναι η οικονομική μεγέθυνση Πέτρο; ( Ρώτησε ο παππούς σαν να μην ξέρει τίποτα.)

-Την θετική αλλαγή του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος(ΑΕΠ) μια χώρας την ονομάζουμε οικονομική μεγέθυνση. Τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την οικονομική μεγέθυνση είναι η εργασία , το βασικό πάγιο κεφάλαιο, το ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογία και δεν συμπεριλαμβάνονται στην εναπομένουσα εισροή .

-Και τι είναι αυτή η τελευταία εισροή ;

-Ο ρυθμός της εναπομένουσας εισροής βγαίνει αν αφαιρέσουμε από το ρυθμό μεταβολής ΑΕΠ το ρυθμό συνεισφοράς κεφαλαίου και εργασίας και περιλαμβάνει και την τεχνολογική πρόοδο αλλά και άλλους παράγοντες όπως πολιτιστικοί , θεσμικοί και άλλοι.

-Δεν μου λες Πέτρο για θεωρίες οικονομικής ανάπτυξης δεν σας μίλησαν στο πανεπιστήμιο;

-Παππού νομίζω ότι ταυτίζουν αυτές τις δυο έννοιες οικονομική ανάπτυξη και οικονομική μεγέθυνση.

Ο παππούς παλιά μαρξιστική καραβάνα έδωσε το δόλωμα που ήθελε στον εγγονό του και έπιασε μεγάλο ψάρι.

-Τότε που προλάβαινα και διάβαζα καλύτερα, το περίμενα ότι θα γινόταν αυτό στην εκπαίδευση σας, το νεοκλασικό μοντέλο της οικονομικής μεγέθυνσης που είναι ένα ποσοτικό κριτήριο να ταυτιστεί με την οικονομική ανάπτυξη που είναι ποιοτικό κριτήριο.

-Παππού σαν διαβασμένο σε βρίσκω.

-Μην ξεχνάς ήμουνα και καθοδηγητής στο κόμμα. Λοιπόν τον Οκτώβρη του 17 ξεσηκώθηκαν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της κοινωνίας, η οικονομική ανάπτυξη ήταν συνυφασμένη με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, τώρα που κατάληξε η επανάσταση είναι μια άλλη ιστορία , εγώ θα σου πω τούτη. Ήταν δύο φίλοι ο Θάνος και Γιώργος που αγαπούσαν παρά πολύ τα τρένα. Το όνειρο τους ήταν να κάνουν ταξίδια με τα τρένα. Ο Θάνος λοιπόν διάλεξε να μείνει στον τόπο του, οργάνωσε ένα σιδηροδρομικό συνεταιρισμό με τους κατοίκους 9 κοινοτήτων και έφτιαξαν ένα μικρό δίκτυο. Το πάθος το μεράκι του μπήκε στην υπηρεσία της κοινωνίας και έκανε δρομολόγια που εξυπηρετούσαν τα ορεινά χωριά. Όσο μεγάλωνε το δίκτυο μεγάλωνε και το δρομολόγιο του. Σε κάποια βαρυχειμωνιά αποκλείστηκε στο Ορεινό Χωριό εκεί γνώρισε και την κόρη του σταθμάρχη. Μαζί της έκανε οικογένεια και του έφερε στον κόσμο παιδιά, όλοι σιδηροδρομικοί!!! Ο Γιώργος είχε μεγάλα όνειρα θέλησε να φτιάξει το πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρένο στον κόσμο. Τον αγόρασε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε από μηχανολόγος , σχεδιαστής οχημάτων και μηχανών έκανε και μαθήματα αρχιτεκτονικής και βιομηχανικού σχεδιασμού μπήκε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και μετά από δοκιμές και δομικές πράγματι έφτιαξε ένα καταπληκτικό τρένο και για ανθρώπους και για εμπορεύματα. Μόνο που αυτό το τρένο δεν μπορούσε να πάει στις παλιές ράγες που δούλευε ο φίλος του. Ξανά μελέτες και μελέτες για να χαραχθούν νέες γραμμές αναγκαστικά κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος του δάσους η ξυλεία ευτυχώς χρησιμοποιήθηκε για τις ράγες, έγιναν και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα , έδιωξαν και δυο χωριά από την θέση τους και το τρένο ήταν έτοιμο. Είχε φτάσει σχεδόν εξήντα πέντε χρονών όταν όλος περηφάνια θα πήγαινε να εγκαινιάσει τις καινούργιες γραμμές στην γενέτειρα του. Είπαμε ο Έλληνας αν δεν αναγνωριστεί στο καφενείο του χωριού του δεν νοιώθει δικαιωμένος ακόμα και αν έχει πάρει Νόμπελ.

Το παλιό τρένο θα παρέμενε μόνο για τουριστικούς λόγους και αν ήταν βιώσιμο θα συνέχιζε έτσι έδειξε μια οικονομική μελέτη του Γιώργου. Παραμονή των εγκαινίων της νέας γραμμής έφτασε ο μεγάλος επιστήμονας της οικονομικής μεγέθυνσης στο χωριό του. Εκεί τον περίμενε ο φίλος του ο Θάνος, ό ένας έπεσε στην αγκαλιά του άλλου και με τα μάτια έκαναν απολογισμό ζωής.

Ο Θάνος του είπε:

-Ελα να σε πάω μια βόλτα με τον «σιδερένιο» και αύριο με πας εσύ με την ταχεία.. Και πράγματι έτσι έγινε, σε κάθε εκατό μέτρα της διαδρομής ο Θάνος είχε κάποια ιστορία να του πει. Στο εσωτερικό του βαγονιού είχε φωτογραφίες από εγγόνια και παιδιά .

-Να όταν φτάναμε στο μεγάλο δέντρο μου είπανε από τον ασύρματο ότι γεννήθηκε ο πρώτος μου γιός και κοντά στο μεγάλο φαράγγι έμαθα για το πρώτο εγγόνι.

Θες να οδηγήσεις για λίγο;

-Ξέρεις Θάνο ποτέ δεν έμαθα να οδηγάω τρένο , μόνο να κάνω μελέτες ήταν η δουλειά μου .

-Οικογένεια παιδιά έκανες;

-Δεν πρόλαβα παθιάστηκα με την έρευνα…. Σχεδόν σαράντα χρόνια

-Για πες μου τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία , κεφάλαιο , τεχνολογία, εργασία , ανθρώπινο δυναμικό ο Γιώργος μεγάλωσε το ΑΕΠ. Κατάστρεψε το μισό φυσικό περιβάλλον αλλά πρόσθεσε νέες θέσεις εργασίας, μεγάλωσε την ρύπανση, ερήμωσε τόπους με τα νέα δρομολόγια αλλά είναι όλα πιο γρήγορα και το στο τέλος αφού το σύστημα τον ξεζούμισε του δίνει και μια τιμητική διάκριση χωρίς να πάρει ποτέ την χαρά να οδηγήσει ένα τρένο . Ο άλλος με την Αναζήτησης Ευτυχίας και Ποιότητας, και τις ανάγκες της κοινωνίας εξυπηρετούσε τόσα χρόνια ,πολλά χωριά κρατήθηκαν ζωντανά, η μεταφορά προϊόντων γινόταν με μια μικρή καθυστέρηση αλλά δεν καταστράφηκε το φυσικό περιβάλλον και έζησε μια ζωή γεμάτη με ανθρωπιά και μνήμες . Ο Θάνος έζησε μια γεμάτη ζωή σε μικρότερη μεγέθη και ο άλλος ήταν άδειος σε διαρκή μεγέθυνση !!!

Εκείνη την στιγμή ακούστηκαν βήματα πάπιας που πάει για σάουνα , έτσι χαρακτήριζε τα βήματα του γιού του ο παππούς.

-Πατέρα άσε την κομματική καθοδήγηση του εγγονού και ελάτε να φάμε, αύριο φεύγει ο Πέτρος….( του είπε με ειρωνικό ύφος στην φωνή χωρίς να μπει μέσα).

-Ότι πείτε της μεταπολίτευσης χαμένη μικροαστική γενιά, του απάντησε ο παππούς.

Ο παππούς δεν ήταν ενάντια στην τεχνολογία, ούτε ενάντια στην οικονομική μεγέθυνση, αρκεί να υπηρετούσαν τον άνθρωπο την κοινωνία και όχι τα νούμερα…..

Ένοιωσε πολύ περήφανος όταν έλαβε ένα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προσωπικό του υπολογιστή ένα βίντεο με την παρουσίαση της εργασίας του εγγονού του.

-Αντί να αναπτύξω θεωρίες οικονομικής μεγέθυνσης θα σας πω μια ιστορία που έμαθα από τον παππού μου. … ήταν μια φορά δυο φίλοι που αγαπούσαν πολύ τα τρένα ….. είναι ευθύνη και επιλογή αν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα στηρίζει την Αναζήτηση Ευτυχίας και Ποιότητας. Το δυνατό χειροκρότημα των φοιτητών και το βλέμμα επιδοκιμασίας του καθηγητή του ήταν ότι καλύτερο δώρο για τον παππού. Ετοιμαζόταν να δει τη δεύτερη ταινία του Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν»…. Στην άδεια πολυθρόνα του εγγονού είχε βάλει ένα δίσκο με διπλό ελληνικό σκέτο… έσταξε δυο σταγόνες κονιάκ και ήταν έτοιμος να απολαύσει την ταινία του…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ