Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

20/5/11

Το παρεμπόριο ανθεί παρά τα …μέτρα

Ο μόνος τρόπος για την πάταξη του παραεμπορίου είναι η κατάσχεση των εμπορευμάτων, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Λέτρου. Τα παραπάνω απαντά σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Νίκου Παναγιωτόπουλου για τον έλεγχο του παραεμπορίου.
Στη Βουλή διαβιβάστηκε έγγραφο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με το οποίο, ενώ έχουν γίνει έλεγχοι σε παραγωγούς και επαγγελματίες λαϊκών αγορών και σε παραγωγούς που ασκούν το υπαίθριο εμπόριο στην Αργολίδα, δεν είναι δυνατόν να βεβαιωθούν σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα, επειδή αυτοί που ασκούν το παραεμπόριο είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα αλλοδαποί και στερούνται ΑΦΜ και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων.

«Μόνος τρόπος για την πάταξη του παραεμπορίου είναι η κατάσχεση των εμπορευμάτων τους, ωστόσο δεν έχουν συγκροτηθεί στους Δήμους οι Επιτροπές Εκτίμησης Αξίας Κατασχεμένων, με εξαίρεση την Επιτροπή του Δήμου Ναυπλίου η οποία έχει συγκροτηθεί με απόφαση Δημάρχου», τονίζει συγκεκριμένα για το Νομό Αργολίδος η προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αντίστοιχα στην Κορινθία, σύμφωνα με την διευθύντρια Ανάπτυξης του Νομού Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Παρασκευή Σταυροπούλου,  "δεν έχουν δεσμευτεί προϊόντα παράνομων πωλητών διότι οι δήμοι του Νομού Κορινθίας, δεν έχουν συστήσει τις επιτροπές εκτίμησης των δεσμευμένων προϊόντων, σύμφωνα με το Νόμο".

Άλλωστε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία για τους ελέγχους στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, για την τριετία 2008-2010, σύμφωνα με τα οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι από τις συναρμόδιες υπηρεσίες καθώς και από τα Αστυνομικά Τμήματα του Νομού, τόσο στους χώρους λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών όσο και στους χώρους άσκησης υπαίθριου εμπορίου (δρόμοι – πλατείες - εθνικές οδοί) προς εξακρίβωση της τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας και επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων στους παραβάτες.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν πραγματοποιήθηκε δέσμευση προϊόντων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας για το ίδιο θέμα επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους με προτεραιότητα τις επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν και διαθέτουν στην χονδρική ή λιανική αγορά εμπορεύματα χαμηλού κόστους 

Πέραν αυτών, ανέφερε πως εντατικοποιήθηκαν οι εμφανείς έλεγχοι διακίνησης, ιδιαίτερα σε επίκαιρα σημεία εμπορικών δρόμων και κέντρων των 'ασιατικών' περιοχών, σε υπαίθριους πάγκους και παζάρια, σε λαϊκές αγορές κλπ., με την έμφαση να δίνεται στα είδη που κυρίως διατίθενται στο παράνομο υπαίθριο εμπόριο.



Η ερώτηση



Η ερώτηση προς τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έκανε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με την αντιμετώπιση και πάταξη του παραεμπορίου:

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ( ΕΣΑ) κ. Παναγής Καρέλλας σε ομιλία του σε Ημερίδα του ΕΣΑ με θέμα « Αναβάθμιση της αγοράς της πρωτεύουσας» « το παραεμπόριο έχει πάψει να είναι πλέον μια οικονομική δραστηριότητα περιθωριακού χαρακτήρα. Έχει ανα δειχτεί σε μια οικονομική βιομηχανία που κάτω από την σκέπη της έχουν συγκεντρωθεί και αξιοποιούνται το οργανωμένο έγκλημα με τις διάφορες εκδοχές του». Ο κ. Καρέλλας μεταξύ άλλων τόνισε ό,τι το παραεμπόριο συντηρεί δραστηριότητα δεκάδων δις ευρώ που φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν, προκαλεί κοινωνικές εντάσεις, οδηγεί σε απομόνωση περίπου το 30% της πόλης των Αθηνών, ενώ επεκτείνεται με ταχύτητα σ’ όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. 

Αντιστοίχως ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης απευθύνει έκκληση σε κάθε αρμόδιο φορέα για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου στην Θεσσαλονίκη όπου έχει πάρει ενεξέλεγκτες διαστάσεις: « οι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παραεμπορίου» ( www.enet.gr, 24 Νοεμβρίου 2010 ). Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ο εμπορικός σύλλογος της Πάτρας απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό στις αρχές Δεκεμβρίου 2010, από τον οποίο και ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την πάταξη του φαινομένου που αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία περίοδο στην Πάτρα.  Το πρόβλημα του παραεμπορίου αντιμετωπίζουν όλοι οι έμποροι των αστικών κέντρων σε όλη την χώρα.

Σε Δελτίο Τύπου της 22ας Οκτωβρίου 2010 της ΕΣΕΕ ( Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ) μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τα Τελωνεία της ΕΕ», η Ελλάδα δέσμευσε το 2009 21.990.722 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ.

Ακολουθούν η Ολλανδία, με κατασχεμένα πέρυσι 17,9 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 12,9 εκατ. και η Βουλγαρία με 11,3 εκατ. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των σχετικών υποθέσεων στις οποίες παρενέβησαν οι ελληνικές τελωνειακές αρχές την ίδια χρονιά ανέρχεται στις 253. Από τη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεγέθη προκύπτει ο εξαιρετικά δυναμικός χαρακτήρας της εισροής προϊόντων απομιμήσεων από τα ελληνικά λιμάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των δεσμευμένων προϊόντων στην ΕΕ το 64,4% προέρχεται από την Κίνα, το 14.6% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 4.5% από την Αίγυπτο και το 4.1% από την Κύπρο.

Τα δίκτυα διακίνησης προϊόντων απομιμήσεων είναι διεθνικά, αλληλοεπικαλύπτονται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, είναι διαρκώς εξελισσόμενα, λόγω της αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών και εκμεταλλεύονται τα διάφορα ελεγκτικά κενά που εμφανίζονται σε κάθε χώρα.

Στην Ελλάδα, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι συνιστούν τα κύρια κέντρα διακίνησης, ενώ τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας είναι οι πρώτοι υποδοχείς των φορτίων, κυρίως, από την Ιταλία.

Ο τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 20 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει απώλειες εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο της τάξης τουλάχιστον των 5 δισ. ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το 23% είναι η απώλεια από το ΦΠΑ και άλλο τόσο από την φοροδιαφυγή.

Αναφορικά με το λαθρεμπόριο απομιμήσεων, εκτιμάται ότι ο τζίρος των προϊόντων μαϊμού ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ και όσον αφορά το ποσοστό κυκλοφορίας αυτών των προϊόντων, στην ένδυση-υπόδηση το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, στα ηλεκτρικά είδη στο 10%, στα είδη δώρων (gadget) στο 15%, στα ποτά-καπνό περίπου στο 2,5%, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό ακόμη είναι μη μετρήσιμο.

Οι λύσεις που προτείνονται είναι :

να βελτιωθούν περαιτέρω οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ιδίως στα μεγάλα λιμάνια, για να αυξηθεί ο αριθμός των δεσμευόμενων προϊόντων, και

να προωθηθούν διεθνείς συνεργασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου στη γενική του διάσταση.

Να διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα προμηθεύουν στον καταναλωτή.

Να εφαρμοστεί η ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, η οποία μπορεί να γίνεται ακόμη και με χρήση σπρέι ανεξίτηλου χρώματος από τη δημοτική αστυνομία.

Να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τα προβλήματα που κρύβει το παραεμπόριο για τους καταναλωτές

Δεδομένου ότι

Το πρόβλημα του παρεμπορίου επιδεινώνει την ήδη κλιμακούμενη ύφεση και βλάπτει σοβαρά τις επιχειρήσεις, τα δημοσιονομικά έσοδα αλλά και τους καταναλωτές

Το παρεμπόριο αποτελεί πλέον ένα πολυσύνθετο πρόβλημα με προεκτάσεις και εκτός συνόρων το οποίο απαιτεί πολλαπλές και συντονισμένες δράσεις


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Ποια είναι η απόδοση των ελεγκτικών μηχανισμών συγκριτικά τα τελευταία χρόνια , τι πρόστιμα και σε πόσους επιβλήθηκαν;

Υπάρχει συντονισμός και ενιαία πολιτική μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών και των φορέων τους ;

Υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος καταγραφής του προβλήματος και αναλυτικά στοιχεία για τους συνολικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν ανά Νομό και υπηρεσία σε όλη την Επικράτεια; Παρακαλούμε να κατατεθούν

Υπάρχει συνολικό Σχέδιο δράσεων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου;

Έχουν προωθηθεί διεθνείς συνεργασίες επί του ζητήματος το οποίο έχει και παγκόσμιες διαστάσεις ;

Ποια είναι τα στοιχεία των δεσμευμένων προιόντων για το 2010 και ποιες τάσεις αναδεικνύουν αυτά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ