27/11/09
26/11/09
ARGOLIDA TV: Ο Αναγνωσταράς στην Κρονστάνδη
Ετικέτες ARGOLIDA TV
Η μάχη για αρχηγό της Ν.Δ., κρύβει μια άνευ προηγουμένου μάχη Σωτηρόπουλου – Έλσας
Σε μια εσωκομματική μάχη, άνευ προηγουμένου έχει εξελιχθεί η εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και στην Αργολίδα, με μια παράλληλη μάχη να εξελίσσεται στο παρασκήνιο, μεταξύ νομαρχίας και Έλσας Παπαδημητρίου.
που τελικά εξελέγη πρώτος με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Αργολίδα. Ακολούθησαν σοβαρές καταγγελίες από την Έλσα Παπαδημητρίου, ένσταση από τον συνυποψήφιο Δημήτρη Κρανιά κατά του Γιάννη Ανδριανού και τελικά η συσπείρωση των πολιτευτών Δ. Κρανιά, Κ. Μπόμπου και Κ. Γεωργαντά με την Έλσα Παπαδημητρίου, που ανακοίνωσαν από κοινού ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, της Ντόρας Μπακογιάννη.Αντίθετα είναι ξεκάθαρη η πρόθεση από πλευράς νομαρχίας για στήριξη του Αντώνη Σαμαρά (έχει κάνει σχετικές δηλώσεις ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος στην τοπική τηλεόραση).
Οι παράπλευρες απώλειες μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αναμένονται στο μέλλον, είτε στις επόμενες νομαρχιακές εκλογές (αν γίνουν τελικά με το ισχύον καθεστώς), είτε ακόμα και στις δημοτικές εκλογές, αλλά παράλληλα και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.
Η μάχη Μπακογιάννη – Σαμαρά, δηλαδή, σε τοπικό επίπεδο μετατρέπεται σε μια άνευ προηγουμένου μάχη μεταξύ Έλσας Παπαδημητρίου και Βασίλη Σωτηρόπουλου, ενώ στο βάθος βρίσκονται από την πλευρά Σωτηρόπουλου ο Γιάννης Ανδριανός και από την πλευρά Παπαδημητρίου οι Μπόμπου, Κρανιάς και Γεωργαντά.
Τόσο κατά την περιοδεία Σαμαρά στην Αργολίδα, όσο και κατά την περιοδεία Μπακογιάννη, φάνηκαν οι εσωτερικές κόντρες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο. Αλλά ακόμα και κατά την περιοδεία Ψωμιάδη διεφάνησαν οι προτιμήσεις του στρατοπέδου Σαμαρά, που θεωρεί ότι η υποψηφιότητα του Θεσσαλονικιού πολιτικού ωφελεί την υποψηφιότητα του «γαμπρού» του Ναυπλίου.
Τα εχθρικά στρατόπεδα αγωνίζονται για τους υποψήφιους αρχηγούς σαν να επρόκειτο για την δική τους εκλογή. Αξίζει να σημειωθεί η κινητοποίηση που έγινε εκατέρωθεν τόσο για την ομιλία Σαμαρά στο Ναύπλιο, όσο και για την ομιλία Μπακογιάννη στις Μυκήνες.
Η νέα γρίπη κάνει επέλαση στους μαθητές της Αργολίδας
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα σχολεία της Αργολίδας, λόγω αυξημένων κρουσμάτων της νέας γρίπης και πολλών απουσιών που καταγράφονται καθημερινά.
Το πρώτο σχολείο που έκλεισε την προηγούμενη βδομάδα, το 4ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου, άνοιξε ξανά χθες, όμως μια λίστα από νέα σχολεία αποφασίζεται να κλείσουν καθημερινά.
Η λίστα αυτή μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο ακόμα και κατά την διάρκεια της ίδιας ημέρας. Τα σχολεία κλείνουν προληπτικά για επτά ημέρες, καθώς εντοπίζεται συρροή κρουσμάτων γρίπης.
«Η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων γίνεται με σκοπό την επιβράδυνση της εξάπλωσης της διασποράς της νέας γρίπης στην ευρύτερη κοινότητα. Έχει δε νόημα όσο η μετάδοση της νέας γρίπης δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί στην περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο», δηλώνει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης ύστερα από πρόταση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενέταξε και τους εκπαιδευτικούς στις ομάδες που ανήκουν σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό ο εμβολιασμός θα αρχίσει από 1 Δεκεμβρίου. Σε ερώτηση αν το υπουργείο Παιδείας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα στα εμβολιαστικά κέντρα της Αργολίδας, εμφανίζονται οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι για να κάνουν το εμβόλιο της νέας γρίπης, χωρίς μέχρι στιγμής να δημιουργείται συνωστισμός.
Μέχρι στιγμής πάντως στο νομό δεν έχει εμφανιστεί κάποιο σοβαρό κρούσμα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που δίδονται από τα δύο νοσοκομεία.
Οι γιατροί ωστόσο, φοβούνται το νέο κύμα γρίπης να «χτυπήσει» τον πληθυσμό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν πιάσει δυνατά κρύα που βοηθούν στην εξάπλωση της νόσου.
Τα σχολεία που έκλεισαν
2ο Λύκειο Άργους, τάξη Γ3, από 25/11 έως 2/12
2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, τάξη Γ2, από 19/11 έως 26/11
2ο Λύκειο Ναυπλίου, τάξη Β΄, από 20/11 έως 27/11
1ο Λύκειο Ναυπλίου, όλες οι τάξεις, από 21/11 έως 30/11
2ο Λύκειο Ναυπλίου, τάξεις Α΄, Γ΄, από 21/11 έως 30/11
7ο Δημοτικό Άργους, τάξη ΣΤ΄, από 23/11 έως 30/11
Λύκειο Μιδέας, όλες οι τάξεις, από 23/11 έως 30/11
Νηπιαγωγείο Τίρυνθας, από 24/11 έως 1/12
6ο Δημοτικό Ναυπλίου (Άρεια), τάξεις Α1΄, Α2΄, από 24/11 έως 1/12
Γυμνάσιο Αγίας Τριάδας, όλες οι τάξεις, από 24/11 έως 1/12
Παιδικός Σταθμός Φωλιά (Ναύπλιο), από 24/11 έως 1/12
Εσπερινό Λύκειο Ναυπλίου, όλες οι τάξεις, από 24/11 έως 1/12
Φύλλο και φτερό η ΔΕΠΟΑΡ για το 2006
Δικαιωμένος κατά μεγάλο μέρος θα πρέπει να αισθάνεται ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκαβούνος, αφού η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών ελεγκτών δημόσιας διοίκησης προσεγγίζει και δικές του αναφορές γύρω από την ΔΕΠΟΑΡ κατά την περίοδο της προηγούμενης δημοτικής Αρχής.
Σωρεία παραβάσεων και μη σύννομων διαδικασιών καταλογίζει η επιθεωρητής Ελεγκτής του Σώματος Επιθεωρητών ελεγκτών δημόσιας διοίκησης κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου στην ΔΕΠΟΑΡ κατά την περίοδο της Δημαρχίας Πλατή. Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου στην ΔΕΠΟΑΡ διαπιστώνεται ότι:
Το έτος 1992 συστάθηκε στο Δήμο Άργους Ν. Αργολίδας δημοτική επιχείρηση με την επωνυμία: "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ (ΔΕΠΟ - ΑΡΓΟΥΣ)" ως ίδιο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), το οποίο διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 277 - 284, 287 και 291 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (ΠΔ. 410/1995). Σκοπός της επιχείρησης είναι η δραστηριοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, που αφορά την επιμόρφωση και την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη (βλέπε παράρτημα αναλυτικά).
Σύμφωνα με την ισχύουσα συστατική πράξη η επιχείρηση διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.). Για το ελεγχόμενο διάστημα των χρήσεων 2005 - 2006 τα μέλη του ορίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους και αποτελούνται από τρεις (3) αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου Άργους, τρεις (3) δημότες που έχουν τα κατάλληλα προσόντα και έναν (1) εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Άργους. Επίσης, για το εν λόγω χρονικό διάστημα διενεργήθηκε ο προβλεπόμενος7 διαχειριστικός έλεγχος της επιχείρησης από ορκωτούς λογιστές, που όρισε ο Δήμος Άργους και συντάχθηκε η από 12ου-2007 σχετική Έκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου.
Γ.1. Από τον διενεργηθέντα έλεγχο αναφορικά με τα ανωτέρω καταγγελλόμενα, σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας της Δ.Ε.ΠΟ.ΑΡ. κατά τις χρήσεις των ετών 2005 και 2006, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:
α) Ως προς τους Προϋπολογισμούς Εσόδων - Εξόδων και τους Ισολογισμούς
Δεν συντάχθηκαν Προϋπολογισμοί Εσόδων και Εξόδων της επιχείρησης, κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 280 του Π.Δ. 410/1995 (ΦΕΚ 231/Α/1995), που προβλέπουν ότι η διαχείριση των επιχειρήσεων γίνεται σύμφωνα με ιδιαίτερο προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων και είναι ανεξάρτητη από την υπόλοιπη δημοτική διαχείριση. Το ανωτέρω γεγονός αναφέρεται και ως πάγια πρακτική της επιχείρησης σε όλες τις χρήσεις από την ίδρυση της στη σχετική Έκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου του Σώματος Ορκωτών Λογιστών που διενεργήθηκε στην καταγγελλόμενη επιχείρηση κατόπιν εντολής του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ...
Ετικέτες ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Φτάσαμε στα Χριστούγεννα και ακόμα μιλούν για μελέτες στο 2ο δημοτικό
Έφριξαν με όσα είδαν οι υπεύθυνοι του ΟΣΚ, με όσα είδαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν επισκέφθηκαν το 2ο και 5ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου.
Δίπλα στις νοικιασμένες αίθουσες που βρίσκονται στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου εκτελούνταν οικοδομικές εργασίες την ώρα του μαθήματος, ενώ παράλληλα οι μικροί μαθητές κοιτούσαν περίεργα ένα φέρετρο!!! Όσο για την τουαλέτα που βρίσκεται σε ακάλυπτο χώρο, ούτε οι ενήλικες υπάλληλοι του ΟΣΚ μπόρεσαν να αντέξουν την βρωμιά. Πέραν όλων αυτών παραμένει επικίνδυνο ένα στέγαστρο, έτοιμο να πέσει στα κεφάλια των μικρών μαθητών.
Στον ΟΣΚ έφτασε –σύμφωνα με πληροφορίες – έγγραφο από το γραφείο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για να επισκεφθούν το συγκεκριμένο σχολείο, ώστε να δουν αν ευσταθούν τα συνεχή δημοσιεύματα του τοπικού και Αθηναϊκού Τύπου για την κατάσταση του σχολείου.
Μάλιστα, την ώρα που σε όλη την Ελλάδα κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα σχολεία λόγω της νέας γρίπης και λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή της, στο Ναύπλιο, οι μαθητές του 2ου και 5ου δημοτικού σχολείου συνεχίζουν να συνωστίζονται στο μικρό κτήριο, και το ακόμα μικρότερο προαύλιο, ακατάλληλο να συστεγάζει δύο σχολεία με 450 μαθητές.
Ο σύλλογος γονέων του 2ου δημοτικού της πόλης θεωρώντας ότι εμπαίζεται από τις υποσχέσεις για κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος, ανάρτησε την προηγούμενη Παρασκευή και πάλι πανό διαμαρτυρίας, έξω από το σχολείο που γράφει: «Λόγια είπατε πολλά μα σχολείο πουθενά».
Το ίδιο πανό είχε αναρτηθεί και πέρσι, αλλά ανεστάλη η διαμαρτυρία λόγω των υποσχέσεων του δήμου, σχετικά με την δρομολόγηση κατασκευής νέου σχολείου. Συγκεκριμένα, κατέβηκε ξαφνικά το πανό από τα κάγκελα του σχολείου, χωρίς να διευκρινιστεί ποτέ ποιος ανάγκασε τους δασκάλους να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια. Ο σύλλογος τότε είχε σταματήσει να αντιδρά πιστεύοντας τις υποχέσεις που δίδονταν.
«Έναν χρόνο μετά όμως, βρισκόμαστε στα ίδια», λέει η πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννα Αθανασούλα. Και διευκρινίζει ότι το αίτημα για νέο σχολείο γίνεται μπαλάκι μεταξύ δήμου Ναυπλίου, νομαρχίας Αργολίδας και υπουργείου Παιδείας.
«Απλά, προχωρούν με ρυθμό χελώνας, κάποιες μελέτες για κατασκευή νέου σχολείου σε κάποιες εγκαταλελειμμένες καπναποθήκες και περνούν οι σχολικές χρονιές χωρίς να υπάρχει εξέλιξη στο θέμα», επισημαίνει.
Στο υπάρχον κτήριο τα δύο δημοτικά σχολεία συστεγάζονται από το 1988 και από τότε αναζητείται λύση, χωρίς να έχει βρεθεί.
Και δεδομένου ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο μαθητικός πληθυσμός, νοικιάζονται διπλανά καταστήματα που μετατρέπονται σε ακατάλληλες αίθουσες, για να γίνονται τα μαθήματα. Στο δε προαύλιο του σχολείου, συνωστίζονται οι μαθητές, ενώ τα μέτρα για την νέα γρίπη δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να εφαρμοστούν.
Επέκταση εμπλουτισμού ζητά ο νομάρχης από τον Μανιάτη
Τη συμβολή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, για την επέκταση του τεχνητού εμπλουτισμού στην περιοχή του δήμου Κοτσοποδίου και αλλού, ζητά με επιστολή του προς τον υφυπουργό, ο νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος.
Αυτή τη στιγμή, για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Αργολίδας, βρίσκεται σε εφαρμογή ένα έργο, που αφορά στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος με τον τίτλο: «Έργα και δράσεις Τεχνητού Εμπλουτισμού υπογείων υδροφόρων σχηματισμών Αργολικού Πεδίου». Οι κύριοι στόχοι του έργου, με το οποίο γίνεται αξιοποίηση των χειμερινών και εαρινών παροχών των πηγών Κεφαλαρίου και Λέρνης, είναι:
Η αποκατάσταση του υδρολογικού ισοζυγίου των υπόγειων υδροφορέων της περιοχής εφαρμογής του στα επίπεδα του υδρολογικού έτους 1963 - 1964.
Η αποθήκευση κατά τους υγρούς μήνες ποσότητας νερού στους υπόγειους υδροφορείς με σκοπό τη χρήση του για αρδευτικούς σκοπούς κυρίως κατά τους ξηρούς μήνες, ή και για άλλες καλλιεργητικές ανάγκες (π.χ. αντιπαγετική προστασία).
Η ανακοπή του φαινόμενου της υφαλμύρινσης των υπόγειων υδροφορέων της περιοχής και η σταδιακή αποκατάσταση της ποιότητας των υδάτων τους.
Με την τροποποίηση που ζητά η νομαρχία, ζητείται α) η ένταξη νέων σημείων εφαρμογής σε περιοχές που ήδη εφαρμόζεται Τεχνητός Εμπλουτισμός και β) η ένταξη στο έργο της περιοχής Κουτσοποδίου (βόρεια του Άργους) η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί αρχικά.
Να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατες μετρήσεις, στο κεντρικό τμήμα του Αργολικού Πεδίου η στάθμη των υπόγειων υδροφορέων βρίσκεται έως και 50 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας με αποτέλεσμα την επέκταση της υφαλμύρινσης και την περαιτέρω υποβάθμιση των υπόγειων υδατικών πόρων.
Όμως κατά το τρέχον υδρολογικό έτος οι ικανοποιητικές μέχρι τώρα βροχοπτώσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα την πρώιμη λειτουργία της πηγής Κεφαλαρίου με επαρκείς ποσότητες νερού που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του τεχνητού εμπλουτισμού, υποστηρίζει στην επιστολή του ο νομάρχης.
Η επίβλεψη και η επιστημονική παρακολούθηση του έργου, γίνεται από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από δύο υπαλλήλους της Δ.Ε.Β. Ν.Α. Αργολίδας και έναν ορισμένο εκπρόσωπο του Γ.Ο.Ε.Β. Αργοναυπλίας. Για την υλοποίηση και λειτουργία του, συνεργάζονται η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων της Ν.Α. Αργολίδας με τον Γ.Ο.Ε.Β. Αργοναυπλίας -έχει την ευθύνη διοίκησης / λειτουργίας / συντήρησης των πρωτευόντων έργων (διώρυγα Αναβάλου / αντλιοστάσια / αγωγοί μεταφοράς)-, τους Τ.Ο.Ε.Β. και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής -έχουν την ευθύνη διοίκησης / λειτουργίας / συντήρησης των επί μέρους δικτύων διανομής. Στο έργο συμμετέχουν ενεργά και οι Δήμοι της περιοχής.
Τα καλύτερά μας χρόνια και οι υποσχέσεις
Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΔΙΑΒΑΖΩ τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για το 2ο και 5ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου και συμπεραίνω ότι τελικά τα παιδιά μας δεν αξίζουν ένα καλύτερο σχολείο.
ΌΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ –ή σχεδόν όλοι (για να μην μπαίνω σε διαδικασία απαντήσεων και ανταπαντήσεων από και προς τους θιγόμενους) - για την προσωπική τους προβολή, μέσα από την δήθεν προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος και όχι τελικά για την πραγματική επίλυσή του.
ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ δέχονται υποσχέσεις από όλες τις πλευρές, δηλαδή από υπουργεία, νομαρχιακές και δημοτικές παρατάξεις; Αποτέλεσμα υπάρχει; Φυσικά όχι, αφού άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στην μέση και πέραν των πανάκριβων μελετών και των υποσχέσεων δεν υπάρχει ούτε καν η δρομολόγηση επίλυσης του θέματος. Πολύ φοβάμαι δε, ότι λόγω προεκλογικής περιόδου στην τοπική αυτοδιοίκηση, το θέμα της δημιουργίας – κατασκευής ενός νέου σχολείου, θα ξαναβγεί στα προεκλογικά μπαλκόνια με αντικρουόμενες απόψεις και με ιδέες που δεν εφαρμόζονται, γιατί ακριβώς δεν είναι μελετημένες, αλλά πρόχειρες για τους μαθητές της πρώτης πρωτεύουσας που βιώνουν τα «καλύτερά τους χρόνια» σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
ΣΚΙΑΧΤΗΚΑΝ, επειδή ανέβηκε το πανό στην Αγίου Ανδριανού και θυμήθηκαν ξαφνικά το πρόβλημα που υπάρχει; Προφανώς όχι. Αφού κατάφεραν ορισμένοι να κάμψουν τις όποιες δειλές διαμαρτυρίες εδώ και μισό χρόνο, μόλις αντέδρασαν με την ενέργεια αυτή οι γονείς, όλοι (ή σχεδόν όλοι επαναλαμβάνω, για να μην μπαίνω σε διαδικασία απαντήσεων και ανταπαντήσεων από και προς τους θιγόμενους) ανακάλυψαν ξαφνικά ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική σχολική στέγη στο Ναύπλιο για να καλύψει τις ανάγκες του σχολικού πληθυσμού. Όπως ανακάλυψαν ενδεχομένως λάθος χειρισμούς που έγιναν εδώ και δεκαετίες!!!
ΕΙΧΑΝ ΞΕΧΑΣΕΙ το θέμα τόσον καιρό, αντί να αναλώνονται σε καθημερινή βάση για την επίλυσή του. Και τελικά άλλη μια σχολική χρονιά, θα περάσει χωρίς να έχει λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, ώστε τον επόμενο Νοέμβριο να ξαναγίνουν κάποιες διαμαρτυρίες, χωρίς να ιδρώνει τελικά το αυτί κανενός.
Υποθηκεύουν το μέλλον του Άργους
Άρθρο του Άκη Ντάνου
ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως η ασθένεια του δημάρχου Άργους οδήγησε σε κατάσταση καταστολής το μέλλον του Δήμου, αφού οι εναπομείναντες να διοικήσουν δεν είχαν καν την πολιτική βούληση να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα από το να διαχειριστούν γραφειοκρατικά τα του Δήμου. Ελάχιστα έργα πραγματοποιούνται και όσα από αυτά βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη αποτελούν πολιτικές επιλογές της προηγούμενης ή της προ προηγουμένης δημοτικής αρχής.
ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ σε ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά ή τα πολιτιστικά του δήμου. Αυτά θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας από τους πολίτες. Αναφέρομαι στα όσα έργα έγιναν με στόχο την μετατροπή του Άργους σε «ανθρώπινη πόλη» και συγκεκριμένα στην σχέση ανθρώπου και αυτοκινήτου, που οδηγού στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που προβλήθηκε. Στην εδραίωση της κυριαρχίας των ΙΧ.
ΟΛΟΣ ο σχεδιασμός του κυκλοφοριακού είναι χτισμένος πάνω σε λάθος βάση, με την εύθηνη να μην βαραίνει βέβαια τους μελετητές, αλλά να τους πολιτικούς, τρομάρα μας, όλων των δημοτικών παρατάξεων. Από την μια πλευρά σχεδιάζεται στένεμα του δρόμου στην Καποδιστρίου και από την άλλη πλάτεμα της Δαναού (δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μετατροπή των πεζοδρομίων σε πάρκινγκ-παγκόσμια πατέντα του Άργους), ενός δρόμου που θα έπρεπε να γίνει πεζόδρομος!
ΟΣΟΝ αφορά την εναλλακτική μετακίνηση, ούτε λόγος να γίνεται! Καμία πρόβλεψη για ποδηλατοδρόμους, ούτε στη Καποδιστρίου, ούτε στη Κορίνθου όπου κατασκευάζονται πεζοδρόμια 2 μέτρων και νησίδα 3 μέτρων, «εθνικός δρόμος!» μέσα στο κέντρο της πόλης. Μέχρι που θα φτάσει η ανοησία μας πλέον!!!
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ είναι και η κατάσταση στον νότιο περιφερειακό, όπου δεν γίνεται ούτε καν σκέψη για ποδηλατόδρομο αν και υπάρχει αρκετός χώρος. Πως λοιπόν να απαγκιστρωθεί ο πολίτης από την χρήση των ΙΧ, όταν κινδυνεύει στους στενεμένους και στους στενούς δρόμους του Άργους να παρασυρθεί είτε ως πεζός είτε ως ποδηλάτης από τους ραλιάριδες Ιχήδες;
ΦΥΣΙΚΑ, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει την χρήση των ΙΧ από την ζωή μας. Τα φτιάξαμε όμως για να μας εξυπηρετούν και όχι για να τα υπηρετούμε και ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε την χρήση των είναι να αναπτύξουμε με ασφάλεια την μετακίνηση των πολιτών με άλλα μέσα και ιδιαίτερα στους περισσοτέρους δήμους του νομού μας την ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο.
Ο Αριστερίδης ο Δεξίδης και τα δυο κυπαρίσσια
Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου
Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα χωριό σε ένα ευλογημένο οροπέδιο και νερό είχαν και μεγάλες εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις . Σε αντίθεση με άλλα χωριά που έχαναν με γοργούς ρυθμούς τον πληθυσμό τους τούτο το χωριό όλο και μεγάλωνε. Πολλοί κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά ήρθαν εδώ για να βρουν μια καλύτερη τύχη και τελικά την βρήκαν. Μεγάλωσε τόσο γρήγορα το χωριό που η πολιτεία αποφάσισε να το κάνει δήμο. Και ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία να γίνει δήμος ένα ορεινό χωριό.
Πρώτος δήμαρχος όπως και ήταν αναμενόμενο έγινε ο Δεξίδης, παλιός κοινοτάρχης και μεγάλος τσέλιγκας και γαιοκτήμονας. Αξιωματική αντιπολίτευση ο Αριστερίδης, εργάτης γης από τους πιο δουλευταράδες της περιοχής. Αν και ουσιαστικά ήταν εσωτερικός οικονομικός μετανάστης ο ίδιος δήλωνε ερωτικός μετανάστης γιατί είχε παντρευτεί κοπέλα από το χωριό.
Με χαρές και πανηγύρια ξεκίνησε η νέα δημοτική αρχή .
- Δήμαρχε τώρα που γίναμε από χωριό πόλη χρειαζόμαστε ένα δρόμο εισόδου για την πόλη και μια πλατεία για να καταλήγει ο δρόμος και να καλωσορίζουμε τους επισκέπτες ,
Ήταν μια πρόταση για την οποία δεν διαφώνησε κανείς. Επίσης ομόφωνα το έργο ανέλαβε ο Κώστας , μηχανικός εργολήπτης με καταγωγή από το χωριό τους. Έκανε και την μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση που θα μπορούσε και με τα μπάζα που θα προέκυπταν από τα έργα θα τους αναμόρφωνε και την αλάνα που είχαν για να παίζουν μπάλα τα παιδιά σε πραγματικό γήπεδο ποδοσφαίρου. Ένα πρόβλημα είχαν δεν ήξεραν πολιτικά που ανήκει ο Κώστας για να καρπωθούν την προσφορά του . Ο καθένας έδινε την δική του ερμηνεία.
- Παιδί της εργατικής τάξης που θέλει να δώσει ψωμί και στους εργάτες του τόπου του , έλεγε ο Αριστερίδης.
- Παιδί με εθνικά ιδεώδη θέλει να προσφέρει στην γη που είναι πατρίδα του έλεγε ο Δεξίδης .
Τα έργα για τον δρόμο εισόδου στην πόλη ξεκίνησαν και τελείωσαν σχετικά εύκολα και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Οι δυσκολίες και τα παράπονα άρχισαν με την κατασκευή της πλατείας. Ο ίδιος ο μηχανικός – εργολήπτης που ήξερε και καλά την περιοχή τους πρότεινε ο δρόμος να τελειώνει στο παλιό αλώνι που δεν χρησιμοποιούσαν πια.
- Στο χώρο αυτό θα μπορούσε να γίνει μια πλατεία ανάπαυση και κοινωνικής συναναστροφής, στο χώρο που υπάρχει πίσω από τα δυο κυπαρίσσια που πρέπει να κόψουμε μπορεί να γίνει ο χώρος στάθμευσης και όλος ο χώρος μπορεί να αλλάξει χρήση. Ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, ταβέρνες καφενεία θα δώσουν άλλη μορφή ανάπτυξης στο χωρίο πόλη μας πια .
Ε και εκεί στο κυκλικό χώρο του αλωνιού άρχισε ο χορός της τρέλας που παραλίγο και να τον τρελάνει τον Κώστα.
- Δεν θέλω η πλατεία να μου κλείσει την αποθήκη( που δεν χρησιμοποιώ ) και ας μην έχει τίποτα μέσα εγώ θέλω να μπαινοβγαίνω με το τρακτέρ
- Θα μου χαλάσει την θέα η πλατεία (ποια θέα;)
- Θα κάνουν πολύ φασαρία οι τουρίστες ( που ακόμα δεν ήρθαν )
- Και εγώ τι θα κάνω θα κλείσω το καφενείο ( λες και δεν μπορούσε να ανοίξει εκεί άλλο και με περισσότερη πελατεία)
Τελικά με χίλια ζόρια κατόρθωσε και προχώρησε το έργο μέχρι το σημείο που έπρεπε να κοπούν τα δύο κυπαρίσσια που διαμόρφωναν μια κλειστή πύλη για να γίνει ο χώρος στάθμευσης αλλιώς δεν θα είχε και νόημα η πλατεία. Για να κοπούν τα δέντρα έπρεπε να δοθεί έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Από αυτό το σημείο αρχίζει η νεοελληνική τρέλα . Η απόφαση για την κοπή των δέντρων συνέπεσε κοντά στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
- Πρέπει να κοπούν τα δέντρα για να ολοκληρωθεί το έργο που θα δώσε νέα πνοή στην πόλη μας , ο τόπος μας είναι καταπράσινος δεν θα χαθεί με δυο δέντρα λιγότερα. Είπε ο Δεξίδης
- Δεν είναι δυνατόν να μιλάτε με τέτοια ασέβεια απέναντι στο περιβάλλον, είμαστε αντίθετοι με αυτό το έγκλημα που πάτε να κάνετε . Είπε οργισμένος ο Αριστερίδης. Θα κινητοποιήσουμε τους κατοίκους.
Ο μηχανικός δεν ήξερε τι να πει. Για να μην χάνει το χρόνο του που σήμαινε και χαμένες εργατοώρες για αυτόν ασχολήθηκε με την κατασκευή γηπέδου που ήταν προσφορά του. Και παρά την πίκρα του για την τρελή ιστορία με τα κυπαρίσσια η αγάπη που του έδειξαν οι νέοι γιατί θα τους έφτιαχνε το γήπεδο τον αποζημίωνε.
Έγιναν οι εκλογές και ήρθαν τα πάνω κάτω , ο Αριστερίδης παίρνοντας και τους οικολόγους με το μέρος του μετά την μαχητική του στάση απέναντι στο θέμα των κυπαρισσιών βγήκε δήμαρχος.
Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο ήταν που ο μηχανικός ένοιωσε την ανάγκη ότι χρειάζεται άμεσα κάποιος ψυχίατρος για να αναλάβει το δημοτικό συμβούλιο .
- Αγαπητοί κύριοι μετά από ώριμη σκέψη η παράταξη μας αποφάσισε να προτείνει την κοπή των δυο κυπαρισσιών αλλά με το σκεπτικό ότι ο εργολάβος θα αναλάβει την δεντροφύτευση άλλων είκοσι στο χώρο του πάρκινκ . Είπε πλέον ο δήμαρχος Αριστερίδης.
- Καλά και δεν μπορούσε να το προτείνει και όταν ήταν αντιπολίτευση, σκέφτηκε ο μηχανικός αλλά δεν βαριέσαι περασμένα ξεχασμένα το έργο να τελειώσει . Αλλά πριν τελειώσει αυτή την σκέψη ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα.
- Δεν είναι δυνατόν κύριοι να κοπούν αυτά τα δέντρα συμβολίζουν την αγέρωχη και λεβέντικη πορεία του χωριού μας, όρμησε ο Δεξίδης αφήνοντας τους όλους άφωνους.
Ο μηχανικός εργολήπτης θυμωμένος σηκώνεται και φεύγει από το δημοτικό συμβούλιο. Εκείνη την στιγμή πήρε και τις αποφάσεις του. Την άλλη μέρα το πρωί βρήκε στο παλιό καφενείο τον πρώην δήμαρχο να πίνει τον καφέ του και χαϊδεύει το παχύ μουστάκι του. Στην Ελλάδα όταν κάποιος γίνει δήμαρχος ή υπουργός για μια φορά ο τίτλος τον ακολουθεί ισοβίως.
- Δήμαρχε τι είναι αυτά που είπες χθες , εσύ δεν ξεκίνησες αυτό το έργο, εσύ πρώτος δεν πρότεινες την κοπή των δυο κυπαρισσιών
- Ναι αλλά τώρα είμαι αντιπολίτευση και πρέπει να σκεφτώ παραταξιακά!!!!
Ούτε καφέ δεν ήπιε ο μηχανικός , μάζεψε όλα τα μηχανήματα και τα εργαλεία του μέχρι το μεσημέρι και ξεκίνησε να φύγει , ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του. Περνώντας από το γήπεδο είδε μια ομάδα παιδιών να κάνουν προπόνηση.
Κατέβηκε με τους συνεργάτες του και έπαιξαν ένα διπλό 8 επί 8 δεν ήταν και περισσότεροι , το παιγνίδι έληξε δύο δυο, αυτό το παιγνίδι και το ευχαριστώ ήταν ή μόνη ελπίδα για το χωριό που κατάγονταν.
Όσο για το χωριό αυτό τελικά είχε δρόμο εισόδου και μια πλατεία που τελικά δεν έγινε ποτέ πραγματική πλατεία γιατί ή μισή γινόταν χώρος στάθμευσης, όσο για τα δύο κυπαρίσσια εκεί έμειναν για να θυμίζουν την λεβεντιά της παραταξιακής σκέψης που κατάστρεψε τη σύγχρονη μεταπολεμική Ελλάδα.
Η ιστορία είναι σχεδόν φανταστική και έχει άμεση σχέση με την τοπική αλλά και ευρύτερη πολιτική πραγματικότητα που μας περιβάλλει.
25/11/09
ARGOLIDA TV: Κυματάκι - Γιάννης Παπούλιας (πρώτη εκτέλεση)
Ετικέτες ARGOLIDA TV
24/11/09
ARGOLIDA TV: Ποιοί πήγαν στην ομιλία της Ντόρας στις Μυκήνες
Η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στις Μυκήνες
Ετικέτες ARGOLIDA TV
21/11/09
18/11/09
Μικρό ποσοστό το προσωπικού των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου εμβολιάστηκε για τη νέα γρίπη
Με μικρή έως ελάχιστη συμμετοχή ιατρών και νοσηλευτών, ξεκίνησε την Δευτέρα ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη στα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων εμβολιάζονται, ανήκουν στο ιατρικό προσωπικό, παρά στο νοσηλευτικό. Και μάλιστα προκαλεί εντύπωση η παρατήρηση αυτή, αφού το νοσηλευτικό προσωπικό έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με τους ασθενείς, σε σύγκριση με τους γιατρούς.
Εμφανής πάντως είναι η άρνηση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού και των δύο νοσοκομείων του νομού, να κάνει το εμβόλιο της νέας γρίπης.
Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου από την Δευτέρα μέχρι χθες, εμβολιάστηκαν 25 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό - ποσοστό μικρό, αν υπολογίσει κανείς ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εργάζονται 130 άτομα.
Προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα, πρώτοι εμβολιάστηκαν ο διοικητής του νοσοκομείου κος Καννελόπουλος και η διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής κα Παναγοπούλου, οι οποίοι μάλιστα φωτογραφήθηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης για να αρθούν και οι αμφιβολίες του πληθυσμού για το εμβόλιο και τις παρενέργειές του.
Στο νοσοκομείο Ναυπλίου, έχουν εξακριβωθεί μέχρι τώρα 45 κρούσματα νέας γρίπης, αλλά κανένα από όλα αυτά δεν ήταν σοβαρό και με ιδιαίτερες επιπλοκές.
Στο νοσοκομείο του Άργους από την Δευτέρα μέχρι χθες, που έκλεινε η ύλη του «Αναγνώστη», από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εμβολιάστηκαν 30 άτομα, ενώ δειλά – δειλά αυξάνεται το ενδιαφέρον και άλλων.
Δεν παύει όμως το ποσοστό να είναι μικρό, αφού στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εργάζονται 130 γιατροί και 65 νοσηλευτές (συνολικά 195 άτομα).
Στο νοσοκομείο του Άργους από την αρχή της εμφάνισης της νόσου μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 25 επιβεβαιωμένα κρούσματα νέας γρίπης. Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο σε όσους υπάρχει υποψία επιπλοκής λαμβάνεται επίχρισμα.
Καθημερινά, από το νοσοκομείο του Άργους περνούν τουλάχιστον 10 – 12 ύποπτα κρούσματα, αλλά αν δεν υπάρχει υποψία επιπλοκών δεν εξετάζονται περαιτέρω, ώστε να καταγραφούν και ως επιβεβαιωμένα κρούσματα νέας γρίπης.
Πάντως αναφορικά με τον εμβολιασμό, αντίθετα με το προσωπικό των δύο νοσοκομείων, σημαντικό είναι το ενδιαφέρον των πολιτών να προστατευτούν από την νέα γρίπη με εμβόλιο. Μάλιστα στο νοσοκομείο του Άργους έχει δημιουργηθεί λίστα με σειρά προτεραιότητας.
Έκλεισε το 4ο δημοτικό σχολείο με 7 κρούσματα νέας γρίπης
7 κρούσματα νέας γρίπης, εμφανίστηκαν σε μαθητές του 4ου Δημοτικού σχολείου Ναυπλίου, δημιουργώντας ανησυχία σε γονείς και μαθητές. Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ενώ μέχρι τότε σημειώνονταν παράλληλα πάρα πολλές απουσίες.
Την Τρίτη, με απόφαση των εμπλεκόμενων φορέων, όλο το σχολείο έκλεισε για μία εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι μαθητές είναι ήπιας μορφής και κανένας δεν νοσηλεύτηκε.
Σύμφωνα με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση Αργολίδας, κρούσματα νέας γρίπης σε άλλα σχολεία του νομού, δεν έχουν αναφερθεί.
Εντωμεταξύ, το πρόβλημα του συνωστισμού των μαθητών του 2ου και 5ου δημοτικών σχολείων Ναυπλίου παραμένει, αφού το θέμα της συστέγασης των δύο σχολείων δεν λύνεται, αλλά παραμένει σε επίπεδο μελετών. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Παιδείας του δήμου Δημήτρη Κωστούρο, το θέμα ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα της νομαρχίας, όπου έχουν παραδοθεί οι μελέτες στατικής επάρκειας και αρχιτεκτονική, όπως και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για το κτήριο των Καπναποθηκών, που προορίζονται να μετατραπούν σε σχολικό κτήριο. Πάντως η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, δεν έχει παραδοθεί επίσημα ακόμα στον δήμο από τον μελετητή, ενώ η αρχιτεκτονική και στατική παραλήφθηκαν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή!
Εμφανής πάντως είναι και η αδιαφορία της νομαρχίας για το θέμα, αφού από τις 26.5.2009, έχει παραλάβει έγγραφο του δήμου που ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την απαλλοτρίωση οικοπέδων. Συγκεκριμένα ο δήμος έλεγε στην απόφασή του:
«1.Εκφράζει την πρόθεση και τη βούλησή του για την άμεση απαλλοτρίωση των οικοπέδων στα Ο.Τ. 371Α στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Προφήτη Ηλία, όπως επίσης και στο Ο.Τ. 356Γ, χώρος για Νηπιαγωγείο, μεταξύ της οδού Αγίου Ανδριανού και του ΚΕΜΧ Ναυπλίου, διότι υπάρχει σοβαρή πολεοδομική ανάγκη για τη διατήρηση των δύο αυτών Οικοδομικών τετραγώνων ως χώρων εκπαίδευσης.
2.Αιτείται ο Δήμος Ναυπλίου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας να εγγράψει στον προϋπολογισμό της, σχετική πίστωση για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων στις δύο αυτές θέσεις, όπως αναφέρονται, σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων».
Πέρα από όλα αυτά έρχεται και η δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Γραμματικόπουλου, που θέτει ξανά από την αρχή το ζήτημα, προτείνοντας την κατεδάφιση των καπναποθηκών και την ανέγερση ενός καινούριου σχολείου. Θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο κερδίζεται χρόνος, μειώνεται το κόστος και επιλύεται αποτελεσματικά ο γόρδιος δεσμός της συστέγασης του 2ου και 5ου δημοτικού σχολείου. Η πρόταση είχε διατυπωθεί ξανά από τον κ. Γραμματικόπουλο τον Φεβρουάριο του 2008.
Με όλα αυτά πάντως έφτασε στην μέση της και η φετινή σχολική χρονιά και η κατασκευή νέου σχολείου έχει μείνει ακόμα σε επίπεδο υποσχέσεων, με τους μαθητές να θέτουν σε κίνδυνο αφ΄ ενός την υγεία τους και αφ΄ ετέρου το μαθητικό τους μέλλον και την πολιτεία να αδιαφορεί επιδεικτικά γι΄ αυτό, με πρώτο φορέα απ΄ όλους το ίδιο το υπουργείο Παιδείας.
Ίρια, Ασίνη, Τολό, Δρέπανο πίνουν ακόμα αμίαντο
Νερό από σωλήνες αμιάντου φτάνει ακόμα και μέχρι σήμερα, στις βρύσες των σπιτιών που υδρεύονται από το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης των Ιρίων, αλλά και από το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης «Λευκάκια – Ασίνη – Τολό – Δρέπανο».
Η αντικατάσταση των δικτύων έχει δρομολογηθεί για το 2010, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ασίνης Παναγιώτη Μπούκουρη. Και τα δύο έργα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην φάση των μελετών, αφού αναμένεται η οριστική ένταξή τους, από την Περιφέρεια.
Πρόκειται για δύο έργα που έχουν καθυστερήσει δραματικά, αφού οι κάτοικοι που καταναλώνουν αυτό το νερό κινδυνεύουν.
Το νέο δίκτυο ύδρευσης των Ιρίων, μήκους 4 χιλιομέτρων περίπου, θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», με προϋπολογισμό 800.000,00 ευρώ, ενώ το έργο αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων του δικτύου «Λευκάκια – Ασίνη – Τολό – Δρέπανο», θα χρηματοδοτηθεί από το ίδιο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 1.000.000,00 ευρώ.
Η ανησυχία των κατοίκων είναι μεγάλη και διαμαρτύρονται, μιλώντας για μεγάλη καθυστέρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικινδυνότητα του αμίαντου έχει αποδειχθεί χωρίς επιφυλάξεις χρόνια τώρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο εισπνεόμενος αμίαντος προκαλεί καρκίνο του μεσοθυλίου, των πνευμόνων καθώς και αμιάντωση (ασθένεια των πνευμόνων), μέσα σε 15-20 χρόνια από την εισπνοή.
Κατά τον ΠΟΥ δεν υπάρχει ασφαλές κατώτατο όριο εισπνοής. Ο εισπνεόμενος αμίαντος από την κανονική αναπνοή, αλλά και από την άδηλη (από τους πόρους του δέρματος), είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον καταπινόμενο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει σχετική οδηγία μη χρήσης του αμίαντου ήδη από το 1998, αλλά η χώρα μας εδέησε μόλις από 1-1-2005 να προσαρμοστεί σε αυτήν.
Ο αμίαντος εξαιτίας του χαμηλού κόστους, χρησιμοποιήθηκε ως το κατ’ εξοχήν μονωτικό και κατασκευαστικό υλικό στην χώρα μας, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όμως σύμφωνα με την κείμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ο αμίαντος θεωρείται ένα επικίνδυνο υλικό και το θέμα της ύπαρξης σωλήνων αμιάντου στα δίκτυα ύδρευσης παραμένει υψηλής προτεραιότητας για την δημόσια υγεία.
Παραθέτουμε, στη συνέχεια, απάντηση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σταύρου Δήμα για τους αμιαντοσωλήνες, που χρησιμοποιούνται ακόμα στην Ελλάδα, μετά από ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρου Αρναουτάκη (2.10.2008):
«Η Επιτροπή γνωρίζει ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται σωλήνες ύδρευσης από αμιαντοτσιμέντο που περιέχουν λευκό αμίαντο (χρυσοτίλη). Υπάρχουν σχετικά στοιχεία προερχόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έχει συντάξει διάφορες εκθέσεις για τη σχέση μεταξύ σωλήνων αμιαντοτσιμέντου και ανθρώπινης υγείας. Αντίθετα, η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για πιθανή μόλυνση του πόσιμου νερού που διανέμεται με σωλήνες αμιαντοτσιμέντου στην Ελλάδα.
Η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση καινούργιων προϊόντων αμιάντου (συμπεριλαμβανομένων των καινούργιων αγωγών πόσιμου νερού). Οι υφιστάμενοι σωλήνες ύδρευσης δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία αυτή, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να επιτρέπονται σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο. Βασιζόμενη στα διαθέσιμα επιστημονικά ερευνητικά αποτελέσματα και γνώσεις, η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Η αύξηση της θνησιμότητας λόγω γαστρεντερικών παθήσεων, που έχει παρατηρηθεί μεταξύ των εργαζομένων και πληθυσμών οι οποίοι εκτίθενται σε πόσιμο νερό, είναι συνήθως πολύ μικρή (από επιδημιολογικής πλευράς), η διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ήταν ανεπαρκής και τα αποτελέσματα των μελετών δεν συγκλίνουν. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να αποδοθεί η αύξηση της θνησιμότητας στον αμίαντο ή σε άλλους παράγοντες (έκθεση σε άλλες χημικές ουσίες, εσφαλμένη διάγνωση, διατροφικοί παράγοντες, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κ.λπ.).
Πρέπει να προστεθεί ότι, σύμφωνα με την οδηγία για το πόσιμο νερό, τα κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι το πόσιμο νερό είναι υγιεινό, καθαρό και απαλλαγμένο κάθε ουσίας που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Ειδικότερα, οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι ουσίες ή υλικά νέων εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για τη διανομή πόσιμου νερού και οι προσμείξεις που προέρχονται από τις ουσίες αυτές δεν παραμένουν στο πόσιμο νερό και δεν υποβαθμίζουν την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Αρμόδια για την αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων είναι τα κράτη μέλη. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αειφόρος ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα» (2007-2013)(3) προβλέπει δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Συνοχής μπορεί να συγχρηματοδοτήσει την αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης. Εάν το επιθυμούν, οι ελληνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να υπαγάγουν στο πρόγραμμα αυτό έργα αντικατάστασης σωλήνων».
Στον αέρα βρίσκεται η διαχείριση των σκουπιδιών στην Αργολίδα ενώ αναμένεται να πέσουν τα πρόστιμα
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η χώρα μας έπρεπε να έχει λάβει μέτρα για το μείζον πρόβλημα των παράνομων χωματερών εδώ και 34 χρόνια.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, η Eλλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα άρθρα 4, 8 και 9 της οδηγίας του 1975 (!) για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που προβλέπουν ότι μία χώρα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα απορρίμματα να μη δημιουργούν κινδύνους για το νερό, τον αέρα ή το έδαφος, να μην προκαλούν θορύβους ή οσμές ή να επιφέρουν βλάβη στην τοποθεσία ή στο τοπίο.
Η προωθούμενη «μαγική λύση», τα εργοστάσια καύσης αποτελούν την πιο ακριβή μέθοδο τελικής διαχείρισης αποβλήτων, τόσο σαν επένδυση, όσο και σαν λειτουργία, σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης. Όπως ανέφερε, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η υγειονομική ταφή που εφαρμόζουμε σήμερα έχει κόστος της τάξεως περίπου των 50 ευρώ ανά τόνο, ενώ οι άλλες λύσεις, από τις οποίες είναι ανάγκη να διαλέξουμε, είναι όλες ακριβότερες: Η ανακύκλωση και παραγωγή κομπόστ είναι της τάξεως των 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ η θερμική επεξεργασία (καύση) είναι της τάξεως των 150 ευρώ ανά τόνο. Στα λειτουργικά κόστη θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα κόστη για την διάθεση των τοξικών αποβλήτων της καύσης καθώς επίσης και την κατασκευή μιας χωματερής τοξικών που συνοδεύει πάντα την κατασκευή ενός εργοστασίου καύσης. Ακόμα πιο υψηλό είναι το κόστος με την μέθοδο της «πλασματοποίησης», κάνοντάς την σε ορισμένες περιπτώσεις οικονομικά ασύμφορη για τους επενδυτές.
Η Πυρόλυση
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, ο απερχόμενος περιφερειάρχης προωθούσε το θέμα της πυρόλυσης, «υποχρεώνοντας» τους δήμους να αποδεχτούν την εγκατάσταση δεματοποιητών με τους όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του σε κορινθιακό κανάλι το εργοστάσιο προεβλέπετο να γίνει στα όρια Αργολίδας και Κορινθίας.
Μία από τις δύο εταιρίες πυρόλυσης που ενδιαφέροντο για την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης έφερε ως παράδειγμα μια νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Γερμανία που βρίσκεται στις παρυφές του Osnabruck, δίπλα στις ράγες του τρένου, σε έκταση μόλις 7 στρεμμάτων. Η δυνατότητα εγκατάστασης σε περιορισμένη έκταση αποτελεί ακόμα ένα πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Πλεονέκτημα αποτελεί ακόμα η ευελιξία της μονάδας, η οποία προσαρμόζεται σε λιγότερες (ή περισσότερες) ποσότητες σκουπιδιών χωρίς οικονομικό πρόβλημα. Η ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να δεχθεί υπολογίζεται στους 60.000 τόνους ετησίως, ενώ ιδανικό μέγεθος θεωρούνται οι 600 τόνοι/ημέρα. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε πως ο Δήμος Αθηναίων παράγει 1.200 τόνους σκουπιδιών ημερησίως, ποσότητα που θεωρείται ήδη υψηλή. Στην Ελλάδα το ποσοστό σκουπιδιών που παράγεται ανά άτομο θεωρείται πολύ υψηλό και ξεπερνά τον μέσον όρο του 1 κιλού/άτομο.
Το βασικό πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας είναι η πολύ μικρή ποσότητα παραγόμενων καταλοίπων, γύρω στο 20% των εισερχόμενων απορριμμάτων. Ποσοστό 53% των απορριμμάτων κομποστοποιείται και καταλήγει στην καύσιμη ύλη Stabilat. Στην προκειμένη περίπτωση φυσικά η λέξη κομποστοποιήση χρησιμοποιείται παραπλανητικά αφού δεν δημιουργείται λίπασμα, αλλά πολτός που χρησιμεύει μόνο ως καύσιμη ύλη. Διαχωρίζονται και ανακτώνται τα μέταλλα, σιδηρούχα και μη υλικά, μπαταρίες, ηλεκτρονικό «σκραπ», ακόμα και νερό που επαναχρησιμοποιείται στην εγκατάσταση. Η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων μπορεί να μειωθεί έως 95%. Αρνητικό είναι το μεγάλο κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την τακτική αλλαγή των φίλτρων συγκράτησης τοξικών ουσιών καθώς και ο τρόπος αποθήκευσης των παρακρατουμένων τοξικών ουσιών.
Η Πλασματοποίηση
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της μεθόδου της πλασματοποίησης, πρόκειται για την λιγότερο διαδεδομένη μέθοδο καύσης αφού η εφαρμογή της ξεκίνησε μόλις το 2002.
Κατά την διαδικασία της πλασματοποίησης όλα τα υλικά, μετά από το στάδιο του στεγνώματος, καίγονται σε θερμοκρασία υψηλότερη εκείνης στην επιφάνεια του ήλιου και το υλικό που προκύπτει είναι ένα σύνθετο αέριο και μια υαλώδης μάζα κατάλληλη για την κεραμοποιεία και πλακοποιεία.
Κανένα παραγόμενο υποπροϊόν, κατά την διαδικασία της πλασματοποίησης, δεν είναι ρυπογόνο και επικίνδυνο διότι στις υπερύψηλες θερμοκρασίες αλλάζει η μοριακή σύνθεση της ύλης και η νέα ύλη δεν είναι η αρχική. Το παραγόμενο σύνθετο αέριο καίγεται για την επανατροφοδότηση της διαδικασίας καύσης ενώ το 25% που συνήθως περισσεύει μετατρέπεται σε ενέργεια και αποδίδεται στο ηλεκτρικό δίκτυο καλύπτοντας τα έξοδα διαχείρισης και τους μισθούς των εργαζομένων στη μονάδα.
Ακόμα και αν αποδειχτούν σωστά όλα όσα αναφέρουν οι υποστηριχτές αυτής της μεθόδου, η λειτουργία ενός εργοστασίου πλασματοποίησης πέρα από ενεργοβόρα, προϋποθέτει διαρκώς αυξανόμενο αριθμό σκουπιδιών, όπως και η πυρόλυση προκειμένου να αυξάνεται το επιχειρηματικό κέρδος με αποτέλεσμα την διαιώνιση της «κοινωνίας της μιας χρήσης».
Η ανακύκλωση
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία προσπάθεια για την εφαρμογή της Ανακύκλωσης. Ακόμα και ο βουλευτής Αργολίδα και υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, αν και έχει συχνά αναφερθεί για τα οφέλη από την ανακύκλωση, δεν έχει δεσμευτεί υπέρ αυτής.
Δεματοποιητές
Σοβαρές αντιδράσεις για την λειτουργία των δεματοποιητών στα Δίδυμα αναμένονται κατά το τέλος του μήνα. Τόσο το αποτέλεσμα της δεματοποίησης, όσο και ο τρόπος αποθήκευσης των δεμάτων δεν έπεισαν την τοπική κοινωνία για την αποτελεσματικότητά τους. Προβληματική είναι και η κατάσταση που επικρατεί και για τον χώρο αποθήκευσης των δεμάτων Άργους Ναυπλίου. Ως γνωστό, το Άργος είχε διαθέσει τον χώρο για την εγκατάσταση του Δεματοποιητή και το Ναύπλιο είχε προκηρύξεις διαγωνισμό για την εύρεση χώρου εναπόθεσης. Ήδη υπάρχουν τέσσερες προσφορές στα χέρια της επιτροπής και υπό τις προϋποθέσεις ότι: να είναι 15 έως 30 στρέμματα και να μην είναι σε μεγάλη απόσταση από τα όρια του Δήμου Ναυπλίου. Να μην είναι στα διοικητικά όρια του Δήμου Άργους. Να έχει πρόσβαση από δρόμο τουλάχιστο 3,5 μέτρα. Να είναι περιφραγμένο. Να έχει ομαλό ανάγλυφο. Το σχήμα του να το καθιστά εκμεταλλεύσιμο για το σκοπό για το οποίο για συμμετοχή στη δημοπρασία, την ημέρα και ώρα που θα οριστεί από το Δήμαρχο και με την προϋπόθεση ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα λάβει όλες τις προϋποθέσεις αδειοδότησης.
Αποθήκευση τοξικών και αδρανών
Ένας άλλος τομέας μαζί με τα αδρανή θα πρέπει να μας απασχολήσει το ίδιο έντονα με τα κοινά σκουπίδια. Πρόκειται για τα τοξικά και ραδιενεργά σκουπίδια που πιθανόν θάβονται παράνομα στις χωματερές ή καταβυθίζονται σε κάποια θάλασσα. Είναι γνωστό από καταγγελίες του Παπαδημούλη, πως στην Ελλάδα διακινούνται ετησίως παρανόμως, λόγω έλλειψης των σχετικών υποδομών, 400.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων. Το 60% από αυτά αποθηκεύεται προσωρινά με άγνωστη τελική κατάληξη, ενώ η τύχη του υπόλοιπου 40% απλώς αγνοείται.
Όσον αφορά τα αδρανή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα έπρεπε να υπάρχουν ιδιαίτεροι χώροι επεξεργασίες και αποθήκευσης. Αντ` αυτών υπάρχουν μόνο ιδιωτικές πινακίδες «δεχόμεθα μπάζα».
Ανησυχία για Ανάβαλο
Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, ότι «εάν δεν υπάρχει μελέτη, δεν καταγράφεται καν το έργο». Οι δηλώσεις αυτές κατά πολλούς εκτός των άλλων «φωτογραφίζουν» και το αρδευτικό έργο του Αναβάλου, προκαλώντας δήλωση του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου και ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Ανδριανού.
Συγκεκριμένα η κα Μπατζελή σε ερώτηση που της έγινε, για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις αθρόες εξαγγελίες (συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ) αρδευτικών έργων και μελετών από τον κ. Χατζηγάκη τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, έχει δηλώσει: «Εάν δεν υπάρχει μελέτη, δεν καταγράφεται καν το έργο. Τις περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές μελέτες, θα τις δούμε από μηδενική βάση».
Ο νομάρχης Αργολίδας με αφορμή τα παραπάνω δήλωσε: «Τα πάντα έχουν δρομολογηθεί και τα χρήματα έχουν διασφαλιστεί με τις υπογραφές των υπευθύνων Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. Το κράτος έχει συνέχεια και το έργο πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις.
Οι πολίτες της Αργολίδας γνωρίζουν ακριβώς την όλη πορεία μέχρι σήμερα και ανησυχούν διότι ακούγονται περίεργα σενάρια για ενδεχόμενη τροποποίηση του προγράμματος, με διάφορα έωλα επιχειρήματα ή σκοπιμότητες.
Ελπίζουμε όλα αυτά να διαψευστούν και το έργο να προχωρήσει κανονικά ως έχει δεσμευθεί προεκλογικά και η νέα Κυβέρνηση δια του ιδίου του Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου».
Με ερώτησή του άλλωστε στη βουλή ο Γιάννης Ανδριανός επισημαίνει: «Η Αργολίδα είναι ανάμεσα στους νομούς της Ελλάδας που πλήττονται εντονότερα από το πρόβλημα της λειψυδρίας. Ένα πρόβλημα που επιτείνει ακόμα περισσότερο η κλιματική αλλαγή.
Οι συνέπειες της λειψυδρίας και της ποιότητας των υδάτων είναι ήδη ορατές στην αγροτική οικονομία, το περιβάλλον, αλλά και την υγεία των πολιτών της Αργολίδας.
Για την αντιμετώπιση του πιεστικού αυτού προβλήματος, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δρομολόγησε την κατασκευή του μεγάλου αρδευτικού έργου του Ανάβαλου. Πρόκειται για μια συνολική και πλήρως περιβαλλοντικά φιλική λύση για την άρδευση της Αργολίδας. Η ολοκλήρωση του έργου θα σημάνει την ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος αλλά και της γενικότερης αναπτυξιακής προοπτικής του νομού. Θα συμβάλλει επίσης καθοριστικά στην αντιμετώπιση και αντιστροφή των επιπτώσεων της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή.
Επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δρομολόγησε την υλοποίηση του έργου, εντάσσοντάς το στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και προϋπολογισμό 47 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, και ενώ προηγήθηκε σχετική προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκπέμπει ασαφή μηνύματα που μας ανησυχούν και προβληματίζουν τους πολίτες της Αργολίδας. Ενδεικτικό στοιχείο είναι η μη τήρηση της προθεσμίας για το άνοιγμα των προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ανάθεση των μελετών του έργου στις 20 Οκτωβρίου 2009».
Κάτι …μυρίζει στον Ανάβαλο
Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΗ εμφανίστηκε η Νέα Δημοκρατία στο αρδευτικό έργο του Αναβάλου, όμως το ίδιο τείνει να συμβεί και με το ΠΑΣΟΚ. Όσοι φώναζαν όταν το κυβερνών κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, τώρα κάνουν την …πάπια.
Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, θα καταλήξει ανακόλουθη, όπως του Κώστα Καραμανλή; Η Κατερίνα Μπατζελή, που φαίνεται ότι αγνοεί την δέσμευση του νυν πρωθυπουργού, μίλησε ξεκάθαρα. Είπε αναφερόμενη στα έργα του προγράμματος Μπαλτατζής, - τα οποία η Νέα Δημοκρατία μοίραζε όντως απλόχερα ξεπερνώντας κατά πολύ τον προϋπολογισμό -, ότι όσα δεν είναι ώριμα δεν καταγράφονται ως έργα. Ο Ανάβαλος ανήκει σε αυτή την κατηγορία των έργων. Όμως δεν είδαμε πουθενά να εξαιρείται, λόγω ακριβώς της δέσμευσης του Γιώργου Παπανδρέου.
ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ από το ΠΑΣΟΚ, δεν μιλά για την δέσμευση αυτή. Όλοι οι άλλοτε λαλίστατοι παπαγάλοι κατάπιαν την γλώσσα τους. Και έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία η οποία τα …θαλάσσωσε με το συγκεκριμένο έργο, να βγαίνει από πάνω και να ξεφτιλίζει το ΠΑΣΟΚ κάνοντας τοποθετήσεις δια του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου, και ερωτήσεις στη Βουλή μέσω του βουλευτή Γιάννη Ανδριανού, ζητώντας εξηγήσεις.
ΚΑΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ στον Ανάβαλο, ή απλά έπιασαν τα «συντρόφια» την καρέκλα της εξουσίας, αδιαφορώντας για τις επικρίσεις και με ραχάτι επανεξετάζουν και το συγκεκριμένο αρδευτικό έργο; Γιατί αυτή η καθυστέρηση και η ανησυχία που δημιουργείται στους αγρότες; Ποιός ωφελείται τελικά από μια νέα αναβολή, όπως φημολογείται, που θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή του φράγματος και στην ξηρασία όλου του νομού;
ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ παιγνίδια πάνω σε ένα τέτοιο σημαντικό κοινωνικό έργο δεν χωρούν. Το ΠΑΣΟΚ έγινε πλέον κυβέρνηση και δεν ενδιαφέρει τον κόσμο η πολιτική που θα χαράξει έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά η παραγωγή έργου και η υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις οποίες ψηφίστηκε. Αφού προχωρήσει έμπρακτα στην υλοποίηση ας κάνει και την πολιτική του ως κόμμα εναντίον της Ν.Δ.
ΑΛΛΩΣ ΑΣ ΠΕΙ στους πολίτες που το εμπιστεύτηκαν ότι κακώς το έπραξαν και ας επωμιστεί τις επιπτώσεις.
Ποιο Πολυτεχνείο;
Άρθρο του Άκη Ντάνου
ΤΕΛΙΚΑ, όταν ο Έλληνας θέλει να απορρίψει κάτι, το κάνει γιορτούλα, με πασαρέλα επισήμων, αντιεξουσιαστών, δακρύβρεχτων «αντιστασιακών» και αποχή των πραγματικά συμμετεχόντων στα γεγονότα.
ΚΑΤΙ με αρρωσταίνει με αυτές τις παρελάσεις των κομμάτων κατά τον «εορτασμό» του Πολυτεχνείου. Το ίδιο πράγμα που με αρρωσταίνει με τις «μεταξικές παρελάσεις» των σχολείων κατά τας εθνικάς επετείους. Μην βγουν τώρα κάποιοι και πουν πως πρόκειται για πορείες!
ΠΟΡΙΕΣ συντεταγμένες και υπό το κράτος του κοινοβουλευτισμού, είναι παρελάσεις. Κοινές παρελάσεις εθνικοφροσύνης ή καλύτερα Πολυτεχνειοφροσύνης, που όλοι αναζητούν το νόημα και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αμφισβητήσουν το νόημα που θα ήθελαν να δώσουν οι «πολιτικοί τους αντίπαλοι».
ΕΥΤΥΧΩΣ, ήμουν μαθητής ακόμα όταν έγιναν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και δεν πρόλαβα να αυτοχριστώ αντιστασιακός, πολύ δε περισσότερο συνεχιστής ενός αγώνα που αλλού αρχικά στόχευε και αλλού τον οδήγησαν τα γεγονότα.
ΗΔΗ από τα πρώτα χρόνια είχε αρχίσει να υφέρπει ο εκμαυλισμός του αγώνα του `73 και η καπήλευση της αντίστασης κατά της χούντας από τα κομματικά πρακτορεία. Λίγο αργότερα ήρθε και η ρευστοποίηση των αγώνων από ορισμένους συμμετέχοντες και η ανταλλαγή τους με κυβερνητικές θέσεις και αξιώματα.
ΤΕΛΙΚΑ τα μηνύματα που θα πρέπει να δέχονται οι νεότερες γενιές είναι ένας αχταρμάς από ηρωικές μορφές απροσδιόριστες ιστορικά. Δεν είναι δα και λίγα τα σχολεία εκείνα που από τα μεγάφωνά τους ακουγόταν το «ακορντεόν» του Μάνου Λοίζου εμπλέκοντας εικόνες Κατοχής και Πολυτεχνείου στα μυαλουδάκι των παιδιών μας.
ΕΤΣΙ μπερδεμένα είναι και τα μυαλά όσων προσπαθούν κάθε φορά να πλάσουν τους δικούς τους μύθους πάνω στα γεγονότα της εποχής εκείνης και να καπηλευτούν την αυτοθυσία κάποιων για δικό τους πολιτικό όφελος. Ας σταματήσει επιτέλους η ‘Μεταξική» αντιμετώπιση του Πολυτεχνείου και ας απεγκλωβιστεί η νεότερη γενιά από τα «ηθικά συμπεράσματα» των συντηρητών της εξουσίας
Άλλο γαρ εστί η εικών και άλλος ο σκοπός της ευρωπαϊκής ένωσης
Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου
Τρία τυχαία στιγμιότυπα και μια επερχόμενη εικονομαχία
Σημείο 1
Ο Κώστας περνώντας σποραδικά από το θεραπευτήριο έχει μια καλή συνήθεια, έτσι σαν κέρασμα της μνήμης αφήνει και κάποια ατάκα γραμμένη σε πρόχειρα χαρτάκια, μια συμπυκνωμένη εμπειρία ζωής
- Βασίλη «το χάσικο ψωμί σε όλους αρέσει». Και μου αφήνει το χαρτάκι
- Δηλαδή Κώστα;
- Το τζάμπα ψωμί σε όλους αρέσει.
- Δηλαδή και ο τζάμπα μάγκας έτσι λειτουργεί;
- Μα αυτός μόνο με χάσικο τρέφεται επιστήμη το έχει κάνει.
Σημείο 2
Σε εφημερίδα βρίσκω μια συνέντευξη του Χοσέ Σαραμάγκο , του νομπελίστα πορτογάλου συγγραφέα, από αυτή την συνέντευξη αυτή κράτησα ένα κομμάτι , μια ατάκα για να την κεράσω και εγώ στον Κώστα όταν τον έβλεπα ξανά. « Είμαστε διηγήματα διηγημάτων που διηγούνται διηγήματα» ήταν ο υπαρξιακός του ορισμός για τον άνθρωπο.
Σημείο 3
Αρχές Νοεμβρίου ξαναπερνά ο Κώστας από το θεραπευτήριο του δίνω την ατάκα και του εξηγώ τα λίγα που ξέρω για τον συγγραφέα.
-Για πάρε και τούτο να διαβάσεις. ( Και μου δίνει ένα ολοσέλιδο εφημερίδας , που αναφερόταν στην κατάργηση των εικόνων από τις σχολικές αίθουσες.) Ρε μάγκα εγώ έχω να πάω εκκλησία από τα βαφτίσια του γιου μου, τα χω βρει αλλιώς με τον Θεό αλλά να κατεβάσουν και τις εικόνες μου φαίνεται λίγο παράξενο, λίγο ρουφιάνικο απέναντι στην ιστορία μας. Πώς να διηγηθείς άμα δεν έχεις οδηγά σημεία είπε και το ταίριαξε με το χαρτάκι που του έδωσα και έφυγε.
Κράτησα την σελίδα της εφημερίδας. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε να κατεβούν από τις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας οι σταυροί γιατί αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές.
Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η απόφαση να πάρει και πανευρωπαϊκή ισχύ. Και φαντάστηκα αυτό το θέμα στην ελληνική πραγματικότητα και το γνωστό ελληνικό πανηγύρι. Αν δεν υπάρχουν άλλα θέματα που να προκαλούν τηλεθέαση θα πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι «προοδευτικοί» πολίτες να θεωρούν αυτονόητο το κατέβασμα των εικόνων οι δε «συντηρητικοί» πολίτες να θεωρούν αυτονόητο την παραμονή των εικόνων.
Δυστυχώς το θέμα αυτό είναι «χάσικο ψωμί» το οποίο και σε όλους αρέσει. Έτσι οι τζάμπα μάγκες είτε από τα προοδευτικά αριστερά στρώματα είτε από τα συντηρητικά δεξιά στρώματα θα πάρουν την «χάσικη» φέτα της δημοσιότητας για να μας πουλήσουν την εικόνα τους. Και όταν φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από το συγκεκριμένο θέμα θα ψάχνουν το επόμενο «χάσικο» της προβολής.
Δυστυχώς εδώ έρχεται και δένει η ατάκα του πορτογάλου άθεου συγγραφέα. Για να μπορέσουμε να είμαστε διηγήματα που διηγούνται διηγήματα ( μέσα στο μυαλό του σαν αέναη ατελής περιστροφή του τίποτα ,πιθανόν ) πρέπει να υπάρχει ένα διήγημα πριν από εμάς για να μας διηγηθεί και ένα μετά από εμάς για να το διηγηθούμε.
Για να μπορέσει περάσει από το ταξίδι αυτό ο άνθρωπος ( είτε πιστεύει είτε δεν πιστεύει σε θεό) χρειάζεται τα σύμβολα φανάρια για να βρει την πορεία είτε προς το τρομακτικό ταξίδι του μηδενός είτε προς την μέθεξη στην ιερή μονάδα του θεού.
Είναι πέρα από κάθε όριο λογικής όταν το 90% τουλάχιστον των μαθητών έχουν βαπτισθεί σε ένα συγκεκριμένο δόγμα ( και δεν το έχουν αρνηθεί) να μην υπάρχουν σύμβολα και σημεία στο χώρο εκπαίδευσης τους από την θρησκεία στην οποία βαπτίσθηκαν. Το λάθος βέβαια είναι να προσπαθούμε να επιβάλλουμε το δόγμα αυτό σε παιδιά άλλων δογμάτων ή να βιώνουν διώξεις και απόρριψη γιατί ανήκουν σε άλλη θρησκεία.
Είτε είμαστε προοδευτικοί , είτε συντηρητικοί , είτε πιστεύουμε σε Θεό είτε δεν πιστεύουμε τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από τα σύμβολα της παράδοσης του τόπου τους για να είναι διηγήματα που θα διηγηθούν διηγήματα. Όταν ενηλικιωθούν και διαφωνούν με τα σημάδια και σύμβολα που τους δώσαμε τουλάχιστον θα έχουν ένα δρόμο να αρνηθούν να αμφισβητήσουν και μέσα από αυτή την επ- αναστατική πορεία να βρουν το δικό τους μονοπάτι. Η βυζαντινή αγιογραφία είναι ένα οδηγό σημείο του ελληνικού πολιτισμού, εκφράζει μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική τάση και είναι εικόνα μια συγκεκριμένης φιλοσοφικής και υπαρξιακής θεώρησης. Έκφραση της βυζαντινής αγιογραφίας είναι και το λαϊκό θέατρο του Καραγκιόζη που όλα παρουσιάζονται σε δυο διαστάσεις και ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από τα δημιουργήματα. Και η δομή του θεατρικού λόγου του Καραγκιόζη είναι αντίστοιχη με αυτή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και το αρχαίο θέατρο λειτουργικά σε πολλά σημεία εικονίζεται και μέσα στην θεία λειτουργία.
Η απάντηση στο θέμα των εικόνων έχει δοθεί από έναν πολιτικό ο οποίος είχε έρθει σε μεγάλη ρήξη με την ιεραρχία της Εκκλησίας τον Αντώνη Τρίτση. Ενώ βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση με την ιεραρχία με εγκύκλιο του στις 16 Φεβρουαρίου 1987 και αριθμό πρωτοκόλλου 1031 ζητούσε από τους διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων να αντικαταστήσουν όλες τις δυτικού τύπου εικόνες που βρίσκονταν μέσα στις σχολικές αίθουσες με την εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα σε πέντε διαφορετικές εκδόσεις που είχε τυπώσει το υπουργείο. « Οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα δεν εκφράζουν μόνο την ορθόδοξη πίστη αλλά φανερώνουν και την συνέχεια του Ελληνικού Πολιτισμού».
Η ανυπακοή και η αντίσταση απέναντι στις οδηγίες και εφαρμογές των Βρυξελών δεν πρέπει να μας βρίσκει αντιμέτωπους σε θέματα οικονομικά και ασφαλιστικά αλλά και σε θέματα ιδεολογίας και παράδοσης. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλοι οι λαοί μια ομοιογενή μάζα, υπάκουη και εύκολα καθοδηγούμενη από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η διατήρηση των εικόνων δεν είναι μόνο θέμα θρησκευτικό αλλά και θέμα της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας , της ιστορικής μας συνέχειας. Η διατήρηση της ελληνικής μας ταυτότητας είναι μια γενναία μάχη που πρέπει να δώσουμε απέναντι στην ευρωπαϊκή ισοπέδωση. Δεν είναι η εικόνα που καταπιέζει ή απορρίπτει αλλά ο τρόπος που την χρησιμοποιούμε και την διδάσκουμε.
Άλλο γαρ εστί η εικών άλλος ο σκοπός της ευρωπαϊκής ένωσης.
13/11/09
11/11/09
ARGOLIDA TV Το Εμποροβιοτεχνικό παρελθόν του Ναυπλίου
Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Εμποροβιοτεχνικό παρελθόν του Ναυπλίου», παρουσιάζει την Κυριακή στο Βουλευτικό (11 πμ) στο Ναύπλιο, ο Γιώργος Αντωνίου.
Σε πρώτη μετάδοση από την ARGOLIDA TV το σχετικό ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών που συνοδεύει το νέο βιβλίο, στο οποίο οι εναπομείναντες παλαιοί παραδοσιακοί επαγγελματίες της πόλης, θυμούνται και αφηγούνται στιγμιότυπα του παρελθόντος και μαρτυρούν μυστικά της τέχνης τους.
Ετικέτες ARGOLIDA TV
Δεν αναγνώρισαν έννομο συμφέρον στον Καμιζή
Πρωτοφανής απόφαση στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την μεταπολίτευση και μετά, πάρθηκε από την Δημοτική επιχείρηση Αποχέτευσης Κρανιδίου μετά από αίτηση του πρώην Δημάρχου Δ. Καμιζή για ενημέρωση.
Όπως καταγκέλνει ο κ. Καμιζής:
«Στις 3 Σεπτέμβρη του 2009 υπέβαλα προς τη ΔΕΥΑΚ Κρανιδίου την με αριθμό πρωτοκόλλου 1377 αίτηση μου με την οποία ζητούσα αντίγραφα των εγγράφων και της αλληλογραφίας που αφορούν στο έργο αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου.
Σήμερα 10 Νοεμβρίου 2009 έλαβα ταχυδρομικώς και με διαβιβαστικό που έχει ημερομηνία 02.11.2009 και αριθμό πρωτοκόλλου 1740 το παρακάτω ακριβές αντίγραφο της σχετικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ.
Αγαπητοί δημότες και δημότισσες, αγαπητοί φίλοι του ιστολογίου μας, με κατέχει βαθιά θλίψη και συνάμα οργή και αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας από τους διοικούντες σήμερα του Δήμου Κρανιδίου αλλά και από την αντίληψη και την νοοτροπία τους στη διαχείριση των κοινών πραγμάτων. Δεν θα προχωρήσω σε κανέναν επιπλέον σχολιασμό. Παραθέτω μόνο το ακριβές αντίγραφο της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ και παραδίδω τόσο το κείμενο όσο και αυτούς που το συνέταξαν και αποφάσισαν σχετικά, στη κρίση σας, διερωτώμενος ταυτόχρονα, τί είναι αυτό που θέλουν να αποκρύψουν όχι μόνο από εμένα αλλά και από όλους μας ως δημότες;
Αρνούνται την ενημέρωση σε εμένα που διετέλεσα με τη δική σας θέληση για δύο συνεχείς τετραετίες Δήμαρχος Κρανιδίου, σε εμένα που ίδρυσα την ΔΕΥΑΚ, σε εμένα που υπηρετώντας πιστά τον τόπο και τους δημότες εξασφάλισα την ένταξη του έργου της αποχέτευσης και την χρηματοδότηση του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Το κυριότερο όμως αρνούνται σε εμένα ως απλό δημότη και σε όλους εμάς τους δημότες Κρανιδίου τη διαφάνεια και την ενημέρωση που έχουν ως πρώτιστο καθήκον οι ασχολούμενοι με τα κοινά. Να πράττουν και να λογοδοτούν για τις πράξεις ή τις παραλήψεις τους στους πολίτες και στους δημότες».
Η απόφαση
Σύμφωνα με τα πρακτικά της υπ’ αρ. 15ης/2009 Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου: «ΘΕΜΑ 5°: Σχετικά με αίτηση του κ. Καμιζή Δημητρίου
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 124/2009
Σήμερα την 12η του μηνός Οκτωβρίου, έτους 2009, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 μ.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ύστερα από την υπ’ αρ. πρωτ. 1596/06-10-2009 πρόσκληση του Προέδρου αυτού που επιδόθηκε σε κάθε ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4, παρ. 2, του Ν.1069/80 , για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Ο Πρόεδρος: Σωτ. ΚακουριώτηςΟ Αντιπρόεδρος: Γεώργιος ΚρουμπούζοςΤα Μέλη: Μαρώσης Ιωάννης, Λούμης Νικόλαος, Κωνσταντίνος Σπανός, Χρήστος Παππάς.
ΑΠΟΝΤΕΣ
Ελένη Δημότση-ΛέκκαΣτη συνεδρίαση αυτή τα πρακτικά τηρήθηκαν με μαγνητοφωνική συσκευή.
Συνεδρίαση 15 η: Δευτέρα 12.10.2009Ο κ. Πρόεδρος ύστερα από τη διαπίστωση απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και εισηγήθηκε όπως παρακάτω το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Α. Θέτω υπόψη σας αίτηση του κ. Δημητρίου Καμιζή, τέως Δημάρχου, τέως Προέδρου ΔΕΥΑ Κρανιδίου, με θέμα «Χορήγηση στοιχείων», με την οποία ζητά να του χορηγηθούν αντίγραφα: 1. Των προκηρύξεων, αναθέσεων, αποφάσεων, καθώς και όλων των εγγράφων που σχετίζονται με το εκτελούμενο έργο της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Δημάρχου και Προέδρου της ΔΕΥΑΚ. 2. Όλων των εγγράφων αλληλογραφίας μεταξύ του Συμβούλου Διαχείρισης του έργου και της ΔΕΥΑΚ (και των κοινοποιηθέντων).Η ΔΕΥΑΚ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και δεν υποχρεούται στο να εκδώσει φωτοτυπίες όλων των στοιχείων παρά μόνον εάν κάποια από αυτά ζητηθούν για έννομο συμφέρον του αιτούντος. Επειδή και ο όγκος των αντιγράφων που ζητά στην αίτηση του ο κ. Δημήτριος Καμιζής είναι πολύ μεγάλος, είναι αδύνατον από την υπηρεσία μας να φωτοτυπηθούν και να χορηγηθούν όλα αυτά τα έγγραφα, γι’ αυτό προτείνεται η απόρριψη της αίτησης του κ. Καμιζή.β. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση,
Αποφασίζει Ομόφωνα
Την απόρριψη της αίτησης του κ. Δημητρίου Καμιζή για τη χορήγηση στοιχείων από τα αρχεία της ΔΕΥΑΚ, λόγω του ότι ο όγκος των αιτουμένων στοιχείων είναι πολύ μεγάλος και δεν τεκμηριώνεταιστην αίτηση του λόγος εννόμου συμφέροντος για κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.
Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 124/2009.
Αφού συντάχθηκε και αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται όπως παρακάτω:Ο Πρόεδρος: Σωτήριος Κακουριώτης. Ο Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Κρουμπούζος.Τα Μέλη: Μαρώσης Ιωάννης, Λούμης Νικόλαος, Κωνσταντίνος Σπανός, Χρήστος Παππάς. Συνεδρίαση 15 η: Δευτέρα 12.10.2009».
Αναπάντητα πάντως παραμένουν εδώ και πολύ καιρό και τα ερωτήματα των κινήσεων πολιτών όπως: Ποιο είναι το BOD5 των υγρών του βιολογικού καθαρισμού. Που παρέχονται τα νερά που παράγονται και που αποτίθεται η Λυμματολάσπη.
Ετικέτες ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αποποιείται κάθε ευθύνη ο Ζαφείρης για κατεδάφιση διατηρητέου
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην αντινομάρχη Αναστάσιου Ζαφείρη στο δημοσίευμα του «α» για την κατεδάφιση της πρόσοψης του Διατηρητέου επί της όδου Πλαπουτα 7, ο οποίος μάλιστα βγάζει και αυθαίρετα συμπεράσματα πως δεν μας ενδιαφέρει η διατήρηση της φυσιογνωμίας της πόλης κλπ. Συγκεκριμένα ο κ. Ζαφείρης αναφέρει:
«Με λύπη και αγανάκτηση, διάβασα στην εφημερίδα σας το ανυπόγραφο δημοσίευμα με θέμα «Πολιτικές κατεδάφισης» (ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, 5-11-09, σελίδα 3), όπου στον υπέρτιτλο έγραφε «Ο Νομάρχης Αργολίδας θα πρέπει πλέον να ζητήσει την παραίτηση του πρώην αντινομάρχη του, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο».
Είναι βέβαιο ότι, ο συντάκτης του δημοσιεύματος ή ο πληροφοριοδότης σας, δεν ενδιαφερόταν για το θέμα της κατάρρευσης ενός νεοκλασικού ασυντήρητου κτηρίου, που βρίσκεται στην καρδιά της Παλαιάς Πόλης του Ναυπλίου.
Όπως επίσης είναι φανερό ότι ένα γενικό και μεγάλο πρόβλημα του Ναυπλίου, όπως αυτό της διατήρησης της φυσιογνωμίας της πόλης, «το περάσατε στο ντούκου».
Ελπίζοντας πως, ότι γράφτηκε και αναφέρεται στο πρόσωπο μου δεν προέκυψε από κακοπιστία, εμπάθεια ή πολιτική αντιπαλότητα ανθρώπων διαφορετικού χώρου από αυτόν στον οποίο ανήκω εγώ, σας ενημερώνω για τα εξής :
Ο υπογράφων, ουδεμία ανάμειξη έχει με την εταιρεία που ανακατασκευάζει το κτήριο.
Ο υπογράφων, είναι συνιδιοκτήτης κατά 25% του κτηρίου, από 15ετίας, περίοδο κατά την οποία δεν είχε καμία δημόσια ιδιότητα.
Το κτήριο, όλα αυτά τα χρόνια δεν εκατοικείτο, ούτε είχε ενοικιαστές, λόγω της επικινδυνότητας του.
Εγώ και οι άλλοι συνιδιοκτήτες φροντίσαμε, «σε ανύποπτο χρόνο» να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες των αναγκαίων αδειοδοτήσεων, προκειμένου να το διασώσουμε και να το αξιοποιήσουμε.
Το 2008, το κτήριο παραχωρήθηκε με μακροχρόνια σύμβαση (ενοικίαση 30 χρόνων) στην επιχείρηση τουριστικής εκμετάλλευσης (στην οποία και δεν συμμετέχω), με σκοπό την ανακατασκευή του και την εκμετάλλευση του ως ξενοδοχείου.
Από το 2008, με την ενοικίαση του, ουδεμία νομική σχέση έχω με ότι αφορά τα του κτηρίου. Το κτήριο, θα επανέλθει στην διαχείριση μου (σε ποσοστό πάντοτε 25%) το 2038.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ο υποφαινόμενος με κανένα τρόπο δεν εμπλέκεται στο θέμα που δημοσιεύσατε, πολύ δε περισσότερο, η πολιτική και αυτοδιοικητική μου ιδιότητα. Ούτε βεβαίως η παράταξη μου που τόσο «τραβηγμένα» προσπαθείτε να εμπλέξετε.
Επειδή «η πολιτεία μου», στην πόλη μου και στο νομό, είναι γνωστή και επειδή δεν αναγνωρίζω σε κανένα το δικαίωμα να «γκριζάρει» το πρόσωπο μου δημιουργώντας ανύπαρκτα πολιτικά θέματα, παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου.
Αν μάλιστα σας διακρίνει η δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία, να αναφέρετε ως εφημερίδα ότι «η αναφορά στο όνομα μου ήταν παντελώς εσφαλμένη». Όσον αφορά τα πολιτικά σενάρια του ευφάνταστου συντάκτη σας, ας σας κρίνουν οι αναγνώστες σας».
Ανάληψη ευθύνης από την εταιρία του συνιδιοκτήτη του κτηρίου
Αρωγός στα όσα ισχυρίζεται ο κ. Ζαφείρης εμφανίσθηκε η εταιρία «Μάλλιος Ι και Σια ΕΕ» βάση επιστολής της που μας ενεχείρισε ο ίδιος ο νομαρχιακός σύμβουλος, καθώς και φωτογραφικού υλικού στο οποίο εμφανίζονται διαβρωμένα υλικά:
«Ως εκπρόσωπος της εταιρείας «ΜΑΛΛΙΟΣ I. και ΣΙΑ Ε.Ε.», η οποία έχει αναλάβει την επισκευή και τουριστική εκμετάλλευση του επί της οδού Πλαπούτα 7, ακινήτου, σας ενημερώνω για τα εξής :
Η επιχείρηση μας ενοικίασε από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, το επί της οδού Πλαπούτα 7 ακίνητο, το 2008, με σκοπό την μετατροπή του σε ξενοδοχείο.
Η κατάσταση στην οποία ευρίσκετο, είναι γνωστή στους περίοικους και ήταν άκρως επικίνδυνη. Ήταν κυριολεκτικά μισογκρεμισμένο και ετοιμόρροπο.
Με βάση, ήδη εκδοθείσες άδειες επιχειρήσαμε να διορθώσουμε με προσεκτικά βήματα κάθε υπαρκτό παλαιό στοιχείο του κτηρίου, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό θα απέδιδε επιχειρηματικά ως τουριστικό κατάλυμα, περισσότερο.
Τα προβλήματα που συναντήσαμε στην πορεία των εργασιών ήταν πέραν κάθε προβλέψεως (Γήρανση υλικών, αστοχία υλικών, ανασφαλές δέσιμο υλικών, προσθήκες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, κ.λ.π.).
Σας στέλνουμε, προς επιβεβαίωση των γραφομένων, φωτογραφίες που έχουν ληφθεί κατά την διάρκεια των επισκευών. Άλλωστε και μια από τις φωτογραφίες που δημοσιεύσατε, απεικονίζει τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που έχουμε λάβει και για τα όμορα κτήρια και για τους εργαζόμενους και τους διερχόμενους. Απόδειξη της όποιας ευαισθησίας μας.
Δυστυχώς, η γήρανση των υλικών και ο τρόπος κατασκευής του επέφερε την απρόοπτη κατάρρευση τμήματος, παρά τα μέτρα που είχαμε λάβει.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, ως Ναυπλιώτες έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στην κοινή υπόθεση διατήρησης της φυσιογνωμίας της πόλης μας. Αλλά και ως επιχειρηματίες, γνωρίζουμε ότι η μορφή του κτηρίου που θα εκμεταλλευτούμε, είναι βασικό ατού για μας.
Θα θέλαμε ακόμη να σας πούμε (αφού εκφράσουμε το παράπονο μας, γιατί δεν επικοινωνήσατε μαζί μας για παροχή στοιχείων, προ της δημοσίευσης), ότι:
ΠΡΩΤΟΝ : Κάθε προσπάθεια σύνδεσης της επιχείρησης μας με πολιτικές διαμάχες είναι το λιγότερο άστοχη και
ΔΕΥΤΕΡΟ : Το κτήριο που κατέρρευσε θα ανακατασκευασθεί ακριβώς ίδιο, με χρήση πολλών χαρακτηριστικών του στοιχείων που μπορέσαμε να διασώσουμε και γιατί, ο νόμος το επιβάλλει και γιατί η κοινωνική και πολιτιστική μας ευαισθησία το απαιτεί και γιατί η επιχειρηματική μας λογική μας το υποδεικνύει. Γιάννης Μάλλιος, Διαχειριστής της Εταιρείας «Μάλλιος Ι. και ΣΙΑ ΕΕ»».
Πειστικότερα όλων θα ήταν η διάγνωση του επιβλέποντος μηχανικού, η αναμένεται σύντομα να συνταχθεί και να κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, πολεοδομία και αρχαιολογία, έστω και με καθυστέρηση.
Καλό το νερό, λέει η ΔΕΥΑΝ
Αντιδράσεις από τις ΔΕΥΑ του νομού προκάλεσε έρευνα από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) που χαρακτήριζε ακατάλληλο το πόσιμο νερό στις περιοχές Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Φίχτια, Μηδέα, Ναύπλιο και Άργος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News» της περασμένης Εβδομάδας.
Αναλυτικότερα, έπειτα από καταγγελίες των πολιτών της Αργολίδας για τη διαύγεια και τη γεύση του πόσιμου νερού, το ΠΑΚΟΕ το καλοκαίρι προχώρησε σε δειγματοληψίες, οι οποίες έδειξαν ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση σε 5 δήμους του νομού.
Εντερόκοκκοι, κολοβακτηρίδια και εξασθενές χρώμιο ξεπερνούν το όριο που έχει τεθεί.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έχουν σταλεί από το ΠΑΚΟΕ στους δήμους, επισημαίνοντας το πρόβλημα και προτείνοντας λύσεις.
Ενδεικτικά στο Δήμο Ναυπλίου, σε δύο σημεία που έγιναν δειγματοληψίες, βρέθηκαν πως οι συγκεντρώσεις για τους εντερόκοκκους έφθαναν τα 5 μg/l και τα 7 μg/l, τα κολοβακτιρίδια τα 12 μg/l και 9 μg/l, ενώ για το εξασθενές χρώμιο τα 1,62 μg/l και 2,41 μg/l, όταν το επιτρεπόμενο όριο είναι μηδέν.
Ενώ στο Δήμο Κουτσοποδίου, σε τρία σημεία βρέθηκαν αποικίες κολοβακτηριδίων από 10-23/100 ml νερού και σε όλα τα δείγματα βρέθηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου από 2,30 μg/l έως 10,84 μg/l.
Το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας ήρθε να ενισχύσει τις φήμες για εξασθενές χρώμιο σε δημοτικό διαμέρισμα του Άργους, αλλά και για διάφορα προβλήματα γαστρεντερίτιδας που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι στον δήμο Ναυπλίου.
Παρουσιάζοντας μια σειρά αναλύσεων η ΔΕΥΑΝ αμφισβητεί έντονα την εγκυρότητα των αναλύσεων του ΠΑΚΟΕ: «Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας «Real News», και αφορούσαν την ποιότητα του νερού του Δήμου Ναυπλίου, σας γνωρίζουμε τα εξής : Στο εν προκείμενο; δημοσίευμα γίνεται αναφορά για αποτελέσματα δειγματοληψιών που έγιναν στον Δήμο Ναυπλίου από το ΠΑΚΟΕ τα οποία έδειξαν κατ' αρχήν συγκεντρώσεις για εντερόκοκκους και κολοβακτηρίδια εκτός των επιτρεπόμενων ορίων, (5-7 και 9- 12, αντίστοιχα).
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σας τονίσουμε ότι η Υπηρεσία μας προβαίνει σε τακτικό μηνιαίο έλεγχο της ποιότητας του νερού της πόλης μας, από μικροβιολογικής πλευράς, μέσω διαπιστευμένου εργαστηριού, με αποτελέσματα που συνεχώς δίδουν μηδενικές τιμές στις ανωτέρω αναφερθείσες παραμέτρους, (εντερόκοκκοι - κολοβακτηρίδια).
Μάλιστα σας επισυνάπτουμε τον τελευταίο έλεγχο, που ελήφθη στις 09/11/09 όπου καταδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα του μικροβιολογικού ελέγχου για εντερόκοκκο και κολοβακτηρίδια δίδουν μηδενικές τιμές.
Κατά δεύτερον η αναφορά του δημοσιεύματος για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου μας παραξενεύει πολύ δεδομένου ότι σε πλήρες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν επίσης την 09η-11-2009, το αποτέλεσμα της παραμέτρου αυτής είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου, σχεδόν μηδενικό,
Παρ' όλα αυτά και με δεδομένο το σχετικό δημοσίευμα, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας έδωσε άμεσα εντολή και στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών, για δειγματοληψία και αποτελέσματα τιμών στις παραμέτρους που αναφέρθησαν στο δημοσίευμα, (εντερόκοκκους - κολοβακτηρίδια και εξασθενές χρώμιο).
Τέλος σας γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων εκτός από τον πίνακα της Υπηρεσίας που αναρτώνται, κοινοποιούνται και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων και Υδάτινων πόρων Νομού Αργολίδας και αναρτώνται στην σχετική ιστοσελίδα του».
Στο θέμα της ποιότητας του νερού του Ναυπλίου τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της «Άλλης Πρότασης» κ. Μπάμπης Αντωνιάδης, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το νερό της βρύσης και για αυτό φταίει η κακή διαχείριση του μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο, το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ποιότητα και στη λειτουργία του δικτύου, αφού είναι συχνό φαινόμενο για την πόλη, οι διακοπές στην υδροδότηση, επειδή σε κάποια σημεία το δίκτυο είναι διάτρητο και η ποιότητα νερού μπορεί από μέρα σε μέρα να αλλάζει. Πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που θα μπορέσει να διαχειριστεί τους υδάτινους πόρους στην περιοχή.
Αντιδράσεις, περισσότερο για την τιμή των όπλων, υπήρξαν και από άλλους δήμους χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να αποσείσουν τις υποψίες των πολιτών για την ποιότητα του νερού στον νομό.
5 δήμους θέλουν στην Αργολίδα
Πέντε δήμους – γίγαντες σχεδιάζει για την Αργολίδα η κυβέρνηση, βάσει της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την μελέτη ο νομός Αργολίδας, προτείνεται να χωριστεί ως εξής:
Α΄ ΔΗΜΟΣ: Θα περιλαμβάνει τους δήμους Ασίνης, Μιδέας, Ν. Τίρυνθας, Ναυπλίου.
Β΄ ΔΗΜΟΣ: Θα περιλαμβάνει τους δήμους Άργους, Λέρνας, Ν. Κίου, Αχλαδοκάμπου.
Γ΄ ΔΗΜΟΣ: Θα περιλαμβάνει τους δήμους Κουτσοποδίου, Λυρκείας, Μυκηναίων, Αλέας.
Δ΄ ΔΗΜΟΣ: Θα περιλαμβάνει τους δήμους Ερμιόνης, Κρανιδίου.
Ε΄ ΔΗΜΟΣ: Θα περιλαμβάνει τους δήμους Ασκληπιείου, Επιδαύρου.
Η τελευταία απόφαση του ΔΣ. Της ΚΕΔΚΕ, αναφέρει: «Την πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάγκη προώθησης της διοικητικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας, περιλαμβανομένης και της διοικητικής αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαναδιατύπωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ και με αφορμή τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι στηρίζει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, όπως έχει αποφασίσει στα τελευταία συνέδρια της Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα το Δ. Σ. εμμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται τόσο από το τελευταίο συνέδριο της Κυλλήνης, όσο και από τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ. Προϋποθέσεις που προβλέπουν την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος αναδιάρθρωσης των δομών και των αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης, συνοδευόμενο από αντίστοιχο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης.
Η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε ότι θα συμμετέχει στο διάλογο που έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους της στις αντίστοιχες Επιτροπές, οι οποίες συστήνονται.
Παράλληλα όμως αναμένει από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους - σύμφωνα και με προφορική διαβεβαίωση του υπουργού Γ. Ραγκούση – την τελική πρότασή της για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, επί της οποίας θα τοποθετηθεί στο τακτικό συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί 18 - 20 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα.
Σε ότι αφορά στα τρέχοντα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα αποφαίνεται ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ούτε ένα ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους των Δήμων.
Επίσης ομόφωνα ζητά την επαναφορά του τέλους παρεπιδημούντων (2%) ή τη μόνιμη αναπλήρωσή του με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Ετικέτες ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προωθείται ο φάκελος για την αναθεώρηση του Σχεδίου του νοτίου τμήματος του Άργους
Στην Αθήνα καλούνται άμεσα οι μελετητές για την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Δήμου Άργους του νοτίου τμήματος της πόλης (πολεοδομικές ενότητες/γειτονιές «Γεφύρια» και «Θεάτρου»), μετά από παρέμβαση του Γιάννη Μανιάτη.
Ο Υφυπουργός ζήτησε οι αρμόδιες υπηρεσίες να καλέσουν άμεσα στην Αθήνα τους μελετητές του Δήμου, ώστε να συμπληρωθούν τα όποια κενά, ή ελλείψεις υπάρχουν στο φάκελο, γεγονός που δρομολογήθηκε τις αμέσως επόμενες μέρες. Η επισπεύδουσα Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού κάλεσε στο Υπουργείο τους μελετητές, δόθηκαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις επί των σχεδίων και ζητήθηκαν από αυτούς άμεσα, τα συμπληρωματικά στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την πληρότητα του φακέλου.
Παράλληλα και για να μην υπάρχει απώλεια πολύτιμου χρόνου, εκδικάζονται οι ενστάσεις των πολιτών από στέλεχος στο οποίο και χρεώθηκε ο σχετικός φάκελος, προκειμένου σε σύντομο χρόνο να προωθήσει η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Κεντρικό ΣΧΟΠ με εισήγησή της την έγκριση της μελέτης αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου. Επίσης θα υπάρξει μέριμνα, ώστε να λήξουν σύντομα εκκρεμότητες, που υπάρχουν μεταξύ του Υπουργείου και των προηγουμένων αναδόχων μελετητών.
Την άμεση προώθηση του φακέλου για την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου, ζήτησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, αφού διαπιστώθηκε ότι για περίπου 1,5 έτος ο φάκελος, παρά το ότι είχε παραληφθεί από το Υπουργείο το Ιούλιο του 2008, όχι μόνο δεν είχε προωθηθεί, αλλά ούτε είχε καν χρεωθεί σε αρμόδιο υπάλληλο.
Σκανδαλώδης η αδιαφορία για το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Αμεα
Άρθρο του Άκη Γκάτζιου
ΣΤΗΝ ΖΗΤΙΑΝΙΑ, βγήκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Αμεα Αργολίδας, για να καλύψει τις ανάγκες του. Αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, από την πολιτική ηγεσία. Τόσο επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, όσο και τώρα επί ΠΑΣΟΚ, το Κέντρο αυτό θεωρείται παραπαίδι του υπουργείου Υγείας.
ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ το Δ.Σ. του Κέντρου να ζητιανέψει από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αργολίδας, και να λάβει οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών (!), μη βλέποντας φως από το υπουργείο και κινδυνεύοντας να κλείσει και να ερημώσει.
ΝΤΡΟΠΗ, θα πρέπει να αισθάνεται η πολιτεία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και οι ντόπιοι βουλευτές, για την κατάντια αυτή. Το κράτος διέθεσε πολλά χρήματα για την κατασκευή του. Έμεινε κάμποσα χρόνια άψυχο, χωρίς να προσφέρει υπηρεσίες και τελικά εγκαινιάστηκε και άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2002. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να προσφέρει ολοκληρωτικά τις υπηρεσίες που προβλέπονται στους ασθενείς. Υπολειτουργεί μονίμως σε όλους σχεδόν τους τομείς παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες των εκάστοτε διορισμένων διοικήσεών του, αφού οι πόρτες που χτυπούν παραμένουν κλειστές.
ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ κανείς ότι αυτή τη στιγμή το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Αμεα, διαθέτει μόνο τέσσερα άτομα μόνιμου προσωπικού και όλοι οι υπόλοιποι και αναγκαίοι εργάζονται εκεί είτε με stage, είτε με προγραμματικές συμβάσεις, είτε με αποσπάσεις, είτε ακόμα και εθελοντικά. Ούτε καν Οργανογράμμα δεν διαθέτει το Κέντρο, με αποτέλεσμα τα έσοδα του από τα ασφαλιστικά ταμεία, να είναι μηδενικά και να περιορίζονται στην πενιχρή ετήσια κρατική επιχορήγηση. Λες και πρόκειται για κανέναν σύλλογο!!! Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο Οργανισμού προβλέπονται 12 θέσεις μονίμων υπαλλήλων.
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ δεν έχει φροντίσει ούτε καν να προστατεύσει την περιουσία που ξόδεψε για να κατασκευάσει αυτό το κέντρο, αφού δεν υπάρχει ούτε συντηρητής του μηχανολογικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ λυπηρό να επανέλθει το Κέντρο στην απραξία και στην παρακμή, όπως φοβάται ο νυν πρόεδρός του Δ. Μπαστούνης. Πρόκειται περί τραγικής αδιαφορίας της πολιτείας, αν όχι περί σκανδαλώδους αδιαφορίας…
Στον εισαγγελέα όσοι γράφουν συνθήματα
Δεκατρία άτομα νεαρής ηλικίας οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ναυπλίου, με την κατηγορία ότι κατέστρεφαν πινακίδες σήμανσης, είτε επικολλώντας αυτοκόλλητα πάνω σε αυτές είτε γράφοντας συνθήματα.
Για τις περιπτώσεις αυτές ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία με μηνύσεις που υποβλήθηκαν αρμοδίως στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
Επίσης δύο άτομα εντοπίστηκαν από την αστυνομία να γράφουν συνθήματα σε τοίχους. Και αυτοί συνελήφθησαν και ακολουθήθηκε σε βάρος τους η επ' αυτοφώρω διαδικασία.
Εδώ και καιρό τόσο στο Ναύπλιο, όσο και σε άλλες πόλεις του νομού, έγινε …«μόδα», να αναγράφονται με σπρέι συνθήματα στους τοίχους και στις πινακίδες αλλά και να επικολλούνται διαφημιστικά αυτοκόλλητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια άσχημη εικόνα για τις πόλεις αλλά και να παραμονεύει κίνδυνος στους οδηγούς που δεν βλέπουν τα σήματα της τροχαίας.
Ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς –δεδομένου ότι ο δήμος αναγκαζόταν να βάφει και να ξαναβάβει τα δημόσια κτίρια, αλλά και δεδομένης της αδυναμίας της Δημοτικής Αστυνομίας να εντοπίσει τους δράστες, απευθύνθηκε εγγράφως στην αστυνομία και στον εισαγγελέα.
Όπως τονίζει ο κος Αναγνωσταράς «Εκτός της αισθητικής υποβάθμισης της πόλης, τέτοιες ενέργειες είναι και επικίνδυνες για την ασφάλεια των οδηγών και πεζών. Παράλληλα, αναγκάζουν το Δήμο να δαπανά χρήματα προς αποκατάσταση πινακίδων και τοίχων».
Επίσης απευθύνει έκκληση προς όλους όσους φθείρουν και προσβάλλουν την πόλη του Ναυπλίου να σταματήσουν διότι οι ποινές που προβλέπονται για τέτοιου είδους ενέργειες είναι πολύ αυστηρές.
Ο δήμαρχος μάλιστα στην επιστολή του προς τον εισαγγελέα χαρακτηρίζει ως «ανεγκέφαλους» όσους γράφουν συνθήματα, τονίζοντας: «θα ήθελα την δική σας παρέμβαση έτσι ώστε επιτέλους κάποιος από αυτούς τους ανεγκέφαλους να συλληφθεί και τιμωρηθεί παραδειγματικά». Επισημαίνει τέλος ότι τα περισσότερα των συνθημάτων αφορούν συλλόγους φιλάθλων ποδοσφαιρικών ομάδων του Άργους, ενώ σημειώνει και την αδυναμία της Δημοτικής Αστυνομίας: «Ο Δήμος Ναυπλιέων διαθέτει Δημοτική Αστυνομία πλην όμως το ολιγάριθμο προσωπικό δεν επαρκεί για την επιτήρηση της πόλης κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες».
Κινδυνεύει η παλιά πόλη του Ναυπλίου
Άρθρο του Άκη Ντάνου
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ των διατηρητέων δεν μπορεί να αναλωθεί σε μια απλή συζήτηση για το αν έπεσε ή το έπεσαν ένα διατηρητέο ή τι υλικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τις αναπαλαιώσεις. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο από το να το εξετάσει κανείς μόνο πολεοδομικά, αφού το κόστος συντήρησης είναι απαγορευτικό για την διατήρηση της όψης της παλιάς πόλης.
ΑΡΧΕΣ του `90 μετά από πίεση της νεοσύστατης τότε «Πρωτοβουλίας Δημοτών Ναυπλίου», ο τότε Δήμαρχος Γεώργιος Τσούρνος αναγκάστηκε να αναζητήσει μεθόδους για την χρηματοδότηση των αναπαλαιώσεων και των αναστηλώσεων. Τα χρήματα την εποχή εκείνη που θα διατίθοντο από τα πακέτα Ντελόρ ήταν πολύ λίγα και η συμμετοχή των ιδιωτών δυσβάσταχτη κάτω από την πίεση των τόκων, αφού μόνο εν μέρει θα επιδοτήτο το επιτόκιο Δανείων για τις αναπαλεώσεις.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ όλων των τότε προσπαθειών ήταν να πιέσει η τότε δημοτική αρχή, αυτούς που πίεζαν για εξεύρεση οικονομικά ανεκτών λύσεων σε αναπαλαιώσεις, να προβούν ιδίοις εξόδοις σε αναπαλαιώσεις, διαφορετικά θα προχωρούσε σε αυτές ο Δήμος χρεώνοντας φυσικά των ιδιοκτήτη.
ΤΟ ΜΕΤΡΟ αυτό έφερε αποτέλεσμα σε μια και μόνο περίπτωση, ενώ τα υπόλοιπα κτήρια συνεχίζουν και σήμερα να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ενώ πολλά από αυτά κινδυνεύουν με κατάρρευση, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει και τα διπλανά τους.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ και λίγα τα κτήρια που εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους περιμένουν την στιγμή να σωριαστούν στο έδαφος. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και κτήρια, όπως το Ενετικό, στα οποία εμπλέκεται ιδιοκτησιακά και ο Δήμος τα οποία αποτελούν πηγή θανάσιμου κινδύνου για τους διερχόμενους, αφού δομικά τους στοιχεία πέφτουν επί των δρόμων.
Ο ΔΗΜΟΣ Ναυπλίου θα πρέπει πλέον να δει σοβαρά το πώς θα μπορέσει να διαφυλαχτεί η εικόνα της παλιάς πόλης ενώ συνάμα θα προστατευτούν και οι πολίτες από τα ετοιμόρροπα κτήρια. Ίσος η αναζήτηση λύσεων σε διεθνείς οργανισμούς να μπορούσε να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης τουλάχιστον των δημοσίων και αποδεδειγμένα ιστορικών κτηρίων της πόλης (πχ, Αρμασμπέργκ) κλπ, όπως μια αναγνώρηση της περιοχής «ως παγκόσμιας κληρονομιάς»
Αλλάχ Ακμάρ
Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου
Ο Ομάρ μπήκε στο υπερκατάστημα της στρατιωτικής βάσης που εργαζόταν σαν στρατιωτικός γιατρός αγόρασε μια πολύ μεγάλη ποσότητα τροφίμων και έφυγε για την μουσουλμανική γειτονιά που μεγάλωσε. Μετά τα γεγονότα διάφοροι μάρτυρες είπαν ότι το απόγευμα πριν από το μακελειό μοίρασε τρόφιμα στους γέροντες της παιδικής γειτονιάς του και τρία αντίτυπα του κορανίου σε μικρά παιδιά.
Ο πατέρας του Ομάρ ήταν πολιτικός πρόσφυγας και βρέθηκε στην Αμερική μετά τα πρώτα βίαια γεγονότα στην Παλαιστίνη. Ήξερε ότι αν ήθελε να κάνει οικογένεια και να μεγαλώσει τα παιδιά του με ασφάλεια πρέπει να μεταναστεύσει στη δύση.
-Πατέρα θα σπουδάσω ιατρική θέλω να γίνω ψυχίατρος
-Μα δεν έχουμε χρήματα για κάτι τέτοιο, θέλουμε 12 χρόνια ακόμα για να ξεχρεώσουμε το μαγαζί τώρα πήραμε τα πάνω μας, μετανάστες είμαστε.
-Πήρα δάνειο από το κράτος για τις σπουδές και για κάποια χρόνια για να ξεχρεώσω θα δουλέψω στο στρατό για λίγα χρόνια , θα γίνω στρατιωτικός γιατρός
-Εκεί μέσα είσαι χαμένος μην ξεχνάς ότι για αυτούς θα είσαι παλαιστίνιος και μουσουλμάνος, όποιος μπλέξει με τις εξουσίες δύσκολα ξεμπερδεύει.
Τα τελευταία λόγια ήχησαν παράξενα στα αυτιά του. Πέρασε με πολύ μεγάλη επιτυχία τις εξετάσεις και προφορικές και γραπτές.
-Το θρήσκευμα σας; Ήταν μια προφορική ερώτηση
-Άθεος , απάντησε αντανακλαστικά και αμήχανα, σαν αστραπή πέρασαν από το μυαλό του τα λόγια του πατέρα του. Δεν είδε ότι ο εξεταστής σημείωσε με κόκκινο μελάνι , άθεος μουσουλμάνος , παλαιστίνιος αμερικανός πολίτης.
Έκανε λαμπρές σπουδές, ο στρατός τον αντιμετώπιζε σαν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο και επιχορήγησε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Εξειδικεύτηκε στο «στο πολεμικό μετατραυματικό στρες» . Τα μεγαλύτερα προβλήματα των μάχιμων στρατιωτών ήταν τα ναρκωτικά ο αλκοολισμός που άρχιζαν στα πεδία των μαχών και το μετατραυματικό στρες όταν επέστρεφαν.
Του φάνηκε μεγάλη επιστημονική πρόκλήση να αναλάβει πολεμιστές από το Κουβέιτ το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Παθιάστηκε με αυτή την δουλειά. Οι μαρτυρίες και τα περιστατικά το ένα «καλύτερο» από το άλλο, η φρίκη είχε τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Τον απορρόφησε κυριολεκτικά η μελέτη και η βοήθεια αυτών των ανθρώπων . Η κατάσταση ήταν δραματική νέα παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και ταυτόχρονα να προσπαθούν να απαλλαγούν από όλα αυτά που βίωσαν και του μετέφεραν,
- οικογένειες που ξεκληρίστηκαν ολόκληρες αγκαλιασμένες
- έμβρυο να χάσκει νεκρό έξω από την κοιλιά της μάνας του ενώ αυτή προσπαθούσε να σώσει το άλλο παιδί
- να μαζεύουν διαμελισμένα άκρα για να συνθέσουν σώματα για να τα παραδώσουν στις οικογένειες τους.
Η μια εμπειρία πιο συγκλονιστική από την άλλη . Ταυτίστηκε σε επικίνδυνο βαθμό με τους ασθενείς του, άρχισε να χάνει το θεραπευτικό του ρόλο. Με τις διηγήσεις των στρατιωτών άρχισε να ταυτίζεται και με τα θύματα, όλοι μουσουλμάνοι ,όλους άρχισε να τους νοιώθει μακρινούς συγγενείς.
Παρατήρησε ότι άρχισε να έχει παράξενα συμπτώματα:
-η συμπεριφορά του απέναντι στους ανθρώπους της καθημερινής του ζωής ήταν έντονα αρνητική , ευέξαπτος με το παραμικρό , παρουσίαζε δυσκολίες στον ύπνο του, ξαφνικές ταχυκαρδίες , τάσεις για εμετό, κόπηκε και η όρεξη του
-ένοιωθε έντονες ενοχές για τον πόλεμο στο Ιράκ, ένοιωθε ότι έπρεπε να υπερασπιστεί τον εχθρό του . Παρατήρησε δυσκολίες στην μνήμη και την συγκέντρωση της προσοχής του αλλά με την βοήθεια των πολλών έγχρωμων
σημειωμάτων και του δημοσιογραφικού ραδιοφώνου το ξεπέρασε αυτό. Αλλά ένοιωθε ότι έχασε την επαφή με τον εαυτό του. Άρχισε να έχει εφιάλτες με εικόνες από τις ιστορίες που του είχαν διηγηθεί οι άρρωστοι στρατιώτες . Ξυπνούσε με τρόμο και ένοιωθε τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα να προσπαθεί να συγκολλήσει διαμελισμένα σώματα για να παραδώσει ένα αξιοπρεπές πτώμα στους συγγενείς Πολλές φορές το πτώμα ήταν το δικό του και το παρέδιδε στον πατέρα του.
Σκέφθηκε να ζητήσει βοήθεια από κάποιο συνάδελφο του. Αλλά το μετάνιωσε αμέσως, η παλαιστινιακή του καταγωγή ήταν μια τροχοπέδη στην καριέρα του τώρα μάλλον ζητώντας μόνος του βοήθεια θα έβαζε και άλλο ένα.
Σκέφθηκε ότι για να ξεπεράσει από αυτό το έντονο άγχος μόνο μία λύση υπήρχε . Να παραιτηθεί από τον στρατό και να συνεχίσει την καριέρα του σαν ιδιώτης ιατρός. Αν τολμούσε να εγκαταλείψει τον στρατό ή θα πλήρωνε ένα τεράστιο ποσό που δεν είχε την δυνατότητα ή θα πήγαινε φυλακή , ο στρατός είχε επενδύσει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο πάνω του, δεν μπορούσε να τον αφήσει να φύγει.
Πήρε δυο μέρες άδεια και πήγε να δει τους γονείς του. Μεσημέρι τον βρήκε ο πανικός των ονείρων με τις εφιαλτικές εικόνες από ένα πόλεμο που δεν πολέμησε, ένα πόλεμο που δεν τον έζησε . Ξύπνησε στο εφηβικό του δωμάτιο ακούγοντας « Αλλάχ Αλλάχ» Στο μεγάλο σαλόνι του πατρικού είχαν μαζευτεί φίλοι συγγενείς και ο νέος ιμάμης για να τον τιμήσουν . Το επιδέξιο μάτι του ιμάμη είδε τον πανικό στα μάτια του . Από εκείνο το απόγευμα ο καλοσπουδασμένος γιατρός του ορθού λόγου , από τον ψυχικό πανικό που του έκανε το σύστημα το οποίο καλέστηκε να υπηρετήσει έγινε άβουλο πλάσμα στον θρησκευτικό φανατισμό που του πρόσφερε παρηγοριά στην ψυχική και σωματική ένταση που βίωνε .
Ο ιμάμης του έμαθε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο όνομα του Αλλάχ γίνονται από μαχητές του θεού και όχι από εγκληματίες όπως λένε οι τηλεοράσεις .Γαλήνευε η ψυχή και το σώμα του όταν έβγαζε την άσπρη ιατρική μπλούζα και φόραγε λευκά παραδοσιακά μουσουλμανικά ρούχα και πήγαινε στο τζαμί.
Ένοιωθε ότι ξεπερνούσε την κρίση αλλά όλα φούντωσαν ξαφνικά, όταν του ανακοίνωσαν ότι σε λίγες μέρες θα πήγαινε στο Ιράκ σε αποστολή. Τώρα ο πανικός του είχε και χρονικό ορίζοντα. Δήλωσε παραίτηση αλλά και πάλι δεν έγινε δεκτή . Σε έξαλλη κατάσταση πήρε τηλέφωνο τον Ιμάμη
- Ο Αλλάχ θα σου δείξει τον δρόμο τι πρέπει να κάνεις του είπε ο ιμάμης
Στην βάση που υπηρετούσε , την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στον κόσμο από το 2003 μέχρι το 2009 είχαν αυτοκτονήσει 75 στρατιώτες που γύρισαν από τον πόλεμο.
Σε μια μέρα σκοτώθηκαν 13 και τραυματίστηκαν 31 από δικά του και άλλα πυρά, όταν σε έξαλλη κατάσταση μπήκε σε αίθουσες τελετών για στρατιώτες που έπαιρναν τα πτυχία τους για να γίνουν έμμισθοι επαγγελματίες φονιάδες στην Μέση Ανατολή.
Αλλάχ Ακμάρ , ο Θεός είναι μεγάλος, ούρλιαζε ενώ σκορπούσε τον θάνατο.
Θύμα και θύτης ο ίδιος μια πολεμικής μηχανής που τον ήθελε ακριβοπληρωμένο αμορτισέρ για να αποσβένει επικίνδυνους κραδασμούς από τα πολεμικά της εξαρτήματα όταν αυτά προσβάλλονταν από κάποια βλάβη
Θύμα και θύτης ενός θρησκευτικού φανατισμού που του πρόσφερε πρόσκαιρη παρηγοριά στον ψυχικό και σωματικό πανικό, ένα θρησκευτικό φανατισμό που του πρόσφερε ένα άρρωστο φονικό διέξοδο.
Υ.Γ. Η ιστορία στηρίχθηκε στα αποκόμματα των εφημερίδων για το μακελειό σε Αμερικάνικη Βάση πριν λίγες μέρες, όσο πιο έντονα γίνονται τα φαινόμενα ολοκληρωτισμού σε Δύση και Ανατολή τόσο θα αυξάνουν τα θύματα - θύτες των ίδιων μηχανισμών που τους δημιούργησαν για να τους υπερασπιστούν αλλά και δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση τους . Το ξέσπασμα της απρόσμενης καθημερινής βίας είναι πολύ κοντά μας .
Ελεγχόμενη Στάθμευση: Μήπως ήρθε η ώρα να το συζητήσουμε;
Του Γεωργίου Μαμωνά, Οπτικού
Με τις ακόλουθες απόψεις που θα παραθέσω δεν έχω σκοπό ούτε να κάνω υποδείξεις στην όποια δημοτική Αρχή, ούτε να ξεκινήσω κάποια ενασχόληση με την Πολιτική. Νοιώθω υποχρέωση ως πολίτης να πω την γνώμη μου και αν κλάσμα αυτής συμβάλλει στην καλυτέρευση της καθημερινότητας της πόλης μας τότε θα υπάρξει η ικανοποίηση της επίτευξης του Γενικού Οφέλους.
Καλώς ή κακώς το Άργος του 1990 δεν είναι το ίδιο με το Άργος του 2010. Σχηματικά λέω ότι αν το 1990 κυκλοφορούσαν 10 αυτοκίνητα, τώρα κυκλοφορούν 50 αυτοκίνητα στον ίδιο χώρο. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση είναι η δραστηριότητα της Λαϊκής Αγοράς του Άργους κάθε Τετάρτη και Σάββατο που εντείνει το πρόβλημα τις συγκεκριμένες ημέρες, αφενός μεν προσελκύοντας περισσότερο κόσμο στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο δημιουργώντας συνωστισμό ανθρώπων και αυτοκινήτων, αφετέρου δε αφαιρώντας περίπου 200 θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα. Υπάρχουν και άλλοι δύο παράγοντες που επηρεάζουν στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση οι οποίοι είναι οι εξής: α) Η νοοτροπία του πολίτη που έχοντας μάθει σε μια παλαιότερη κατάσταση άνεσης κινήσεως δεν έχει προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα, που καλώς ή κακώς έχουν δημιουργηθεί και που απαιτούν να αφήνουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι μας και να κατεβαίνουμε στο κέντρο με τα πόδια ή με το ποδήλατο και β) η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων ή δρόμων με τέτοιο τρόπο που έχουν αφαιρέσει κάποιες θέσεις στάθμευσης, κατά τη γνώμη μου στην πραγματικότητα όχι πολλές, από το κέντρο της πόλης. Συνοψίζοντας λοιπόν θα έλεγα ότι οι παράγοντες που φταίνε κατά σειρά σπουδαιότητας είναι οι εξής:
Αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων.
Δραστηριότητα της Λαϊκής Αγοράς δύο ημέρες την εβδομάδα από τις επτά.
Συμπεριφορά του πολίτη με βάση τα καινούργια δεδομένα
Διαμόρφωση- Διαχείρηση Δημόσιων χώρων και δρόμων.
Προτάσεις για την λύση του προβλήματος
Το Κυκλοφοριακό του Άργους είναι ένα θέμα που για να λυθεί χρειάζεται επιμέρους βελτίωση των παραγόντων που το δημιουργούν όπου αυτό είναι εφικτό αλλά και συνολική και ταυτόχρονη διαχείριση του όλου ζητήματος. Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό;
Μία πρώτη Λύση είναι να τοποθετηθούν Φανάρια σε δύο σημεία α) στην διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας με την Πλατεία Αγίου Πέτρου έξω από την Εμπορική Τράπεζα και β) στην διασταύρωση της Καποδιστρίου με την Δαναού. Το μέτρο αυτό θα έχει το εξής αποτέλεσμα. Αφενός θα αποδεσμεύσει άτομα από την Τροχαία Άργους ώστε να προσφέρουν κάπου αλλού τις υπηρεσίες τους , αφετέρου με την κατάλληλη ρύθμιση θα υπάρξει ομαλοποιημένη διαχείρηση της κυκλοφορίας στα συγκεκριμένα κομβικά σημεία. Ποια θα είναι η κατάλληλη ρύθμιση: Τέτοια που τις κρίσιμες ώρες και ημέρες που δημιουργείται κυκλοφοριακός φόρτος θα λειτουργούν με πράσινο-κόκκινο και τις υπόλοιπες χαλαρές ώρες και ημέρες θα λειτουργούν με παλλόμενο κίτρινο ώστε ταυτόχρονα να εφιστούν και την προσοχή των οδηγών για τις διαβάσεις των πεζών και να μην υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση των αυτοκινήτων.
Η δεύτερη και για μένα η σημαντικότερη Λύση είναι η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ. Είχε δημιουργηθεί και παλιότερα στο Άργος ελεγχόμενη στάθμευση με την εταιρεία SETEX (ακόμα υπάρχουν οι ταμπέλες ξεχασμένες), τότε όμως χωρίς να μπω σε νομικά θέματα για το αν ήταν νόμιμη ή όχι, δεν υπήρχε τόσος κυκλοφοριακός φόρτος ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξή της γι’αυτό υπήρχαν και τόσες αντιδράσεις. Τώρα όμως εκ των πραγμάτων πρέπει να δοθεί μια τέτοια λύση. Το μέτρο της ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ εάν εφαρμοσθεί σωστά θα προσφέρει ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ στο κυκλοφοριακό θέμα του Άργους και θα μπορούσε να γίνει ως εξής:
Να γίνει ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ στις οδούς Βας.Σοφίας (όλη) , Καποδιστρίου (όλη), Καλλέργη (όλη), Δαναού (από το 1ο Γυμνάσιο ως την Πλατεία Αγ.Πέτρου) , Κορίνθου ως την Πλ.Δερβενακίων (σταροπάζαρο), Β.Αλεξάνδρου(όλη) , Τσώκρη (ως την διασταύρωση με την Μπελίνου) και Μπελίνου (όλη).
Με αυτόν τον τρόπο θα τριπλασιαστεί ως και τετραπλασιαστεί η χωρητικότητα του εμπορικού κέντρου του Άργους σε σταθμευμένα οχήματα και θα εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες κυρίως δε οι επισκέπτες από άλλες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα , με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό οι παραπάνω δρόμοι έχουν μια χωρητικότητα περί τα 300 αυτοκίνητα. Με την ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ και με 3 ή 4 εναλλαγές στο 12ωρο η χωρητικότητα αυξάνεται στα 1200 οχήματα. Και επειδή και Δημοκρατία έχουμε και Ελευθερία έχουμε θα γνωρίζει ο Πολίτης ότι αν θέλει να εξυπηρετηθεί στο κέντρο της πόλης χωρίς να στερεί το δικαίωμα αυτό από τον συμπολίτη του παρκάροντας το αυτοκίνητό του με τις ώρες κάπου, θα πληρώνει 1 ευρώ την ώρα θα κάνει την δουλειά του και θα φεύγει. Αν φυσικά θέλει να μείνει όλη την ημέρα θα μπορεί να το βάζει στα parking (υπάρχουν αρκετά πέριξ του κέντρου), πληρώνοντας κατ’ αναλογία λιγότερα (είναι περίπου 3 ή 4 ευρώ για όλη την ημέρα και αν δεν θέλει να πληρώνει τίποτα το αφήνει στο σπίτι του και δεν πληρώνει τίποτα. Αυτό θα έλεγα ισχύει και για τους καταστηματάρχες που ενώ παραπονούνται για την ανυπαρξία θέσεων για τους πελάτες τους οι ίδιοι παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους όλη την ημέρα μπροστά από τα καταστήματά τους,(δικαιολογημένα με την υφιστάμενη κατάσταση, αφού η λογική εδώ είναι ότι αν δεν το κάνουν αυτοί θα το κάνει κάποιος άλλος έτσι κι αλλιώς). Το μέτρο αυτό θα φέρει έσοδα στον Δήμο και έτσι θα μπορεί να συντηρεί με περισσότερη επιμέλεια τους δρόμους, τα σιντριβάνια τις πινακίδες και τα πάρκα της πόλης, βελτιώνοντας την αισθητική και αυξάνοντας την εμπορική κίνηση άρα και την υπεραξία του τόπου. Επιπλέον με την πρόσληψη των ατόμων που θα είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο του μέτρου θα φάνε ψωμί και μερικές οικογένειες. Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς με 1 ευρώ την ώρα Χ 300 θέσεις Χ 12 ώρες την ημέρα Χ 300 εργάσιμες ημέρες έχουμε έσοδα περίπου 1.000.000 ευρώ τον χρόνο.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αν ο Πολίτης δει ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται καλύτερα και ταυτόχρονα τα χρήματα που δίνει είναι ανταποδοτικά (συντηρούνται οι δρόμοι πιο τακτικά και πιο ποιοτικά για να μην σπάμε τα αυτοκίνητά μας από τις λακούβες, υπάρχει καθαριότητα και αισθητική και αυξάνεται η εμπορική κίνηση και υπεραξία της Πόλης ως αποτέλεσμα του μέτρου), τότε όχι μόνο δεν θα υπάρξει αντίδραση αλλά και θα επικροτηθεί και θα υιοθετηθεί ως μόνιμη πλέον λύση.
Επίσης με την ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ διευκολύνεται η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς τις κρίσιμες ημέρες Τετάρτη και Σάββατο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η αναγκαιότητα απομάκρυνσης της από τον χώρο που λειτουργεί όπως κατά καιρούς έχει εκφραστεί, πράγμα σημαντικό, διότι καλώς ή κακώς έχει δημιουργηθεί μία Παράδοση και για τους Αργείτες αλλά και για τους επισκέπτες από πολλές άλλες περιοχές που έχουν συνδέσει το λεγόμενο Παζάρι με τον συγκεκριμένο χώρο και που αυτός είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχει μια όποια επισκεψιμότητα στην Πόλη από άλλες περιοχές.
Συμπερασματικά λοιπόν πρέπει να γίνουν τα εξής:
-Τοποθέτηση Φαναριών
-Ελεγχόμενη Στάθμευση
-Ενημέρωση των Πολιτών και κυρίως των επισκεπτών για το πού υπάρχουν Parking πέριξ του κέντρου προς διευκόλυνσή τους με φυλλάδια, ιδιαίτερα τις γιορτινές ημέρες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα).
Όλα τα προαναφερθέντα, σχετικά με τις οδούς που θα μπουν τα φανάρια ή η ελεγχόμενη στάθμευση και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα παρέθεσα εντελώς ενδεικτικά. Η τελική τους μορφή θα οριστεί σαφώς από περισσότερο ειδικούς από εμένα και με περισσότερη μελέτη. Απλά εδώ ήθελα να καταδείξω την αναγκαιότητα και τον τρόπο με τον οποίο πλέον πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα για την πόλη μας. Πολύ ευχαρίστως αν υπάρχουν και άλλες σκέψεις ή προτάσεις να τις κουβεντιάσουμε.