Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

4/4/11

Σε αντιοικολογική επιλογή για τη μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων βαδίζει η Περιφέρεια

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, αποφάσισε η κυβέρνηση, δια μέσου του Αντιπροέδρου της Θεόδωρου Πάγκαλου και της αρμόδιας υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη, την μεταφορά της αρμοδιότητας προσωρινής και οριστικής επίλυσης του ζητήματος των στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου.


Η απόφαση για την ανάθεση της αρμοδιότητας στην αιρετή περιφέρεια ήρθε «στη βάση της καθομολογούμενης πειστικότητας του σχεδίου δράσης που έχει παρουσιάσει εδώ και μήνες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για την προσωρινή και οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος και η αξιολόγηση του ως μοναδικής εφικτής, ρεαλιστικής και ξεκάθαρης λύσης, η οποία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση εμπλεκόμενων φορέων και κοινωνίας», όπως τονίζει το γραφείο του ιδίου του περιφερειάρχη. Η αλήθεια είναι πάντως πως στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιφερειακές διοικήσεις, έγινε ανάθεση της αντιμετώπισης των σκουπιδιών, αρμοδιότητα την οποία είχε και η μέχρι πρότινος δοτή περιφερειακή διοίκηση.

Ο κ. Π. Τατούλης ισχυρίστηκε για πολλοστή φορά ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα του σχεδίου δράσης της αιρετής Περιφέρειας και καλωσόρισε την απόφαση της κυβέρνησης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι αποδεκτές άλλες καθυστερήσεις από τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που θέτει το σχέδιο και ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται ζήτημα παλινωδιών, αφού, όπως ο ίδιος δήλωσε τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα επωμιστεί ούτε ένα ευρώ από τα πρόστιμα που οφείλονται στη διαχρονική αδράνεια και αδυναμία των υπευθύνων να δώσουν οριστικές λύσεις σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο η διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειάς μας.

Σε συνέχεια αυτής της κρίσιμης εξέλιξης της μεταβίβασης αρμοδιότητας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα φέρει το ζήτημα προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του σχεδίου της αιρετής περιφέρειας και θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα των ενεργειών.

Δεν έκανε όμως καμία αναφορά για δημόσια διαβούλευση, αρκούμενος προφανώς στην συναίνεση που υπάρχει μέσα στο Περιφερειακό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «α» φαίνεται πως βαδίζουμε στην επιλογή μιας εκ των δύο λύσεων πάνω στις οποίες πλέον προβληματίζεται όλη η Ελλάδα. Και οι δύο με διαφορική βαρύτητα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντιοικολογικές, αφού καμία δεν προκρίνει αποκλειστικά την ανακύκλωση, ενώ και οι δύο αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας που ενισχύει την παραγωγή σκουπιδιών, αφού αυτά αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη ύλη. Φαίνεται όμως και το ιδιοκτησιακό καθεστός δεν ξεκαθαρίζεται, ενισχύοντας τις απόψεις των “Ecoradicalis”, που πριν λίγο χρονικό διάστημα είχαν θίξει το ζήτημα της διαχείρισης.



Δύο μεθόδους με αμφισβητούμενα αποτελέσματα προωθεί η Περιφέρεια

Οι μέθοδοι

Περιβαλλοντικά ασύμβατη και ξεπερασμένη χαρακτηρίζεται από ειδικούς επιστήμονες η μέθοδος της βιολογικής ξήρανσης αντί της αναερόβιας επεξεργασίας. Οι ενστάσεις εστιάζονται στο ότι η μέθοδος αυτή θα λειτουργήσει αρνητικά στην ανακύκλωση του χαρτιού και συσκευασιών, παράγοντας συγχρόνως ένα ουσιαστικά άχρηστο προϊόν (stabilat) που (πιθανότατα) θα πηγαίνει για θάψιμο μειώνοντας κατά πολύ το χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω η δεύτερη προτεινόμενη μέθοδος αναερόβιας επεξεργασίας είναι περιβαλλοντικά φιλική, συμβατή με τα συστήματα ανακύκλωσης και υλοποιεί το στόχο της ανάκτησης ενέργειας, αφού το βιοαέριο που παράγει είναι ένα καθαρό καύσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η βιολογική ξήρανση είναι πλέον παρωχημένη τεχνολογία στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και η εγκατάσταση νέων μονάδων προωθείται στη περιφέρεια όπου η ευαισθητοποίηση και οι αντιδράσεις των πολιτών θεωρούνται μικρότερες.

Η κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης των στερεών απορριμμάτων, θα μείωνε σημαντικά το υπόλειμμα για ταφή σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

- Η βιολογική ξήρανση σαν μέθοδος επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, καταλήγει στην παραγωγή δευτερογενούς προϊόντος -stabilat σε ποσοστό περίπου 50%. Για να είναι το υλικό αυτό εμπορεύσιμο πρέπει να έχει υψηλή θερμογόνο δύναμη, συνεπώς μεγάλη περιεκτικότητα σε χαρτί και συσκευασίες. Αυτό βέβαια αντιβαίνει σε μια επιθετική πολιτική στο τομέα της ανακύκλωσης αυτών των υλικών που φιλοδοξεί και πρέπει να μειώνει στο ελάχιστο το πέταγμα τους στα σκουπίδια;

- Το παραγόμενο stabilat περιέχει σημαντική ποσότητα βιοαποδομήσιμου οργανικού συνεπώς δεν τηρεί τις προδιαγραφές καύσιμου υλικού RDF που σύμφωνα με τη ΚΥΑ 114218 ορίζει ελάχιστη περιεκτικότητα σε χαρτί-πλαστικό 95%, άρα πρακτικά 0% οργανικό. Πρόσφατες αυστηρές προδιαγραφές για τσιμεντοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν απόβλητα ως εναλλακτικά καύσιμα ( Οδηγία 2000/76) αποκλείει ουσιαστικά τη χρήση αυτού του υλικού στους τσιμεντοκλιβάνους. Με δεδομένο λοιπόν ότι έτσι και αλλιώς αυτή τη στιγμή δεν γίνεται (και δεν μπορεί να γίνει) αξιοποίηση αυτού του δευτερογενούς καυσίμου στην Ελλάδα από βιομηχανίες, πρόκειται κατ ουσίαν για ένα άχρηστο προϊόν που το πιο πιθανό είναι να καταλήγει στο ΧΥΤΑ για θάψιμο. Στη περίπτωση αυτή βέβαια δεν μιλάμε για υπόλειμμα 15% που προβλέπεται, αλλά για ένα ποσοστό που θα θάβεται και μπορεί να φτάνει στο 65%! Αυτό είναι αντίθετο τόσο με την ευρωπαϊκή πολιτική ουσιαστικής μείωσης των υπολειμμάτων που πρέπει να πηγαίνουν στο ΧΥΤΥ και φυσικά θα μειώσει σημαντικά το χρόνο ζωής του.

-Η επιλεγείσα μέθοδος δεν φαίνεται να προτιμείται σε διεθνές επίπεδο. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η κατασκευάστρια εταιρία HERHOF από τα 51 συνολικά εργοστάσια που έχει στην Ευρώπη και Καναδά, τα 43 έχουν τη μέθοδο της αερόβιας κομποστοποίησης και μόνο 8 με τη βιολογική ξήρανση. Η τεχνολογία της βιοξήρανσης αποτελεί παρελθόν για τη Γερμανία και την Αυστρία (για τις νέες μονάδες) και μεθοδεύεται η χρήση της σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες με χαμηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και ελαστικότερες προδιαγραφές προστασίας περιβάλλοντος.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω η τεχνολογία που βασίζεται στην Αναερόβια επεξεργασία των στερεών απορριμμάτων:

1. Αποτελεί την ταχύτερη αναπτυσσόμενη μέθοδο στην Ευρώπη αλλά και στην μακρινή μας Αυστραλία. Τα προϊόντα που παράγει είναι το βιοαέριο (καύσιμη ύλη χωρίς επικίνδυνους ρύπους) και η βιολογική λάσπη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν λίπασμα είτε για επικάλυψη παλαιών ΧΥΤΑ ή λατομείων.

2. Είναι απολύτως συμβατή με τα προγράμματα ανακύκλωσης αφού διαχειρίζεται κυρίως οργανικά απόβλητα, παρουσιάζει χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επιτυγχάνει μείωση του τελικού προϊόντος στο 30% της αρχικής ποσότητας.

3. Είναι μια ευέλικτη τεχνολογία που μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικούς τύπους αποβλήτων από καθαρά οργανικά μέχρι σύμμεικτα

4. Οι μονάδες που χρησιμοποιούν την αναερόβια επεξεργασία είναι αυτοδύναμες ενεργειακά αφού χρησιμοποιούν μέρος της παραγόμενης από το βιοαέριο ηλεκτρικής ενέργειας ( ποσοστό 20-50%) για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν ευνοείται η μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών μονοπωλιακού χαρακτήρα, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των τελών αποκομιδής των σκουπιδιών με σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά των Δήμων και των πολιτών.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ