Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/7/11

Πύθωνας και μια πειθώ να

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου

Τρίτη βράδυ με τον μικρό Γιώργο ιππότη πάνω στο ποδήλατο διασχίζουμε την ζεστή νύχτα του καλοκαιριού από την πίσω πλευρά του Αγίου Ιωάννη. Τα τζιτζίκια δεν καταλαβαίνουν από κρίση και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, συνεχίζουν απτότητα το καλοκαιρινό τους ρεπερτόριο. Ενώ ο Γιώργος προσπαθεί να ακολουθήσει τον ρυθμό τους παίζοντας με τα δυο κουδούνια του ποδηλάτου.

Φτάνουμε στην γωνία με την οδό Γούναρη και στρίβουμε στο ψητοπωλείο του Χρήστου που συνήθως μας περιμένει για την καληνύχτα της Τρίτης. Έντονη ζέστη έξω καύσωνας μέσα πρέπει να είναι από τις ημέρες θερμικής  δόξας του ψητοπωλείου όπου και να κάτσεις καίγεσαι και ιδρώνεις.

Στην πόρτα μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, μας καλησπερίζει ένας κοντοκουρεμένος νεαρός. Αλλά το βλέμμα και η φωνή ήταν του Χρήστου.

-Τουλάχιστον να πάρει λίγο αέρα το κεφάλι μου …πολύ το κάψιμο είτε μέσα είτε έξω. ( Είπε ο Χρήστος δείχνοντας τα κοντοκουρεμένα μαλλιά του) .

-Καλησπέρα (λέει και ο Αλέκος και πάει να πάρει την παραγγελία του μέσα στο κατάστημα. Βγαίνοντας με τις τσάντες του στα χέρια  μας λέει) Το μάθατε τι έγινε με τον πύθωνα στο Ναύπλιο;

-Ποιόν πύθωνα ποιο Ναύπλιο. ( Τον ρωτά ο πατέρας του Γιώργου)

-Είχα πάει για μπάνιο με τα παιδιά στην Καραθώνα. Εκεί όλοι γύρω μας τρομοκρατημένοι συζητούσαν για το μεγάλο φίδι.

-Βγήκε τέτοιο μεγάλο φίδι στην Καραθώνα; (Τον ρωτά ο Χρήστος.)

-Όχι .

-Για ξήγα μας του λέω.

-Βγήκε μια φήμη  ότι εμφανίστηκε ένα μεγάλο φίδι περίπου εφτά μέτρα το είχε κάποιος στο σπίτι, ή το βαρέθηκε ή του ξέφυγε. Άρχισε αυτό να σέρνεται στην περιοχή των Λευκακίων. Είπαν  ότι το είδε ένας μετανάστης να κατασπαράζει δυο σκυλιά και έπαθε ψυχολογικό  σοκ ο άνθρωπος . Τον πήγαν στο νοσοκομείο ακόμα να συνέλθει . Είπαν και κάποιοι άλλοι ότι είδαν ένα τεράστιο όγκο να σέρνεται σε διάφορα σημεία στα Λευκάκια . Άλλοι λένε ότι ψάχνει και η πυροσβεστική άλλοι  είδαν και τα ΕΚΑΜ  στην περιοχή να ψάχνουν για τον πύθωνα.

-Δεν θα το πιστέψετε ρε παιδιά αλλά ήξερα έναν που ήταν  παθιασμένο τρελός με αυτό το φίδι. Για να μην του στερεί την δυνατότητα να τρώει όπως θα έτρωγε και στο φυσικό του περιβάλλον τι έκανε ο άνθρωπος; Το τάιζε ζωντανά κουνέλια, ποντίκια ότι ζώο έβρισκε.  ( Είπε ο Σώτος)

-Δεν ακούγεται και πολύ παράξενο θα μπορούσε βέβαια να το ταΐζει και κατεψυγμένα κοτόπουλα ή ποντίκια όπως κάνουν στην Αμερική.

-Αν τον ξέρεις και τυχόν αλλάξει γούστα και καλοψημένα στα κάρβουνα μπορεί να του διαθέσει το κατάστημα αρκεί να μην τα παραλαμβάνει ο ίδιος  ο πύθωνας.

( Του είπε ο Χρήστος ενώ σκούπιζε για άλλη μια φορά τον ιδρώτα του.)

-Όχι η ανωμαλία δεν είναι στο φίδι, το φίδι έκανε ότι του έλεγε η φύση του και η φύση δεν δαμάζεται. Η ανωμαλία ήταν ότι αυτός καθόταν και απολάμβανε το τέρας να σπαράζει το κουνέλι. Μια φόρα πήγα σπίτι του και όταν το είδα σηκώθηκα και έφυγα δεν άντεξα και ούτε έχω ξαναπατήσει εκεί μέσα.

-Ρε μήπως ήταν κτηνίατρος; ( Ρώτησε ο Αλέκος που έριχνε άδεια να πιάσει γεμάτα, να μάθει ποιος είχε τέτοιο φίδι στην περιοχή μας,  έχουμε και ένα γείτονα κτηνίατρο μπορεί και να τον έζωσαν τα φίδια…)

-Όχι φιλαράκι όνομα δεν θα σου πω γιατί δεν πρέπει αλλά αυτός ο άνθρωπος είναι το πρωί ένας άκακος δημόσιος υπάλληλος. Όλη μέρα βασανίζεται με σφραγίδες και φακέλους. Ζει ένα εφιαλτικό οχτάωρο κάτω από ένα βασανιστικό προϊστάμενο

-Εντάξει ρε παιδιά τότε έχει και εξήγηση το θέμα  ( τους είπα).

-Δηλαδή: ( Ρωτά ο Σώτος)

-Δεν ρίχνει μέσα στο πύθωνα το ζωντανό κουνέλι ή το ζωντανό ποντίκι, στο μυαλό του δεν είναι το κουνέλι ή το ποντίκι είναι  ο προϊστάμενος που τον βασανίζει. Μπορεί να φαντάζεται ότι εκείνος είναι ο δυνατός πύθωνας που σπαράζει την εξουσία που τον βασανίζει.

-Καλό είπε ο Χρήστος χαμογελώντας. Αλλά εγώ νομίζω ότι βιολογικός πύθωνας δεν είναι τίποτα στον πολιτικό πύθωνα που μας έχει σφίξει και δεν παίρνουμε ανάσα σε λίγο καιρό θα νοιώσουμε τα παΐδια μας να μπαίνουν μέσα στα πλευρά μας.

-Για λέγε που το πάς ….για να πούμε και την καληνύχτα μας. ( Είπε ο Σώτος που έβλεπε ότι γιός του είχε αρχίσει να δυσανασχετεί, ετούτη η καληνύχτα είχε επιμηκυνθεί σαν την ουρά του πύθωνα και είχε σφίξει επικίνδυνα την υπομονή του Γιωργάρα).

-Οι τριακόσιοι , η βουλή είναι ένας ζωντανός πύθωνας που τον τρέφουμε εμείς οι ίδιοι. Εμείς είμαστε τα κουνέλια και τα ποντίκια της βουλής Πύθωνα. Κάθε μέτρο που παίρνουν μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο αυξάνει το σώμα του πύθωνα και αυτός όσο μεγαλώνει η ουρά του τόσο μεγαλώνει και η όρεξη του για ανυποψίαστους πολίτες. Βγαίνει έξω σφιχταγκαλιάζει όσους μπορεί και αφού ικανοποιήσει την πείνα του ξαναμπαίνει μέσα για να μην κινδυνεύει η δημόσια ζωή. Βγάζουν και καμιά φήμη ότι κυκλοφορεί πύθωνας στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Και ο πύθωνας χορτάτος και οι πολίτες φοβισμένοι.

-Μπαμπά κάτι κουνιέται στους κάδους. ( Είπε ο Γιώργης ενώ έπαιξε έντονα τα κουδούνια σαν να ήθελε να τρομάξει ότι ήταν μέσα στον κάδο. Του Αλέκου κόντεψαν να του πέσουν οι σακούλες με τα φαγητά που είχε παραγγείλει όταν μέσα από τον κάδο που ήταν δέκα δώδεκα μέτρα μακριά μας πετάχτηκαν δυο μελαμψοί οικονομικοί μετανάστες.)

-Χρήστο νομίζω ότι έχεις δίκιο όσο η βουλή παίζει την λογική του πύθωνα και  έχει μια πειθώ να ….. ( Πριν προλάβω να ολοκληρώσω την σκέψη μου με διέκοψε η Σώτος και οι ανάσες ανακούφισης του Αλέκου.)  

-Ετούτους εδώ τους τύλιξε ο πύθωνας της φτώχειας και της ανέχειας και ψάχνουν μέσα στα σαπισμένα  σκουπίδια μια ανάσα για να πεισθούν να συνεχίσουν.

-Άλλο πύθω άλλο πειθώ

-Ωραία το ταίριαξες Βασίλη αλλά με τα τελευταία με μπέρδεψες τι εννοείς;  

-Άκου ο αρχαίος πύθωνας ήταν ένα τερατόμορφο φίδι το οποίο εξολοθρεύτηκε από τον θεό Απόλλωνα. Η εξόντωση του φοβερού πύθωνα σχετίζεται με την εγκαθίδρυση του θεού  στους Δελφούς και την αρχή της λατρείας του.

-Ακριβώς αυτό χρειαζόμαστε και εμείς ένα θεός του πολιτισμού και του φωτός να σκοτώσει τον τρομερό πύθωνα της μεταπολίτευσης 37 μέτρα είναι η χάρη του.

-Έχουμε και εμείς ευθύνη για αυτή την κατάσταση γιατί μπερδέψαμε την πειθώ με το  ρήμα πύθω .

-Για λέγε

-Η λέξη πύθω είναι μια άλλη λέξη που χρησιμοποιείται για του Δελφούς. Αλλά ή ίδια λέξη σημαίνει και προξενώ σήψη ενός πράγματος σαπίζω. Μέσα από την σαπίλα και την σήψη που προκαλούσε στα θύματα του το τέρας πύθωνας προέκυψε ένα λαμπερό μαντείο.  Έχουμε ευθύνη και εμείς γιατί αντικαταστήσαμε την πειθώ του ελληνικού λόγου και της ελληνικής πολιτικής σκέψης με την σαπίλα και την σήψη που μας δελέασαν. Βολεμένοι μικροαστοί εδώ και 37 χρόνια πέφτουμε μέσα στους κάδους που πετάνε τα λαμπερά αποφάγια και σκουπίδια τους  για να πάρουμε μέσα από την σήψη ( πύθω) , την πειθώ για να πορευτούμε την μίζερη ζωή μας. Πόσοι από εμάς δεν εξαγόρασαν ψηφαλάκια με ένα διορισμό στο δημόσιο για προσωρινά και μετά μόνιμα , πόσοι δεν βάλαμε τον έναν ή τον άλλο κομματάρχη να παρακάμψουμε την σειρά σε μια δημόσια υπηρεσία ή σε ένα νοσοκομείο. Κατάλαβες λοιπόν με μια πειθώ νααα λειτουργεί ο πύθωνας της εξουσίας και μας στέλνει στην σήψη.

-Εγώ δεν καταλαβαίνω τι λέτε , μπαμπά θέλω να πάμε σπίτι ( Είπε ο Γιωργάρας)

-Άντε καληνύχτα.



Η ιστορία είναι φανταστική εν μέρει, στηρίχτηκε σε αποσπασματικές εικόνες και ατάκες έξω από το ψητοπωλείο του Χρήστου και ενώθηκαν για μια ενιαία ιστορία.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ