Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου
- Δεκαπεντάχρονος πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού
- κουκουλοφόροι καταστρέφουν την πόλη σε κτιριακό αλλά και σε εμπορικό επίπεδο
- καλάσνικοφ τραυματίζουν θανάσιμα 21χρονο αστυνομικό
- τουρκικά αεροσκάφη κόβουν βόλτα μέχρι την Εύβοια
- απανωτές απαγωγές ιδιαίτερα εύπορων πολιτών
- τηλεοπτικά δελτία τρόμου για την καθημερινή επιβίωση στα πολυκαταστήματα
- αύξηση της καθημερινής παραβατικότητας και εγκληματικότητας
Μέσα σε αυτό τον ασφυκτικό κλοιό γεγονότων είναι εμφανής ότι άρχισε να αλλάζει και η συμπεριφορά του μέσου πολίτη. Είναι καθημερινό φαινόμενο η ατάκα που ακούγεται όλο και πιο συχνά «ησυχία τάξη και ανασφάλεια» . Και τι σημαίνει ανασφάλεια, έλλειψη ασφάλειας και βεβαιότητας και σε ψυχολογικό επίπεδο σημαίνει ένα συναίσθημα φόβου και ανησυχίας για επικείμενο κακό που έρχεται από το περιβάλλον του ατόμου και το προκαλεί φοβία ή άγχος.
Πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο για κάποιον να σκέφτεται για το αν θα κυκλοφορεί στην πόλη του Άργους ή του Ναυπλίου νύχτα και να προβληματίζεται για το αν θα περάσει από κάποια σημεία λόγω ανασφάλειας.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αφήναμε ξεκλείδωτες τις πόρτες των αυλών μας, τώρα διπλοκλειδώνουμε και βάζουμε και διπλές και κρυφές κλειδαριές στις εσωτερικές μας πόρτες.
Είναι πολύ εύκολες οι απαντήσεις να πούμε ότι φταίει η φτώχεια και η άσχημη οικονομική κατάσταση ( μα και παλαιότερα ήταν χειρότερα τα οικονομικά μέσα αλλά ο κόσμος ένοιωθε πιο ασφαλής στην πόλη και δεν κλειδαμπαρωνόταν , με άδειο πορτοφόλι και με ανοιχτά τα παράθυρα κοιμόταν ο μέσος έλληνας.)
Είναι πολύ εύκολο να πούμε ότι φταίνε τα ΜΜΕ, το τηλε- χειριστήριο δεν το κρατά ο εντελοδόχος δημοσιογράφος του τρόμου αλλά ο φοβισμένος καναπεδάτος πολίτης που νοιώθει αφεντικό επιλέγοντας την εικονική του σκλαβιά του παίζοντας με το τηλεκοντρόλ). Είναι πια πολύ εύκολη απάντηση να μας φταίνε για άλλη μια φορά οι Τούρκοι, ίσως να έχει και βάση η φράση γειτονεύεις με αυτόν που σου ταιριάζει. Πολύ εύκολα θα τους αποδίδαμε και τον σεισμό που έγινε πρόσφατα στην Κρήτη.
Είναι πολύ εύκολη απάντηση να φταίνε μόνο οι ξένοι πράκτορες και δυνάμεις που στήνουν καταστάσεις και γεγονότα στον τόπο. Οι κακοί που πάντα πολεμάνε τον Ελληνισμό.
Αναζητούμε πολύ εύκολα τον αίτιο στο Άλλο αλλά ποτέ δεν βλέπουμε στον Εαυτό μας και το μερίδιο της ευθύνης για το άγχος και την ανασφάλεια που μας περιβάλλει.
Οι προηγούμενες γενιές δαπάνησαν μεγάλες δυνάμεις και πολλά ποσοστά ενέργειας για να κερδίσουν ένα «καλό επίπεδο ζωής» έτσι όπως θελήσαμε τον μικροαστικό μας παράδεισο ( το σπίτι μας , το αυτοκίνητο μας κλπ). Και πράγματι μπορεί κανείς να πει ότι από την μεταφορά αγαθών και πληροφοριών με ταχύτητα γαιδάρου μέχρι τις οπτικές ίνες ήταν μια τεράστια πρόοδος για την ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα αγαθών . Αλλά για να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε οργανώσουμε αυτά τα αγαθά χτίσαμε τις υλικές και ψυχολογικές αποθήκες μας. Ιδιοκτήτες πια των μικροαστικών παραδείσων άρχισε και ο φόβος και το άγχος να διατηρήσουμε τα κεκτημένα. Αγαθό το αγαθό που αποθηκεύαμε , πέτρα την πέτρα που χτίσαμε το ατομικό μας κάστρο χάσαμε την Όραση μας με τον Ολο Άλλο.
Η υπερβολική αυτάρκεια μας οδήγησε σε κοινωνική ανεπάρκεια και απομόνωση, πάψαμε να κοιτάμε τον άλλο στα μάτια το μόνο που μας νοιάζει είναι αν κοιτά τα καταναλωτικά μας στολίδια όπως και εμείς το ίδιο κάνουμε. Αντικαταστήσαμε την κοινωνία με το life style.
To κύριο αίτιο της συλλογικής μας ανασφάλειας είναι ότι στον δρόμο της εξέλιξης και της προόδου χάσαμε την συλλογικότητα και την κοινωνικότητα μας. Κλεισμένος μέσα στην ατομικότητα του ο καθένας μας φτιάξαμε την μεγάλη φωλιά για να εκκολαφθούν τα αυγά από τα φίδια της ανασφάλειας. Και όχι μόνο αυτό αλλά και τα αυγά του φιδιού σε λίγο καιρό δεν αποκλείεται να φαίνονται για πολλούς και ως η μόνη σωτηρία.
Αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο πρέπει να τολμήσουμε ξανά το ταξίδι της κοινωνίας και της κοινωνικής δράσης, ένα ταξίδι που δεν είναι κατ ανάγκη χωρίς τρικυμίες ή βάσανα. Εξ άλλου το επίθετο ασφαλής για τους αρχαίους έλληνες αφορούσε τον Ποσειδώνα για να τους έχει ασφαλείς στις τρικυμίες…
Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
14/1/09
Έτος ανασφάλειας …ευκαιρία να αναπτυχθούν μηχανισμοί ασφάλειας(!!!)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου