Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/6/11

Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών, ζητούν αποζημιώσεις

Το βακτήριο E. Coli, μπορεί να μην έκανε την εμφάνισή του στις καλλιέργειες του Μωριά, όμως ο φόβος, έχει κάνει τους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί και να μην αγοράζουν πλέον σχεδόν τίποτα. Μεγάλες ποσότητες κηπευτικών μένουν πλέον αδιάθετες στα χωράφια ή πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Ο πανικός αυτός, σε συνδυασμό με την ενοχοποίηση όλων των κηπευτικών και την έντονη φημολογία, έχουν προκαλέσει κάθετη πτώση τόσο της εγχώριας κατανάλωσης όσο και το πάγωμα των εξαγωγών. Και όλα αυτά συμπίπτουν με τη μεγιστοποίηση της παραγωγής κηπευτικών στη Πελοπόννησο, επειδή ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή.

Tην προστασία των κηπευτικών προϊόντων της Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών που έχουν προκύψει από την εξέλιξη του διατροφικού σκανδάλου με το βακτήριο Ε.Cο1i στη Γερμανία, ζητά με παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη.

Η εικόνα που περιγράφεται για τους αγρότες είναι δραματική. Φυσικά σημειώνεται ότι τα κηπευτικά που παράγονται στη Πελοπόννησο είναι ασφαλή και υγιεινά, τηρώντας όλους τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας προς προστασία των καταναλωτών.

Σημαντικές επιπτώσεις έχει και η απαγόρευση από τις 4 Ιουνίου της εισαγωγής κηπευτικών στη Ρωσία, παρότι έχει ανακληθεί από την Ε.Ε. η προειδοποίηση (η Κομισιόν διατύπωσε επικρίσεις κατά της Γερμανίας, ότι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χωρίς αποδείξεις και επιστημονικά δεδομένα για τα λαχανικά).

Στην επιστολή του προς τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο Πέτρος Τατούλης ζητά:

Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί της Πελοποννήσου που υπέστησαν ζημιά. (Ήδη ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε, πρότεινε τη διάθεση 150 εκατομμυρίων ευρώ, για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών).

Να προστατευθεί η καλή φήμη των προϊόντων και να ενημερωθούν οι
Έλληνες καταναλωτές με ανακοινώσεις στα Μ.Μ.Ε από το Υπουργείο
σας, για την ασφάλεια των κηπευτικών.

Καταλήγει δε ότι «είναι απαραίτητο η χώρα μας σε συνεργασία με τα άλλα κράτη της Ε.Ε, να προβεί στις απαραίτητες παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τις Ρωσικές
αρχές, για την αδικαιολόγητη απαγόρευση εισαγωγής κηπευτικών από την
Ε.Ε».



Έλεγχοι



Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αρνητικά τα δείγματα των Ελληνικών Φρούτων και Λαχανικών στο βακτήριο E.COLI:

«Το  ΥΠΑΑΤ για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας,  την προστασία των καταναλωτών αλλά και για την προστασία των συμφερόντων  των ελλήνων παραγωγών  και επιχειρήσεων,  προέβη σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο  Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών (Ιncofruit)  σε ευρεία δειγματοληψία και ανάλυση 80 δειγμάτων αγγουριών και περίπου 50 δειγμάτων άλλων προϊόντων όπως  πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, κεράσια, από όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) αλλά και  από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο, τα δείγματα δε εξετάστηκαν ως προς το επικίνδυνο στέλεχος  Ο104:Η4 του βακτηριδίου Ε.COLI και η εξέταση επεκτάθηκε  προληπτικά και στο εξίσου επικίνδυνο στέλεχος Ο157:Η7.

 Όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για το σύνολο των δειγμάτων που αναλυθήκαν.

Το ΥΠΑΑΤ είναι σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο στον τομέα της εξέλιξης της επιδημίας όσο και στα σημαντικά θέματα που άπτονται της προστασίας της ελληνικής παραγωγής και του εξωτερικού εμπορίου.

Επιπλέον είναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ καθώς και με τις πρεσβείες μας στην Ρωσία και Ουκρανία για την διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου των ελληνικών προϊόντων.

Ο Υφυπουργός μετά και την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων, διαβεβαιώνει για μια ακόμα φορά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι  τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά είναι ασφαλή για τους καταναλωτές «καθαρά» από βακτηριακές επιμολύνσεις, διαθέτουν εξαιρετικά υψηλή ποιότητα η οποία διασφαλίζεται με εντατικούς ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο  αυστηρά συστήματα  ελέγχου τροφίμων στο κόσμο, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στη παγκόσμια αγορά».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ