Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/4/08

Το επιχειρησιακό προγράμμα του Δήμου Ναυπλίου

Η μελέτη του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Ναυπλίου αφορά τον μεσοπρόθεσμο επιχειρησιακό προγραμματισμό δράσεων τοπικής ανάπτυξης καθώς και δράσεων βελτίωσης της υφιστάμενης λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και των φορέων που εποπτεύονται από το Δήμο.
Στην πρώτη Φάση του «Στρατηγικού Σχεδιασμού», η οποία ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζουμε συνοπτικά στις παραγράφους που ακολουθούν, ολοκληρώθηκαν τα ακόλουθα τρία (3) στάδια: Συνοπτική Περιγραφή και Αξιολόγηση της Κατάστασης της Περιοχής του Δήμου, συνοπτική Περιγραφή και Αξιολόγηση του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του ως Οργανισμών και καθορισμός της Στρατηγικής και των Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων του Δήμου
Εξωτερικό περιβάλλον του δήμου
Ο Δήμος Ναυπλίου είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, με τουριστική κίνηση όλο το έτος. Έχει συνολική έκταση 33,62 τετραγωνικά χιλιόμετρα (33.619 στρέμματα) και συνολικό μόνιμο πληθυσμό 16.113 κατοίκους (απογραφή Ε.Σ.Υ.Ε. 2001). Η πληθυσμιακή πυκνότητα στην περιοχή του Δήμου Ναυπλίου ανέρχεται σε 479 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αποτελείται από τέσσερα συνολικά δημοτικά διαμερίσματα, Ναυπλιέων, Αριάς, Λευκακίων και Πυργιώτικων.
Δημογραφικά, ο πληθυσμός του Δήμου Ναυπλίου είναι ένας ώριμος πληθυσμός, ο οποίος όμως δεν ανανεώνεται επαρκώς και στο μέλλον μπορεί να υπάρξει προοδευτικά, σταδιακή αύξηση της τάσης γήρανσης του πληθυσμού. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός αποτελεί το 68% του συνολικού πληθυσμού και παρατηρείται σχετική ισορροπία της παρουσίας των δύο φύλων στις ηλικιακές ομάδες που συγκροτούν τον παραγωγικό πληθυσμό. Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 10% του συνολικού οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Η τοπική οικονομία του Δήμου Ναυπλίου διαθέτει αρκετά διαφορετική κλαδική διάρθρωση, σε ότι αφορά την δραστηριοποίηση σε τομείς παραγωγής σε σχέση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Χώρα συνολικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού οικονομικά ενεργού πληθυσμού του Δήμου Ναυπλίου να απασχολείται στον τριτογενή τομέα παραγωγής (74%), δηλαδή σε παροχή υπηρεσιών, εμπόριο και τουρισμό.
Η υψηλή τουριστική κίνηση του Ναυπλίου οφείλεται στα ιστορικά μνημεία εντός της Πόλης του Ναυπλίου και στους χώρους αρχαιολογικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης στην αυξημένη τουριστική κίνηση του Ναυπλίου, συμβάλλουν και η ομορφιά τόσο της Παλαιάς Πόλης του Ναυπλίου, όσο και του φυσικού τοπίου της ευρύτερης περιοχής του, καθώς και η μικρή απόσταση του από την πρωτεύουσα, που το καθιστούν ιδανικό προορισμό και για μικρές εκδρομές κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Οι κυριότεροι φυσικοί πόροι που συναντούμε στην περιοχή του Δήυου Ναυπλίου είναι οι παραλίες Αρβανιτιάς και Καραθώνας. Οι οικονομικές δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί σε σχέση με την άμεση ή έμμεση οικονομική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων προς αύξηση του τοπικού εισοδήματος, αφορούν κυρίως τις περιοχές αυτές.
Τα προβλήματα του Δήμου Ναυπλίου εντοπίζονται:
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Αφορούν την ομαλότερη ένταξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, με ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, στον κοινωνικό ιστό της πόλης όπως οι οικονομικοί μετανάστες, οι Ρομά (αθίγγανοι) και οι Α.μ.Ε.Α. (άτομα με ειδικές ανάγκες). Στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι υποδομές δεν επαρκούν και ο Δήμος θα πρέπει εκτός από την κατάλληλη και επαρκή συντήρηση των υπαρχόντων να διεκδικήσει από τον προγραμματισμό του ΥΠ.Ε.Π.θ. και του Ο.Σ.Κ. την κατασκευή νέων σχολικών υποδομών. Στον τομέα των χρήσεων γης. Λόγω μεγάλης οικιστικής πίεσης επιβάλλεται η επέκταση του σχεδίου πόλης σε νέες περιοχές για την αποφόρτιση της υφιστάμενης αστικής περιοχής του Ναυπλίου. Στον τομέα της κυκλοφορίας. Λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης παρατηρούνται φαινόμενα κυκλοφοριακής συμφόρησης και έλλειψης επαρκών χώρων στάθμευσης τα οποία για να επιλυθούν θα πρέπει αφενός να λυθεί το θέμα ωραρίου τροφοδοσίας των εντός της πόλης καταστημάτων με και πιθανή απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων μέσα στην πόλη, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και αφετέρου και το σημαντικότερο να επεκταθούν οι διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης οχημάτων.
Στον περιβαλλοντικό τομέα όπου: Λόγω της έλλειψης Χ.Υ.Τ.Α. στην Αργολίδα, για την υποδοχή και επεξεργασία των σκουπιδιών, ο Δήμος Ναυπλίου επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος για την μεταφορά των απορριμμάτων, ενώ δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στο Δήμο Ναυπλίου κάποιο αποδοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα έχει ως στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Λόγω της μόλυνσης από τα απόβλητα των βιομηχανιών (συσκευαστήρια εσπεριδοειδών) οι οποίες διοχετεύουν τα λύματα τους στον βιολογικό καθαρισμό χωρίς πλήρη επεξεργασία και λόγω της επιβάρυνσης από φυτοφάρμακα και λιπάσματα του Αργολικού Κάμπου, υπάρχει υψηλή συγκέντρωση τοξικών στο υδροφόρο ορίζοντα και έντονη υφαλμύρωση του εδάφους.
Αναφερόμενοι στα Νομικά πρόσωπα οι μελετητές υποστήριξαν ότι ο Δήμος Ναυπλίου Διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό Νομικών Προσώπων (15 τον αριθμό), τα οποία δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το φάσμα κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν οργανωτικές μονάδες (π.χ. Δημοτική Αστυνομία) οι οποίες είναι ανενεργές, καθώς και κάποιες αποκλίσεις από τον τρόπο οργάνωσης που περιγράφεται στον Οργανισμό του Δήμου π.χ. η Υπηρεσία Καθαριότητας λειτουργεί αυτόνομα υπό την εποπτεία ενός εκ' των αντιδημάρχων.
Παρουσιάζεται επίσης αξιόλογη δραστηριότητα των νομικών προσώπων του Δήμου κυρίως σε πολιτιστικά θέματα. Άλλωστε, υπάρχουν σήμερα πέντε Νομικά Πρόσωπα των οποίων αντικείμενο είναι η δραστηριοποίηση στο χώρο του Πολιτισμού.
Το συνολικό προσωπικό που εργάζεται στις υπηρεσίες του Δήμου είναι 96 άτομα, ενώ στα νομικά πρόσωπα εργάζονται 129.
Τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την αξιολόγηση του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων είναι: Ανασχεδιασμός διαδικασιών και οργανογράμματος για την σύσταση Νέων Τμημάτων. Περαιτέρω ενίσχυση των δομών οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης. Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων. Οργάνωση δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος (π.χ. Ανακύκλωση). Οργάνωση Τμήματος Προμηθειών, Νομικών Υπηρεσιών και Καθαριότητας. Εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και διαχείρισης έργων Συγχώνευση και αναδιοργάνωση Νομικών Προσώπων. Ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό ΠΕ και ΤΕ αλλά και κάλυψη κρίσιμων κενών σε προσωπικό. Ανάγκη ολοκλήρωση απαραίτητων κτιριακών εγκαταστάσεων. Αγορά νέου προς αντικατάσταση παλιού και «ακριβού» οτη συντήρηση εξοπλισμού. Συγχώνευση Νομικών Προσώπων. Επαναπροσδιορισμός του τρόπου εκμετάλλευσης της Δημοτικής Περιουσίας. Αξιοποίηση όλων των πηγών εσόδων
Στην ενότητα αυτή γίνεται προσέγγιση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο Δήμος για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί.
Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Δήμος γίνεται μέσω του καθορισμού των γενικών στόχων και πολιτικών δράσης οι οποίοι στη συνέχεια ομαδοποιούνται σε άξονες και μέτρα.
Σε γενικές γραμμές τα κρίσιμα σημεία τοπικής ανάπτυξης αφορούν τους θεματικούς τομείς: του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, με έμφαση σε θέματα της ρύπανσης αλλά και της ύδρευσης, της κοινωνικής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού με έμφαση στα θέματα πρόνοιας και παιδείας, της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης με έμφαση στο τουριστικό προϊόν αλλά και στα γενικότερα θέματα απασχόλησης
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται σχηματοποιημένη σε άξονες, μέτρα και Γενικούς Στόχους οι στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις για το Δήμο.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ