Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/2/11

Μετά το μνημόσυνο…

Η απέναντι όχθη

Του Βασίλη Καπετάνιου
Ο παππούς με το πείσμα και την «τρέλα» του κατάφερε και έκανε το μνημόσυνο που ήθελε για τους ήρωες της νύχτα των Ιμίων. Με το αρχικό σουρεαλιστικό θέαμα που πρόσφερε, κατόρθωσε και το ενδιαφέρον των μέσω μαζικής επικοινωνίας να προσελκύσει και πολύς κόσμος να παρακολουθήσει την τελετή μνήμης για τους νεκρούς ήρωες των Ιμίων.

Η γυναίκα του έμαθε τι έγινε και περίμενε το δελτίο ειδήσεων στα τοπικά κανάλια για να δει τα κατορθώματα του γέρο αντάρτη. Έβαλε τα γέλια και τα κλάματα όταν τον είδε με τον σουγιά να κόβει τα μακριά άσπρα εσώρουχα και να αποκαλύπτεται η στρατιωτική του στολή. Ο παππούς δεν νοιαζόταν για την δημοσιότητα ότι ήθελε να κάνει το έκανε, είχε κατέβει στην υπόγα για να ασχοληθεί με τις συλλογές του, μουσικές ταινίες και βιβλία. Είχε μάθει να χειρίζεται αρκετά καλά και με τον υπολογιστή του και με το διαδίκτυο και με αυτό τον τρόπο επικοινωνούσε συχνά με τον εγγονό του.

Η γιαγιά πήρε πολύ γρήγορα τηλέφωνο τον γιό της στο πάνω διαμέρισμα .

-Βάλε γρήγορα το τοπικό κανάλι δείχνει τον πατέρα σου.

-Τον καμαρώνω ( της είπε με μια παράξενη χροιά στην φωνή του σαν ειρωνεία σαν θυμό.)

Μόλις το κανάλι τελείωσε το θέμα με τον πατέρα του ο γιός του κατέβηκε στον κάτω όροφο.

-Καλώς τον , να σου βάλω κάτι να φας;

-Καλά ρε μάνα δεν κατάλαβες ότι κοντεύω τα πενήντα και ότι άμα πεινάσω μπορώ να ζητήσω μόνος μου φαγητό, μόνο γάλα στο μπιμπερό δεν μου έβαλες ακόμα.

Κοντά στα πενήντα ο γιός της, αλλά για την μάνα κανένα παιδί δεν μεγαλώνει ποτέ και αυτή δεν μπορεί να ξεφύγει από τον αρχέγονο ρόλο της μάνας τροφού.

Η μάνα κατάλαβε ότι ο γιός της ήταν θυμωμένος με τα επαναστατικά και εθνικά καμώματα του πατέρα του και για αυτό είχε αυτή την ένταση στην φωνή του.

-Που είναι ο «ήρωας»;

-Κάτω στο υπόγειο, πρέπει να έστειλε βίντεο στον Πετράκη στην Αγγλία με τα τελευταία γεγονότα με το μνημόσυνο.

-Ποιο μνημόσυνο ρε μάνα ρεζιλίκι ήταν αυτό, όλη η πόλη θα γελάει μαζί μας.

-Δεν νομίζω ότι μιλάς καλά … ότι έπραξε ο πατέρας σου καλώς το έπραξε…. και όπως το έκανε καλώς το έκανε.

Εκείνη την στιγμή μπαίνει και ο παππούς μέσα. Μέσες άκρες καθώς ανέβαινε άκουσε τα μισά.

-Καλά ρε πατέρα ήταν ανάγκη να κάνεις τέτοια καμώματα, τώρα που θα ανοίξω και το δεύτερο μαγαζί ;

-Κατά αρχή το ρε κομμένο γιατί μου θυμίζει γάιδαρε…. Και μη μου σηκώνεις τον δείχτη του χεριού εμένα μεγάλε οικονομολόγε. Και δεν κατάλαβα το μνημόσυνο σου χάλασε την μόστρα του μαγαζιού;

-Και τι ήθελες τότε να γίνει πόλεμος, να ζώσεις τα φυσεκλίκια και να ανέβεις στο βουνό και τι κέρδισες με τόσες εξορίες και βάσανα;.

-Την αξιοπρέπεια μου αυτό κέρδισα . Ξέρεις κάτι εμένα με τσάντισε ότι δεν τιμήσαμε όπως έπρεπε τους νεκρούς και ότι επιλέξαμε την λογική της κότας για να διαχειριστούμε την κρίση. Πολύ ωραία δικαιολογία να πούμε ότι ο αέρας πήρε την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα. Την ξέρεις την ιστορία με την κότα που την κυνήγαγε ο κόκορας.

-Όχι.

-Έ άκου ήταν μια αλανιάρα κότα, εκεί που πήγαινε στο χωράφι της την πέφτει από κοντά ο κόκορας. Αυτή αρχίζει να τρέχει και το μυαλό της να δουλεύει από την μια ήθελε τον κόκορα για να περάσει ευχάριστα και από την άλλη δεν ήθελε και στο κοτέτσι να την περνάνε για καμιά εύκολη που πάει με τον πρώτο κόκορα που βγαίνει στο δρόμο της. Αν συνεχίσω να τρέχω, σκεφτόταν, ο κόκορας θα σταματήσει να με κυνηγάει και κάποια άλλη κότα θα τον χαρεί. Καθώς έτρεχε βλέπει μπροστά της μια πέτρα. Αυτό είναι λέει θα σκοντάψω στην πέτρα για να με προλάβει ο κόκορας και ούτε κότα …. ούτε ζημιά. Κατάλαβες τώρα τα ίδια κάναμε και εμείς με τις βραχονησίδες τις είδαμε σαν δυο μεγάλες πέτρες για να αφήσουμε τους τούρκους να κοκορεύονται.

-Πατέρα δεν μιλάς καλά…. Αν αναλύσει τα δεδομένα θα δεις ότι στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή που έγιναν τα γεγονότα υπήρχε μεγάλη διαφορά εθνικής δύναμης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας … Με βάση του δείκτες οποιαδήποτε σύγκρουση θα ήταν εις βάρος μας.

-Τι εννοείς μεγάλε οικονομολόγε με τις εθνικές δυνάμεις ;

-Άκου πατέρα σύμφωνα ένα ορισμό εθνική δύναμη είναι η συνολική περιεκτική έκφραση των δυνατοτήτων που διαθέτει ένα έθνος σε μια συγκεκριμένη στιγμή για να υπερασπιστεί εθνικούς στόχους στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες δυσκολίες (*1)

-Δεν διαφωνούμε και σε τίποτα….μέχρι τώρα για συνέχισε

-Η εθνική δύναμη μετριέται με κάποιους δείκτες αυτοί είναι , το κατά κεφαλήν ΑΕΠ , οι αμυντικές δαπάνες , η ενέργεια , η καινοτομία και η απασχόληση εργατικού δυναμικού . Με βάση αυτούς τους δείκτες η εθνική δύναμη της Τουρκίας ήταν και είναι μεγαλύτερη από της Ελλάδας. Έχουν αλλάξει τα πράγματα πατέρα στην ανάλυση των καταστάσεων και των δράσεων που επιλέγουμε.

Ο παππούς είχε αναψοκοκκινίσει λες και του είχαν ρίξει καυτό τσάι στα μούτρα.

-Τι λες ρε στραβάδι , με βάση αυτά που λες τους δείκτες και τους παραδείκτες ο ελληνικός λαός το 1821 δεν θα έπρεπε να είχε ξεσηκωθεί, το 40 θα έπρεπε απλώς να ανοίξουμε τα σύνορα και για εθνική αντίσταση ούτε κουβέντα. ( Τώρα μέσα στον θυμό του ήταν ο παππούς που χρησιμοποιούσε το «ρε» στον λόγο του και κουνούσε απειλητικά τον δείκτη του χεριού του όπως ο γιος του πριν λίγο.)

-Πατέρα ούτε που κατάλαβες….

-Εσύ ρε γιατί ανοίγεις τώρα δεύτερο μαγαζί; ( ο παππούς δεν κρατιόνταν πια από τον θυμό )

-Γιατί πιστεύω ότι θα πετύχει…

-Πως το πιστεύεις δηλαδή , ούτε δικαίωμα χρήσης κάποιου ονόματος πολυεθνικής έχεις , ούτε τις αποθήκες των μεγάλων πολυκαταστημάτων έχεις ούτε τόσο μεγάλη διαφήμιση μπορείς να κάνεις , ούτε συγκεκριμένες έρευνες αγοράς έχεις ούτε….

Δεν πρόλαβε να τελειώσει την κουβέντα του ο παππούς και τώρα είχε αναψοκοκκινίσει ο γιος ακριβώς το ίδιο με τον παππού. Η γιαγιά τους κοιτούσε και χαμογελούσε , σαν να ήταν ένας άντρας μπροστά σε καθρέπτη μόνο που το είδωλο ήταν πιο νέο. Στο θυμό του γιού της διάβαζε την οργή του άντρα της.

-Έχω το μεράκι, τις γνώσεις για τα ηλεκτρονικά και πάνω από όλα τις πολύ καλές σχέσεις που έχω αναπτύξει με τους πελάτες . Όταν πουλάς ένα προϊόν δεν πουλάς απλά ένα προϊόν αλλά διαπραγματεύεσαι μια σχέση, καλλιεργείς μια σχέση. Κατάλαβες πως θα πολεμήσω το μεγάλο κεφάλαιο προσφέροντας και μια σχέση ποιότητας στον πελάτη που δεν μπορεί να προσφέρει καμία πολυεθνική.

-Και εγώ τι σου λέω τόση ώρα ρε στραβάδι ; Δεν είναι οι δείκτες που θα μου πουν πόση είναι η εθνική μου δύναμη αλλά οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι πολίτες , για να είμαστε κοινωνία στο παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον. Αν δεν διατηρήσεις αυτή την ποιότητα σαν κοινωνία τότε οι τεχνικές μελέτες και οι δείκτες σου κάνουν το μνημόσυνο ενώ είσαι ακόμα ζωντανός και μετά εσύ θάβεις σιωπηρά και μόνος το ιστορικό σώμα που σε κρατούσε όρθιο τόσα χρόνια.

Ο γιός κατέβασε τα μάτια κατάλαβε ότι ο πατέρας του είχε δίκιο, συντηρώντας τις μνήμες και τιμώντας πρόσωπα καλλιεργείς μια ποιοτική σχέση εθνικής δύναμης.

-Έλα γιέ μου πάρε και λίγα κόλλυβα που περίσσεψαν

-Αμάν ρε μάνα η μανία σου με το φαγητό……

Πήρε τα κόλλυβα και ανέβηκε στον πάνω όροφο.

(*1)Kelly Philip , (1984), Geopolitical Themes in the writing of General Carlos de Meira Mattos of Brazil, Journal of Latin American Studies, σελ . 439-461.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ