Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/1/11

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών ΕΑΣΑ Σπύρο Αντωνόπουλο: Όχι στην απαξίωση του πορτοκαλιού

Η στρέβλωση των όρων της αγοράς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με εξαγωγές χωρίς συσκευασία και ποιοτικό έλεγχο, με την παράλληλη ανεξέλεγκτη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, λειτουργία επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την μεγάλη προσφορά του προϊόντος που ξεπερνά την ζήτηση και την οικονομική κρίση είναι οι βασικές αιτίες της χαμηλής τιμής του πορτοκαλιού.
Τα παραπάνω υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον «α» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΕΑΣΑ Σπύρος Αντωνόπουλος.
Ο κος Αντωνόπουλος μίλησε στην εφημερίδα μας λίγες ώρες πριν από την σημερινή συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κουτσούκο και ιχνηλατεί από την δική του σκοπιά τα αίτια της πρωτόγνωρης κρίσης του πορτοκαλιού.

Η συνέντευξη

ΕΡ. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση με το πορτοκάλι στην Αργολίδα;
ΑΠ. Οι εξαγωγές κυμαίνονται σε λίγο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι, αλλά λείπουν από την διάθεση του προϊόντος τα πορτοκάλια που κατευθύνονταν στην χυμοποίηση. Πέρσι, σύμφωνα με τη διεύθυνση Γεωργίας, την αντίστοιχη περίοδο είχαν κοπεί περίπου 68.000 τόνοι για εξαγωγή. Πέρσι όμως είχαν κοπεί επιπλέον 60.000 τόνοι για χυμοποίηση. Αντίθετα εφέτος έχουν κοπεί από τα δέντρα 75.000 τόνοι μόνο για εξαγωγή, τη στιγμή που η παραγωγή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.
ΕΡ. Η μεγάλη καρπόπτωση πού οφείλεται;
ΑΠ. Οφείλεται στον παγετό της 12/12/2010. Με παρέμβασή μας ζητάμε από τον ΕΛΓΑ, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
ΕΡ. Μιλάμε για το τέλος του πορτοκαλιού;
ΑΠ. Ο κίνδυνος κατάρρευσης του τομέα των εσπεριδοειδών είναι ορατός λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών διάθεσης στην εμπορία του πορτοκαλιού. Οι καθαρές τιμές παραγωγού σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 10 λεπτά το κιλό.
ΕΡ. Οι αγρότες αναζητούν ευθύνες στους συνεταιρισμούς που εφυσυχάστηκαν τόσα χρόνια με τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις και δεν κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών για το Ελληνικό πορτοκάλι.
ΑΠ. Τα προηγούμενα χρόνια το 30% της παραγωγής κατευθυνόταν στην χυμοποίηση. Με την αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων και την ξαφνική εφαρμογή πριν το 2010, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα. Έτσι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απορροφηθεί όλη η παραγωγή σε άλλους τομείς εμπορίας. Αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνει η προσφορά και να συμπιέζονται οι τιμές. Έγκαιρα οι Ομάδες Παραγωγών, από πέρυσι είχαμε ενημερώσει για τις συνέπειες αυτές.
Έτσι μπορεί να αυξήθηκαν εφέτος λίγο οι εξαγωγές, αλλά δεν καλύπτουν την προσφορά. Ίσως μάλιστα, η μικρή αυτή αύξηση των εξαγωγών να οφείλεται και στην έλλειψη πορτοκαλιών από άλλες περιοχές.
Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι στην Αργολίδα υπάρχουν δύο συνεταιριστικά εξαγωγικά εργοστάσια, τα οποία κάθε χρόνο κάνουν εξαγωγή πάνω από 30.000 τόνους πορτοκάλια, καθώς και το συνεταιριστικό χυμοποιείο της Ένωσης που χυμοποιούσε γύρω στους 50.000 τόνους πορτοκάλια το χρόνο. Αυτό είναι μια σημαντική συμβολή και στην διάθεση του προϊόντος, αλλά και στις τιμές του.
ΕΡ. Γιατί έπεσε η τιμή;
ΑΠ. α) Η οικονομική κρίση. Οι χώρες των Βαλκανίων έχουν πληγεί και αυτές από την οικονομική κρίση.
β) Η προσφορά του προϊόντος είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση.
γ) η στρέβλωση των όρων της αγοράς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω εξαγωγών χωρίς συσκευασία και ποιοτικό έλεγχο, όπως και η ανεξέλεγκτη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, λειτουργία επιχειρήσεων.
ΕΡ. Τι προτείνετε;
ΑΠ. οι Ομάδες Παραγωγών καλούν τους παραγωγούς να μην πουλήσουν πορτοκάλια την Τετάρτη (Σ.Σ. χθες), να συζητήσουμε όλοι μαζί τις περαιτέρω κινήσεις μας για την στήριξη του εισοδήματός μας. Οι χαμηλές τιμές απαξιώνουν το προϊόν μας και υποθηκεύουν το μέλλον και το δικό μας και των παιδιών μας. Ζητάμε από το κράτος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η αγορά να λειτουργεί σωστά και όχι ανεξέλεγκτα.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ