Άρθρο της Μαργαρίτας Γουέσλινγκ
ΓΙΑ ΔΕΣ ένα χαρακτήρα—το χαρακτήρα μιας θυμωμένης κυρίας.
ΔΕΝ ΤΗΝ επινόησα, την είδα στην τηλεόραση. Αλλιώς δεν θα την είχα πιστέψει. Αλλά, αφού ήταν εκεί και μίλησε για τον εαυτό της, και δεν ήταν φανταστική ιστορία, ήταν συνέντευξη, πρέπει να πιστέψω σε αυτήν, και στον παράξενο τρόπο με τον οποίο ήταν δεμένος ο χαρακτήρας της.
ΞΕΡΕΤΕ, ΕΝΑΣ χαρακτήρας είναι σαν ένα δέμα ξύλα δεμένο με σκοινί. Τραβάς ένα ξύλο, και όλα τα άλλα ξύλα έρχονται μαζί του, αφού είναι δεμένα. Πολύ σπάνια συμβαίνει, ένας χαρακτήρας να ξεδέσει και να αλλάξει κάποιο στοιχείο του.
Η ΚΥΡΙΑ ήταν πολύ κομψή. Καλωσόρισε ευγενικά τον δημοσιογράφο που ήρθε να κάνει την συνέντευξη. Τον καλωσόρισε στην είσοδο του μεγάλου σπιτιού της, με λαμπερό χαμόγελο, κομψά ντυμένη. Μπορεί να ήρθε από ξένη κουλτούρα, αλλά αμέσως κατάλαβα το μήνυμα που έστελναν το σπίτι της και τα ρούχα της. Ο καθένας αναγνωρίζει την πολυτέλεια όταν την βλέπει. Και πάντα έχεις την τάση να πιστέψεις σε κάποιον που λάμπει έτσι-- τουλάχιστον, εγώ έχω αυτήν την τάση. Ο δημοσιογράφος, όμως, ήρθε να την ρωτήσει για τα λεφτά που καταδικάστηκε να έχει κλέψει από κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθώς είχε μια θέση στην κυβέρνηση.
ΗΤΑΝ ΛΕΦΤΑ που στάλθηκαν από άλλες χώρες, για να βελτιωθεί η ζωή των παιδιών της χώρας αυτής, και για να τους δοθεί εκπαίδευση. Αντί να δοθεί εκπαίδευση στα παιδιά όμως, αυτά τα λεφτά παρείχαν το σπίτι και τα ρούχα της κυρίας. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν, ότι η κύρια έπρεπε να δώσει τα λεφτά πίσω. Ο δημοσιογράφος της ρώτησε, ποτέ θα κάνει αυτή την πράξη. «Όχι,», του είπε, με όλη την περηφάνια της και την αυτοπεποίθηση της λάμποντας από τα μάτια της, «δεν πρόκειται να τα δώσω πίσω. Είμαι ακόμα πολύ θυμωμένη.» Είπε επίσης ότι υπήρχε ένα μπέρδεμα με την νομική έννοια της λέξης «κλέψιμο», και ότι δεν είχε κλέψει αυτά τα λεφτά στ’ αλήθεια. Λοιπόν, τα παιδιά παρέμειναν αμόρφωτα, ενώ η κύρια κράτησε το σπίτι και τα ρούχα της.
ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΓΙΑ το χαρακτήρα της, με την λαμπρότητά της και την ευγένειά της, με την περηφάνια που την έκανε να θυμώνει όταν την κατηγόρησαν για μια άδικη πράξη, και με το θυμό που δεν θα την άφηνε ποτέ να αλλάξει. Σίγουρα ήταν κλέφτρα. Είναι επίσης σίγουρο ότι κέρδισε από την κλεψιά της. Με την ομορφιά και την ευγένειά της, οι άνθρωποι θα ήθελαν οπωσδήποτε να την ακούνε και να την πιστέψουν—θα συνέχισε να είναι σημαντικό πρόσωπο στην χώρα της. Έχει μια εμφάνιση, που αρέσει στα τηλεοπτικά κανάλια να της κάνουν συνέντευξη. Έχει γοητεία.Ε, ΛΟΙΠΟΝ, τι σημαίνει η λέξη «κύρια;» Στ’ Αγγλικά, υπάρχει η λέξη «lady» που έχει περίπου την ίδια σημασία. Όμως, η λέξη «lady» προέρχεται από την φράση «hlave-dige» της αρχαίας Αγγλικής γλώσσας—σημαίνει «αυτή που δίνει ψωμί». «Lady» αρχικά, σήμαινε κάποια που δίνει, και έτσι σήμαινε κάποια που είναι αρκετά πλούσια ώστε να μπορεί να δίνει πράγματα. Η κύρια της τηλεόρασης, είχε καταφέρει να γίνει πλούσια, αλλά είχε ξεχάσει να δίνει. Αντί να δίνει, έκλεβε. Έτσι, ίσως άλλαξε η έννοια της λέξης, και ίσως ο χαρακτήρας των ανθρώπων. Αλίμονό μας εάν, στην σημερινή μέρα, το ψωμί που τρώμε πρέπει να το κλέψουμε από το στόμα του άλλου.
23/4/08
Είναι ακόμα πολύ θυμωμένη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου