Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/12/09

Γιάννης Γκιόλας: Δεν είμαστε κλειστό κλαμπ

Η συνέντευξη του επικεφαλής της «Άλλης Πρότασης» Γιάννη Γκιόλα προβάλλεται αύριο στο ίντερνετ (http://www.livestream.com/argolida και http://www.anagnostispe.blogspot.com/)



Καταφέραμε να μπολιάσουμε τη νέα γενιά με φρέσκιες ιδέες και διεκδικούμε την δημοτική αρχή, λέει στην συνέντευξή του, που παραχωρεί σήμερα στον «Αναγνώστη» και προβάλλεται αύριο στο ίντερνετ (www.livestream.com/argolida και www.anagnostispe.blogspot.com) ο επικεφαλής του συνδυασμού «Άλλη Πρόταση» Γιάννης Γκιόλας.

Απαντά στο ερώτημα για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, για την πρόταση του Χρ. Γραμματικόπουλου, για τις σπατάλες στον δήμο Ναυπλίου, για την εξυγίανση των οικονομικών του δήμου, αν θα παραιτηθεί -εφ΄ όσον εκλεγεί δήμαρχος- για να τον διαδεχθεί ο Αντωνιάδης και άλλα μέλη του συνδυασμού, και για πολλά άλλα θέματα.



ΕΡΩΤΗΣΗ: Αρκετές από τις προτάσεις της «Άλλης Πρότασης» στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν ως ουτοπικές, με αποτέλεσμα κάποιοι να χαρακτηρίζουν το συνδυασμό σας ως γραφικό. Από τη στιγμή που τώρα διεκδικείτε την εξουσία, προσπαθείτε να αποβάλλετε αυτό τον κακό χαρακτηρισμό; Και με ποιόν τρόπο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε ακούσει και άλλα παρόμοια, ότι είμαστε πολύ οραματιστές ή αιθεροβάμονες, ή ένα κλειστό κλάμπ. Πράγματι, αυτές οι φήμες μας είχαν ακολουθήσει για μεγάλο διάστημα. Όμως, ήταν ίσως κάποιες πρωτοποριακές ιδέες που για την εποχή τους σημάδεψαν τα δημοτικά πράγματα, έδιναν κάποια διέξοδα, έδιναν και οραματικές βλέψεις. Εγώ θα έλεγα ότι καταφέραμε να μπολιάσουμε την κοινωνία με κάποιες φρέσκιες ιδέες. Ήδη στην παρούσα δημοτική θητεία μας, σε κάθε επιμέρους πρόβλημα, οι θέσεις και οι προτάσεις μας ήταν πάντα συγκεκριμένες και πάντα θετικές. Και από δω και πέρα, πάντα με γνώμονα τα υπαρκτά προβλήματα, και την αντιμετώπιση των θεμάτων που όντως αντιμετωπίζει η κοινωνία, θα προχωρήσουμε και θα αναδείξουμε τα προβλήματα, προτείνοντας πάντα βιώσιμες λύσεις, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος.

ΕΡ: Τί είναι αυτό που σας κάνει αυτή την περίοδο - μετά από πολλά χρόνια ύπαρξης του συνδυασμού - να θεωρείτε ότι είστε ένας συνδυασμός εξουσίας πλέον και όχι μια φωνή διαμαρτυρίας και προτάσεων;

ΑΠ: Δεν είμαστε όντως διαμαρτυρία. Με την διαμαρτυρία, κοιτάξαμε να κατοχυρωθούμε σε πράγματα τα οποία ήταν έξω από κάθε λογική. Όπως το θέμα του αποπρασινισμού των οικοπέδων στην πόλη. Μοιραία, θα έπρεπε να αντιπαρατεθείς και να πεις ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση, σε μια πόλη η οποία δεν είναι ανθρώπινη, δεν είναι βιώσιμη. Έπρεπε λοιπόν να βγεις επιθετικά, ίσως και αρνητικά για κάποιον κόσμο που δεν καταλάβαινε. Ή στην κατάλυση της πόλης από το αυτοκίνητο, έπρεπε να αντιπαρατεθούμε και να πούμε ότι μια βιώσιμη πόλη πρέπει να απωθήσει το αυτοκίνητο, να το διώξει από τη ζωή μας. Ή στον σχεδιασμό να κατασκευαστούν κτίρια, στην παραλιακή ζώνη, έπρεπε να αντιπαρατεθούμε. Ευτυχώς, για κάποια θέματα εισακουστήκαμε ακόμα και από τη δημοτική αρχή.

ΕΡ: Δεν μου απαντήσατε. Τι είναι αυτό που σας κάνει να θεωρείτε ότι είστε συνδυασμός εξουσίας;

ΑΠ: Θέλω να ελπίζω ότι οι θέσεις μας δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Απλώς κάνουμε βιώσιμες τις συγκεκριμένες προτάσεις. Μετά και την φθορά της δημοτικής αρχής που για δύο τετραετίες κυβερνά τον τόπο και δεν μπορώ να πω ότι έχει αφήσει το στίγμα της ή ότι είχε χαρακτηρίσει την πόλη από κάποια ρηξικέλευθα προγράμματα, τολμώ να πω ότι η κοινωνία έχει αρχίσει να αφουγκράζεται τις ιδέες μας, τις έχει δεχθεί εν πολλοίς και είναι έτοιμη να ακολουθήσει πράγματα, που εμείς χαρακτηρίζουμε σαν βιώσιμα και εφαρμόσιμα άμεσα.

ΕΡ: Η επιλογή να ηγηθεί ο Γιάννης Γκιόλας στο συνδυασμό αποσκοπεί σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Ναι, μεν προέρχομαι, αλλά ήμουν συνεργαζόμενος με διάφορες παρατάξεις, όπου έβλεπα ότι μπορούσε να χαραχθεί μια προγραμματική προοδευτική, δημοκρατική κατεύθυνση είτε στα δημοτικά, είτε στα νομαρχιακά πράγματα. Μπορώ να πω ότι στο πρόσωπό μου, επειδή βλέπουμε μια μεγαλύτερη διεισδυτικότητα προς τον δημοκρατικό ευρύτερο χώρο, θα μπορούσε στο άτομό μου να συγκεντρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, να καταλάβει δηλαδή ο κόσμος ότι προχωράμε βιώσιμα, πραγματιστικά και με λύσεις οι οποίες στοχεύουν στην άρση του αδιεξόδου και σε μια προοδευτική και γρήγορη κατεύθυνση στα δημοτικά.

ΕΡ: Θα διεκδικήσετε στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

ΑΠ: Είπαμε, ότι είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία. Από την άλλη, η δημοτική μας παράταξη είναι εξαρχής ανεξάρτητη. Η δική μας κίνηση, μετέχει σε ένα πανελλαδικό δίκτυο αυτοδιοικητικών σχημάτων, το οποίο αποσκοπεί πρώτιστα σε ανεξαρτησία της τοπικής Αυτοδιοίκησης από κόμματα, από χρίσματα και από οικονομικά συμφέροντα. Έτσι, δεν μπορώ να πω, ότι εγώ θα είμαι εκείνος ο οποίος θα πάει να χτυπήσει την πόρτα κάποιου κόμματος. Αν κάποιο κόμμα θέλει να στηρίξει, βλέπει δηλαδή ότι συγκλίνουμε προγραμματικά ή βλέπει ότι οι ιδέες μας σε μεγάλο μέρος καλύπτονται από τα δικά τους προγράμματα, ας έρθουν να πούμε ότι μπορούμε κάπου να συγκλίνουμε.

ΕΡ: Έχουμε δει στην μακρά πορεία του συνδυασμού, ότι ο επικεφαλής μπαίνει επειδή το απαιτεί ο νόμος. Και μάλιστα παραιτούνται οι σύμβουλοι για τους διαδεχτούν άλλοι. Αν εκλεγείτε δήμαρχος, θα παραιτηθείτε για να αναλάβει στη συνέχεια ο Αντωνιάδης, ο Καράπαυλος ή ο οποιοσδήποτε άλλος;

ΑΠ: Έχουμε κατακρίνει το σύστημα ως δημαρχοκεντρικό. Άμεσα η παράταξή μας, δεν έχει εκπονήσει το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι μακριά και έξω από τον προβληματισμό μας. Εγκαίρως και όταν θα απευθυνθούμε στο Ναυπλιακό λαό και θα ζητήσουμε την υποστήριξή του και την εκλογή μας, θα το έχουμε γνωστοποιήσει και ο μπούσουλας μας θα είναι σίγουρος και συγκεκριμένος.

ΕΡ: Οι περισσότερες αναφορές που κάνετε είναι για το περιβάλλον, για το ποδήλατο κλπ. Μόνο περιβάλλον και ποδήλατο είναι μια πόλη;

ΑΠ: Σίγουρα δεν είναι. Κατά πρώτον εμείς στοχεύουμε σε μια βιώσιμη πόλη, ανθρώπινη. Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Έχουμε αναδείξει το θέμα της Ακροναυπλίας σαν ένα σύγχρονο αρχαιολογικό πάρκο, όπου θα φαίνεται η διέλευση της ιστορίας μέσα από την επίκοιση και την κατοίκηση του χώρου. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Υπάρχει το Ενετικό κτίριο δίπλα στον Άγιο Γεώργιο, το σπίτι του Τερζάκη, το παλιό Χαμάμ. Αυτά, θα αναδείξουν την πόλη και σε συνδυασμό με το σύγχρονο τουρισμό, θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη. Τραγελαφικό παράδειγμα είναι το Μπούρτζι, το οποίο κατακρημνίζεται και σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Έχω στο μυαλό μου κάτι οραματικό. Μιλάμε για γειτονιές των πόλεων που πρέπει να αναδειχθούν. Δεν πρέπει να ασφυκτιούν όμως από τα αυτοκίνητα και το κυκλοφοριακό. Η σκέψη μου οραματικά, που θα μπει και στην κρίση των πολιτών είναι στις γειτονιές να διώξουμε όσο μπορούμε στο αυτοκίνητο, δηλαδή μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι να μπορούν να διέρχονται από ένα συγκεκριμένο τμήμα. Εκεί, λοιπόν, θα έχουμε διεύρυνση των πεζοδρομίων, ύπαρξη ποδηλατοδρόμων, τα παιδιά θα μπορούν να κυκλοφορήσουν και να πάμε στο γειτονικό σχολείο με τα πόδια.

ΕΡ: Από όσα λέτε διακρίνω μια επιθετικότητα στο νυν δήμαρχο. Όμως, έχουμε παρατηρήσει ότι τις τελευταίες δύο τετραετίες ο συνδυασμός σας κρατά μια χαλαρή στάση απέναντί του.

ΑΠ: Στο δημοτικό Συμβούλιο η μόνη παράταξη που πραγματικά κάνει αντιπολίτευση με θέσεις συγκεκριμένες, στόχευση, αιτίες και ιεράρχηση στόχων και σκοπών, είμαστε εμείς. Ευτυχώς, καλώς ή κακώς, ο Δήμος υιοθέτησε πέντε - δέκα πράγματα. Αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε.

ΕΡ: Επιδιώκετε συνεργασίες και με ποιούς;

ΑΠ: Όταν εμείς λέμε ότι είμαστε κατά του δημάρχου κατά του δημαρχοκεντρικού συστήματος, θέλουμε να προχωράμε βάση συνεκτικών και συλλογικών συνεργασιών. Γιατί να μην αποδεχτούμε και οποιονδήποτε άλλο θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, όμως πάνω σε προγραμματικές στοχεύσεις και διακηρύξεις;

ΕΡ: Πώς σας φάνηκε η πρόταση Γραμματικόπουλου για συνεργασία με την «Άλλη Πρόταση»;

ΑΠ: Καταλογίζω ή αναγνωρίζω στον κο Γραμματικόπουλο, ότι τουλάχιστον έχει διαπιστώσει ότι η δική μας παράταξη κινείται υπεύθυνα με θέσεις, τοποθετήσεις, απόψεις και ιεραρχήσεις. Αξιολογεί δηλαδή την όλη παρουσία μας. Και αυτό είναι το πρώτο που εισπράττουμε. Το ίδιο πιστώνεται και στην αντίληψη Γραμματικόπουλου. Είναι το θεσμικό πλαίσιο που εμποδίζει αυτή την κατάσταση. Όμως, υπάρχουν επιτροπές, νομικά πρόσωπα και θα έλεγα, όπου μπορούμε να υπερβούμε πράγματα που μπορεί να λειτουργούν ασφυκτικά, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.

ΕΡ: Θα κάνετε κι εσείς κάτι ανάλογο αν εκλεγείτε;

ΑΠ: Η στόχευσή μας είναι η δημοτική αρχή να κινηθεί μέσα από ενωτικές διαδικασίες, συνεργατικές. Άρα, κι εμείς θα επιδιώξουμε, όπου μπορούμε να έχουμε την υποστήριξη -αν όχι τη συμμετοχή- και των δημοτικών παρατάξεων, αλλά κυρίως του κόσμου.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ