Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων της νομαρχίας κος Αντώνης Αντωνόπουλος για τα αποθέματα νερού στον Αργολικό κάμπο. Με ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του που δημοσιεύεται στο σάιτ της νομαρχίας ο προϊστάμενος
Επισημαίνει ότι η κατάσταση των υπόγειων νερών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι στάθμες βρίσκονται έως και 45 μ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας στο κεντρικό Αργολικό πεδίο, ενώ σε άλλες ψηλότερες περιοχές το νερό αντλείται από βάθη έως και 350 μ. Παράλληλα επεκτείνεται και εντείνεται η υφαλμύρωση σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.
Τονίζει ακόμα αυξάνοντας την ανησυχία που ήδη υπάρχει ότι στις πηγές υπάρχει σοβαρή μείωση της παροχής νερού που αναμένεται να οξυνθεί στο επόμενο διάστημα.
Σημαντική όμως είναι και η αναφορά του στον Ανάβαλο ο οποίος όπως λέει παρότι παρακολουθείται συστηματικά, και αποτελεί τη βασική πηγή υδροδότησης των συλλογικών αρδευτικών δικτύων, παρουσιάζει συνεχή αύξηση των χλωριόντων. Επίσης η πηγή Κεφαλαρίου ανάβλυσε με μικρή ποσότητα μόνο τον Απρίλιο και η Λέρνη έχοντας περιορισμένα αποθέματα χρησιμοποιείται μόνο για την ύδρευση. Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στις πηγές των οροπεδίων (Σκοτεινή, Αχλαδόκαμπος κ.λ.π).
Ο κος Αντωνόπουλος και η υπηρεσία του εκτιμούν ότι για το επόμενο διάστημα και μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας νερού σε πολλές περιοχές και θα πρέπει οι αγρότες - χρήστες του αρδευτικού νερού να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για λελογισμένη χρήση του νερού και ελαχιστοποίηση των απωλειών κατά τη μεταφορά και εφαρμογή του στις καλλιέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί μέχρι τέλους της περιόδου η άρδευση των καλλιεργειών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γεωργία, ειδικά στην Αργολίδα, παραμένει ο κύριος καταναλωτής νερού σε ποσοστό 90 %.
Με βάση τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα που τηρούνται στην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης των φορέων και των χρηστών του νερού για την κατάσταση των υδατικών πόρων και την ορθολογική χρήση του νερού.
Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας επισημαίνει ότι ενδεικτικά θα πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:
Να χρησιμοποιούνται τα σύγχρονα μέσα άρδευσης μικροπαροχών (στάγδην, sprayers) με μικρές πιέσεις.
Να μην γίνονται αρδεύσεις κατά τις ώρες των έντονων απωλειών λόγω εξατμισοδιαπνοής, δηλ. 10 π.μ. έως 6 μ.μ. καθώς και όταν πνέουν άνεμοι.
Από τις ατομικές υδροληψίες (πηγάδια-γεωτρήσεις) να καθιερωθεί η βραδινή - νυχτερινή άρδευση κατά την οποία αποφεύγονται οι σοβαρές απώλειες νερού, γίνεται οικονομία τόσο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στο κόστος εφαρμογής του νερού και επί πλέον αποσυμφορείται το εθνικό δίκτυο της ΔΕΗ κατά τις ώρες αιχμής .
Να καταστρέφονται με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο τα ζιζάνια που αναπτύσσονται μέσα στις καλλιέργειες, διότι καταναλώνουν μέρος του χορηγούμενου νερού.
Να ελέγχονται τακτικά τα δίκτυα διανομής του νερού ώστε να εξαλειφθούν οι απώλειες κατά τη μεταφορά του.
Οι χορηγούμενες ποσότητες νερού στις καλλιέργειες να είναι αυτές που απαιτούνται μόνο για την περιοχή του ριζοστρώματος, διότι οι μεγαλύτερες ποσότητες δεν συγκρατούνται από το έδαφος και χάνονται ανεκμετάλλευτες βαθύτερα παρασύροντας σε απώλεια και τα λιπάσματα.
Όπου λειτουργούν συλλογικά έργα (έργα Αναβάλου), να γίνεται συστηματική χρήση τους και να αποφεύγεται η χρήση των υδρογεωτρήσεων που σε πολλές περιοχές έχουν ακατάλληλο νερό.
Στις υφαλμυρωμένες περιοχές και εκεί που δεν υπάρχουν συλλογικά δίκτυα να γίνεται έλεγχος καταλληλότητας του νερού (γίνεται αδαπάνως στην Υπηρεσία) και να ρυθμίζεται η λειτουργία του αντλητικού συγκροτήματος με μικρές παροχές. Επίσης να αποφεύγονται τα επιπόλαια ποτίσματα μικρής διάρκειας διότι συσσωρεύουν άλατα στην επιφάνεια του εδάφους και στο ριζόστρωμμα.
Οι φορείς λειτουργίας των συλλογικών αρδευτικών έργων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) να εντείνουν τις προσπάθειες για ορθολογική χρήση του νερού σύμφωνα με τους κανονισμούς άρδευσης και να γνωστοποιούν τις παρούσες συστάσεις στα συλλογικά όργανα και στα μέλη τους κατά τις συναλλαγές τους.
Να ανασταλεί κάθε επέκταση αρδευόμενων καλλιεργειών σε εκτάσεις μη αρδευόμενες και να περιοριστεί η χρήση νερού στις καλλιέργειες που αντέχουν στην ξηρασία (π.χ. ελαιώνες).
Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει κατανοητό ότι, οι χρησιμοποιούμενες ποσότητες νερού στην άρδευση είναι πολύ μεγάλες και μια γενική οικονομία σύμφωνα με τα παραπάνω μπορεί να μας εξασφαλίσει ικανές ποσότητες στο υπόγειο υδροφόρο σύστημα για το επόμενο κρίσιμο διάστημα έως τον Οκτώβριο.
2/7/08
Χαλάει ο Ανάβαλος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου