Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/1/12

Προετοιμασία για Αφαλάτωση


«Η γνώμη σου μετράει» ήταν το σλόγκαν της δημόσια διαβούλευσης για την διαχείριση των νερών που έγινε την Περασμένη Παρασκευή στο Βουλευτικό, μόνο που η διαβούλευση είχε προσανατολιστεί στους πολιτικούς και σε δημοσίους υπαλλήλους, αφού πραγματοποιήθηκε μέρα και ώρα που κανένας εργαζόμενος δεν μπορούσε να συμμετάσχει. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η συζήτηση ήταν ένα «μπράβο μας, καλά το πάμε το πράγμα» μεταξύ εισηγητών, του υφυπουργού Περιβάλλοντος, περιφερειαρχών και δημάρχων. Τα αστείο της υπόθεσης ήταν πως κάποιο αιρετοί επέμεναν διαρκώς σε δύο φράσεις: «Πόσο σημαντικό είναι για τον άνθρωπο και την ανάπτυξη το νερό» και «πόσο σημαντική είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων» χωρίς ωστόσο να κάνουν έστω και την παραμικρή Νύξη για δρομολόγηση συγκεκριμένης λύσης.
Ουσιαστικά η διαβούλευση εξυπηρετούσε 2 πράγματα. Το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Λέρνα ή στην Κοιλάδα ή και στα δύο μαζί και την τροφοδοσία της Λακωνίας με νερό. Για την Αργολίδα τα πράγματα δεν είχαν την τροπή που έπρεπε, αφού η διαχειριστική ενότητα που «συζητήθηκε» εξαιρεί τον ορεινό όγκο της Κορινθίας (Στυμφαλία) και την βορειοανατολική πλευρά της Αρκαδίας που τροφοδοτούν το Κεφαλάρι και μέρος της Λέρνη με νερό. Ο δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς μιλώντας στην εκδήλωση στηλίτευσε τόσο τον τρόπο με τον οποίο διοργανώθηκε, όσο και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την διαχείριση των υδατίνων πόρων του νομού λέγοντας μεταξύ άλλων: «Από το 1990 έχω ιδία άποψη και εμπλοκή στο θέμα αυτό. Είτε ως μοναδικός μηχανικός τότε της ΔΕΥΑΝ είτε ως Δημοτικός σύμβουλος και μετέπειτα Δήμαρχος Ναυπλίου τα τελευταία εννέα χρόνια.
Έχω ζήσει και αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μη ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων τα τελευταία 20 χρόνια.
Κατά περιόδους υπάρχουν περίοδοι λειψυδρίας και τότε φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο γυμνοί είμαστε στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Το 2007 αναγκαστήκαμε να μένουμε χωρίς νερό για εννέα και δέκα ώρες το 24ωρο.
Και ενώ ο Ανάβαλος ήταν και είναι δίπλα μας μπλέξαμε σε μία τεράστια γραφειοκρατία, νόμους, εγκυκλίους και κοντόφθαλμους υπαλλήλους που αρνούνταν το αυτονόητο. Να μας δώσουν την δυνατότητα να πάρουμε νερό από τον Ανάβαλο για να συνεχίσει η λειτουργία του Δήμου μας εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Σήμερα έχουμε μία επιλογή:
- ορθολογική διαχείριση των υδάτων του Αναβάλου.
-Άμεση κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων που αφορούν τόσο την πηγή όσο και την ποιότητα του νερού
- αλλά και την κατασκευή αγωγών που θα διοχετεύουν το νερό σε όλη την Αργολίδα.
Νερό για άρδευση θα πρέπει να πάει μέχρι το τελευταίο κτήμα της Αργολίδας.
Υπάρχει ένα έργο άρδευσης δημοπρατημένο της τάξης  των 8 εκ. Ευρώ. Πρέπει να αρχίσει άμεσα. Χρηματοδοτήστε το για να καλύψουμε μια μεγάλη περιφέρεια της Αργολίδας. Μην  επαναπαυόμαστε γιατί τώρα υπάρχει νερό στις πηγές μας και τις γεωτρήσεις.
Η ιστορία έχει δείξει ότι οι εποχές αλλάζουν κατά διαστήματα. Τώρα έχουμε μία περίοδο  όπου νερό υπάρχει. Όταν έρθει όμως η περίοδος της λειψυδρίας θα τρέχουμε όλοι πανικόβλητοι και θα καταστραφούν όχι μόνο οι καλλιέργειες  αλλά και η οικονομία όλου του τόπου.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα πρέπει να υπάρξει καταγραφή των γεωτρήσεων και της παροχής κάθε μιας από αυτές. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός διαχείρισης υδάτων. Όμως εδώ έχει γίνει ένα τεράστιο λάθος και αδικία.
Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό θα πρέπει να είναι υποχρέωση του κάθε αγρότη και όχι του κράτους.
Δεν κατανοώ γιατί θα πρέπει να πληρώσει τώρα ένα επιπλέον χαράτσι ο κάθε αγρότης την στιγμή που τα προϊόντα του δεν πωλούνται και αν πωλούνται αυτό γίνεται σε εξευτελιστικές τιμές.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του κυρίου Υφυπουργού θέλω και δημόσια να τον ευχαριστήσω για την βοήθεια που έχει προσφέρει έως σήμερα στον Δήμο Ναυπλιέων, ιδιαίτερα σε θέματα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης αποχέτευσης.
Ιδιαίτερα να τον ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον του στην χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου για την επεξεργασία του νερού του Αναβάλου.
Πιστεύω ότι αυτό το μεγάλο έργο  με την συνεργασία όλων  μας θα ολοκληρωθεί προσφέροντας  καθαρή ποσότητα νερού σε όλους τους Αργολιδείς.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι γι’ αυτή την διαβούλευση θα έπρεπε να έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα.
Είναι απαράδεκτο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να είναι απόντες. Εδώ θα έπρεπε βασικά να ακουστούν άλλοι και όχι εμείς.
Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν οι αντιδράσεις και η κριτική που θα υποστούμε. Πρέπει να τους ακούσουμε όλους, να καταλάβουμε τα λάθη μας, να αφουγκραστούμε την κοινωνία για να οδηγηθούμε σε σωστές λύσεις».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ