Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

20/5/11

Δεν θέλουν τα ψάρια στον Αργολικό και στον Σαρωνικό

Την αντίθεσή τους στην προοπτική να επιτραπεί η λειτουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην θαλάσσια περιοχή απέναντι από το Τολό εκφράζουν με υπόμνημά τους τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού ασχολούμενων με τον Τουρισμό. Ανάλογη απόφαση πήρε και ο δήμος Επιδαύρου.
 
Το υπόμνημα
 
Απόψεις για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού»

Στην θαλάσσια περιοχή της Νήσου Πλατειάς στο Αργολικό Κόλπο αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια διάφορες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Η λειτουργία των οποίων δημιούργησε σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον της ευρύτερης θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής του Αργολικού Κόλπου, επιδείνωσε δε δραστικά τους όρους διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών(τουριστών) των οικισμών του Κόλπου αυτού

Το αίτημα της περιφέρειας Πελοποννήσου (Ιούλιος 2009) για γνωμοδότηση για έκδοση νέα άδειας δημιούργησε αντιδράσεις από το σύνολο των κατοίκων και φορέων της περιοχής η οποία εκφράστηκε με καταγγελίες από το Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού, Πολιτιστικό Σύλλογο Τολού, Πολιτιστικό Σύλλογο Ασίνης, Πολιτιστικό Σύλλογο Κάντιας, Σύλλογο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ασίνης – Δρεπάνου – Ιρίων «Ζεύς», Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Τολού, Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Τολού «Τρίαινα», Αλιευτικό Σύλλογος Δρεπάνου «Αγ. Ανδριανός», Ένωση Πολιτών Δήμου Ασίνης, Τοπικό Συμβούλιο Τολού καθώς και με επίσημες αποφάσεις όπως η Αρνητική Εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας (πρακτικό 10/2009), η Αρνητική Εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ασίνης (πρακτικό 120/2009),και οι απόψεις των Βουλευτών.

Παρόλη την σύσσωμη αντίδραση της Τοπικής Κοινωνίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε (Προεκλογικά) στην έκδοση άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της υπόψη μονάδας υδατοκαλλιέργειας (28459/4852/21.10.2009 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου)

Όλοι οι φορείς ενωμένοι καταθέσαμε την 14/12/2009 αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας καθώς και αίτηση αναστολής εκτελέσεως της απόφαση της Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, την 09/03/2010, με απόφαση του Προέδρου Κου Κωνσταντίνου Μενουδάκου διέταξε την αναστολή της ισχύος των πράξεων του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες ιδρύσεως και λειτουργίας της υπόψη Μονάδας Ιχθυοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου, οι κλωβοί που έχουν τοποθετηθεί πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, αμέσως μόλις διατεθούν οι γόνοι ιχθύων που έχουν ήδη τοποθετηθεί. Κρίθηκε σκόπιμο να ασκηθεί πίεση στην οικεία Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή, ώστε να αποφευχθεί τυχόν εν κρυπτώ ρίψη γόνου ιχθύων στους κλωβούς.

Εκτοτε παρά το γεγονός ότι η απόφαση κοινοποιήθηκε σε όλες τις Υπηρεσίες (Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Νομάρχη Αργολίδας, Νομαρχιακό Συμβούλιο Αργολίδας, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Δήμαρχο Δήμου Ασίνης, Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ασίνης, Βουλευτές Νομού Αργολίδας, Αστυνομία Τολού, Λιμεναρχείο Τολού, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ΔΕΝ εφαρμόστηκε. Παρότι επανήλθαμε με άλλα έγγραφα ζητώντας διευκρινήσεις γιατί δεν εφαρμόζετε η απόφαση η απάντηση ήταν ότι κανείς δεν ήταν «Αρμόδιος»

Η αίτηση Ακυρώσεως που ήταν να συζητηθεί φέτος τον Φεβρουάριο 2011 πήρε αναβολή λόγω φόρτου εργασιών του Συμβουλίου Επικρατείας.

Αυτή τη στιγμή γίνεται η Δημόσια Διαβούλευση για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού» μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ (http://www.opengov.gr/minenv/?p=1630) . Στο σχέδιο προτείνεται (σελ. 210 Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τη Νήσο Πλατειά δημιουργία Π.Ο.Α.Υ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας) με δυναμικότητα 4050 τόνους/έτος. Εάν πραγματοποιηθεί η έγκριση του συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού θα νομιμοποιήσει όλες τις υφιστάμενες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας αλλά θα επιτρέψει και τη λειτουργία ΝΕΩΝ μονάδων.

Η περιοχή έχει αναπτυχθεί Τουριστικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με περισσότερες από 6,000 κλίνες. Οι παραλίες και οι λουόμενοι δε, αντιμετωπίζουν καθημερινό πρόβλημα (ξεβράζονται σακούλες, κτλ). Ο βυθός περιμετρικά της Νήσου Πλατειάς είναι δυσδιάκριτος και θολός αλλά και η μόλυνση στην ακτή (σκουπίδια, κτλ) είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Εμείς ΖHTOYME όχι μόνο την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της συγκεκριμένης ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και τη σταδιακή απομάκρυνση όλων των υπολοίπων ιχθυοκαλλιεργειών της Νήσου Πλατειάς. Τουρισμός και Ιχθυοκαλλιέργειες ΔΕΝ μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο.
 
Επίδαυρος
 
Ομόφωνη απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο Επιδαύρου για τα ιχθυοτροφεία. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η εξής:

1) Να μην χωροθετηθεί καμία ΠΑΥ η ΠΟΑΥ στην περιοχή ζωτικής σημασίας και αναπτυξιακών συμφερόντων του Δήμου μας.

2) Να μη δοθεί στο εξής καμία άδεια για:

α) Νέα εγκατάσταση

β) Επέκταση υπάρχουσας εγκατάστασης

γ) Μετεγκατάσταση μονάδας

δ) Ανανέωση μονάδας     

3) Να κηρυχθεί ο Σαρωνικός κόλπος και να χωροθετηθεί σαν «Περιοχή Προστασίας, Ανάδειξης, Ανάπλασης» και να παρθούν μέτρα για τη σταδιακή απορρύπανσή του.

4) Να γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.

5) Ο έλεγχος να γίνεται με συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αφαιρείται η άδεια όσων λειτουργούν κατά παράβαση των όρων αδειοδότησής τους.

6) Να κληθούν τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου μας, όλοι οι φορείς του Δήμου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς των όμορων Δήμων σε συμπαράταξη  με τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Επιδαύρου για να αποτραπεί η καταστροφή. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Επιδαύρου θα πάρει και θα συνδράμει οποιαδήποτε πρωτοβουλία μέσα σε πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν: ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, κος Μανιάτης  -  ο Βουλευτής Αργολίδας της Ν.Δ., κος Ανδριανός  -  ο βουλευτής του ΚΚΕ, κος Καραθανασόπουλος -  οι Περιφερειακοί σύμβουλοι κα Λαπαθιώτη και κος Γόντικας -  ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κόρφου, κος Γκούμας -  ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σοφικού, κος Κλέττας – ο Πρόεδρος κος Βλαχοδημητρόπουλος και ο αντιπρόεδρος κος Λάμπρου του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου – Ο Πρόεδρος του συλλόγου συνιδιοκτητών έκτασης Κρίπεζας Ν. Επιδαύρου ( φύση και πνεύμα Επιδαύρου), κος Μαυρίδης – ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Αρχαίας Επιδαύρου Δ. Λασκαράς.



Εξάλλου με αναφορά του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός επισημαίνει μεταξύ άλλων για το ίδιο θέμα: «Με δεδομένη την ανησυχία και την αντίδραση των επαγγελματιών τουρισμού, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σας καλώ να εξετάσετε με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα τις θέσεις και τα επιχειρήματα του Συλλόγου ενόψει της σύνταξης του οριστικού σχεδίου χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή».

Παρέμβαση έκανε για το θέμα και η νομαρχιακή επιτροπή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ουσιαστικά απαντά στον κο Ανδριανό: «Άνθρωποι που ήταν τότε δίπλα στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ήταν απόντες όταν η τοπική κοινωνία του Τολού κι όλου του Δήμου Ασίνης γενικότερα αντιδρούσε στην επέκταση ιχθυοτροφείου στη ν. Πλατιά. Δεν ακούστηκε καμία διαμαρτυρία τους ούτε όταν ο διορισμένος
απ' αυτούς κομματικός περιφερειάρχης της Περιφέρειας Πελοποννήσου
προεκλογικά υπέγραψε την επέκταση, κόντρα στην αρνητική απόφαση του
Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας, στην εκφρασμένη άποψη της τοπικής
κοινωνίας μα και σε κάθε αρχή προστασίας του περιβάλλοντος του Τολου
και του Δρέπανου και κόντρα σε κάθε στοιχειώδη σεβασμό των
επαγγελματιών της περιοχής. Σήμερα ζητάει και τα ρέστα. Δυστυχώς όμως
για ορισμένους, ο λαός θυμάται».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ