Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

11/10/12

O Μπάκας ο Τάπας και ο…. Τσίου ….γκαμώ την κρίση …τελείωσαν οι βλάκες!!!!

Η απέναντι όχθη του Βασίλη Καπετάνιου


Βράδυ έφτασε στο σπίτι του ο Θάνος μετά την πολύωρη δουλειά στο γραφείο του.

Δεν ήθελε και πολλά για να χαλαρώσει μετά από μια κοπιαστική μέρα , ένα ζεστό πιάτο φαί και το γλυκό τιτίβισμα της μικρή κόρης του. Δεν πρόλαβε να κάνει ούτε μισή αγκαλιά με την μικρή του γιατί χτύπησε το τηλέφωνο. Όταν το κουδούνισμα του τηλεφώνου σε κόβει από τέτοιες τρυφεράδες τότε είναι κακός οιωνός. Με μαύρη διάθεση έπιασε ο Θάνος το γκρίζο ακουστικό,  στην άλλη γραμμή ο θείος του επιβεβαίωνε τα κακά συναισθήματα.

-Θάνο έγινε ζημιά στο χωράφι, χάλασε η γεώτρηση και στο δικό μου και στο δικό σας χωράφι.

-Και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα βραδιάτικα θείε;

-Τίποτα δεν μπορούμε  να κάνουμε αλλά σε πήρα για να συνεννοηθούμε. 

-Εντάξει θείε ότι πεις, εσύ ξέρεις καλύτερα τα χωράφια.

-Λοιπόν λέω να φωνάξουμε τον Τσίου για την επισκευή.

-Ποιόν ; ( Ο Θάνος ξαφνιάστηκε με το όνομα του τεχνικού ήταν έτοιμος να ξεσπάσει σε γέλια και δεν ήθελε να παρεξηγηθεί ο θείος του, αδελφός του μακαρίτη του πατέρα του, η γεώτρηση στα χωράφια ήταν κοινή.) Ποιος Τσίου Τσίου βραδιάτικα;

-Δεν το ξέρεις ρε παιδάκι μου γιατί χάθηκες με την δουλειά σου. Ο Τσίου είναι αλλοδαπός τον έχουμε όλοι στα χωράφια μας, φοβερός μάστορας, αλλά πρέπει να συνεννοηθούμε εμείς  να βάλουμε ένα μάστορα και λέω αυτόν.

-Εντάξει θείε αλλά θα έρθω πρωί πρωί γιατί μετά θα πάω στην δουλειά μου στο Άργος. ( Ο Θάνος κλείνει το τηλέφωνο και διαπιστώνει ότι την συνομιλία του παρακολουθούσε η κόρη του, κάτι ήθελε να του πει και τον κοιτούσε με το πονηρό παιδικό της βλέμμα.)

-Μπαμπά πουλί έτσω ( Και του έδειχνε προς το μπαλκόνι έξω ( έτσω) που ήταν κρεμασμένο το κλουβί του καναρινιού.

-Τσίου τσίου ( της απαντά και χαλαρώνουν και οι δυο με μια αγκαλιά από γέλια) .

Την άλλη μέρα ο Θάνος πρωί πρωί έφυγε για το πατρικό χωράφι. Εκείνο που τον παραξένεψε στην κυκλική πλατεία του μεγάλου χωριού ήταν ελάχιστοι οι θαμώνες των δύο καφενείων. Τα τελευταία χρόνια ζούσε σαν μετανάστης στο χωριό που μεγάλωσε, όλη μέρα έλλειπε στην δουλειά του. Εκείνο που του έκανε εντύπωσή ήταν ότι από το πρωί μέχρι το βράδυ τα καφενεία του χωριού του ήταν γεμάτα κόσμο. Οι ίδιοι θαμώνες από το πρωί μέχρι το βράδυ, λες και δεν είχαν ούτε σπίτι ούτε δουλειά. Ήταν η ημέρα των εκπλήξεων η σημερινή, το χωράφι του συνόρευε με γη δυο παιδικών φίλων του Μπάκα και του Τάπα. ‘Ετσι είχαν κωδικοποιηθεί στην συλλογική μνήμη του χωριού, με τα παρατσούκλια τους. Ο Μπάκας για την τεράστια κοιλιά του, όταν έστριβε στην γωνία πρώτα έβλεπες την κοιλιά του. Όταν καθόταν στο καφενείο για να πιει τα ούζα του ένα μέρος της κοιλιάς του ακουμπούσε πάνω στο τραπέζι , στο πάνω μέρος της  κοιλιάς του μπορούσε άνετα να βάλει τα ποτήρια του και τα πιατάκια με τα μεζεδάκια. Παρά την τεράστια κοιλιά του διατηρούσε μια καταπληχτική ευκινησία και την επιδείκνυε στο μεγάλο πανηγύρι του χωριού. Ο Τάπας ήταν ακριβώς το αντίθετο πετσί και κόκκαλο, αν περπατούσαν πλάι πλάι στο δρόμο αν κοιτούσε από την μεριά του Μπάκα έβλεπες μόνο τον ένα!!! Το παρατσούκλι Τάπας του βγήκε από την πολεμική ιαχή «τάπα!!!» που ούρλιαζε όταν έκλεινε κάποιο πούλι του αντίπαλου του στο πλακωτό στο τάβλι. Οι δυο φίλοι ήταν μόνιμοι θαμώνες και των δυο καφενείων της πλατείας, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στο ένα καφενείο από το απομεσήμερο μέχρι αργά το βράδυ στο άλλο.

Ήταν μεγάλη έκπληξη του Θάνου όταν είδε τους συμμαθητές τους μέσα στα χωράφια τους, έτσι όπως ζούσαν αυτοί τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να είχαν ξεχάσει και το χρώμα του χώματος. Μπορεί και να μην ήξεραν καν που είναι τα χωράφια τους. Μια δυο φορές που είχε σταματήσει ο Θάνος στην πλατεία και είχαν ανταλλάξει δυο κουβέντες διαπίστωσε έκαναν όλες τις αγροτικές δουλειές δια του κινητού τηλεφώνου!!

Ο Τάπας δούλευε ένα θορυβώδες σκαπτικό μηχάνημα δεν τον κατάλαβε, έτσι όπως ήταν χωμένος μέσα στο μηχάνημα νόμιζες ότι πήγαινε χωρίς οδηγό. Ο Μπάκας τον χαιρέτησε από μακριά, οδηγούσε με ιδιαίτερη επιδεξιότητα το τρακτέρ αλλά το τιμόνι είχε χαθεί από την ογκώδη κοιλιά του. Στην κοινή γεώτρηση είχε ήδη φθάσει ο Τσίου και ο θείος του. Ο Τσίου ήταν ένας μικρόσωμος αλλοδαπός, οικονομικός μετανάστης, με νευρώδης κινήσεις και αετίσιο βλέμμα.

-Γκιά σου φίλε…. ( του είπε ο Τσίου ρίχνοντας ένα φιλικό βλέμμα).

-Γεια σου … ( ντράπηκε να του πει Τσίου αλλά τον πρόλαβε ο θείος του)

-Αυτός είναι ο Τσίου που σου έλεγα , μικρόσωμος σαν σπουργίτη αλλά αποτελεσματικός σαν αητός.

-Τι βλέπεις Τσίου μεγάλη ζημιά;

-Δυο σωλήνες και ένα ρουλεμάν θα αλλάξω σε τρεις ώρες θα είμαστε έτοιμοι.

-Τσίου είσαι πολλά χρόνια στην Ελλάδα;

-Είκοσι χρόνια, πιο πολλά χρόνια είμαι εδώ.

-Είναι προκομμένος ο Τσίου, το όμορφο πέτρινο σπίτι προς την θάλασσα δικό του είναι σχεδόν μόνος του το έφτιαξε.

-Πάνε καλά οι δουλειές Τσίου;  (Ρώτησε ο Θάνος.)

-Παγαίνανε αλλά τώρα γκαμώ την κρίση …..

- Ε, Τσίου, σε όλους έφερε προβλήματα η κρίση….. ( Ο Θάνος πρόσεξε ότι ο Τσίου με το βλέμμα του σε ένα πανοραμικό πλάνο παρακολουθούσε τον Μπάκα και τον Τάπα πάνω στο τρακτέρ και στο σκαπτικό)

-Γκαμώ την κρίση τελείωσαν οι βλάκες… (είπε σα να μιλούσε για τον Τάπα και τον Μπάκα).

-Τι είπες; (Τον ρώτησε ο Θάνος με ένα τόνο θυμού στην φωνή του.)

-Γκαμώ την κρίση τελείωσαν οι βλάκες…..

-Λοιπόν Τσίου θα το αναλάβεις , συμφωνείς Θάνο; (Τους διέκοψε ο θείος.)

-Γιατί έχουμε άλλη επιλογή;

-Εντάξει Τσίου ξεκίνα. Θάνο ήρθα με τα πόδια αλλά κουράστηκα θα με γυρίσεις πίσω;

-Βέβαια θείε.

Ανιψιός και θείος πήραν το δρόμο για το χωριό ο Τσίου από το τεράστιο αγροτικό φορτηγάκι του άρχισε να βγάζει τα εργαλεία του.

-Θείε έχω πολλά χρόνια να έρθω στο χωράφι αλλά μου έκανε εντύπωση που είδα τον Τάπα και τον Μπάκα να δουλεύουν πρωί πρωί. Αυτοί κολλάνε ένσημα και υπερωρίες εδώ και χρόνια στα καφενεία του χωριού.

-Πάνε αυτές οι εποχές Θάνο, καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός  τα παραπούλια που λέει και η παροιμία.  Αν δεν δουλέψουν οι ίδιοι δεν θα βγάλει μεροκάματο το χωράφι.

-Θείε αυτό που είπε ο Τσίου για την κρίση και τους βλάκες τι εννοούσε;

-Την έκοψα την κουβέντα για να μην θυμώσεις όταν το είπε. Τους φίλους εννοούσε. Ξέρεις από τι έκανε τα καλά λεφτά ο Τσίου;

- ‘Όχι, που θες να ξέρω;

-Ο Τσίου είναι άξιος έντιμος και πολυτεχνίτης αλλά όταν ήρθε από τον βορρά στην Ελλάδα ανακάλυψε τον καπιταλισμό λόγω αδιαφορίας και βλακείας των ντόπιων.

-Τώρα είναι που δεν κατάλαβα τίποτα.

-Λοιπόν ο Τσίου είναι αϊτός , πάει σε ένα χωριανό και του λέει με δέκα ευρώ την ημέρα  να του κάνει τα ποτιστικά του χωραφιού. Πολύ καλή τιμή για τόσες ώρες δουλειάς. Πάει λοιπόν ο μάγκας ο  ντόπιος και κοκορεύεται στο καφενείο πίνοντας τα μπυρόνια του ότι κάνει το πότισμα με το κινητό. Έπαιρνε τον Τσίου τηλέφωνο μάθαινε την πορεία των εργασιών και έδινε και οδηγίες, άνοιξε κλείσε βάνες. Είναι αυτό που λέμε η κινητή τηλεφωνία στην υπηρεσία της αγροτικής ανάπτυξης. Ε μην στα πολυλογώ ο ένας έγιναν δυο και σχεδόν όλο τον κάμπο του χωριού μας τον πήρε εργολαβία ο Τσίου.

-Καλά και πως προλάβαινε;

-Σου είπα το πήρε εργολαβία, πήρε 40- 50 κομμάτια να ποτίζει, κάντο επί δέκα 400 – 500 ευρώ την ημέρα , έβαζε δυο ή τρεις εργάτες ομοεθνείς του ανάλογα με το φόρτο της δουλειάς, έδινε μεροκάματο 50 ευρώ. Κάνε τα νούμερα να δεις τι κονόμαγε σε μια μέρα. Άντε να τα βγάλεις εσύ σε μια μέρα!!!

-Και τώρα με την κρίση τελείωσαν οι βλάκες ….. γιατί ξαναγυρίζουν στα χωράφια τους οι αραχτοί τεμπέληδες τη εύφορης κοιλάδας.

-Ακριβώς…. Άσε με εδώ στην πλατεία να πιω ένα καφεδάκι…. Είμαι σε ηλικία που δικαιούμαι νομίζω ….. ο Τσίου μηχανολογική δουλειά κάνει σε εμάς!!!

-Εντάξει θείε . ( Ο Θάνος παρατήρησε ότι ήταν λιγότερος ο κόσμος στα καφενεία αλλά υπήρχαν ακόμα αρκετοί νέοι που άδειαζαν βαριεστημένα την ζωή τους στις ψάθινες καρέκλες των καφενείων . Ο Τσίου είχε ελπίδες ακόμα!!!

Στο δρόμο από το Ναύπλιο για το Άργος ο Θάνος βλέπει μια μεγάλη αψίδα από πολύχρωμα μπαλόνια. Ένα βιβλιοπωλείο της περιοχής γιόρταζε τα 20 χρόνια παρουσίας του.  Βρίσκει χώρο να σταθμεύει και κατεβαίνει.

-Τεχνικά βιβλία έχετε;

-Όχι αλλά μπορούμε να σας βρούμε ότι θέλετε σε δυο μέρες θα το έχετε και στην καλύτερη τιμή της αγοράς. Για τι ακριβώς ενδιαφέρεστε.

-Συντήρηση και επισκευή γεωργικών εγκαταστάσεων άρδευσης !!!! (Αν άκουγε αυτήν παραγγελία ο Τσίου μάλλον θα έπρεπε να αρχίσει να ανησυχεί )


*Η ιστορία έχει στοιχεία φανταστικά αλλά στηρίχθηκε σε πραγματικά γεγονότα. Η ατάκα «γκαμώ την κρίση τελείωσαν οι βλάκες» , την είπε στον Άγγελο αλλοδαπός μάστορας ‘όταν τον κάλεσαν για επισκευή στην κοινή γεώτρηση  με τον θείο του. Οι συγχωριανοί του άρχισαν να ποτίζουν οι ίδιοι τα χωράφια τους και μειώθηκαν οι μπίζνες του Τσίου!!! Το γεγονός αυτό έγινε πολλούς μήνες πριν αλλά επανήλθε στην μνήμη όταν στο διαδίκτυο και στα τηλεοπτικά κανάλια έγινε θέμα ότι για μια θέση βοσκού έγιναν 120 αιτήσεις …. Αρκετές από αυτές τις αιτήσεις ήταν νέων ανθρώπων με αξιόλογες σπουδές…….

** Με τον συμπαθή Τσίου δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση, αυτός δημιουργικά αξιοποίησε τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και αν συνεχίσουμε έτσι θα συνεχίζουν να του παρουσιάζονται……

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ