Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

5/3/11

Κόντρες για την μπόχα. Τσακώνονται ΔΕΥΑ Ναυπλίου και Άργους για τον βιολογικό, φτάνοντας στον εισαγγελέα

Σε κόντρα μεταξύ της ΔΕΥΑ Ναυπλίου και της ΔΕΥΑ Άργους εξελίσσεται το έντονο πρόβλημα της δυσοσμίας που προέρχεται από τον κοινό βιολογικό καθαρισμό.


Εδώ και μία τουλάχιστον εβδομάδα η περιοχή πέριξ του βιολογικού και το Ναύπλιο πνίγονται στην δυσοσμία.

Το πρόβλημα κάποιες μέρες ήταν τόσο πολύ έντονο που αποτελούσε μοναδικό θέμα συζήτησης στην πόλη.

Όπως λέει στον «α» η διευθύντρια της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Άννα Μαντά «ο βιολογικός είναι κοινός, την διαχείριση την έχει η ΔΕΥΑ Άργους, η οποία διαχειρίζεται και την σχέση με τα χυμοποιία. Τα χυμοποιία έχουν βιολογικούς καθαρισμούς, όμως δεν ξέρω αν λειτουργούν ή στέλνουν ανεπεξέργαστα τα λύματα στον βιολογικό».

Η κα Μαντά καλεί την ΔΕΥΑ Άργους και την διεύθυνση Υγιεινής να ελέγξει αν τηρούνται οι προδιαγραφές. Προσθέτει ακόμα ότι ο χημικός της ΔΕΥΑΝ την ενημέρωσε ότι φτάνουν στον βιολογικό, μεγάλες ποσότητες πούλπας από τα χυμοποιία, η οποία δεν είναι επεξεργασμένη.

Στις ευθύνες που επιρρίπτει στην ΔΕΥΑ Άργους η κα Μαντά, απαντά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κος Σχοινοχωρίτης: «Καλό είναι να κάνουμε ένα ραντεβού στην παραλιακή με τον δήμαρχο Ναυπλίου και την κα Μαντά, για να τους δείξω πού είναι ο βιολογικός».

Ο κος Σχοινοχωρίτης ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προέδρου πριν από λίγες ημέρες είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί ο ίδιος από τον χημικό όπως θα έπρεπε, ενώ προσθέτει ότι το πρόβλημα είναι συνολικό και δεν λύνεται με δηλώσεις από την μία ή από την άλλη πλευρά. Προσθέτει ότι αν δέχεται φορτίο από τα χυμοποιία δεν είναι ελεγχόμενο, προσθέτοντας ότι πρέπει να προσδιοριστεί με βεβαιότητα πού οφείλεται το πρόβλημα.

Επισημαίνει ακόμα ότι τις τελευταίες ημέρες δεν λειτουργούσαν οι δύο από τους τέσσερις οσμωτήρες, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν την Δευτέρα, ενώ με παρέμβασή του, πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα καθαρίστηκαν από δύτη τα ακροφύσια του βιολογικού στην θάλασσα, κάτι που είχε να γίνει μια εξαετία.
Καταγγελία

Πάντως η ΔΕΥΑ Ναυπλίου πέραν των δηλώσεων προχώρησε ακόμα παραπέρα και με αυστηρό έγγραφο προς τη ΔΕΥΑ Άργους επισημαίνει τα παρακάτω:

«Τις τελευταίες ημέρες η πόλη του Ναυπλίου έχει κυριολεκτικά κατακαλυφθεί από έντονη δυσοσμία που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του Κοινού Βιολογικού Καθαρισμού Άργους -Ναυπλίου και οφείλεται, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του επιστημονικού προσωπικού του Ε.Ε.Λ., στο αυξημένο ρυπαντικό φορτίο που αποστέλλουν τα χυμοποιεία της ευρύτερης περιοχής, και τα οποία την συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Όπως και με παλαιότερη αλληλογραφία μας, σας έχουμε επισήμανα το πρόβλημα και σας έχουμε ζητήσει την πλήρη τήρηση των όρων που αναφέρονται σης ετήσιες συμβάσεις που υπογράφετε εσείς, δηλ. η Δ,Ε.Υ. Α. Άργους με τις βιομηχανίες χυμοποιείας, σας τονίζουμε και πάλι την ανάγκη να ελέγχετε και να βεβαιώνετε ότι oι συγκεκριμένες βιομηχανίες ακολουθούν τους όρους της σύμβασης σχετικά με την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των αποβλήτων που αποστέλλουν στην E.Ε.Λ. έτσι ώστε να μην προκαλούν προβλήματα δυσοσμίας στη πόλη μας.

Ενδεικτικά, σας υπενθυμίζουμε πάλι, την αναγκαιότητα εγκατάστασης κατάλληλων οργάνων μέτρησης (Bodmeters και παροχόμετρων) στα χυμοποιεία, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος.

Παρακαλώ, ενημερώστε μας για τις ενέργειες σας».

Το έγγραφο κοινοποιείται ακόμα στην εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου, στην περιφερειακή διοίκηση Αργολίδας και στο Τμήμα Υγιεινής.
Βιομηχανίες
O κοινός βιολογικός καθαρισμός Aργους - Nαυπλίου όταν κατασκευάστηκε προοριζόταν να δέχεται μόνο αστικά λύματα για 120 χιλιάδες κατοίκους.

Tα προβλήματα της ρύπανσης, όμως, από τις βιομηχανίες της περιοχής στον Aργολικό Kόλπο και σε ποτάμια, ανάγκασαν τους υπευθύνους να δεχτούν και βιομηχανικά λύματα, στα οποία γίνεται μια πρώτη επεξεργασία από τα ίδια τα εργοστάσια.

Ωστόσο, οι αντοχές του βιολογικού καθαρισμού είναι περιορισμένες και κάθε Iανουάριο, που τα χυμοποιία λειτουργούν απορροφώντας τεράστιες ποσότητες πορτοκαλιών, αυξάνονται και τα λύματα, με αποτέλεσμα να μυρίζει ο βιολογικός καθαρισμός.

Εντωμεταξύ τα θέμα απασχόλησε και την δημοτική παράταξη «Άλλη Πρόταση», η οποία με υπογραφή του Μ. Α. και με τίτλο «Η μπόχα στην πόλη μας καλά κρατεί» επισημαίνει: «Φέτος περισσότερο μάλλον από κάθε άλλη χρονιά η μπόχα στην πόλη του Ναυπλίου είναι έντονη. Η μυρωδιά σκατίλας (σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες αέρας χαμηλά βαρομετρικά κ.λπ ) κάνουν την αναπνοή μερικές ώρες την ημέρα στην πόλη ανυπόφορη. Γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τοπικά sait και blog.

Το τι φταίει είναι γνωστό. Η κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Μεγάλη πιθανότητα έχει να μην λειτουργεί καλά ο βιολογικός, λόγο της αποδοχής λυμάτων από βιομηχανίες με μεγαλύτερα BOD, από αυτά που μπορεί να δεχτεί ο βιολογικός. Αποτέλεσμα είναι η αποικοδόμηση των οργανικών φορτίων που στηρίζεται η λειτουργία του βιολογικού.

Τις προηγούμενες μάλιστα χρονιές είχαμε και επίσημες δηλώσεις για την υπομονή που πρέπει να κάνουν οι κατοίκων να περάσει η περίοδος των εργοστασίων που παράγουν χυμούς.

Μήπως η δημοτική αρχή που συμμετέχει στην λειτουργία του βιολογικού πρέπει να δώσει επίσημα μια απάντησης; Η ΔΕΥΑΝ μπορεί να μας πει κάτι;

Πότε τελικά θα δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή οι βιομηχανίες;

Για σκεφτείτε την εντύπωση που θα αποκόμισαν οι εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης από το κρουαζιερόπλοιο, το πρωινό της Παρασκευής 25/2».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ