Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

18/11/12

Συνεδρίαση στο Ναύπλιο για την πορεία του ΕΣΠΑ


Αυξημένη δυναμική για την ένταξη και την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο βλέπει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Από το Ναύπλιο, όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΔΕΠΙΝ 2007-2013, ο κος Τατούλης αναφερόμενος στην πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπογράμμισε την εξαιρετικά αυξημένη δυναμική που παρουσιάζεται από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων από την αιρετή Διοίκηση, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι εντάξεις έργων και οι απορροφήσεις κονδυλίων προς όφελος των επιχειρήσεων και της κοινωνίας στην τοπική οικονομία.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών που ανακοίνωσε το γραφείο τύπου, έχουν ενταχθεί έργα 500 εκατομμυρίων ευρώ, με κάλυψη σε ποσοστό 136% του προϋπολογιζόμενου προγράμματος. Έχουν συμβασιοποιηθεί 235 εκατομμύρια ευρώ, σε ποσοστό 64%, και έχουν πιστοποιημένο κόστος 137 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό 32%. Για το τέλος του 2012 προβλέπονται οι εντάξεις να φτάσουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ και οι συμβασιοποιήσεις τα 300 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των απεντάξεων των αδρανών έργων.

 

Ο Αγγελάκας

 

Από την πλευρά του ωστόσω ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Αγγελάκας αναφέρθηκε:

-Στην καθυστέρηση υλοποίησης των στόχων του ΕΣΠΑ που είχαν τεθεί και για τις τρεις Περιφέρειες για το έτος 2012.

-Στην κρισιμότητα της απορρόφησης των προϋπολογισθέντων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το 2012.

-Στην ανάγκη για συμβασιοποίηση μεγάλου αριθμού έργων για το 2013, τα οποία φαίνεται να εμφανίζουν καθυστέρηση για διάφορους λόγους.

-Στην ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων (κρατικές υπηρεσίες, περιφέρειες, δήμοι, επενδυτές, ιδιώτες), ώστε να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια.

-Στον κίνδυνο ανάκλησης των πιστώσεων μέχρι τέλους του 2012 για εκείνα τα έργα για τα οποία δεν έχουν προχωρήσει οι πληρωμές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων και να ενταθεί η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.


Η Περιφέρεια

Για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ο Περιφερειάρχης ζήτησε  την άμεση αποκέντρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη διαχείρισή τους από τις Περιφέρειες, την απλοποίηση του συστήματος διαχείρισης του ΕΣΠΑ με διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την παύση λειτουργίας των Ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης του ΕΣΠΑ. «Στη νέα περίοδο τα περιφερειακά προγράμματα πρέπει να είναι πολυτομεακά, πολυταμειακά και χρειάζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή να αναβαθμιστεί» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης.

«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για τη χώρα και παράλληλα είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία να αλλάξουμε βηματισμό, γιατί οι προτεραιότητες τώρα είναι διαφορετικές λόγω της κρίσης» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί πλέον να βρίσκει ανταπόκριση η λογική της απορροφητικότητας. «Το κυρίαρχο πλέον στοιχείο είναι η υπακοή στις ανάγκες του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, ο οποίος αποτελεί ευθύνη των αιρετών Περιφερειών, με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη, την κοινωνική και εδαφική συνοχή».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ