Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/6/11

Ξιφούλκησαν για μια ακόμα φορά κατά των Τούρκων οι «υπερπατριώτες» για το φεστιβάλ Ναυπλίου

Έτοιμοι να ξεθάψουν τον Στάικο Σταϊκόπουλο και να φορέσουν την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη φαίνεται πως είναι κάποιοι ανιστόρητοι αφού βλέπουν πως κάτω από την φούστα των Σούφιδων, σαν από νέο δούρειο ίππο, θα ξεπεταχτούν οι Δερβίσηδες και θα τουρκέψει τα` Ανάπλι. Αιτία, η φιλοξενία τουρκικών μουσικών σχημάτων Κλασσικής Μουσικής στο Φεστιβάλ Ναυπλίου μετά από επιλογή της διοργανώτριας του Φεστιβάλ εταιρίας «Φόρμιξ».
Αυτό βέβαια που προκάλεσε τους συντηρητικούς κύκλους να τα βάλουν κατά «ενόχων και αθώων» ήταν ένα προβοκατόρικο κολάζ ανωνύμου Μπλόγκερ που εμφάνιζε το Παλαμήδι υπό τουρκική σημαία.

Όπως λέει ο Λάμπρος Λιάβας, συνεργάτης του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος σε μουσικές έρευνες και καταγραφές στην Ελλάδα και στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, με σπουδές νομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο και πλάι στον Γιάννη Ιωαννίδη, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Σίμωνα Καρά «η αδελφότητα των Μεβλεβί, από όλα τα τάγματα των σουφιστών έχει να επιδείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα γράμματα και τις τέχνες. Πολλοί μεγάλοι μουσικοί, καλλιγράφοι και ζωγράφοι υπήρξαν μέλη της, μορφώθηκαν και έδρασαν σε μοναστήρια (tekke) ή τα “σπίτια” (mevlevihane) της αδελφότητας. Ένας τέτοιος χώρος τελετουργίας των Μεβλεβί ήταν και ο ρωμαϊκός πύργος των “Αέρηδων” στην Πλάκα, στην Αθήνα». Συστατικό στοιχείο της μυστικιστικής τελετουργίας των Μεβλεβί είναι ο περιστροφικός χορός. Οι φυσικοί νόμοι του Σύμπαντος ακολουθούν την κυκλική πορεία που μιμείται ο δερβίσης, στην οποία συμμετέχει και τη μοιράζεται με τις υπόλοιπες υπάρξεις που τον περιστοιχίζουν. Ο δερβίσης στροβιλίζεται διαγράφοντας ομόκεντρους κύκλους και γίνεται ένα με την αρμονία της φύσης, του μεγαλείου που του έταξε ο Δημιουργός του. Με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερούγες, την παλάμη του δεξιού χεριού στραμμένη προς τον ουρανό και του αριστερού προς τη γη, με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τον δεξιό ώμο, οι δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακών θρησκευτικών μουσικών, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή. Ο χορός τους μοιάζει σαν τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, που, βεβαίως, για τους μυστικιστές χορευτές δεν είναι άλλος από τον Αγαπημένο.

Φαίνεται πως ο κυκλικός χώρός ζάλισε περισσότερο τους «υπερπατριώτες» από τους ίδιους τους χορευτές και παρασυρόμενοι από τον άκρατο λαϊκισμό των ημερών ανακάλυψαν ακόμα πως υπάρχει συνομωσία Εβραίων και Τούρκων για το ξεπούλημα της Καραθώνας!



Οι αντιδράσεις

Με ήπιους τόνους ο Δήμος Ναυπλιέων σε επίσημη ανακοίνωσή του προσπαθεί να διασκεδάσει τις άνευ λόγου αντιδράσεις διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα ανάρτησης της Τουρκικής σημαίας στο Παλαμήδι και χορηγίας του Φεστιβάλ από την τουρκική πρεσβεία: «Προς άρση κάθε παρεξήγησης και παραπληροφόρησης εις ότι αφορά την διεξαγωγή του 20ου Φεστιβάλ Ναυπλίου(κλασσικής μουσικής) διευκρινίζεται ότι: α) Χορηγοί του μουσικού φεστιβάλ είναι οι εταιρείες Όμιλος Μυτιληναίου και το Καζίνο Λουτρακίου. Ουδέποτε  αναφέρθηκε η Τουρκική Πρεσβεία ως χορηγός και βέβαια δεν είναι χορηγός του Μουσικού φεστιβάλ .

β) Το φετινό ρεπερτόριο περιλαμβάνει σχήματα όπου συμπράττουν Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες σε κλασσική και παραδοσιακή μουσική όπως πολλές φορές στο παρελθόν έχει συμβεί.

γ) Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο Βουλευτικό και στο Δημοτικό στάδιο.

δ) Δεν ετέθη ποτέ θέμα ανάρτησης εθνικών συμβόλων πουθενά όπως και ουδέποτε έχει συμβεί  κάτι τέτοιο. Τα όσα αντίθετα διαδόθηκαν είναι απολύτως ψευδή και ανυπόστατα

Όλα όσα δε τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν, αποτελούν παραποίηση της αλήθειας με σκοπό την δημιουργία αρνητικού κλίματος έντασης και παραπληροφόρησης.

Αποκλειστικός σκοπός του φεστιβάλ είναι η προαγωγή του πολιτισμού και όχι η εμπλοκή του στην πολιτική».

Συμπαραστάτη στο θέμα την παρουσίας τουρκικού μουσικού σχήματος στο Ναύπλιο βρήκε η δημοτική αρχή στον συνδυασμό «Άλλη Πρόταση» σε ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιάννης Γκιόλιας:



«Κούφιος πατριωτισμός και μισαλλοδοξία»

«Μεγάλη έκπληξη προξένησαν ορισμένα σχόλια από blogers και ….υπερπατριώτες για την συμμετοχή Τούρκων μουσικών και καλλιτεχνών στο 20ο Μουσικό Φεστιβάλ του Ναυπλίου, που θα γίνει, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Για εμάς τουλάχιστον είναι ακατανόητο και ανιστόρητο οι δείκτες των ρολογιών τους να έχουν σταματήσει κάπου στον 14ο αιώνα.

Οι αναιτιολόγητες εμμονές της θορυβώδους  μερίδας των συμπολιτών μας δίνουν μια ακατανόητη και ανεδαφική διάσταση σε ένα πολιτιστικό και μόνο γεγονός. Στο ετήσιο Μουσικό φεστιβάλ του Ναυπλίου, που φιλοξένησε στη μακριά πορεία του καλλιτέχνες της κλασσικής μουσικής από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Που τίμησε τη κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων λαών και εθνοτήτων, ανοίγοντας διαύλους επαφής, γνωριμίας και φιλίας μεταξύ των λαών και παράλληλα ανέδειξε το μέγεθος του πολιτιστικού επιπέδου εμάς των διοργανωτών και φιλοξενούντων .

Γι αυτό είναι απαξιωτική αυτή η συμπεριφορά τους και προσβάλλει περισσότερο τους ίδιους σαν νοήμονα όντα όταν αντιστρατεύονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι δε ανιστόρητη η προσπάθειά τους να αναμείξουν ανύπαρκτα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού φανερώνει ότι διαπνέονται μόνο από κούφιο πατριωτισμό και μισαλλοδοξία.

Ας υποδεχτούμε τους αλλοδαπούς προσκεκλημένους ως πρεσβευτές της κουλτούρας και εκφραστές των ειλικρινών αισθημάτων προσέγγισης αλληλοκατανόησης και φιλίας του γειτονικού λαού μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις πολιτιστικές επιστημονικές και αθλητικές, απομονώνοντας απρεπείς και απολίτιστες κινήσεις μικρότητας, απομονωτισμού και μισαλλοδοξίας.

Υ.Γ. Οι διαδικασίες του Φεστιβάλ είναι ένα άλλο κεφάλαιο».



«Χρηματοδοτείται και από την Τουρκική Πρεσβεία»

Άκρως ενδιαφέρουσα θα πρέπει να χαρακτηριστεί η στάση του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανδρέα Βασιλείου, ο οποίος αφού διασαφήνισε την στάση του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου της 8 Ιούνη 2011 τονίζοντας ότι: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι το φεστιβάλ Ναυπλίου έχει κλείσει τον κύκλο του.

Θα πρέπει να απασχολήσει το Δ.Σ. συνολικά το θέμα του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από αυτήν την άποψη χρειάζονται:

-καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά,

-ενίσχυση της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας

-καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που δεν θα ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς χορηγούς.

Ο πολιτισμός, όπως και ο αθλητισμός, πρέπει και μπορούν να ενώνουν τους λαούς. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν οι κυβερνήσεις και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Από αυτήν την άποψη θα ήταν ευκαιρία να γίνουν εκδηλώσεις οι οποίες αναδεικνύουν την τούρκικη κουλτούρα και το λαϊκό πολιτισμό. Τέτοιες σε μικρό βαθμό γίνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, λόγω και της κατεύθυνσής του ως Φεστιβάλ κλασικής μουσικής».

Όμως ο κ. Βασιλείου, μέσα από ένα νέο σενάριο συνομωσιολογίας ανακαλύπτει τον ύπουλο εχθρό που θα καταλάβει το Ανάπλι, την τουρκική πρεσβεία!: «Ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ είναι μόνο 24.000 € και αυτό παρουσιάστηκε ως θετικό και από άλλες παρατάξεις. Είναι φανερό ότι χρηματοδοτείται και από την Τουρκική Πρεσβεία. Η κυβέρνηση της Τουρκίας κάνει την πολιτική της. Εσείς όμως  (η δημοτική αρχή) δεν μπορείτε να ελέγξετε ποιος χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των χορηγών στον πολιτισμό και της εκχώρησης των εκδηλώσεων σε εταιρείες, την οποία ακολουθείτε.

Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε».

Στον αντίποδα των δηλώσεων του συμβούλου της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ στο Ναύπλιο, η Δημοκρατική Αριστερά Αργολίδας καλωσορίζει τους Τούρκους καλλιτέχνες:



Συναδέλφωση των λαών

«Η Δημοκρατική Αριστερά Αργολίδας καλεί τους κατοίκους του Ναυπλίου και όλου του Νομού μας να καλωσορίσουν τους Τούρκους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο 20ο Φεστιβάλ Ναυπλίου που για φέτος είναι αφιερωμένο στην Τουρκία. Η συναδέλφωση των λαών μέσω της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα είναι η καλύτερη και η πιο ηχηρή απάντηση στους εθνικιστές και στους σοβινιστικούς και στρατοκρατικούς κύκλους της Άγκυρας που αμφισβητούν αδιαμφισβήτητα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν  το φεστιβάλ Ναυπλίου που ξεκινάει σε μερικές μέρες, όπως ακριβώς κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια όταν ήσαν άλλες οι τιμώμενες χώρες».

Βεβαίως το θέμα των χρηματοδοτήσεων είναι ένα γενικότερο ζήτημα, που θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο συμβάλει στην ένωση των πολιτισμών ή χρησιμοποιείται ως μέσω προπαγάνδας. Αν όμως κανείς, μπει σε τέτοιες σεναριολογίες, τότε δεν θα πρέπει να γίνεται καμιά πολιτιστική ανταλλαγή, ούτε εμπορική συναλλαγή μεταξύ όλων των χωρών παγκοσμίως από τον κίνδυνο μήπως μολυνθεί ο αυτόχθων πολισμός τους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ