Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/12/08

Ο τσακωμός μεταξύ ανωνύμων εταιριών εκθέτει Πολεοδομία και Δήμο στο Κρανίδι

Όταν πρόκειται για την έκδοση κάποιας άδειας ενός απλού πολίτη, οι πολεοδομίες εξαντλούν και καλά κάνουν κάθε αυστηρότητα των πολεοδομικών κανόνων. Όταν πρόκειται όμως το δημόσιο να ζημιωθεί με την απώλεια οικοπεδικής έκτασης μεγάλης αξίας, όπως είναι στην περιοχή της Ερμιονίδας, τότε ξεχνούν τι προβλέπει η νομοθεσία και εκδίδουν οικοδομικές Άδειες.
Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της εταιρίας «Med Oikopolis Μελετητική Συμβουλευτική Α.Ε», προς το πολεοδομικό γραφείο Κρανιδίου το δημόσιο και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κρανιδίου θα ζημιώνετο με την απώλεια τουλάχιστον 46 συνολικά στρεμμάτων, που θα προέκυπταν από την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στις περιοχές Κοιλάδας και Αγίου Παντελεήμονα της εταιρίας του Γκολφ στο Δήμο Κρανιδίου.
Στην προκειμένη περίπτωση είναι αξιοπερίεργο ότι και ο Δήμος Κρανιδίου, αν και γνώριζε πιθανόν για τα σχέδια των επενδυτών, δεν αντελήθφηκε την ζημιά που θα υφίστατο. Σύμφωνα πάντα με την Μελετητική εταιρία στην εξώδικη Δήλωση και πρόσκληση προς την πολεοδομία Κρανιδίου στις 10 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, γίνεται λόγος για ενδεχόμενη διάπραξη ακόμα και του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους της πολεοδομίας. Μεταξύ άλλων η μελετητική εταιρία αναφέρει: «κατά ασφαλείς πληροφορίες μας πάντοτε, η μη εφαρμογή από πλευράς σας των διατάξεων του Π.Δ./20-1-88 (ΦΕΚ-61/Δ/28-1-88), και συγκεκριμένα των άρθρων 7 και 8 του κεφαλαίου Ε', όπου αναφέρεται ότι για κάθε ξενοδοχείο μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ., ο ιδιοκτήτης οφείλει να παραχωρήσει με συμβολαιογραφική πράξη στον οικείο Δήμο εισφορά σε γη χωρίς αποζημίωση, πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Με αίτηση του προς το Νομάρχη, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει τη μετατροπή της εισφοράς αυτής σε χρήμα, οπότε ο καθορισμός της τιμής μονάδος ακολουθεί τις διατάξεις περί απαλλοτριώσεως. Η μη εφαρμογή των διατάξεων αυτών στερεί τον Δήμο Κρανιδίου εκτάσεων 30 και 16 στρεμμάτων αντίστοιχα, καθιστά βέβαια άκυρες τις οικοδομικές άδειες τις οποίες εκδώσατε και δημιουργεί πλήθος νομικών θεμάτων σχετικών με ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων (παράβαση καθήκοντος, απιστία κ.ά.)».
Στις 23 Οκτωβρίου η διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου καλεί την πολεοδομία Κρανιδίου «αφού ελέγξετε τα αναφερόμενα στο πιο πάνω έγγραφο να μας ενημερώσετε άμεσα, διατυπώνοντας τις απόψεις σας επ' αυτών, ώστε οι τυχόν επικείμενες ενέργειες σας να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και το κύρος της υπηρεσίας αποκαθιστώντας τη νομιμότητα σύμφωνα με «το πνεύμα και το γράμμα» των ισχυουσών στην περίπτωση αυτή διατάξεων.
Αναγνωρίζοντας ότι πολλές φορές το μέγεθος των υποθέσεων που χειρίζεται ένα πολεοδομικό γραφείο, σε συνδυασμό με την δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία και την ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών, δικαιολογούν παραλείψεις, σας εφιστούμε την προσοχή για τον ενδελεχή έλεγχο της υποθέσεως».
Η διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρά την αυστηρή Νότα ,φροντίζει άμεσα να καλύψει την «άγνοια νόμου» της πολεοδομίας Κρανιδίου, της υπενθυμίζει ότι στην καταγγελία της μελετητικής εταιρίας ότι «επισημαίνονται ακροθιγώς θέματα που πλήττουν ευθέως την νομιμότητα των εκδοθεισών Διοικητικών Πράξεων και συνιστούν λόγο ανακλήσεως αυτών».
Εν τω μεταξύ στις 15 Οκτωβρίου η πολεοδομία Κρανιδίου 8! ημέρες πριν της αποσταλεί η εντολή επανελέγχου από την περιφέρεια και δύο ημέρες πριν φτάσει η καταγγελία της μελετητικής εταιρίας στη διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει από μόνη της προβεί σε διακοπή των οικοδομικών εργασιών των εν λόγω αδειών, επειδή «κατά τον επανέλεγχο των οικοδομικών αδειών 111/08 και 140/08 που αφορούν Ξενοδοχεία κλασικού τύπου διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται τα άρθρα 7 και 8 του κεφαλαίου Ε του Π.Δ. / 20-01-88 ( Φ.Ε.Κ 61 Δ' / 28-01-88 ), διακόπτουμε τις οικοδομικές εργασίες σύμφωνα και με τις προφορικές υποδείξεις του νομοθετικού τμήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κατόπιν των ανωτέρω καλείστε σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφο 3 του ΓΟΚ όπως προχωρήσετε σε τακτοποίηση των ανωτέρω αδειών».
Την ορθότητα της απόφασης αυτής αμφισβητεί η Γενική διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας η οποία σύμφωνα με τις απόψεις της, «οι οποίες αντικατοπτρίζονται στις παρεχόμενες οδηγίες μας προς την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, οι επίδικες οικοδομικές άδειες θα έπρεπε να ανακληθούν ενώ αντίθετα προς τις οδηγίες μας η υπηρεσία, επικαλούμενη προφορική άποψη του Νομοθετικού Τμήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ προέβη σε διακοπή των εργασιών».
Ο «α» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Κρανιδίου Δ. Σφυρή, ο οποίος απέφυγε να εκφράσει την άποψή του για τα τεκταινόμενα στον Δήμο σχετικά με την εισφορά σε γη και χρήμα των υποκατασκευή Ξενοδοχείων και την πολιτική ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου για την έκδοση Αδείας εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, έστω και τώρα, ο Δήμος κινείται προς την επιλογή των χρημάτων αντί της γης και τον καθορισμό του τιμήματος προκειμένου να συνεχιστούν οι οικοδομικές δραστηριότητες.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, αν δεν υπήρχε η ρήξη των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ ανωνύμων εταιρειών οι οποίες εμπλέκονται με τη μελέτη και κατασκευή των έργων, ο Δήμος Κρανιδίου θα είχε ζημιωθεί από την απώλεια γης ή χρημάτων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων Ευρώ.
Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ευθύνη πλέον για την επίλυση της υπόθεσης βαραίνει την διεύθυνση ΠΕΧΩ Περιφέρειας Πελοποννήσου την Νομαρχία Αργολίδας και τον Δήμο Κρανιδίου: «Η Δ/νση ΠΕΧΩ Πελοποννήσου στην οποία κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται σύμφωνα με τον Ν. 2503/1997 να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις προς την πολ/κή υπηρεσία εφόσον της ζητηθεί.
Οι πράξεις της πολεοδομίας προσβάλλονται είτε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας κατόπιν προσφυγής, είτε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου με αίτηση ακυρώσεως (Ν. 2839/2000, όπως ισχύει).
Την ενδιαφερόμενη εταιρία δε πληροφορούμε ότι κατόπιν της ισχύος του Ν. 2218/1994 και επόμενους που αφορούν την ίδρυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λ' και Β' βαθμού, τα αιτήματα πολεοδομικού περιεχομένου αντιμετωπίζονται από τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες οι οποίες είναι και αρμόδιες για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Ν. 1577/1985, όπως ισχύει). Σε συνδυασμό με τους ισχύοντες όρους και κανονισμούς δομήσεως της κάθε περιοχής καθώς και με τα πραγματικά δεδομένα της κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.
Η Δ/νση O.K.K δεν έχει αρμοδιότητα εφαρμογής των πολεοδομικών διατάξεων, ούτε διενέργειας ελέγχου συγκεκριμένων διοικητικών πράξεων (π.χ έκδοση οικοδομικής αδείας - διακοπή οικοδομικών εργασιών, ανάκληση οικοδομικής αδείας, έκθεση αυτοψίας για αυθαίρετες κατασκευές)».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Very good!

Ανώνυμος είπε...

It seems the culture of different countries, decided everyone in the same things on different views, however, write a good article!

Ανώνυμος είπε...

If you could give more detailed information on some, I think it is even more perfect, and I need to obtain more information!
Personalized Signature:金陵热线棋牌游戏中心,名城苏州游戏中心,云南信息港游戏,彭城视窗棋牌游戏中心,江苏互联星空棋牌游戏中心,广西休闲游戏中心,安徽棋牌游戏中心

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ