Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

20/2/12

Κλείνει το ΙΚΑ Ναυπλίου και Κρανιδίου;


Ομόφωνο ψήφισμα εκδόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου, κατά του ενδεχόμενου κλεισίματος του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Ναυπλίου. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, όπου παραβρέθηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι ήταν ιδιαιτέρως ανήσυχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, στον σχεδιασμό του ΙΚΑ για τα υποκαταστήματα που θα μείνουν ανοιχτά σε όλη την επικράτεια απουσιάζουν τα υποκαταστήματα του Ναυπλίου και του Κρανιδίου.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι θα κλείσει το ΙΚΑ του Άργους. Μάλιστα σε δημοσίευμα του «Αναγνώστη» πριν από πολύ καιρό είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση του υπουργείου να κλείσει το ΙΚΑ του Άργους.
Απ΄ ότι φαίνεται δημιουργείται πλέον αντιπαλότητα στις δύο πόλεις σχετικά με το ποια θα κρατήσει το υποκατάστημα.
Στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου τονίζεται ξεκάθαρα ότι ο δήμος είναι αντίθετος στο κλείσιμο του ΙΚΑ, ενώ αποφασίστηκε επιτροπή που θα αποτελείται από τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπους του ΙΚΑ να επισκεφθεί τους αρμοδίους.

Το Εργατικό Κέντρο

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου, θεωρεί ανεπιθύμητους στο Ναύπλιο, όσους
συνέπραξαν ή σιώπησαν ή ανέχτηκαν αυτήν την πρωτοφανή γα την ιστορία του νεώτερου ελληνικού Κράτους αχαρακτήριστη πράξη. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται:
 "Η εργατική τάξη αλλά και η ευρύτερη πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής με μεγάλη ανησυχία και οργή πληροφορήθηκε ότι ένας νέος δημοσιονομικός Καλλικράτης πρόκειται να εφαρμοσθεί σε βάρος τους.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που κανονικά θα έπρεπε να μετονομασθεί σε Υπουργείο κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους, έχει αποφασίσει να καταργήσει τις υπηρεσίες του ΙΚΑ Ναυπλίου και Κρανιδίου και να λειτουργήσει εφ' εξής μόνον στο Άργος.
Το πρωτοφανές αυτό αντικοινωνικό σχέδιο γίνεται κατ' εφαρμογή του κατάπτυστου και αντεθνικού μνημονίου.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί υπήρξαν Έλληνες μερικοί από τους οποίους κατάγονται από τη περιοχή μας, που αποφασίζουν ή συνηγορούν ή έστω ανέχονται να συμβεί αυτό το έγκλημα εις βάρος των γερόντων, των αναπήρων, των παιδιών, των γυναικών και άλλων ευπαθών ομάδων του ιστορικού μας δήμου και της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του Εργατικού Κέντρου και δη του Κρανιδίου. Όλοι αυτοί είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται για τις καθημερινές αλλά και επείγουσες ανάγκες τους στο Άργος ξοδεύοντας τα χρήματα που δεν έχουν, τον χρόνο που δεν τους περισσεύει και αφήνοντας όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες. Αποκρούουμε μετά βδελυγμίας την ανατριχιαστική αυτή προοπτική. Καλούμε τους αρμοδίους να την ματαιώσουν αμέσως και δηλώνουμε ότι αν παρ΄ ελπίδα συμβεί αυτό το έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας μας είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να απαγορεύσουμε την είσοδο στο περιφερειακό διαμέρισμα Αργολίδας και στην πόλη μας, όλων όσων συνέπραξαν ή σιώπησαν ή ανέχτηκαν αυτήν την πρωτοφανή γα την ιστορία του νεώτερου ελληνικού Κράτους αχαρακτήριστη πράξη.
Τέλος, καλούμε όλους τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση στο μείζονος σημασίας αυτό ζήτημα.

Το ΚΚΕ 

Εντωμεταξύ, σε επαγρύπνηση καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους το ΚΚΕ για το ενδεχόμενο λουκέτου στο ΙΚΑ Ναυπλίου. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε «Κατά 33% μειώνονται οι διοικητικές μονάδες του ΙΚΑ, όπως προβλέπει σχέδιο της διοίκησής του, μαζί με αυτή που ήδη έχει κάνει τον περασμένο Οκτώβρη. Το κλείσιμο μονάδων συνοδεύει η ρητή πρόβλεψη για σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.
Κριτήριο της λεγόμενης αναδιάρθρωσης δεν είναι οι ανάγκες των ασφαλισμένων (εργαζομένων και συνταξιούχων). Αντιθέτως είναι οι ανάγκες του αστικού κράτους να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα το κεφάλαιο ή, όπως με «κομψό» τρόπο αναφέρει ο διοικητής του ΙΚΑ, «ο σχεδιασμός του νέου οργανωτικού μοντέλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει παράμετρο την οικονομία λόγω δημοσιονομικής στενότητας». Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κατάργηση των υπηρεσιών (που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους) είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής που στόχο έχει να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες τις καπιταλιστικής κρίσης. Για τους ασφαλισμένους η μείωση θα σημάνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία ειδικά σε όσους κατοικούν σε αγροτικές περιοχές.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, τον Οκτώβρη του 2011 τα παραρτήματα ανέρχονταν σε 120 και μέχρι σήμερα έχουν ήδη κλείσει τα 40. Συνολικά προβλέπεται να απομείνουν 54. Δηλαδή, μετά την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού (που μιλά για 75 παραρτήματα) θα ακολουθήσει και άλλος για το κλείσιμο 21 ακόμα παραρτημάτων, ένα από τα οποία είναι και το παράρτημα του ΙΚΑ Ναυπλίου, που μεταφέρεται στο Άργος.
Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει το στόχο της «σύνδεσης της αμοιβής με την παραγωγικότητα. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνει χρονισμός κάθε εργασίας (σ.σ. να μετατραπεί σε κάτι μετρήσιμο, όπως η χρονική διάρκειά της) προκειμένου να ορισθούν δείκτες». Μέτρο που στόχο έχει την εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία ήδη συμβαίνει καθώς τα τελευταία δύο χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 16% και «η κατάσταση επιδεινώνεται από μία δυναμική συνεχούς μείωσης του προσωπικού». Μάλιστα, σε ενημερωτικό σημείωμα της διοίκησης του ΙΚΑ, τον Οκτώβρη του 2011, αναφέρεται πως «το προσωπικό συνεχώς μειώνεται και οι εργασίες αυξάνονται».
Αποδεικνύεται ότι ο οργανισμός λειτουργεί όχι με κριτήριο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την προσφορά ικανοποιητικών υπηρεσιών, αλλά ως κρατικός καπιταλιστής που υπολογίζει ως κόστος την ασφάλεια των εργαζομένων.
Οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι με την κατάργηση και συγχώνευση των δημόσιων μονάδων του ΙΚΑ, θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις και να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία από την έλλειψη προσωπικού, λόγω της κρατικής στάσης πληρωμών και προσλήψεων». 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ