Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

4/4/11

20 μήνες είναι απλήρωτοι οι γιατροί ΟΠΑΔ της Αργολίδας

Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν από αύριο οι ασφαλισμένοι του δημοσίου, αφού οι γιατροί θα δέχονται τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ με βάση το ισχύον κρατικό τιμολόγιο.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδος στην τελευταία του Γενική Συνέλευση έλαβε απόφαση για επίσχεση της σύμβασης των Ιατρών με τον ΟΠΑΔ, η οποία θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου.

Η απόφαση για την επίσχεση ελήφθη, αφού οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα από 12 έως 20 μήνες.

Παράλληλα ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδος διαμαρτύρεται έντονα διότι ο ΟΠΑΔ αφαίρεσε το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων από μη συμβεβλημένους γιατρούς. Όπως τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας «αυτή η απαγόρευση εισάγει περιορισμούς που δεν δικαιολογούνται στη σύγχρονη εποχή καταστρατηγώντας τους Νόμους του ιδίου του Κράτους που ορίζουν την ισοτιμία της Ιατρικής υπογραφής και προαναγγέλλει ότι οι ιατροί που θα μείνουν χωρίς σύμβαση με τον Νέο Ασφαλιστικό Φορέα δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν και να παραγγέλλουν παρακλινικό έλεγχο σε αυτούς τους ασθενείς, ενώ οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, όταν θα μεταφερθούν στον νέο ασφαλιστικό φορέα, δε θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ιατρου».

Η παρακάτω απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας είναι ήδη στα χέρια των βουλευτών Γιάννη Μανιάτη, Γιάννη Ανδριανού και Έλσας Παπαδημξητρίου:

«Οι ιατροί του ΙΣΑ σε επανειλημμένες διαδοχικές Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις καθώς και στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση διαπίστωσαν ότι το πρόσφατο Νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές ….κλπ» του Υπουργείου Υγείας, είναι ασαφέστατο και ουσιαστικά αποτελεί ένα νομικό «κέλυφος» με αδιαμόρφωτο εσωτερικό περιεχόμενο το οποίο υποτίθεται ότι θα προκύψει μεταγενέστερα από μεγάλο αριθμό υπουργικών αποφάσεων. Το γεγονός αυτό καθώς και το γεγονός ότι δυστυχώς προέκυψε χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ούτε με το Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ούτε με τους λοιπούς Ιατρικούς φορείς οδηγεί το ιατρικό Σώμα να το απορρίψει θεωρώντας το ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Η Γενική Συνέλευση του ΙΣΑ διατύπωσε τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου που αφορούν στο Νέο Ασφαλιστικό Φορέα που πρόκειται να συμπεριλάβει τους ασφαλισμένους ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Οίκου του Ναύτου, μετά από επιστολική ψηφοφορία, κατά την οποία αναδείχθηκαν τα κατωτέρω θεμελιώδη σημεία με πλειοψηφίες της τάξεως του 80-95%. Αυτά τα σημεία ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες των ασφαλισμένων, όσο και στην ποιοτική άσκηση της Ιατρικής επιστήμης. Τα ίδια σημεία ανέδειξαν ως θεμελιώδη και οι υπόλοιποι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας και τα υιοθέτησε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Πραγματική εφαρμογή στα ασφαλιστικά ταμεία της υπάρχουσας νομοθεσίας που ορίζει την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής τόσο στις θεραπείες όσο και στις γνωματεύσεις.

Διαχωρισμός Α-βαθμιας από τη Β-βαθμια Ιατρική φροντίδα με ανακούφιση των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσοκομειακών μονάδων

Εξωνοσοκομειακό Δίκτυο Α-βαθμιας φροντίδας με Ελεύθερη επιλογή ιατρού από τους ασφαλισμένους του

Συλλογικές Συμβάσεις με τον νέο φορέα

Δικαίωμα Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων και για τους ιατρούς που παραμείνουν εκτός νέου φορέα, με αποδοχή όλων των όρων και προϋποθέσεων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης

Δωρεάν Νοσοκομειακή περίθαλψη για τους ασφαλισμένους

Αμοιβή ιατρών στο νέο φορέα ανά επίσκεψη και ανά πράξη βασισμένες σε κρατικό τιμολόγιο χωρίς πλαφόν για τον ιατρό. Ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων εκείνων που παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα της δεκαετίας ‘90. Συμμετοχή ασφαλισμένου στις πράξεις με ποσοστό που δεν πρέπει να είναι λιγότερο από το 30% επί της αξίας της ιατρικής πράξεως.

Οι Εταιρείες παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών να έχουν υποχρεωτικά Επιστημονικό Διευθυντή Ιατρό εγγεγραμμένο στον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο ώστε να ελέγχονται από το κώδικα Ιατρικής δεοντολογίας.

Κατάργηση του πλαφόν στις εφημερίες των Νοσοκομειακών μονάδων που υποστελεχώνονται και κυρίως των επαρχιακών και καθιέρωση ασφαλών προτύπων εφημέρευσης.

Ο Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ να λαμβάνει μία πρόσθετη αμοιβή για το συντονιστικό έργο του και να δοθεί αύξηση στις αμοιβές των ειδικευομένων.

Σε περιπτώσεις αστοχίας ιατρο-τεχνολογικού υλικού που ζημιώνουν την υγεία του ασθενούς η ευθύνη πρέπει να βαρύνει τη διοίκηση του φορέα που το επέλεξε και όχι τον ιατρό που δεν συμμετείχε στην επιλογή και αναγκάστηκε να το χρησιμοποιήσει ως το μόνο διαθέσιμο.

Να θεσμοθετηθεί εκπαιδευτική διαδικασία από πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό με συμμετοχή στις δαπάνες αυτές του νέου φορέα.

Οι ιατροί του ΙΣΑ θεωρούν ως θεμελιώδους σημασίας το δικαίωμα του κάθε ιατρού στην συνταγογράφηση είτε επιλέγει να συμβάλλεται στον οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα είτε όχι και δεν αρνούνται αλλά, αντιθέτως, επιθυμούν η συνταγογράφηση αυτή να είναι ελεγχόμενη ηλεκτρονικά η με όποιον άλλο τρόπο. Καταδικάζουν έντονα τη πρόσφατη μεθόδευση του ΟΠΑΔ να άρει το δικαίωμα συνταγογράφησης από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς και αποφάσισαν ότι θα προασπίσουν με κάθε μέσο το θεμελιώδες δικαίωμα της συνταγογράφησης μιας θεραπείας και την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής, που ναι μεν είναι νόμος του κράτους, αλλά τελικά στη πράξη δεν εφαρμόζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η δικαιολογία του ελέγχου της συνταγογράφησης σαν επιχείρημα δεν ευσταθεί στη σημερινή εποχή που επεκτείνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί και στους μη συμβεβλημένους ιατρούς. Παράλληλα η διάταξη αυτή αδικεί κατάφωρα και τιμωρεί τον ασφαλισμένο που του έχουν γίνει κρατήσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ώστε να μην μπορεί να αναζητήσει την θεραπεία του και στους ιατρούς εκτός συστήματος που τυχόν αποφασίσει να επισκεφτεί με δικά του έξοδα. Χωρίς ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής και χωρίς το δικαίωμα συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ακυρώνεται η ίδια η έννοια της ιατρικής επιστήμης και καταργείται το επάγγελμα του ιατρού.

ΝΑΙ στην εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία

ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ιατρικής εξέτασης

ΝΑΙ στον διαρκή έλεγχο της συνταγογράφησης

ΟΧΙ στον αποκλεισμό ιατρών από τη συνταγογράφηση

ΝΑΙ στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων

ΟΧΙ σε μισθούς τύπου ΤΕΒΕ/ΙΚΑ»

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ