Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

23/7/08

Πολιτικοί Άνδρες: Σίγουρο Ανακυκλώσιμο Υλικό

Γράφει ο Φιλόπολις

Είναι εντυπωσιακό πως σε μια περίοδο που το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα στη σκέψη και τη πολιτική βούληση των εξουσιών (ή τουλάχιστον επιθυμούν να πείσουν ότι έτσι συμβαίνει) οι τοπικές αρχές αδρανούν και οι πολίτες σε μια ευδαιμονική αταραξία εξακολουθούν να διατηρούν αντιοικολογικές συμπεριφορές. Κοινός παρονομαστής και των δύο στάσεων (αρχών και πολιτών) είναι το εύκολο, η απουσία δράσης και η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης.
Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι πέρα από την ευκαιρία της ξεκούρασης (λόγος ικανός να το προσμένεις τόσους μήνες) σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζεις τόπους αλλά και συνήθειες και καταστάσεις που επικρατούν σε πόλεις, περιοχές και κοινωνίες που δεν απέχουν πολύ (χιλιομετρικά) από τη δική μας. Σε κάποιες μικροαποδράσεις, λοιπόν, κατά τη θερινή περίοδο βρέθηκα στη δυσχερή θέση να προσπαθώ να εξηγήσω στον ανήλικο γιο μου (παιδί προσχολικής ηλικίας) ποια είναι η χρησιμότητα κάποιων κάδων συλλογής απορριμμάτων που διαφοροποιούνταν στο χρώμα και στη χρήση από τους υπάρχοντες στην πόλη μας. Για κακή μου τύχη σε κάθε τόπο που επισκεπτόμασταν η ερώτηση επαναλαμβανόταν με διαφορετικό περιεχόμενο (πιο επίμονο και πιο εύστοχο μετά από την αξιοποίηση των απαντήσεων που προηγήθηκαν). Ήταν θέμα χρόνου να κληθώ να απαντήσω στο φλέγον θέμα που θα ετίθετο. «Αφού γίνεται εδώ γιατί όχι και στην πόλη μας;» Ιδιαίτερα δε όταν του περιέγραψα τις διαστάσεις της ανακύκλωσης σε ευρωπαϊκές χώρες (αξιοποιώντας και μια επιστολή που προ μηνών είχαν στείλει μαθητές του ιδιωτικού σχολείου της περιοχής μας προς τους δημάρχους των δύο μεγάλων πόλεων του νομού), η αδυναμία μου να απαντήσω πώς το αυτονόητα καλό δε γίνεται πράξη και στην πόλη μας ήταν εμφανέστατη σε τέτοιο βαθμό που διέκρινα κατανόηση – οίκτο στην απουσία επιμονής του για περαιτέρω εξηγήσεις.
Για να μην του δημιουργήσω αρνητική προκατάληψη απέναντι στους διαχειριστές της τοπικής εξουσίας, παραθέτω γραπτώς την απάντηση που θα του έδινα (εκμεταλλευόμενος τη δική του άγνοια ανάγνωσης). Η άποψή τους περί εξουσίας λύνει πολλές απορίες. Όλοι σχεδόν αγνοούν ότι μια από τις λειτουργίες γενικότερα των αρχών είναι να διαμορφώνουν αξίες και συμπεριφορές μέσα από τη δράση και τις επιλογές τους. Δε διαχειρίζονται μόνο, αλλά επιπλέον διαπαιδαγωγούν. Αγνοώντας αυτή τη λειτουργία, αδιαφορούν για τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης και αντίστοιχης συμπεριφοράς στους δημότες. Ίσως κάποια ισχυρά συμφέροντα κυριαρχούν στις αγνές προθέσεις, όταν υπάρχουν. Το βέβαιο είναι ότι καλλιεργούν και συντηρούν αναχρονιστικές αντιλήψεις περί περιβάλλοντος εναρμονισμένες απόλυτα με τη γενικότερη λογική του ήσσονος κόπου και της αδράνειας. Επιβάλλεται να δουν με διαφορετική ματιά το θέμα της ανακύκλωσης πρωτίστως παιδαγωγικά και δευτερευόντως ωφελιμιστικά.
Από την άλλη βέβαια θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η επιμονή όλων των ως τώρα τοπικών αρχών στην αδράνεια και η επανάληψη παρόμοιων πρακτικών συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι αυτοί οι τοπικοί άρχοντες προέρχονται με δημοκρατικές διαδικασίες από τους δημότες, ίσως είναι τρανή απόδειξη ότι εκεί γίνεται πράξη η ανακύκλωση. Ανεπάρκεια, αδράνεια και πειστικοί λόγοι περί καλών προθέσεων έρχονται και παρέρχονται. Εθισμένοι λοιπόν στη διαδικασία περιμένουμε να την εφαρμόσουμε στο γυαλί, στο χαρτί…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ