Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/7/08

Μέρα νύχτα υπογράφουν οι γιατροί

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη εργασία παρουσίασαν τέσσερις γιατροί του νοσοκομείου Ναυπλίου, σχετικά με την γραφειοκρατία που εφαρμόζεται για την εισαγωγή των ασθενών στην Χειρουργική Κλινική για νοσηλεία.
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της εργασίας που έκαναν οι γιατροί Γιώργος Ευθυμίου, Ε. Παπακωνσταντίνου, Σ. Σαββαΐδης και Π. Γκανάς, χρειάζονται εξήντα ένα έντυπα, σαράντα τέσσερις χειρόγραφες αναγραφές των ίδιων στοιχείων και τελική κατανάλωση χαρτιού που υπολογίζεται σε μία επιφάνεια λίγο μεγαλύτερη των τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων, για να νοσηλευτεί κανείς μόνο και μόνο για δύο εικοσιτετράωρα. Και όλα αυτά εν έτη 2008 που η μηχανογράφηση έχει μπει και στην πιο μικρή επιχείρηση και γλιτώνει από πολύτιμο χρόνο τους εμπλεκόμενους. Πόσο μάλλον τους γιατρούς οι οποίοι με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας αναγκάζονται να γράφουν και να ξαναγράφουν όλη την ημέρα τα ίδια και τα ίδια, στερώντας ουσιαστικά χρόνο από την νοσηλεία των ασθενών.
Ίσως η γραφειοκρατία αυτή να είναι και ένα από τα αίτια που μονίμως δημιουργούνται ουρές και υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις και γκρίνιες στα εξωτερικά ιατρεία.
Η εργασία των ιατρών της Χειρουργικής Κλινικής, δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στην «Καθημερινή», και είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού αναδεικνύει την αναγκαιότητα της μηχανοργάνωσης των νοσοκομείων. Και αυτή η εικόνα θα ήταν παρελθόν εάν δεν καθυστερούσαν τα έργα ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας στα νοσοκομεία.
Οι τέσσερις γιατροί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μέτρησαν τον αριθμό των εντύπων και των βιβλίων που γίνεται επαναλαμβανόμενη χειρόγραφη αναγραφή των ίδιων στοιχείων ενός ασθενή που εισάγεται στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Ναυπλίου, για μία προγραμματισμένη μικρή χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία δύο ημερών.
Συγκεκριμένα, μετρήθηκαν 11 καταγραφές των στοιχείων του ασθενούς στα εξωτερικά ιατρεία, με χειρόγραφη συμπλήρωση εννέα διαφορετικών εντύπων συμπεριλαμβανομένων και των διπλότυπων ή τριπλότυπων, 21 καταγραφές στη χειρουργική κλινική με χειρόγραφη συμπλήρωση δεκαοχτώ διαφορετικών εντύπων, ενώ στη νοσηλευτική υπηρεσία χρησιμοποιούνται 11 έντυπα με δώδεκα χειρόγραφες καταγραφές.
Στο χειρουργείο μετρήθηκαν 4 έντυπα με πέντε χειρόγραφες καταγραφές.
Υπολογίζοντας συνολικά τα διπλότυπα και τριπλότυπα έντυπα, μετρήθηκαν 61 διαφορετικά έντυπα, 44 χειρόγραφες επαναλαμβανόμενες αναγραφές των ίδιων στοιχείων του ασθενή και τελική κατανάλωση χαρτιού που υπολογίζεται σε μία επιφάνεια 40.200 τετραγωνικών εκατοστών.
«Η ποικιλομορφία και η έλλειψη προτυποποίησης υποδηλώνει απουσία μελέτης ή προετοιμασίας για μηχανογραφική οργάνωση των νοσοκομείων και συνεπώς δυσχέρειες στην επικοινωνία μεταξύ των μονάδων και στην τήρηση ορθών και ενημερωμένων ιατρικών και υπηρεσιακών αρχείων.
Η προοπτική υιοθέτησης και ενσωμάτωσης ενιαίων μηχανογραφικών εφαρμογών θα εξασφάλιζε γρηγορότερη και ευκολότερη διεκπεραίωση των διαφόρων λειτουργιών ενός νοσοκομείου», επισημαίνει ο υπεύθυνος της εργασίας επιμελητής της Α΄ της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου κ. Γιώργος Ευθυμίου.
Και όλα αυτά τη στιγμή, που όπως σημειώνει και η «Καθημερινή», το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου είναι ένα από τα περίπου 85 νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί στα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας, του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ ΚΠΣ. Τη διαχείριση των έργων Πληροφορικής Υπηρεσιών Υγείας έχει αναλάβει πλήρως η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
Η υλοποίησή τους ξεκίνησε με καθυστέρηση στις αρχές του 2005 και υλοποιείται με αργούς ρυθμούς αφού, όπως ανέφεραν στην εφημερίδα, πηγές του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για υψηλής δυσκολίας έργα που σκοντάφτουν στην ποσοτική υποστελέχεση διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία και στην ποιοτική ανεπάρκεια του προσωπικού που δυσκολεύεται στον χειρισμό των νέων συστημάτων.
Τα μισά περίπου έργα στα νοσοκομεία θα είχαν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008 που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησής τους, αλλά το πρόγραμμα για τα έργα πληροφορικής τόσο στον χώρο της υγείας όσο και σε όλο το δημόσιο σύστημα έλαβε παράταση έως το τέλος του 2009.
Έτσι δεν χάθηκαν τελικά και τα κοινοτικά κονδύλια από τις καθυστερήσεις στα έργα πληροφορικής.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ