Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/5/08

Ανεβαίνει η θερμοκρασία της Αργολίδας από μισό έως έναν βαθμό

Ανυπόφορο θα είναι το φετινό καλοκαίρι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η Αργολίδα μπορεί να μην γνώρισε την τεράστια καταστροφή σε σύγκριση με τις πυρκαγιές που είχαν οι γειτονικοί νομοί, όμως φαίνεται ότι θα επηρεαστεί.
Έως και 2,4 βαθμούς Κελσίου θα ανέβει η μέση μέγιστη θερμοκρασία στις περιοχές, που κάηκαν το περσινό καλοκαίρι, ενώ η απειλή της ερημοποίησης έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα μας.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Έρευνας Φυσικής Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστο Ζερεφό και ερευνητή τον υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστα Δουβή.
Η έρευνα αφορά την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Λακωνία και την Αχαΐα, και το μοντέλο που «έτρεξε» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Κέντρου Έρευνας - σε αυτή τη φάση δε χρησιμοποιήθηκαν όργανα στις καμένες περιοχές - μέτρησε τις μέσες θερμοκρασίες, τις μέγιστες, τις διακυμάνσεις, αλλά και τις ακραίες.
Όπως προέκυψε από το πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά τη μέση θερμοκρασία, η μεγαλύτερη αύξηση, δηλαδή 1,8 βαθμοί Κελσίου, προβάλλει στα όρια Μεσσηνίας - Λακωνίας, ενώ σε έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων γύρω από αυτές τις περιοχές, η αύξηση είναι 1 βαθμός Κελσίου, γεγονός που δείχνει τη σοβαρή μεταβολή του τοπικού κλίματος. Η Αργολίδα βρίσκεται μέσα σε αυτήν την ζώνη.
Και επειδή το μοντέλο είναι θεωρητικό και όχι 100 % ακριβείας - χρησιμοποιήθηκε, όπως εξηγεί ο κ. Δουβής, “μεγαλύτερη έκταση από αυτήν που κάηκε πραγματικά στην Πελοπόννησο. Δηλαδή 3.750 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα περίπου 1.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που κάηκαν στις προαναφερόμενες περιοχές”.
“Τα στοιχεία της έρευνας, που προέκυψαν από το θεωρητικό μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε, δείχνουν το χειρότερο σενάριο, σχετικά με το αποτέλεσμα που επέφεραν οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο”, επισημαίνει ο κ. Χρήστος Ζερεφός.
“Μέχρι στιγμής, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι για την επόμενη 20ετία, μέχρι να ξαναδημιουργηθούν τα καμένα δάση, έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της υγρασίας, με συνέπεια να είναι πιο αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας στους κατοίκους αυτών των περιοχών”, τονίζει ο ίδιος.
Και συνεχίζει: “Ο μισός βαθμός, που θα αυξηθεί η θερμοκρασία στα καμένα, θα είναι μεγαλύτερος - όπως άλλωστε προκύπτει και από την έρευνα - στο μικροκλίμα των λεγόμενων “κλειστών” περιοχών, όπως είναι για παράδειγμα οι κοιλάδες και οι περιοχές που δεν αερίζονται καλά. Πλέον είναι ξεκάθαρο και προκύπτει από έρευνες ότι εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών - κυρίως αύξηση της ξηρασίας - η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών”.
“Ακόμα και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας - δεν έχει σημασία αν είναι μισός ή 1 βαθμός Κελσίου - έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη απώλεια του εδαφικού νερού από την εξάτμιση και οξείδωση των οργανικών ουσιών του εδάφους, που προέρχονται κυρίως από τα φύλλα και τις ρίζες”, λέει ο καθηγητής Εδαφολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κοσμάς.
“Η έλλειψη αυτών των οργανικών ουσιών έχει επίπτωση στις καλλιέργειες, ενώ είναι η αρχή για την εμφάνιση της ερημοποίησης”, επισημαίνει ο ίδιος.
Την ίδια άποψη έχει και ο δρ περιβαλλοντολόγος κ. Φίλιππος Κυρκίτσος: “Με την αύξηση της θερμοκρασίας, έστω κι αν ο μισός βαθμός φαίνεται εκ πρώτης όψεως πολύ μικρή άνοδος, έχουμε μείωση της υγρασίας στα καμένα, γεγονός που επιδεινώνει τη διαδικασία ερημοποίησης της περιοχής”, τονίζει.
Και συνεχίζει: “Το δάσος προσελκύει ζώα και πτηνά, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στη γονιμότητα του εδάφους. Έτσι, πέρα από το αίσθημα δυσφορίας, που θα νιώθουν όσοι βρίσκονται στην περιοχή των καμένων, με τη μείωση της γονιμότητας έχουμε επιτάχυνση της ερημοποίησης”.
Όπως εξηγεί: “Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις κλιματικές αλλαγές και το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, από τη Βιομηχανική Εποχή - που άρχισαν να κάνουν μετρήσεις - έως σήμερα, έχουν παρατηρήσει ότι η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι της τάξεως του 1 βαθμού Κελσίου. Με τον 1βαθμό παρατηρούμε τις τεράστιες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Έχουμε χιόνια, τυφώνες και αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Έτσι, αν στα καμένα έχουμε μια αύξηση της θερμοκρασίας από 1,8 έως 2,4 βαθμών Κελσίου, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής”.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ