Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

5/11/12

Αεροδρόμιο θέλει ο Καμιζής


Να απενταχτεί από το καθεστώς ΠΕΡΠΟ η έκταση της ΔΕΠΟΣ και να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αεροδρομίου που θα εξυπηρετεί την τουριστική ανάπτυξη της Ερμιονίδας και της ευρύτερης περιοχής του Αργοσαρωνικού, αποφάσισε με πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ερμιονίδας.
Το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει ότι η δέσμευση για την απαγόρευση κατασκευής άλλου αεροδρομίου σε ακτίνα μικρότερη από 100 χ.λ.μ. από την Αθήνα λήγει το έτος 2016, χρόνος που θα απαιτηθεί για την προετοιμασία του έργου (συμβάσεις παραχώρησης, ΣΔΙΤ κ.λ.π.). Το αεροδρόμιο αυτό θα εξυπηρετεί διεθνείς πτήσεις charter.
Επίσης το Δ.Σ. ζητά να μην συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη έκταση στον κατάλογο των υπό εκποίηση ακινήτων του ΤΑΥΠΕΔ, ούτε να εκποιηθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
Όπως τονίζεται η ύπαρξη αεροδρομίου και διεθνών πτήσεων charter, είναι όρος και απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια μορφή τουριστικής ανάπτυξης στην Ερμιονίδα και στον Αργοσαρωνικό.
Αρνητικοί σε μια τέτοια προοπτική εμφανίζονται ο Δ. Σφυρής, ο Γ. Αντωνόπουλος, ο Π. Αποστόλου και Α. Δημαράκη.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Κρανιδίου Δημήτρης Καμιζής, που έκανε την εισήγηση του θέματος: «Πρέπει ν΄αντισταθούμε, πρέπει να σκεφτούμε τι πρέπει να γίνει στην Ερμιονίδα, τι πρέπει να γίνει για το σπίτι μας. Κατέθεσα μια πρόταση, ν΄ εμποδίσουμε  το ξεπούλημα της ΔΕΠΟΣ, αποτελεί ένα ανάχωμα με στρατηγικό όμως σχέδιο, το κτήμα να υπηρετεί τους κατοίκους του Πορτοχελίου και της Ερμιονίδας και να συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη στην βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, είναι μια πρόταση ριζοσπαστική».
-«Ήρθε η ώρα του αεροδρομίου στην Ερμιονίδα», συμπλήρωσε.

Το ιστορικό

Εκτενή αναφορά στο ιστορικό του κτήματος της ΔΕΠΟΣ έκανε ο κος Καμιζής. Όπως επεσήμανε η υπόθεση του αεροδρομίου ή της ΔΕΠΟΣ ή το λεγόμενο κτήμα αεροδρομίου έχει την αφετηρία της στην δεκαετία του 1970. Τότε απαλλοτριώθηκε μια έκταση 1000 στρέμματα για την κατασκευή αεροδρομίου σε μια τουριστικά τότε αναπτυσσόμενη περιοχή  με τα ξενοδοχεία που έγιναν στην δικτατορία. Τα μεγάλα ξενοδοχεία μετά βρήκαν ότι δεν θα ήταν σωστό να γίνει ένα αεροδρόμιο ανάμεσα στα ξενοδοχεία γιατί θα προκαλούσε θόρυβο ή και κάποιοι άλλοι λόγοι λοιπόν ματαίωσαν την κατασκευή του αεροδρομίου τότε.
Το κτήμα μεταβιβάστηκε ουσιαστικά από το Υπουργείο Οικονομικών από το Κράτος δηλ. σε μια κρατική του εταιρεία την ΔΕΠΟΣ, η οποία στο καταστατικό της η ΔΕΠΟΣ, σκοπό είχε να φτιάχνει σπίτια για την εργατική κατοικία για  ανθρώπους οι οποίοι είναι οικονομικά αδύνατοι, να κάνει οργανωμένη δηλ. κατασκευή σπιτιών και η ΔΕΠΟΣ τότε πήρε και άλλα κτήματα  όχι μόνο εδώ στο Πορτοχέλι, πήρε στην Καβάλα, πήρε στα Γιάννενα, πήρε παντού στην Ελλάδα τέτοια κτήματα.
Τονίζει ο κος Καμιζής: «Από το 1999 που η Παράταξή μας ανέλαβε την ευθύνη του Δήμου είδαμε αμέσως από τον Φλεβάρη μήνα και μες τα πλαίσια της κατάρτισης ενός δεκαετούς προγράμματος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη την υπόθεση αυτή και διεκδικήσαμε  μάλλον με αποφάσεις και με αιτήματά μας το κτήμα αυτό γιατί υπήρχαν κάποιες φήμες ότι θα πουληθεί.
Ζητήσαμε να αξιοποιηθεί  σε χώρο πρασίνου και ήπιων μορφών τουριστικής δραστηριότητας και να μην κτιστεί, είχαμε πει τότε ένα Πορτοχέλι πάνω από το Πορτοχέλι .
Η περιοχή μας αναπτύσσονταν βέβαια  με αυτό το μοντέλο που το λέμε ξενικά real estate δεν ξέρω πώς να το πω και αυτό δεν είναι ακριβώς τουρισμός  ,ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας, διότι  ξενοδοχειακός τουρισμός  με αξιώσεις δεν υπήρξε στην περιοχή μας  ούτε υπάρχει.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία  που φτιάχτηκαν τότε, έκλεισαν, υποβαθμίστηκαν, άλλαξαν χέρια, έκλεισαν τα τελευταία χρόνια ,την τελευταία δεκαετία  κάνα  δύο ξενοδοχεία  τρία ,επισκευάστηκαν, αναβαθμίστηκαν, αλλά στην δεκαετία του ΄70 αν θυμάμαι καλά  ,υπήρχαν στην Ερμιονίδα τότε 17.000 κλίνες.
Στις μέρες μας συνεχίζει ο μαρασμός και η υποβάθμιση , φαίνεται και ότι οι αλλαγές χρήσης γης και ο τομέας αυτός απέδωσε βέβαια και το real estate και σ΄  αυτούς που πούλησαν την γη και σε όσους ασχολήθηκαν με την κατασκευή, έδωσε μια ανάπτυξη στην περιοχή μας, αλλά βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σ΄ αυτή  την γενικότερη από την μια κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα και από την άλλη , αυτό το ανενεργό κτήμα θα έλεγα  εκεί η περιουσία ,έγινε αντικείμενο  κάθε φορά  διαφόρων επιβουλών και προτάσεων  για την ανάπτυξή του ή για το πούλημά του.
Τουλάχιστον από το 2000 μέχρι το 2005 ματαιώσαμε τρείς φορές  την εκποίηση του κτήματος αυτού με  από την διοίκηση της ΔΕΠΟΣ  ,στη συνέχεια  η διοίκησή της  «βουλιαγμένη»  στα χρέη  διότι  αυτή η επιχείρηση  όπως πολλές  επιχειρήσεις  αυτές κοντά στο δημόσιο ,που δεν ήταν ακριβώς δημόσιο με τον τρόπο  που λειτουργούσαν  και με τις διοικήσεις που είχαν, δεν έκαναν τίποτα άλλο απ΄ το να συσσωρεύουν χρέη  προκειμένου να συντηρούν  κάποιες θέσεις στην διοίκηση ή στην παραδιοίκησή τους».
Τονίζει ακόμα ο δήμρχος Ερμιονίδας: «Τελευταία, όλοι έχουμε πληροφορηθεί  και μέσα πάλι από το ίδιο πολιτικό πλαίσιο, ότι τα δημόσια κτήματα  θα αξιοποιηθούν, η αξιοποίηση είναι μια λέξη sick ας πούμε, θα πουληθούν ουσιαστικά  σε ιδιώτες προκειμένου να τ΄ αξιοποιήσουν, αλλά αυτό το κτήμα της  αμαρτωλής διαχείρισης της ΔΕΠΟΣ  έχει υποστεί πλειστηριασμούς , αυτή είναι η τρίτη φορά, στις 30 του μήνα νομίζω είναι επαναληπτικός πλειστηριασμός  για χρέη που έχει η ΔΕΠΟΣ πανελλαδικά, έχει υποστεί και υφίσταται επιθέσεις δηλαδή έχουνε απομονώσει καμιά 300 -350 στρέμματα  εν πάση περιπτώσει  και τα βγάζουν στον πλειστηριασμό».

Ο Σφυρής

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Δημήτρης Σφυρής έχει αντίθετη άποψη: «Θα χαρακτηρίσω απαράδεκτη την πρόταση και το λέω απαράδεκτη επιστημονικά και χρονικά θα εξηγήσω για ποιο λόγο, έχουν παρθεί κάποιες αποφάσεις οι οποίες επικαιροποιούνται, μάλιστα επικαιροποιήθηκε το 2011 όντως ήταν έτσι όπως τα λέτε ήπιας μορφής, ένα golf 12 οπών τα ξέρουμε τα ΄χουμε ακούσει, τίποτα δεν έγινε, κάποιοι ιδιώτες είχαν ενδιαφερθεί για ποιοτικό τουρισμό.
Όπου υπάρχει μαζικός τουρισμός, έχουμε μια υποβάθμιση γενικώς της ανάπτυξης  και το λέω αυτό γιατί ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις αναφέρω τη Ρόδο και την Κω ,υπάρχουν συγκροτήματα στην Ρόδο και στην Κω που υπάρχουν πάνω από 7500 κλίνες.
Η περιοχή της ΔΕΠΟΣ η οποία είχε απαλλοτριωθεί για αεροδρόμιο, είναι αναγκαία και αποτελεί πυλώνα για όλη της Ερμιονίδα, η περιοχή έχει ανάγκη  υποδομών λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία δεύτερου δημοτικού σχολείου στο Πορτοχέλι, δημιουργία νηπιαγωγείου, κάλυψη χώρου parking, χώροι αναψυχής και θεματικών πάρκων, δημιουργία νέου παιδικού σταθμού, χώροι για την δημιουργία κοινωφελών ιδρυμάτων, δημιουργία περιφερειακού δρόμου Σπετσών, Ερμιόνης, τα΄ χουμε αυτά και ζητάμε αεροδρόμιο».    

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ