Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/5/08

Στον ατλαντικό των δανείων

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Τρίτη μεσημέρι ένας πατέρας φέρνει το παιδί του στο θεραπευτήριο λίγο καθυστερημένα .
- Είχα πάει τράπεζα με εκείνο το παλιοδάνειο και δεν μπορώ να ξεχρεώσω με την ψυχή στα δόντια
-Και γιατί το πήρες
-Η ανάγκη και η ανέχεια , τι νομίζεις ότι είναι τα δάνεια . Είσαι στον ατλαντικό γίνεται ναυάγιο, πέφτεις στην θάλασσα κολυμπάς κολυμπάς φως πουθενά εξαντλείσαι από την κούραση , φως πουθενά δεν βαριέσαι ας με φάνε και τα ψάρια. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα δάνεια. Φτώχεια ακρίβεια ανεργία, νάτο το ναυάγιο. Πέφτεις στην θάλασσα αρχίζεις να κολυμπάς νομίζεις ότι δεν αντέχεις , ζητάς βοήθεια σου ρίχνουν το πρώτο σωσίβιο , το παίρνεις μόνο που δεν προσέχεις ότι στην κάτω επιφάνεια γράφει ότι ο αέρας του λειτουργεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα Ξεφουσκώνει, και όχι μόνο δεν σε εξυπηρετεί αλλά μόλις τελειώνει ο αέρας χάνει και την αδιάβροχη του ιδιότητα το σωσίβιο και αρχίζει να σε παρασέρνει προς τα κάτω. Ζητάς απεγνωσμένα βοήθεια , από το πουθενά σου έρχεται μια προσφορά να σωθείς από το βάρος του σωσίβιου σου προσφέρουν ένα μεγαλύτερο που έχει παραπάνω αέρα μέσα και ίσως και για περισσότερο χρόνο. Αλλά όταν τελειώνει και αυτού ο χρόνος τότε σε παρασέρνει χειρότερα προς τα κάτω γιατί είναι μεγαλύτερο και άρα βαρύτερο. Τι λύση να βρεις παρά ένα άλλο πιο ισχυρό δάνειο μεγαλύτερο από το προηγούμενο και χειρότερο στην λήξη του. Για αυτό σου λέω παίρνει ανάποδες και το μυαλό.
- Τι ανάποδες
-Αυτό που σου έλεγα , απογοητεύεσαι και αφήνεσαι στα ψάρια.. Παίρνεις ένα τελευταίο και λες ας πάω και φυλακή . Εξ άλλου η φυλακή στην Ελλάδα κολέγιο είναι πια, δεν είμαστε και λατινική Αμερική. Αρχίζεις να σκέφτεσαι το ένα ή το άλλο και το χειρότερο δεν σε νοιάζει πια. Όταν πιάσεις πάτο εκεί δεν υπάρχουν ούτε νόμοι ούτε ηθική , ούτε φόβος , ο πάτος είναι πάτος.
Την τρίτη το μεσημέρι κοιτώντας τους τίτλους των απογευματινών διαπίστωσα ότι είχε απόλυτο δίκιο. 250.000 οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση, έξι στους δέκα δανειολήπτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αυτός ο τεράστιος αριθμός οικογενειών χρωστά 34,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 16,5 % του ΑΕΠ. Η έρευνα έδειξε ότι δεν πρόκειται για δάνεια να καλύψουν ψεύτικες καταναλωτικές ανάγκες βιτρίνας , αλλά πρόκειται για δάνεια που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες της ζωή τους, Οι λόγοι που τόσοι και τόσοι άνθρωποι κατέφυγαν στον υπερβολικό δανεισμό είναι , οι χαμηλοί μισθοί, ο μεγάλος πληθωρισμός , η ανεξέλεγκτη ακρίβεια και ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι η ευκολία με την οποία οι τράπεζες πετούσαν με μεγάλη ευκολία τα σωσίβια περιορισμένου χρόνου. Πριν λίγα χρόνια για να πάρεις μία πιστωτική κάρτα μόνο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων δεν καταθέταμε στις τράπεζες. Στις μέρες οι ίδιες οι τράπεζες μας παίρνουν τηλέφωνο και μας δίνουν με δώρα και διάφορα bonus δάνεια τα οποία μπορούμε να πάρουμε και τηλεφωνικά. !!!!!
Οι ίδιες οι τράπεζες έκαναν έρευνα για τον υπερδανεισμό όταν διαπίστωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών , έπιασαν πια πάτο, εκεί δεν χρειάζονται κανένα τραπεζικό σωσίβιο και το τελευταίο που πήραν μάλλον εκεί θα το κρατήσουν και δεν πρόκειται να τους επιστρέψουν ποτέ. Αυτό το τελευταίο μεγάλο δάνειο σωσίβιο που ποτέ δεν θα τους επιστραφεί ήταν που τους θορύβησε και έκαναν και την έρευνα. Γιατί αν κάποιος πήρες δάνειο για να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού τι θα του πάρουν πίσω; Τα μαθήματα που έκανε; Δυστυχώς στον Ατλαντικό των δανείων που δημιουργήθηκε χαμένη θα είναι όλη η κοινωνία και αυτή που δανειοδοτεί και αυτή που δανειοδοτείται και οι μόνες πιθανές εξελίξεις είναι ο πάτος….. χωρίς φόβο , χωρίς ηθική, χωρίς κανόνες….Τελικά χάνεσαι σε αυτό τον κύκλο από τα σωσίβια.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ