Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/4/11

Μας μαρκάρανε και μας αποκόψανε… άντε καλή Ανάσταση

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Ο παππούς έπινε το πρωινό του καφεδάκι στην αυλή , είχε μπει η άνοιξη και δροσοσταλιαζόταν στην υγρασία της αυγής όπως έλεγε. Τέλειωνε το πρώτο άφιλτρο τσιγάρο της ημέρας όταν εμφανίστηκε στην αυλή και ο συνονόματος εγγονός του ο Πέτρος με μια κούπα καφέ στο χέρι. Ο Πέτρος πρόσεξε τα κλειδιά του αυτοκινήτου δίπλα στο πακέτο με τα τσιγάρα του παππού.

-Που θα πας παππού;

-Θα πάω για σέρβις τον Ζορό ( έτσι αποκαλούσε το αμάξι του) θα πάμε μεγάλο ταξίδι με την γιαγιά σου μετά το Πάσχα. Στο Μαρμαρά της Χαλκιδικής να δει την παλιά της συγκάτοικο την ζωγράφο την Μαρία. Ο μεγάλος πίνακας στο σαλόνι είναι το δώρο της για τον γάμο μας.

-Να έρθω και εγώ για βόλτα;

Παππούς και εγγονός πήγαν στον συνεργείο του Κατσαβιδάκια , έτσι ήταν το παρατσούκλι του ιδρυτή του συνεργείου. Φίλος του παππού αν και είχε πάρει σύνταξη και είχε παραδώσει την δουλειά στο γιό του δεν έφευγε από το συνεργείο , ίσως τώρα να δούλευε και περισσότερο. Όσο με βλέπει με εργαλεία στο χέρι σκιάζεται ο Χάρος , ήταν η απάντηση του Κατσαβιδάκια όταν τον ρωτούσαν γιατί δούλευε ακόμα. Το συνεργείο ήταν έξω από την πόλη μέσα στα χωράφια του Αργείτικου κάμπου.

Δεν είχαν προλάβει καλά καλά να κατέβουν από το αυτοκίνητο παππούς και εγγονός όταν μπήκε βιαστικά ένα ταξί. Κατεβαίνει ο οδηγός με ξυρισμένο κεφάλι, περπατησιά βαριά και ασήκωτη αδιαφορώντας για το αν υπήρχαν άλλοι πελάτες απευθύνεται στον Κατσαβιδάκια.

-Ξαδελφάκι επείγον ( και του δείχνει ένα βαθούλωμα στο δεξιό φτερό της μεγάλης μερσεντές ) ρίξε δυο σκαμπιλάκια στο «μωρό» και είμαστε κομπλαδούρα (εντάξει).

Ήταν πράγματι ξαδέλφια με τον Κατσαβιδάκια, ο μάστορας αντάλλαξε ματιές με τον παππού πήρε το βλέμμα την έγκριση να τον παρακάμψει και κατευθύνθηκε στο ταξί. Ο ταξιτζής είχε ήδη κατευθυνθεί στο μικρό κουζινάκι και χτύπαγε ένα φραπέ, βγήκε έξω και κάθισε σε μια παλιά πολυθρόνα .

-Άντε να αράξω και εγώ τα κυβικά μου ( και κάθισε χαλαρός να πιεί τον καφέ του).

-Δεν μου λες Κότζακ τι σου κλώτσησε το αμάξι ;

-Το λαμπρινό του Γκλίτς Μπόυ , τι να του πεις έτυχε, αλλά και εκείνος δεν έχει φτιάξει αρνί, ταύρος είναι , πάνω από είκοσι κιλά.

Ο παππούς κοίταξε τον Πέτρο, κατάλαβε ότι ο Πέτρος είχε άγνωστες λέξεις .

-Πάμε να περπατήσουμε λίγο και ερχόμαστε μετά . ( Είπε στον Κατσαβιδάκια.)

-Παππού τα σκαμπιλάκια τα κατάλαβα κωδικός επισκευή, τον Κότζακ λόγω του ξυρισμένου κεφαλιού, το Γκλίτς Μπόυ και το λαμπρινό τι είναι; ( Τον ρώτησε ενώ είχαν βγει έξω από την μεγάλη μάντρα του συνεργείου.)

-Το λαμπρινό είναι το αρνί που μεγαλώνουν οι τσοπάνηδες για τον Πάσχα το δικό τους αρνί. Ο Γκλίτς Μπόυ , είναι ένας μερακλής τσοπάνος , πήγε και σχολείο , πολύ καλός μαθητής άριστος , συμμαθητής του πατέρα σου αλλά προτίμησε τα πρόβατα από οποιοδήποτε άλλη δουλειά, και του βγήκε το παρατσούκλι Κλιτς Μπόυ , αγόρι με την γκλίτσα γιατί μιλά και άπταιστα αγγλικά . Τσοπάνος που διαβάζει αγγλική λογοτεχνία, μπορεί να απαγγείλει όμηρο στο πρωτότυπο. Μέσα στο ταγάρι του μπορεί να βρεις το πιο απίθανο βιβλίο. Τις ώρες που βγάζει τα πρόβατα μελετάει. Είναι πολύ ωραίος τύπος .

Από την κάτω μεριά του δρόμου ακούστηκαν τα πρόβατα του Γκλίτς Μπόυ, η γκλίτσα περασμένη στην πλάτη του και τα χέρια του κρεμασμένα πάνω σε αυτή και δεμένο σταυρωτά στο σώμα του ένα μεγάλο ταγάρι. Χωρίς να κατεβάσει την γκλίτσα σταμάτησε στην πόρτα του συνεργείου με δυο σφυρίγματα σταμάτησε την πορεία των προβάτων με την βοήθεια του τσοπανόσκυλου του ένα τεράστιος ελληνικός ποιμενικός σκύλος τα ακινητοποίησε κοντά στην μάντρα που περπατούσαν παππούς και εγγονός .

-Ρε Κότζακ σου έκανε μεγάλη ζημιά το λαμπρινό μου;

-Τίποτα ξαδελφάκι, δυο σκαμπιλάκια θα ρίξει ο Κατσαβιδάκιας και είμαστε κομπλαδούρα

-Κατσαβιδάκια να την χρεώσεις σε μένα την ζημιά.

-Θα περάσω για μεζέ την λαμπρή και είμαστε εντάξει. Απ ότι βλέπω ( και κοιτούσε την ζημιά που έκανε το ζωντανό) έφτιαξες πολύ ζόρικο λαμπρινό για φέτος!!!

Ο Πέτρος πρόσεξε το λαμπρινό αμέσως, ήταν πιο μεγαλόσωμο από όλα και ήταν το μοναδικό που δεν είχε ένα κόκκινο σημάδι στην πίσω πλευρά της ράχης του. Όλα τα άλλα ήταν σημαδεμένα.

-Παππού γιατί έχουν αυτό το κόκκινο σημάδι στην πλάτη;

Ο παππούς έπαιζε με τον τεράστιο ελληνικό ποιμενικό σκύλο , φαίνεται ότι είχαν συναντηθεί και άλλες φορές και είχαν αναπτύξει φιλίες. Ο τσοπάνος άκουσε την ερώτηση του Πέτρου και απάντησε αυτός.

-Παλικάρι τα μάρκαρα για να τα αποκόψω από την μάνα τους,

-Τι;

-Ότι κάνουν και οι κατσαπλιάδες της εξουσίας, μας μαρκάρανε και μας αποκόψανε από την μάνα μας..

Τώρα ήταν που έγιναν πιο δύσκολα τα πράγματα για τον Πέτρο, ο τσοπάνος κάθισε πάνω σε μια μεγάλη πέτρα.

-Να ξαποστάσω λίγο και θα σου εξηγήσω. ( Κάθισε στη μεγάλη πέτρα κατέβασε την μεγάλη γκλίτσα και έβγαλε πάνω του το ταγάρι ) Μπάρμπα Πέτρο έχεις κανένα άφιλτρο;

Ο παππούς του ανοίγει το πακέτο με τα άφιλτρα και αυτός παίρνει δυο το ένα στο στόμα και το άλλο στο αυτί.

-Ένα για τώρα και ένα για μετά για το δρόμο. ( Και του έκλεισε το μάτι)

Ο παππούς του έβαλε μέσα στο ταγάρι το πακέτο με τα υπόλοιπα τσιγάρα.

-Και για αύριο που δεν θα με δεις. (Του λέει και του κλείνει και αυτός συνωμοτικά το μάτι. Καθώς έβαζε μέσα το πακέτο ο παππούς ψηλάφισε ένα βιβλίο) Τι μελετάς πάλι;

Ο Γκλίτς Μπόυ δεν του απάντησε και συνέχισε τις εξηγήσεις στον εγγονό του παππού.

-Λοιπόν τα πρόβατα που έχω να δώσω στους χασάπηδες τα αποκόβω από την μάνα τους. Τους βάζω ένα ειδικό σπρέι εκεί κοντά στην ουρά. Και εγώ γνωρίζω ποια είναι για τον χασάπη αλλά και η μάνα δεν τα θέλει γιατί έχουν άλλη μυρωδιά πια και τα διώχνει. Τα ταΐζω εγώ και τα φέρνω στα κιλά που θέλουν τα μαγαζιά. Συνήθως κρατάω ένα, το λαμπρινό αυτό που τράκαρε του Κότζακ την μερσεντές. Αυτό τρέφεται από την μάνα άλλο κρέας αδελφάκι μου. Μόνο αν φας λαμπρινο θα καταλάβεις τι είναι πραγματικό κρέας. Το λαμπρινό είναι μια πολύ παράδοση των τσοπαναρέων . Όταν σφάζω το λαμπρινο για να καλέσω του φίλους μου στο πασχαλινό τραπέζι νοιώθω μια συνέχεια μέσα μου. Το αρνί που δεν το έχω αποκόψει από την μάνα του έχει άλλη ποιότητα

-Και που κολλάει αυτό με την εξουσία; ( Τον ρώτησε ο παππούς.)

-Μπάρμπα Πέτρο άκου τι διάβασα σήμερα. ( Και βγάζει από το ταγάρι του το βιβλίου του Χρήστου Γιανναρά «Πολιτισμός το κεντρικό πρόβλημα της πολιτικής» , αντί για σελιδοδείκτη είχε βάλει ένα φυλλαράκι) Λοιπόν ακούστε ένα καλό που διάβασα σήμερα. Σελίδα 67 «Όταν διακόπτεται η συνέχεια της ζωής ,το ρίζωμα σε πανάρχαια πατρογονικά εδάφη ή στην γλώσσα –στην γλώσσα που είναι το «σπίτι» της ύπαρξης μας, καθώς έλεγε ο Χάιντεγκερ - η απώλεια είναι οριστική . Ότι χάθηκε μπορεί να ξανακερδηθεί ως μάθηση από κάποιους ελάχιστους λογίους , αλλά δεν είναι δυνατόν να συγκροτήσει και πάλι καθολικό λαϊκό βίωμα» και στην 68 «Οι λαοί εκφυλίζονται και ο πολιτισμός τους παρακμάζει όταν συλλογικά παραιτούνται από απαιτήσεις ποιότητας»

Ο Πέτρος κοιτούσε με έκπληξη και θαυμασμό τον διανοούμενο τσοπάνο.

-Κατάλαβες παλικάρι μου , οι ξένοι μας μαρκάρανε μας έχουν για συγκεκριμένα κιλά , για την ποσότητα που αυτοί θέλουν να κρεμάσουν στα τσιγκέλια της αγοράς τους και για να το καταφέρουν μας αποκόβουν από την μάνα μας, την γλώσσα τον πολιτισμό και την παράδοση μας. Χάνουμε την ποιότητα και ποτέ δεν θα γευτούμε ένα λαμπρινό. Χάνουμε την ποιότητα και δεν βιώνουμε την ιστορική μας συνέχεια. Και το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι , θεωρούμε το μαρκάρισμα και το απόκομμα πρόοδο , αν κάποιος δεν το έχει τον θεωρούμε οπισθοδρομικό και καθυστερημένο. Από τότε που η ποσότητα ξεπέρασε την ποιότητα σε αυτό τον τόπο χάσαμε τα αυτά και τα Πασχάλια Άντε και καλή Ανάσταση να χουμε .

Σηκώθηκε με δυο σφυρίγματα του Γκλίτς Μπόυ ο σκύλος έδωσε πορεία στο κοπάδι

-Τελικά Πέτρο ξέρεις τι μας σώζει σε αυτόν τον τόπο από την πλήρη καταστροφή ;

-Τι παππού ;

-Ότι δεν κανείς δεν ξέρει που και πόσες δυνάμεις αντίστασης υπάρχουν. Ο Γκλίτς Μπόυ , έχει και πολύ μεγάλο μπόι , είναι ένα ψηλός φάρος αντίστασης, μοναχικός και μόνος.

Εκείνη την στιγμή έβγαινε ο Κότζακ, τα «σκαμπίλια» του Κατσαβιδάκια είχαν φέρει στα ίσια το φτερό, αλλά πήγαινε σημειωτόν για να απομακρυνθεί το κοπάδι.

-Καλές σούβλες μάγκες ( τους φώναξε από το ανοιχτό παράθυρο) .

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ